Jump to content

Featured Replies

Prvi put bih putovao u "Putnicku kucu" jer mi se ideja bas svidja,pratim ovaj forum vec vise od godinu dana i nikako da se registrujem. Neka svoja putovanja sam organizovao prema iskustvima drugih clanova i bilo je slajno. :)

E sad da predjem na stvar. Gledao sam varijantu preko Wizz air-a iz Budimpeste,to je mozda druga najjeftinija kombinacija posle voza. Jos ako neko ima Wizz klub karticu procice sjajno. Dvadeset evra je usteda taman za povratnu kartu kombijem do Budimpeste ili vozom (nekih 25 evra). 

Bilo bi lepo kad bi neki od clanova napisali kada bi isli (koji datum),kojim prevozom,pa bi se mozda i organizovali u neku grupicu da makar se zajedno prevezemo do Tbilisija. :)

Edited by Frazier

Po meni iskreno mozda najbolja varijanta je da se napravi podtema putujuce kuce gde ce se ljudi izjasnjavati kako idu i kada. Da se tamo pise samo o tome,a svako pitanje dodatno o destinacijama znamenitostima i svemu ostalom pise ovde. :) :)

Jer npr ako bi neko isao Wizz-om i poklopimo se u isto vreme ja bih nekoga moga oda castim popustom sa Wizz karticom i tako ustedi neku lovu, Ovako ako se pise sve na gomilu bilo bi bas tesko i sve bi moralo preko PP da funkvcionise sto nije funkcionalno a inema istu draz. :)

Edit: Stim sto bi u pod temi mogli da jedni drugima pomognemo oko cene karata,vrste prevoza,linkova koji vode prema lakim pretrazivanjima cenovnika za nasu destinaciju. :)

Edited by Frazier

Pozdrav ljudi. Ja sam nova na ovom forumu (citala sam i ranija pisanija ali nikako da se registrujem). Ukratko da se predstavim ja sam Jelena, student iz Bg-a i zivim za putovanja :)
Moram priznati da ste me jako privukli ovom putnickom kucom u Gruziji, zato sto nikad nisam bila nigde van Evrope, i posle malo cackanja po netu, videh da mogu da se transportujem do tamo za relativno male novce :)

Interesuje me koliko se putuje do tamo vozom, ako neko zna? Od Istanbula do Karsa treba oko 40ak sati, a od Bg-a do Istanbula?

I jos jedna stvar me zanima (izvinjavam se ako malo odskace od ove teme), ovaj petodnevni balkan flexi pass. Nisam to nikad koristila, a vec par godina planiram da uzmem tako neku kartu i da malo putujem. Posto sam se upecala za ovu Gruziju ono sto zelim da znam je, da li ovaj flexi koji vazi 5 dana, vazi od momenta kad se udje u voz pa narednih 5 dana moze da se koristi, ili ja recimo udjem u voz 1 avgusta (to mi je recimo prvi dan), pa u nekom gradu pravim pauzu dan-dva, i onda 3. nastavim put itd. sve dok nemam 5 razlicitih datuma, ili kako? Ukratko, koliko meni treba vremena da se dogegam do Gruzije, i da li biste odmah uzeli 10-dnevni flexi pass (posto vidim da je ispod 26 godina (ja imam 22) 89 evra)?

Nadam se da ste me razumeli :)

Unapred zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav svima

Edited by Jelence12

Jelence12 do Istanbula sam putovao vozom tacno 24 h. Predivno putovanje,kusetlija (posto sam isao spavacim kolima) je preljubazan,sve sto ti treba moze da ti ucini,naravno sto je u njegovom domenu,voz uredan,jedan je toalet za nas pravoslavne vere,jedan za njih muslimanske (ocu da kazem da su na sve mislili). Stize tacno u minut po redu voznje,nema puno ljudi.

Druga stvar vezana za flexi pass ti funkcionise tako sto ako, kao sto ti kazes, udjes prvog avgusta u voz i putujes recimo do Istanbula i tu izadjes i zelis da provedes par dana,racuna ti se kao jedan dan putovanja (od onih ukupnih 5). E sad ako udjes uvece u voz sat,dva,tri pre ponoci i ulazis u naredni dan to ti se racuna kao jedan dan,to kondukteri postuju i neces imati sa tim problema.

E sad sto se tice sabiranja casova putovanja to moras da preracunas,jer  sa tom kartom od 5 dana ti bi trebalo na knap da je iskoristis i da ne doplacujes nista. S'obzirom da tebi treba samo 80 sati od istabula do Karsa i nazad (sto je 3 cela dana i 8 sati) plus 48 sati Beograd-Istanbul-Beograd,mozes da se provuces na sarm kod konduktera u povratku iz Istanbula i da njega castis nekih 5-10 evra i uslugu da mu kupis cigare na granivci posto on nesme a to je njima velika zahvalnost i usluga svakako(pricam iz iskustva).  :)

Moja preporuka ti je da kartu kada se vracas iz Karsa do Istabnbula kupis do nekog grada udaljenog osam sati od Karsa,sto bi te kostalo mozd anekih 10 evra,i ond atek cekiras fleksi pass i tako izbbegnes stres oko toga da li ces se uklopiti oko vremena i karte. :)

Nadam se da sam ti pomogao. 

To je odlicna lokacija! 

Ako neko bude hteo da napravi turu autostopom po istocnoj Turskoj i Kavkazu, neka mi se javi, bas zelim da posetim te predele. (:

Edited by Rocky8

Kao što već napisah ja krećem 2. ili 6. juna u Baku, karta iz Pešte je 10 990 forinti u jednom pravcu (sada 38 evra). Pretpostavljam da je ovo za Fraziera rano, ali nije mi jasno nešto u vezi sa Wizzovom karticom za popuste, buduću da sam čula da više ne funkcioniše, pa me zanima da li si siguran da to radi možemo preneti konverzaciju i na PM.

