Jump to content

Featured Replies

Posted

Mislim da sam pročitao veći deo na forumu o Maroku, svidelo mi se i za jesen ili proleće pravim (okviran) plan:

Beograd - Milano - Casablanca (5-6 dana Maroko) i potom -> Španija -> Portugal (4-5 dana) - Lisabon - Milano - Beograd. Nije fiksan broj dana.

Avion, trajekt, voz i bus za desetodnevno iskustvo izađu ukupno oko 350 eur po osobi, spavanje mislim da je moguće rešiti za cca 150-200 eur.

Kako je ovde tema Maroko, zanima me 5 stvari:

- hteo bih da odemo do ski centra na Atlasu (gledao sam reportažu), pa me zanima gde se nalazi kako najbolje do tamo.

- odakle je najbolje na izlet u pustinju na npr 1 dan ? Ili mora 2 dana sa noćenjem u pustinji. Pročitao sam da je 60 eur ?

- hteli smo iz Fesa na Ceutu i trajektom za Algeciras, ali nešto komunikacija prema Ceuti ne funkcioniše kako treba (koliko vidim guglanjem), pa molim za komentar one koji su upućeni.

- kao Maroko stoji sa prodajom i točenjem alkohola, konkretno piva? Zanima me da li (iako je muslimanska zemlja) može redovno kupiti i piti.

- preporuke za jela koja uključuju meso (ne ribu) i gde je najsigurnije ih kupiti. Volim ja zeleniš, ali ne mogu da zamislim obrok bez mesa... ok znam da nema svinjetine, ali barem piletina ili govedina :-)

Hvala.

Izgleda da si potrefio pitanja na koja niko ne zna odgovore :) Većina nas je u Maroko išla trajektom, preskočivši španske enklave u Africi, ili jeftinim letovima. S obzirom da sam došao u Maroko posle dosta vremena u Andaluziji, na kraj pameti mi nije bilo da se bavim marokanskim alkoholom. Pustinja nas je čekala u Zapadnoj Sahari, tako da se onom Marokanskom nismo zanimali, kontali smo da će dole biti jeftinije (i jeste, bilo je besplatno). Tako da mogu da ti odgovorim samo na ono o jelima: tažin i kuskus su, po meni, najbolje opcije. Imaš ih u svakom restoranu, manjem ili većem. Garantovano zadovoljavaju sve mesožderske potrebe.

• Author

Lazare, hvala na odgovoru.

Što se tiče ski centra, izguglao sam da se nalazi na nekih 80 km od Mareakesh-a u N.p. Toubkal, pa možda još nekom bude interesantno da skija u Africi. Mesto gde se nalazi na ski centar (2675 m nv) se zove Oukaimeden i dosta je popularno i za evropljane, imaju par žica (video sam na snimku dvosed i tanjir), ali dosta nepouzdan i lošeg kvaliteta sneg. Dodao bih da hotel koji se nalazi u ski centru, neodoljivo podseća na one sa Alpa, ali je veoma skup , pa bi verovatno iznajmio rent-a-car u Marrakesh-u i otišao na jedan dan ako bude i malo snega, čisto da se zapljunem. Koliko sam video moguće je iznajmiti i ski opremu gore.

Koliki obično depozit Bajo traži za rentiranje automobila ??

Takođe nedaleko od ski centra, u istom N.p. se nalazi i najviši vrh severne Afrike, Jebel Toubkal 4167 m nv, koji je zanimljiv za letnji uspon.

Što se tiče mog trećeg pitanja, po svemu sudeći i onom što gledam na vestima oko dešavanja španskoj teritoriji u Africi, verovatno ćemo izbaciti tu ideju iz glave i u Španiju preći trajektom "Tangier – Tarife".

Mi lagano pakujemo ideje, a ako neko se seti još nečeg korisnog, rado ćemo saslušati :-)

• 3 weeks later...

