Jump to content

Duizburg, Dizeldorf, Esen, Keln, Dortmund - vase preporuke za obilazak

Featured Replies

Posted

Za par dana putujem u Duizburg, na 4 dana. Kakva su vasa iskustva sa ovim gradom? Da li imate nekih preporuka za obilazak, mozda neki dobar restoran, bar, nesto sto je tipicno za ovaj kraj? Kakvo je vase iskustvo sa aerodromom u Dortmundu? Da li je dobro povezan sa ostalim gradovima, prvenstveno mislim na Duizburg? Imam let za Bg oko 7h ujutru. Da li znate kako najlakse stici iz Duizburga do aerodroma u Dortmundu tako rano (radni dan je u pitanju).

Hvala :-)

Aerodrom u Dortmundu nije dobro povezan sa centrom grada,imaš jedan šatl koji košta ja mislim 7 eura...A sam grad je povezan extra sa ostalim gradovima(kao i svaki Nemački grad),uvatiš voz za Duisburg i tamo si za ja mislim 20-30 minuta! Što se tiče ostalih gradova Dizeldorf ne smeš da propustiš svideće ti se jako,Essen ti je takođe lep grad i extra za šoping tako da ako planiraš da šopinguješ tamo se zaputi! Keln takoše ne bi smeo da propustiš,onu njihovu katedralu,most ljubavi itd itd.. Šteta samo što si propustio vreme kad je bio karneval tad je bio show u Kelnu i Dizeldrofu  ;)

A najlakše da stigneš iz Duisburga do Dortmunda ti je vozom,nema veze što je tako rano ujutru kreću kod njih vozovi normalno da saobraćaju već oko 4 ujutru! Uvatiš voz za Dortmund Hauptbanhof(idu na svakih pola sata) i onda je već odatle malo frka moraš da nađeš taj šatl koji vozi do aerodroma..

Dortmund nije dobro povezan sa centrom grada?

Jedino ako su nešto menjali, ali mi kada smo bili 2010. godine, postojala je gradska linija koja je išla, tj prolazila blizu centra i karta je bila nešto ispod 3 evra.

Izvini pogrešio sam,sad sam proverio i imaš Bus 440 koji ide do aerodroma ali ne baš iz centra nego prvo moraš na tramvaj pa onda na taj bus..

• Author

Hvala puno na informacijama.

Ako sam dobro razumeo, ovaj bus 440 koji si pomenuo, ide iz Dortmunda (grada, sa te neke stanice tramvaja) do Dortmundskog aerodroma? Ok, onda prvo voz iz Duizburga do Dortmunda, pa onda taj bus ili satl, videcu vec koji od ta dva se bolje uklapa. Jedan drugar mi je jednom rekao da postoji i neki  tip satla (a nije taksi :-)) koji vozi od vrata do vrata, i da bi time mozda mogao za nekih 15ak evra odem iz Duizburga do aerodroma u Dortmundu. Da li znate mozda nesto o tome?

Definitivno cu jedan dan da iskoristim za Keln, i jedan za Dizeldorf, a Esen spojim sa Duizburgom u istom danu. Da li znate neki dobar restoran ili bar? Koje bi ste pivo preporucili iz ove oblasti i ima li neko posebno jelo tipicno za ovaj kraj, pored naravno cuvenih nemackih wurst-eva? Tu prolazi Rajna, ali ne znam da li su u tom delu Rajne vinogradi. Inace sam veliki obozavalac Rizlinga, Gewurztraminer-a i Pino Gris-a, pa bi mozda i neki obilazak podruma dobro dosao. Ova vina su tipicna za Alzas, ali ima ih i jako dobrih sa druge strane Rajne.

Čisto ne verujem da ima taj šatl za 15 eura od Diusburga do Dortmunda al opet ništa nije nemoguće..  :) Vozom odeš od Duisburga do Dortmund HBF i onda tu udješ u metro U47 i izađeš na stanici Dortmund Aplerbeck i tu hvataš autobus 440 za aerodrom! Što se tiče restorana ne znam da li tražiš autentičnu nemačku hranu ili ti odgovaraju strani restorani(ja izbegavam nemačke restorane) tako da ti u Dizeldorfu preporučujem grčki restoran Kavala! Od piva ja inače u Nemačkoj pijem Poljska piva ali obavezno u Dizeldorfu probaj njihovo pivo Frankenheim!!  ;D Nisam obožavalac vina tako da tu nemam niš' da ti kažem  :LOLLL:

• Author

Zabelezeno i hvala jos jednom.

Sto se restorana tice, vise sam za autenticnu nemacka kuhinju. Znam da Nemci nisu bas mnogo poznati po tome, ali kad vec idem tamo, bilo bi lepo da probam sto vise lokalnih specijaliteta.

Posle puta, gledacu da ovde sumiram svoje utiske iz ovih gradova.

• 2 weeks later...
  • Author

Put je zavrsen, pa bih ovde da ukratko da sumiram svoje utiske, ko zna, mozda budu interesantni za nekog ko planira da poseti ove gradove.

Do Duizburga sam putovao Thalysom iz Pariza. Volim taj voz, tacan je, brz i udoban. Duizburg je grad teske industrije i meni nije bio narocito lep. Na sve strane su fabricki kompleksi i visoki dimnjaci. Arhitektura u centru grada pomalo lici na istocnoevropsku. Glavna turisticka atrakcij je stara fabrika koja je preuredjena u "park".  Sve u svemu, grad koji vas nece ostaviti bez daha.