• Author

Pokrenuli smo i crowdfunding kampanju na indiegogo sajtu. Tamo smo stavili malo veću sumu, zbog procenta koji sajt uzima (5% ako skupimo traženu sumu, 9% ako skupimo manje, na šta se svakako dodaje i 3% za paypal). U svakom slučaju, pozivamo sve forumaše da doniraju, lajkuju, šeruju. Pri šerovanju, nije dovoljno samo kliknuti na "share on facebook", nego treba i napisati par reči da ljudi vide da vam je stalo. Tako kažu mudri ljudi koji se u ovo razumeju, mi nemamo pojma jer prvi put koristimo crowdfunding sajt.

Evo linka: https://www.indiegogo.com/projects/the-travel-house-a-free-home-for-travelers#home

• Author

Ima li neko ideju kako bi se mogla promovisati crowdfunding "kampanja" na sajtu indiegogo? Većina naših će donirati direktno preko našeg sajta ili uplatom u banci, pa smo indiegogo pokrenuli da bismo pokušali da uključimo i što više stranaca. Međutim, gde okačiti link, kome poslati? Any ideas?

Postaviti vidljiv link na sajt, i na englesku i na srpsku verziju. I recimo postaviti reklamu u vidu cover fotografije na facebooku, na obe stranice. Ili placeni ad na facebooku? Nemam pojma koliko to kosta, doduse.

Iz mog iskustva fb reklamiranje daje sasvim pristojne rezultate, moze se fino naciljati ciljna grupa i nije skupo, vec za par evra dnevno moze da ima pristojnu vidljivost.

Google ads ima promociju da za uplacenih 10 evra daje josh 40 evra tako da i to nije loshe, takodje moze da se cilja publika, ali nepreciznije nego na fb, naravno...

Takodje, dobro bi bilo da zamolite nekog od chitanijih stranjskih putopisnih blogera da to pomene i zamoli ljude da podrze...

Zna li neko gde(sajt,blog,temu itd) moze da se pogleda cena karte od Bakua do Tbilisija,bus,voz,avio,sta god. :)

• Author

Pokušali smo da iskoristimo reddit, gde će svaka pomoć u vidu glasanja biti dobrodošla. 

http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/23r9kw/were_travelers_who_hosted_443_people_from_51

Nisam baš očekivao da će se ljudi uhvatiti za "potential damage to the property" kao za glavnu stvar u vezi sa Putničkom kućom, ali to verovatno ima veze sa američkom kulturom. Elem, jedan klik na strelicu nagore pored imena teme daje nam jedan "upvote", pa ako vas ne mrzi da kliknete, bilo bi lepo.

Mislim da ste sve super objasnili samo ne treba se raspravljati sa svakim debilom koji se pojavi na internetu, ovde je ocigledno bilo par trolova koji su samo provocirali i vredjali.

Nisam sigurna o dosadasnjem iskustvu, da li su vise donirali stranci ili mi sa ovih prostora, ali ne bi bilo lose da negdje na naslovnoj strani, a i prilkom otvaranja formuma negdje pri vrhu stoji (malo upecatljivije) napisano nesto tipa: "ukoliko ste na ovom sajtu saznali neku korisnu informaciju, pronasli saputnika, citali putopise i clanke u slobodno vrijeme, sjetite nas se i sad, donirajte novac koji bi iskoristili za ispijanje jedne kafe, placanje gradskog prevoza i sl". Ako se ne varam, nesto tako je pisalo kada je putnicka kuca u Istanbulu bila aktivna. Opet bi se moglo malo pozabaviti budjenjem svijesti onih koji ne bi boravili u putnickoj kuci, ali na tako neki simbolicni nacin mogu da se oduze za sve korisne i nekorisne stvari koje su saznali ovdje. Kolika god da je donacija, ako 100 ljudi donira po 100 dinara, to je oko 100 eura.

Mislim da je spominjano kako su putnicku kucu ljudu nalazili preko CS-a, pa mozda ne bi bilo lose da clanovi CS-a na svoje profile stave neko obavjestenje o putnickoj kuci sa rijecima "molim vas pomozite ovom projektu" ili tako nesto. Mozda na taj nacin informacija dodje do nekih korisnika koji su ranije boravili u kuci, pa odluce da podrze i ovu.

• Author

Ela, ne verujem da ljudi pregledaju CS profile ljudi kod kojih su nekada surfovali. Oni koji budu radili u kući prebaciće svoje profile na Tbilisi, ali mislim da trenutno ne bi imalo svrhe da se u profile stavlja to obaveštenje.

Ja ranije nisam pratila bilo sta u vezi sa putnickom kucom jer sam slabo i dolazila na forum. Sad sam se zainteresovala i moja zelja da pomognem na svaki nacin (mada je bez veze to isticati) nije zbog kolicine korisnih informacija koje sam dobila na forumu, nego jednostavno zato sto mi se dopada ideja. Inace, mislim da i FB reklamiranje moze da pomogne. Vec sam animirala svoje FB prijatelje, a jedna moja prijateljica je vec postavila reklamu za kucu na jednom od internacionalnih sajtova globalnih nomada. Sajt je dosta posecen, e sad videcermo sta ce biti od toga, treba sve pokusati.

Поздрав свима! Јако сам заинтересован за Тбилиси, па ко је заинтересован нека се јави. Не би било лоше да направимо неку екипу и да почну већ да се праве планови ;)