Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi forumaši,

Nekoliko nas - Marko/chivitli, Uroš, Nina (Charlotte_Acrobat) i moja malenkost radićemo promociju Kluba i Putničke kuće u Sarajevu, Šibeniku, Istri, Banja Luci i Zagrebu, u periodu 15-20. maj. Međutim, niko od nas nema auto, a to je poprilično duga i zamršena ruta da se ide javnim prevozom i stopom. Da li je kogod od motorizovanih članova voljan da se pridruži? 

U svakom od mesta u koja idemo već imamo naše članove i/li prijatelje, koji su nam sredili prostore za promociju, kao i smeštaj. Klub bi pokrio troškove benzina i putarine.

Napisao bih da je dobro druženje zagarantovano, ali s obzirom da nas poznajem mogu reći samo da je relativno dobro druženje zagarantovano.  flowers::

Петоро није баш најзгодније за кола :D 

Ако не нађете никога, ја могу да одрадим бар једну руту од Сарајева :) Комфор апсолутно негарантован :)

• Author

Idealno bi bilo da nađemo nekoga za celu rutu i za četiri osobe (+ vozač), mada Nikolina kreće iz Zagreba pa nam se pridružuje negde usput, da li 15. ili 17. Naravno, ako to ne bude moguće, bolje i deo rute nego ništa, bolje i da neko bude u gepeku nego da svi idemo busom :)

Evo plana, pogledajte da li vam se uklapa:

15. -- Banja Luka

17. -- Sarajevo
18. -- Šibenik
19-20. -- Labin (Istra)
21. -- Zagreb

Idealno bi bilo da nađemo nekoga za celu rutu i za četiri osobe (+ vozač), mada Nikolina kreće iz Zagreba pa nam se pridružuje negde usput, da li 15. ili 17. Naravno, ako to ne bude moguće, bolje i deo rute nego ništa, bolje i da neko bude u gepeku nego da svi idemo busom :)

Evo plana, pogledajte da li vam se uklapa:

15. -- Banja Luka

17. -- Sarajevo

18. -- Šibenik

19-20. -- Labin (Istra)

21. -- Zagreb

А полазна тачка? Имаш пм, јел ради то уопште? :)

Velika je verovatnoća da ću ja biti slobodna u tom periodu, imam gde da budem u Sarajevu, Labinu i Zagrebu, ali nisu mi jasne dve stvari, gde bismo se svi našli da bi krenuli ka prvom odredištu, tj Banja Luci, pretpostavljam da je i Relja hteo isto da te pita. Da li je polazak iz Novog Sada, ili iz Pančeva, tj. Beograda ili bogtepita gde...

Drugo pitanje je da li smeštaj koji su vam prijatelji obezbedili podrazumeva i smeštaj osobe koja bi vas vozila ili bi taj neko morao sam da se snađe?

Konstatacija, to je putovanje od skoro 2.000 km, ako je verovati Guglu, što u mom slučaju znači da bih morala da odradim i servis pre puta, a za sve iz Srbije to znači da moraju da nabave zeleni karton za kola jer nam treba samo za Bosnu, a ja ga recimo nemam, što verujem da je slučaj sa većinom jer ga ljudi ne kupuju više pri registraciji jer nam ne treba za EU, već nekoliko godina.

I još jedna konstatacija, budući da niko od vas niti vozi niti poseduje kola, samo prijateljski da skrenem pažnju, bez obzira na to ko vas bude vozio, automobil ne troši na putu samo gorivo, a odvozati to sve za nedelju dana nije mali poduhvat. Praksa je inače da kada neko vozi svoja kola na tako dug put da se pored troškova goriva, putarine i parkinga, onaj ko organizuje sve snosi troškove i dodatnih nekoliko posto na ime amortizacije automobila (što je uglavnom +10% na troškove potrošenog goriva). I poslednja primedba, iako su kola uglavnom registrovana za prevoz pet putnika nije isto niti svejedno da li vas je troje ili petoro sa sve prtljagom za osam dana i razumem neke vozače koji ne žele da ''prekrcaju'' kola sa maksimalnim brojem putnika.