Takodje sam posetio Keln i Dizeldorf. Keln je za mene bio jedno od vecih razocarenja, bar sto se tice izgleda. Sem katedrale koja je stvarno velicanstvena, sve ostalo izgleda prosecno. Ulice oko katedrale su prepune prodavnica, sto meni nije bilo narocito interesantno. Most na koji ljudi kace katance mi takodje nije bio preterano lep. Dosta sam hodao po gradu, zapravo, prepesacio sam skoro ceo centralni deo (prvi prsten), i jedini kraj koji mi je bio interesantan je severni deo u odnosu na centralnu zeleznicku stanicu. Taj deo je zanatlijski kraj gde takodje ima dosta lokalnih barova gde mozete probati lokalno pivo Kölsch. Iako je  izgled Kelna za mene bio razocarenje, stanovnici ovog grada su jako ljubazni i prijatni. Par puta mi se desilo da mi ljudi prilaze na ulici dok sam listao mapu nudeci mi pomoc. Jos jedna stvar koja mi se nije svidjala u Kelnu je sto se naplacuju cak i one stvari koje su u vecini gradova besplatne, npr. mapa grada (znate one sto na sebi imaju dosta reklama). OK, turisticki grad, ali cak i u Parizu imate na desetine pristojnih mapa koje su besplatne. Srecom, ulaz u katedralu se ne naplacuje. 

Najbolje za kraj. Dizeldorf. Prijatan i sarenolik grad. Stari deo grada je simpatican, pivnica i lokalnih restorana na sve strane. Ovde sam rucao schweinehaxe, svinjske kolenice. Gomila mesa na tanjiru, uz po neki krompir. Ne narocito prefinjeno jelo, ali je meni bilo ukusno. Jedno je sigurno, posle takvog obroka necete biti gladni ceo dan. Ovo je jedan od lokalnih specijaliteta, pored naravno kobasica. U Dizeldorfu sam ostao pola dana koji sam proveo uglavnom setajuci po starom gradu i obali Rajne. Prelepa setnja.  

Sve u svemu, ako ste u prilici, preporucujem da posetite Dizeldorf i Keln. Ovaj drugi najvise zbog katedrale i prijatnosti ljudi koji tamo zive. 

Btw, gargi821, hvala jos jednom na informacijama vezanim za aerodrom u Dortmundu. DB i bus 440 su radili besprekorno. Brz i jeftin nacin da iz Duizburga (i ostalih okolnih gradova) dodjete do aerodroma u Dortmundu.

• 3 weeks later...

Pozdrav svima!

Izvinjavam se sto skrecem s teme, ali ne bih bas da otvaram novu... Krajem avgusta cu ici na kamp u Ninburg (http://en.wikipedia.org/wiki/Nienburg,_Lower_Saxony), i (posto sam prosle godine isto tako isla na ostrvo Ouessant, o kom nisam mogla da nadjem na netu nista vise od informacije da tamo gaje ovce, prilicno sam se zeznula sa garderobom koju sam ponela, kao i sa vrecom za spavanje) bila bih veoma zahvalna ako bi neko znao da mi napise bilo kakvu informaciju o vremenskim prilikama tamo, ili u severnoj Nemackoj uopste, i o tome sta bi bilo preporucljivo poneti od odece.

Pa tamo je dosta hladnije nego u ostalim delovima Nemačke i obično ima dosta kiše ali s obzirom da je avgust u pitanju ne moraš da se brineš preterano!! Imaj za svaki slučaj neku jesenju jaknicu ili tako nešto i biće ti ok! :)

A znas li kako je nocu? Treba li jos nesto sem podloge i vrece? Ne bih ponovo da dodjem u situaciju da spavam u svoj odeci koju sam ponela + cebe pozajmljeno od lokalaca :D

Samo odaberi bolju vrecu za spavanje, za nesto nize temperture, u skladu sa mestom gde ides, i ne bi trebalo da bude problema. Evo, gugl kaze da je za taj period oko 10ak stepeni prosecna nocna temperatura. Ti se spremi za 5 stepeni i nemas problem.

• 3 weeks later...

Evo ako nekog zanima informacija od pre nedelju dana! Isao sam za Dortmund Wizz Airom i kad smo sleteli i dosli na pasosku kontrolu,tu sam se zadrzao oko sat i 45 minuta!!! Maltretirali su svakoga sa milion pitanja,gde ide,koliko ostaje,koliko para ima,jel ima povratnu,na kraju su ostavili sa strane oko 10 ljudi kojima nisu dali da udju u zemlju... Za divno cudo mene su najmanje maltretirali,pustili su me da prodjem za minut ali ostatak naroda je prosao kroz sito i reseto...

• 2 weeks later...
  • Author

Sto se tice vremena u Ninburg-u mogu samo da nagadjam jer nikada nisam bio tamo. Doduse, bio sam u Hanoveru, a to nije daleko. Bukvalno zavisi od dana. Ako pada kisa, zna da bude dosta hladnije nego kod nas u istom periodu godine (a tamo cesto pada kisa). Mislim da bi bilo dobro da imas nesto za jesen, za svaki slucaj. Drugo, temperaturne razlike izmedju jutra i dana znaju da budu poprilicno velike. Kao sto je rekao gargi, ponesi neku jesenju jaknu i deblju vrecu za spavanje.

A za zadrzavanje ljudi na granici, iskreno nisam to dugo video. Ranije je to bio obicaj kada sam par puta putovao autobusom, Slovenci su znali da to rade, ali nikad ne u tom broju, obicno nadju jednog ili dvojicu. Inace bar dva puta godisnje putujem na relaciji Beograd-Pariz, i ponekad idem preko Nemacke. Do sad nisam video da su bilo koga cimali, sreca pretpostavljam. Mada, opet  bih tako nesto vise ocekivao od Nemaca nego od Francuza, jer su Francuzi, pogotovu na CDG-u, bas opusteni.