Jump to content

Featured Replies

Posted

prekosutra krecemo tetka i ja stopom po Evropi, tacnije Madjarska, Slovacka, Austrija, Nemacka, Svajcarska, Italija, Slovenija, Hrvatska i konacno Bosna. Ako imate neki savet koristan (svaki je koristan) da podelite sa nama, dobro bi nam doslo. U napred hvala  :D  :pivoooo:  :kamp:  :stop:

Pa,sta da ti kaze covek...

Na auto-putevima u Evropi ce vas mozda cimati policija ako stopirate.Ako ste brzi/srecne ruke,mozda cete ustopirati pre nego sto policija sazna za vas (onda nemate da brinete) :)

(zabrana stopiranja vazi za auto-puteve,ne i za lokalne puteve)

Ako se to i desi dovoljno je uglavnom da kazete "Sorry" i da se pomerite sa autoputa.

Stopiranje na izlazu benzinskih pumpi koje su na autoputu nije zabranjeno (koliko ja znam) ;)

Javi kako je bilo kad se vratite :)

Pa nije bas zabranjeno u svim zemljama, pogotovo ovaj deo oko benzinskih pumpi...to prvo proucite, a najbolje na onom stoperskom wikiju... Mnogo ce vam znaciti ako mozete da koristite autoput.

• 2 weeks later...
  • Author

vratili smo se. Bilo je odlicno. Zbog vremena smo morali skratiti put i vratiti se iz Austrije vec   :bang:  policija nas je na autoputu par puta legitimisala, ali to je bilo sve. Neprijatnosti nikakvih nije bilo. Sve u svemu, provod odlican. Cak nas je jedan nas covek povezao do Beca i naterao da odemo kod njega u stan na veceru, pa nas je onda odveo do nase prijateljice u Becu gde smo spavali.  clap.gif' alt=':clap:'>

• 9 months later...

Uskoro bih trebao odraditi jednu duzu rutu po Europi od Graza do Rotterdama pa me interesuje kakve su švabe sa autostopom? Ruta je sljedeca: Graz-Wels-Nurnberg-Frankfurt-Keln-Ajndhoven-Roterdam.

Nervozni, imam jedno iskustvo sa stopom u Nemačkoj o kom sam i pisala na ovom forumu (naslov posta je nešto tipa Novi Sad-Ljubljana pa mož pročitati. Naime, Ljubljana je tek bila prva stanica). Naša ruta je trebalo da bude Ravensburg-Kasel, ali smo baš zbog lošeg napredovanja prihvatili da nas poslednji vozač odveze čak u Frankfurt. Tom prilikom sam došla do nekih saveta onih koji žive u Nemačkoj a i ličnog iskustva da je teško stopirati sa juga ka severu Nemačke tj./pogotovo kada krećeš iz manjih mesta ka većim, a ne obrnuto. Čini mi se da je ta tvoja putanja bolja i prometnija. Može biti da nećeš imati nikakvih problema. Možda bi prvi moj savet bio da se po svaku cenu držiš mesta na kojima možeš lično da im priđeš, jer smo mi onomad "uvenuli" držeći prst pored puta. Odnosno, da se vrlo džiš pumpi na autoputu, jer tu na kraju krajeva imaš i gde sesti jesti i sl.

• 1 year later...
  • 4 months later...

Pozdrav svima,

Iako s vremena na vreme pomno pratim desavanja na forumu retko kada ucestvujem u raspravama. Elem dodje i taj dan da i meni trebaju saveti. Nisam zapoceo novi  topic jer smataram da ovaj odgovara mom planu.

Plan je autostop kroz Evropu, kao sto i sam naslov kaze :smile: Planiram sa devojkom da stopiram vise meseci kroz Jugozapadnu Evropu (Madjarska-Austrija-mali deo Nemacke- severna Italija- Francuska-Spanija, konkretno Barselona).Vec imam prilicno autostoperskog staza (Balkan, Nemacka, Holandija, Austrija). Medjutim ovo ce biti prvi put da putujem duze (koliko mi sengen dozvoljava). Devojka je pauzirala fakultet, ja sam ostavio posao i planiramo da krenemo sredinom aprila. Bez zurbe, nevoze i detaljnih planova. Nismo u fazonu zurke izlasci i slicno, volimo prirodu, fenomene prirode, istoriju i slicna mesta za koja je ulaznica bresplatna a iskustvo neprocenjivo. Druzenje sa ljudima slicnim nama (putnicima) deljenje iskustava i prica. Spavacemo preko CS-a ili u satoru, a mozda i odemo u neki kamp na obali mora na par dana da odmorimo.

E sad. Kako sam procitao na forumu a i cuo, Italija je teza za stopiranje (nemoguci stop ne postoji :smile: ) pa bi mi znacilo da neko ko ima iskustva stopom kroz Severnu Italiju da par saveta (npr. da li sici sa autoputa i kako stop funkcionise van autoputa) Ili bilo kakav koristan (ili beskoristan :smile: ) savet. Takodje ako imate neki predlog sta videti-raditi pisite. Ako znate neko mesto (pecina, plaza, divlji kamp ili sl.) gde se moze malo kampovati predlozite. Svaki predlog je dobro dosao.

• 2 weeks later...

Ljudi planiram da krenem stopom za Oslo da bi video devojku na kratkratko i ispravio neke stvari ako je moguce. Imate li neki savet? Je li je moguce stici za 4-5 dana bez spavanja po hotelima vec konstantnim stopom.  Mozda mislite da sam puko al jbg. Svaka pomoc je dobrodosla, a i ako neko zeli filmsku avanturu, nek ostavi komentar, drustvo je dobrodoslo. Pozzdrav ljudi

4 dana do Osla. Preoptimisticno. Mora da si nesto debelo pogresio. Bolje trazi drugu devojku.

Rocky8, ja bih Boga mi svasta uradio za Norveske papire :smile: Salu na stranu, Nemanja ne znam kako stojis sa kesom i kada bih isao ali verujem da je to u skorijem vremenskom periodu. Recimo 4tog aprila ako bi isao mogao bi avionom za nekih 26-27e Temisvar-Bergamo, Bergamo-Oslo Torp (100tinak km od Osla je aerodrom)...Ti ces svakako nesto morati da potrosis na hranu tih '4-5' dana tako da mislim da ti je ovo skroz korektna opcija i realnija.

On 3/25/2017 at 5:44 PM, Nemanja994 said:

Ljudi planiram da krenem stopom za Oslo da bi video devojku na kratkratko i ispravio neke stvari ako je moguce. Imate li neki savet? 

Ne idi.

(ako je cisto zbog nje)