• Author

Hej Majo, izvini što odgovor kasni. Polazak bi bio iz mesta koje najviše odgovara vozaču. Ako će neko da nas vozi od Sarajeva, onda ćemo svi nekako da se dovučemo do tamo, a ako će da vozi iz Novog Sada onda ćemo da se dovučemo ovde ili da krenemo odavde pa usput kupimo ostale.

Smeštaj apsolutno podrazumeva i smeštaj za vozača, nećemo valjda mi spavati negde a vozača ostaviti na ulici :) Naravno, nikome ne možemo obećati krevet, pošto ga ne obećavamo ni sebi. Podloga + vreća, ako je vozač stariji i zahtevniji imaće prioritet pri dobijanju kreveta, ja krevet nemam ni kod kuće a ni ostali nisu nešto razmaženi.

Za +10% je sasvim okej, naravno. Koliko košta taj zeleni karton? Svakako ćemo sve pokriti iz kase organizacije, ali ta kasa je hronično praznjikava. Kad smo već kod toga, ima li neko ideju koliko bi koštalo gorivo za 2.000 km + 10% + zeleni karton? Da ne ispadne skuplja dara nego mera, tepsija nego pita itd.

Prtljaga ćemo imati veoma malo, mi svi putujemo po 3 meseca sa malim rancem, mislim da se nećemo pretovariti za put od 8 dana :)

Benzin će biti skup ko đavo, odmah da vam kažem. Ako je benzin u pitanju.

Ja sam za vikend išao do Rovinja i dao sam nešto preko 100e na gorivo. Ali ima dobra fora - ako brzinu držite u okviru ograničenja, a na otvorenom ne više od 100km/h, potrošnja će biti optimalna i ne bi smela da ide preko 6l.

Tako sam ja sa skoro punim rezervoarom prešao oko 840km. Međutim, u povratku sam vozio nešto brže, pa mi je za duplo manje kilometara bio potreban ponovo skoro pun rezervoar.

Zeleni karton je 2900 i nesto. A gorivo sigurno preko 20 hiljada ako ne i 25. Mada u Bosni je nesto jeftinije gorivo nego ovde, ne znam za Hrv.

Okvirna računica za gorivo je uvek 10€/100 km (s našim cenama goriva). Ako je autoput, biće nešto više (veća potrošnja, putarine), ako je dizelaš, biće nešto manje.

Zeleni karton ne mora da se radi...moze da se plati na samoj granici i takvo osiguranje vredi samo za kratak period (ne secam se tacno koliko), ali je i jeftinije vise puta od godisnjeg zelenog kartona...

Ne baš:

http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=36&t=2509&sid=44ea1c8e97f265425b957c22513c4269&start=15

Tema posta: Re: Zeleni karton na 2,3 dana?
PostPoslato: 08 Apr 2014, 16:05

Iskustvo sa Pavlovića mosta od jutros...

Registracija mi ističe krajem meseca, a morao sam bukvalno na 5 minuta da skoknem do Bijeljine. Kad god sam do sada išao niko mi nije zagledao zeleni karton, držim ga presavijenog u futroli gde mi je i saobraćajna.

Pošto ove godine nisam uzimao karton, probao sam da prođem kao i do sada i naravno baksuz je morao po prvi put da proveri važnost kartona i video da je istekao. Morao sam da kupim pogranično osiguranje na 72h, ali je ono sada 50KM, tako da ne znam do kada je važilo da je 20KM.

Malo je falilo sinoć da krenem za BN, da mi se to desilo uveče, a eventualno to osiguranje-kiosk gde se kupuje ne radi u to vreme baš bi bilo veselo.

Zeleni karton je oko 3000, valjda, tako da kupovina na granici više nije isplativa (prema toj temi, navodno se jedino na Pavlovića mostu moblo kupiti za 20 KM).

Zeleni karton ne mora da se radi...moze da se plati na samoj granici i takvo osiguranje vredi samo za kratak period (ne secam se tacno koliko), ali je i jeftinije vise puta od godisnjeg zelenog kartona...

