Jump to content

Featured Replies

Posted

Kao što biciklisti i bajkeri uzduž i popreko krstare drumovima,  planinari šumama i gorama, tako kajakaši krstare rekama, jezirima i morima.  

Na rekama Limu, Drini i Savi od Setihova do Sremske Mitrovice (300km.) u periodu od 26.04. do 03.05 2014. “Srpski veslači TID –a” organizuju 15. Memorijal Vitomira Dizdarevića – Admiral Kuk, Drinsko –Savsku, međunarodnu, sportsko, rekreativno, turističku kajak-kanu i veslačku regatu.

“Srpski veslači TID –a”' su ogranak evropske kajakaške organizacije koja organizuje poznatu Dunavsku regatu TID od izvora Dunava do Crnog mora a u kojoj, pored nemačkih, hrvatskih, mađarskih, rumunskih itd.  učestvuju i  „Srpski veslači TID“.

Ove godine na Drinsko Savsku regatu je prijavljeno preko 100 učesnika. Okuplanje je u selu Setihovu u opštini Rudo u Republici Srpskoj. Vesla se Limskim i Drinskim jezerom do Višegrada,  zatim do Perućca, odakle nizvodno celim tokom Drine do Save i Sremske Mitrovice. Dnevne ture su oko 40km.  Spava se u šatorima u usputnim inprovizovanim kampovima. Regatu prate kombi vozila i autobus koje je obezbedio organizator ili automobili koje voze članovi porodice kajakaša, učesnika regate. Ishrana je „individualna“ u mnogobrojnim restoranima uz obalu Drine. U kampu se po običaju potpaljuju roštilji i kotlići a na mnogim usputnim mestima domaćini u okviru dobrodošlice, obezbede i obrok za učesnike regate.

Osnovni razlog učešća na regati je veslanje kanjonima fascinantne lepote, sportski  izazovi brzaka u srednjem toku Drine i desetodnevno disnje punim plućima. 

Ja sam na regati učestvovao i prošle godine i svoje utiske sam zabeležio na http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,11864.0.html (vredi pogledati slike), a ove godine ću putopis i fotopis ostaviti i u „Klubu putnika“.