Jump to content

Featured Replies

zainteresovan sam.....

nadam se da se Vojvodjani nece uspavati sa informacijama....  :happyyy:

pozzz....

• 5 weeks later...

ajde opet ja, kad niko drugi nece...  :dance:

i tako, dodje taj jun....  :dance:

ima li nekih novih informacija?

danas sam zvao nekog momka sa sajta Subotica.info, gde je Marinowski postovao fotke, ali on kaze da nista ne zna....

ajmo dalje.....

pa ne znam sta da ti kazem... to se desi kad se desi, znam da je na nekom prelaznom periodu prolece-leto. Tacan datum ne postoji, ipak su to insekti koji ne gledaju na kalendar  ;D. Kad bude bilo mi javimo, mada kontam da cu ja poslednji cuti jer retko kad odlazim u rodni kraj.

to se desi kad se desi, znam da je na nekom prelaznom periodu prolece-leto.

A taj prelazni period nikako da dodje :(

http://www.kanjizatourism.org.rs/desavanja/najava-programa-za-cvetanje-tise-kanjiza

Tu piše za kada je zakazan glavni program ove godine, tako da oni pretpostavljaju da će negde oko 12.juna biti najintenzivnije cvetanje ove godine, a kog tačno dana jedino možete da saznate ako ih svaki dan zovete. Najintenzivnije cvetanje traje ne više od 2-3 dana. Oba puta kada sam ja bio, bilo je oko 15.juna.

bloom to su informacije koje su potrebne!  :) Jasno mi je da ne može da se zna precizno, ali ljudi koji se time bave verovatno otprilike procene, na osnovu vrmeneske prognoze i sl.

Bar eto postoji neko ko može da se okrene i da se dobiju detaljnije informacije.

Odlično!

Onda bismo mogli da porazmislimo o sledećem vikendu  zvizhd

A jel zna mozda neko gde se ocekuje najintenzivnije cvetanje ili bar gde je bilo poslednjih nekoliko godina?

evo, ja se javljam dobrovoljno da zovem TO Kanjize svaki dan, op ponedeljka....

a mislim da je ok ideja da planiramo 12 ili 13 jun, posto je tada vikend....

@tiberius...

mislim da je negde kod Kanjize ipak najbolje, tako su neki ljudi ovde postovali, zbog toga je TO Kanjize i "glavna" za info...

hajde da nam ne promaknu "cvetovi Tise".... 8-)

Baš sam iz pouzdanih izvora saznala (ribolovaca koji su svakodnevno na Tisi) da će "cvetanje" da se desi par dana kasnije. U periodu između 15-og i 25-og juna...

hej ljudi,

meni je jedna fina teta iz TO Kanjiza danas kazala da ce cvetanje kasniti, a mozda ga cak nece ni biti, jer je Tisa nadosla, mozda tek u julu..... dakle, ovog vikenda sigurno NE, mada ce oni ipak odrzati onu konferenciju - vidite link koji je postavio bloom....

dakle, stay tuned...

:o nije valjda da ga neće biti baš ove godine kad sam se ja nameračila da idem!

Hvala puno drugari za značajne informacije.

Ako bude nekih svežih javljajte!

xe, xe, meni pricas - isti slucaj....

rekla mi je ipak da pozovem u petak, pa da vidimo sta ce biti.....

a bice svasta..... samo mozda ne i cvetanja tiskog sveta.....  zvizhd

Može biti da ima onih koji misle da je "Tiski cvet" - cvet. To je insekt Palngenia longicauda koji iz stadijuma larve u kojem provede tri godine, na jedan dan izlazi na površinu, pretvara se u letećeg insekta leptira, za jedan dan obavi rojenje (parenje) a onda ugine, jer nema ni usta ni organe za varenje. Zbog mnoštva jedinki, prizor je fantastičan.

Eto, ako neko možda nije znao... :)

Ovde u Madjarskoj je, na Tisi, bilo "cvetanje" pre dva dana. Ove godine je bio vrlo malo inseka, jer vodostaj vrlo velik.

Procvetala Tisa u Novom Bečeju

11. jun 2010. | 08:49 → 21:37 | Izvor: Beta

NOVI SAD - Turistička manifestacija "Čamac na Tisi", koja je posvećena retkom prirodnom fenomenu "cvetanja" Tise, održava se u Novom Bečeju, u organizaciji te opštine.

"Cvetanje" Tise prouzrokuje veliki broj insekata koji se zovu "tiski cvet". Oni tri godine žive kao larve na muljevitom dnu reke, a nakon toga izlaze iznad površine vode i postaju leptiri.

Kao leptiri žive samo jedan dan, a u to vreme se pare i nakon toga umiru.

Cvetanje" se ponavlja svake godine, polovinom juna.

U okviru manifestacije tradicionalno će biti spuštene sveće u Tisu, povodom "cvetanja" reke.

Na drugoj po redu manifestaciji "Čamac na Tisi" svoje radove izložiće srednjoškolci-dizajneri, a u subotu uveče nastupiće Tanja Jovićević i bend Rič Bič.

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/procvetala-tisa-u-novom-beceju_194583.html

• 2 years later...