Увек је то осигурање које се купи на граници било вишеструко скупље од годишњег зеленог картона.

Nije sigurno Relja... I nije mi niko rekao ili sam citao, nego sam licno to prosao i uradio (cini mi se da je bio bas taj most)...

Svakako moja greska, ako je sad drugacije!

Ja bih bas voleo da vas vozim na toj turneji!

Vozim Hyundai Matrix http://cloudlakes.com/gallery/2546230-hyundai-matrix.html koji i nije tako neudoban za pet putnika. Mislim da bi pod punim opterećenjem trošio oko 7 litara na 100km.

Naravno, ocekujem da platite gorivo, putarine i eventualno parking.

Sto se smestaja tice, uopste nisam izbirljiv. Imam vreću za spavanje, koju još nisam koristio, i neki krevet na naduvavanje (takođe nekorišćen). :)

Potpuno opremljen putnik iz Kluba putnika, samo još da ode na neko putovanje.  :)

Moram samo da vidim da li bih mogao da uzmem odmor za ove dane kada idete. Moram da pitam šeficu.

Do kada vam treba konačna potvrda?

Edited by Noelbg

Hej, drugari, računajte na mene, ako se niste dogovorili za prevoz. Sad pravim računicu - ako je put oko 2 000km, troškovi goriva (TNG) bi bili do 140 evra maksimalno. Ne znam kolike su cene u Bosni i Hrvatskoj, ja sam računao 86 din litar kao kod nas. 

Bas ste imali srece u pronalazenju saputnika (vozaca i auto).

Iskreno nisam se nadao da ce biti tako brzo i lako sobzirom kakva ce biti kompleksna avantura.

Nadam se da ce vas ta sreca pratiti tokom celog puta sve do zavrsetka putovanja.

Puno srece i uspeha.

Pozdrav,

rekao bih da Vam bar savetom oko voznje na planiranoj ruti mogu pomoci,

Ako idete iz Beograda za Banja Luku,onda je najbolji odnos cena /kvaitet da idete autoputem do Babine Grede u Hrvatskoj,onda predjete most pa Samac (neulazite u isti ) pa Modrica-Dervetna-BL . Za 20 kuna (oko tri eura ) izbegnete najgori deo koridora tj debilni distrikt Brcko,

Gorivo je jeftinije u Republici Srpskoj nego bilo gde drugde (federacija BiH,Srbija,CRO) ,plin je oko 1KM (60 tak dinara ) dizel je trenutno izmedju 2,17 i 2,25, cene se razlikuju od pumpe do pumpe, cak i pumpe unutar iste grupacije i u istom mestu imaju razlicite cene.

Putevi u RS su bolji nego u Srbiji,a u Hrvatskoj nemate potrebu uopste ici autoputem. te bih ja putarinu kao trosak otpisao.Mada ima deonica gde se sa jako malo autoputa moze puno dobiti i na vremenu i na komforu.

Rutu od Banja Luke preko Dalmacije do Istre manje vise detaljnu  imate opisanu u mojoj poslednjoj reportazi na blogu . Takodje i ostale segmente Sarajevo -More i sl ima takodje na blogu samo treba naci i procitati ( ni ja ne znam gde je tacno )

Ako onaj ko bude vozio bude smatrao da mu treba jos podataka ili informacija tu sam da pomognem.  

15-og  sam slobodan(po trenutno validnom rasporedu )  pa se vidimo u Banja Luci, ne mogu jos uvek obecati veci nivo asistencije ,mozda Vam ni ne treba, ali trebao bih da sam u mogucnosti da Vam se nadjem na usluzi u BL tih dana.

puno pozdrava

Edited by SINGAPURCANAC

Savjet za put iz BL za Sarajevo: idete preko Kneževa ( bivšeg Skendera) i onda skrenete prema Kiseljaku poslije Travnika, tako ćete izbjeći autoput i putarine pred Sarajevom a i manja je gužva iz ovog predloženog pravca.