Ja sam prošlog leta bio u obilasku Maroka. Imali smo podužu rutu koju smo obišli autom, tako da smo u sve to ubacili i jednu noć u pustinji. Mi smo u pustinju išli kod Merzouge. Dotle smo kao što rekoh došli autom i tu smo se smestili u neki recimo hostelčić, gde smo na raspolaganju imali parking, sobu u koju smo mogli da ostavimo stvari preko noći i par tuš kabina. Daleko je od luksuza, al nama je samo trebalo mesto da ostavimo auto i stvari. Bili smo tamo oko 5 popodne i oko pol 6 krenuli kamilama u pustinju. U našoj grupi nas je bilo 9, i tamo imaju neke šatore,  ništa luksuzno, al nekako autentično, i meni se baš svidelo. Spreme ti baš obilnu i ukusnu večeru sa gomilom voća na kraju. Ujutru te bude pre izlaska Sunca, da i to vidiš, i onda nazad u hostel na doručak, tuširanje, i sve to za 35€ po osobi. Vidim da je još uvek ista cena, a evo ti i link za stranu, ako ti odgovara mesto. :)

http://morocco-excursion.com/3-day-merzouga/sunset-sunrise-tour/nights-in-erg-chebbi-desert.html

Što se tiče alkohola, mi se nismo nešto preterano interesovali, ali nam je u jednom restorančiću, dok smo poručivali klopu, konobar ponudio pivo ili vino, pa smo mi baš hteli da probamo "kao" marokansko vino ;D a ko zna šta je bilo, uglavnom, vino nam je poslužio u čašama koka kole ;D , a posle sam čuo neke turiste pored nas da su uzeli pivo i dobili su ga u belim plastičnim čašama.

• 1 month later...

Mene zanima kako stoje stvari oko putnog osiguranja , nesta sam citao na ovu temu ..http://www.osiguranjeinternetom.com/putno-osiguranje.php moram priznati 

da mi nije sve jasno. shtrumpf

Ja sam u Maroku boravio 10-ak dana na Vaskršnjim praznicima i nisam imao nikakvo osiguranje tako da ne znam info iz prve ruke, ali koliko bih ja mogao da pomognem na ovu temu, to je moj utisak da da Maroko zemlja gde je prosečna plata 200€ i sve cene roba i usluga su bazirane na kupovnoj moći stanovništva koje toliko zarađuje u proseku. Neke usluge, koje turisti najčesće koriste,  će ti ponuditi po višestruko većoj ceni, ali to je deo njihove kulture cenjkanja koju ti prihvataš i igraš njihovu igru dok ti cena ne postane prihvatljiva. Moj utisak je da cene koje su standardne , npr: železničke karte, ulaznice a pretpostavljam i medicinske usluge su fiksne i nisu skupe, odnosno bazirane su na platežnim mogućnostima lokalnog stanovništva.

Nikako ne preporučujem svoj model da svuda, gde nije obavezno, putujem bez putnog osiguranja i ako si navikao da putuješ pokriven osiguranjem svakako plati i budi miran, ali bi hteo da ti prenesem svoj utisak da ako ti ne daj Bože bude bila potrebna medicinska pomoć, a nemaš osiguranje,  neće biti pre skupa!!!

Ja sam u Maroku boravio 10-ak dana na Vaskršnjim praznicima i nisam imao nikakvo osiguranje tako da ne znam info iz prve ruke, ali koliko bih ja mogao da pomognem na ovu temu, to je moj utisak da da Maroko zemlja gde je prosečna plata 200€ i sve cene roba i usluga su bazirane na kupovnoj moći stanovništva koje toliko zarađuje u proseku. Neke usluge, koje turisti najčesće koriste,  će ti ponuditi po višestruko većoj ceni, ali to je deo njihove kulture cenjkanja koju ti prihvataš i igraš njihovu igru dok ti cena ne postane prihvatljiva. Moj utisak je da cene koje su standardne , npr: železničke karte, ulaznice a pretpostavljam i medicinske usluge su fiksne i nisu skupe, odnosno bazirane su na platežnim mogućnostima lokalnog stanovništva.

