Jump to content

Featured Replies

Posted

Ko o čemu, Micowiny o Petrovaradinskoj tvrđavi.

Prošle subote sam (za promenu) bio na tvrdjavi. Silazeći sa tvrđave bacio sam pogled na jedan ulaz u hodnik. Novosađani će shvatiti o čemu govorim. Ulaz u taj hodnik je na odmah sa desne strane tunela koji prolazi ispod čuvenog sata na tvrđavi, preciznije - na samom glavnom stepeništu. Ja se Petrovaradinskom tvrđavom se bavim oko 10 godina a od kako znam za tvrđavu u tom hodniku je uvek bilo smeća.

Moja ideja je da kao i prošle godine napravimo akciju "čišćenja" smeća sa tvrđave (ovaj put predlažem da to bude pre EXIT-a) ali da smeće nenosimo u kontejnere nego da ga samo izbacimo iz tog hodnika na stepenište a takođe i ostalo smeće iz "budžaka" na platoe i glavna šetališta.

Cilj akcije bi bio taj da skrenemo pažnju javnosti da za "Održavanje čistoće Petrovaradinske tvrđave kojem obuhvata čišćenje, prečišćavanje, sakupljanje otpadaka i odnošenje smeća"... NIJE DOVOLJAN JEDAN RADNIK SVAKODNEVNO -kao što stoji na sajtu "Čistoće" Grada Novog Sada.

http://www.cistocans.co.yu/2005/usluge_1jh_2phnjp_2.php

Takođe bi ukazali na to da je nedovoljan broj kanti za smeće na tvrđavi...

Ukoliko ova akcija naiđe na dobar odziv među forumašima, predlažem da se ovakve akcije organizuju i u drugim gradovima gde je smeće takođe veliki problem a u pitanju su kulturno-istorijski spomenici u prvom redu tvrđave. Ovde se odmah osvrćem na priče stanju ostalih tvrđava kao što npr. tvrđava u Pirotu koja je kao "javni WC".

Sa nestrpljenjem očekujem vaše reakcije na ovaj predlog i ideju da se ova akcija proširi na Republiku kao i da kontaktiramo i ostale prijateljske (npr. volonterske)organizacije...

• Author
  On 6/4/2007 at 1:41 PM, kika_vts said:

A sta da radimo sa Niskom tvrdjavom koja je sva prljava?? Ustvari ... ceo Nis je prljav! :-(

Ne znam da li znaš situaciju u Novom Sadu i kako je svuda zatrpan smećem i betonom.  :psuje:

Ali ja sam bio u Nišu i video tvrđavu.

Zgrozilo me je stanje spomenika streljanim u I svetskom ratu.  :shockkk:

Ali tvrđava  :psuje: :psuje: :psuje: :psuje:

Ja često kažem, "Ako želi da vidiš u kakvom je stanju neko društvo, pogledaj njegov odnos prema kulturno-istorijskim spomenicima!"

Ако је за утеху (а није) и Калемегдан је језиво прљав. У свакој већој рупи или пукотини је нпр. пивска флаша, а СВИ пролази смрде на мокраћу. Шта више, мож' у свашта и да се угази.

Стицајем околности на Калишу тренирам и тамо сам 3х недељно и сваки пут сам згрожен ситуацијом. Није проблем ни у радницима који чисте тврђаву, већ у култури становника која је испод минималног цивилизацијског нивоа (ако си 10м од канте за ђубре, исто баци у њу.).

:(

Ne znam, ja sam stekao utisak da se na Kalemegdanu jako puno radi. Osvetlili su ga, sredili i popravili... Kalemegdan ima jos jednu veliku prednost u odnosu na Petrovaradin. Nalazi se u samom centru, i od Kneza treba bukvalno 3 minuta do pobednika...

I tvrdjava u Nisu je na minut od samog centra... Tu se moze mnogo vise...

Petrovaradin je ogroman a do njega treba stici. Treba 20 minuta od centra do sata pesaka... I na kraju, cisti ga jedan covek...

Sto rece Micowiny, jedini nacin da se stvarno skrene paznja na nekulturu nasih sugradjana je da im gurnemo smece pod nos :)

Ako ta akcija ne bude sad u ispitnom roku, eto mene :)

:mrgreen:

Meni se jako sviđa ideja!!  clap.gif' alt=':clap:'>

Šta mislite o tome da napravimo sinhronizovanu akciju? Da istog dana radimo u Nišu, Novom Sadu i Beogradu? Mislim da niko nije radio tako nešto, pa još istovremeno u tri grada...  Tako bismo i lakše privukli medijsku pažnju na problem.

Imamo li snage za tako nešto?  teg

Јављам се за Бгд (одавде сам, шта ћу, близу ми је :D), ал' да се скупи више људи и да профурамо акцију мало боље медијски да не буде: "Види ово двоје мученика, немају шта да једу". :D

• Author

Najvažnije je da akciju u medijima predstavimo tako da će se ona odvijati na celoj teritoriji Srbije tj. gdegod ima ovakvih problema.

Beograd može da očekjue da će se akciji pridružiti i Zelena omladina iz BGD-a.

Trebaju nam neke parole koje će pratiti akcije.

"Kulturno-istorijski spomenici nisu deponije"

"Kulturno-istorijski spomenici nisu javni toaleti"

itd...

Jednostavno više kanti i WC kućica... Lično sam video dva starija gospodina koji bez pardova zalivaju žbunje na Kalemegdanu i to kada se ide prema "Pobedniku" odmah do bista nekih... mislim da su narodni heroji.

BTW

Sećam se kako je jedna novinarka Blic-a pitala jednog mog drugara koji je najveći problem u Novom Sadu. On se samo okrenuo i pokazao na smeće svuda u i oko kanti u Zmaj Jovinoj ulici. Novinarka ga je pitala "Kako rešiti taj problem?". Odgovor je bio: "Pa postaviti više kanti za smeće" :)

Више јавних тоалета и више канти за ђубре!

Конкретно на Калемегдану има места за то.

Али није поента да они буду плаве боје и да одскачу од амбијента, већ их треба офарбати и прилагодити средини. Можда чак и да се излепе тапете са мотивом камења на њима. :P

Mislim da bi najefektnije bilo da se to uradi pre Exita, sto ce reci pre 12. Jula, a mozda i ranije posto oni krecu da dizu palisade nekih nedljeu dve ranije... Posle Exita dolazi ona potencijalna jama u dogadjajima, ljudi se razlaze, Novi Sad postaje stara dobra palanka... Ako ne pre Exita, onda tek negde kad grad ponovo zivne, posle jula i avgusta...

Do Exita ce biti jos puno stvari...

S druge strane, pre Exita je jos uvek ispitni rok, i meni a verujem i jos nekima...

Tako daa, sve u svemu, od volje ti. Ti si organizator, ti pozivaj a ko moze doci ce :)

:mrgreen:

• Author

Ili kao prošle godine?!?

Da sačekamo da prođu ispitni rokovi, exit, čišćenje od strane "Čistoće" pa da nastpimo?

Acketa šta kažeš?!

• Author

Ok. Ondak ovako.

Ko je zainteresovan da se ukljhuči u akciju neka napise post "ME IN" i grad odakle ste, odnosno tvrdjavu koju bi ste zatrpavali smećem.

Kada budemo odlučili da radimo akciju dobićete PM ili E-mail.

Uzdravlje :)

i ja sam voljan za akciju na petrovaradinu, samo ako se odigra pre (ili posle) mog odlaska na taru

• 1 month later...
  • Author

Nema puno posla. Samo izbacimo smeće na stepenice i gotovo.

Ne znam kakva je situacija kod drugih tvrđava.

Beogradska za razliku od ostalih ima obezbeđenje. Ne znam kako bi ste to tamo radili?!?