Nikako ne preporučujem svoj model da svuda, gde nije obavezno, putujem bez putnog osiguranja i ako si navikao da putuješ pokriven osiguranjem svakako plati i budi miran, ali bi hteo da ti prenesem svoj utisak da ako ti ne daj Bože bude bila potrebna medicinska pomoć, a nemaš osiguranje,  neće biti pre skupa!!!

Zdrastveno i putno osiguranje bi trebalo biti obavezno ali hvala ti na odgovoru.Po platama smo sa Marokom tu negde kad se uzme pravi prosek ali mi se dopada ovo cenkanje .

Mogu da zamislim Pirocanca kad se cenka sa Marokancem igranka do zore. :spot:

Zdrastveno i putno osiguranje bi trebalo biti obavezno ali hvala ti na odgovoru.Po platama smo sa Marokom tu negde kad se uzme pravi prosek ali mi se dopada ovo cenkanje .

Mogu da zamislim Pirocanca kad se cenka sa Marokancem igranka do zore. :spot:

Za putovanje u Maroko nije potrebno zdravstveno osiguranje, možeš ga uzeti ukoliko želiš. Mi nismo i na sreću nam nije bilo ni potrebno.

Mene zanima kako stoje stvari oko putnog osiguranja , nesta sam citao na ovu temu ..http://www.osiguranjeinternetom.com/putno-osiguranje.php moram priznati 

da mi nije sve jasno. shtrumpf

Pa nema tu mnogo sta da ne bude jasno. Ukoliko uzmes na primer na tom " Osiguranje internetom " putno osigurnaje, povecavaju ti se sanse da dobijes vize za neke zemlje gde je ona potrebna, takodje si obezbedjen u medicinskom smislu u toj zemlji i ne moras puno da brines, tj. miran si dok ne dodjes kuci. pozdrav

Pa nema tu mnogo sta da ne bude jasno. Ukoliko uzmes na primer na tom " Osiguranje internetom " putno osigurnaje, povecavaju ti se sanse da dobijes vize za neke zemlje gde je ona potrebna, takodje si obezbedjen u medicinskom smislu u toj zemlji i ne moras puno da brines, tj. miran si dok ne dodjes kuci. pozdrav

shapic94@ hvala, 

- Alkohola u Maroku nismo ni tražili, poučeni iskustvom sa Bliskog Istoka: alkohol rđav a skup. Verujem da se može naći i verujem da je takođe rđav i skup; možda se varam. S druge strane, hašiš je veoma popularan, nudiće vam ga na svakom koraku. Drugari Maronkanci tvrde da je haš sa ulice đubre, da moraš da poznaješ čoveka. Ne znam, nisam probao.

- Tažin je odlično jelo. Ukusno, jeftino, dostupno, šareno. U tažinu ima mesa pilećeg, goveđeg, ovčijeg i kozjeg; valjda, ne razumem se baš u to, ali mi je redom bilo ukusno čak i kada nije izgledalo lepo :)

- Zdravstveno osiguranje nisam imao, kao što ga nikada nemam, ali to ne preporučujem kao dobru praksu. Lično me nervira sam koncept osiguranja, kao da se išta u životu može osigurati, no dobro, to su moji lični tripovi, prihvatam da osiguranje može biti korisno.

- Važno je znati jezike! Engleski uglavnom ne pomaže. Francuski pak znaju svi, arapski naravno, španski je takođe rasprostranjen. Atlaski Berberi imaju svoj jezik i svoj alfabet, ali to je samo za gikove. :)

(Zanimljivost vezana za Tifinar, berbersko pismo: "ponekad nije strogo utvrđen smjer pisanja, tako da se može pisati odozgo prema dolje, s lijeva na desno ili s desna na lijevo". Takođe, "pismo uče djeca od njihovih majki, pa je tako analfabetizam nepoznanica.")

Sećam se da smo videli na par mesta natpis na tifinaru, ali nije bilo moguće pronaći bilo šta štampano na tom pismu. Baš sam hteo nešto da ponesem kući  shtrumpf

Ja sam poneo onu plavu, kamenu pločicu gde piše SLON.  ::arabia: