Jump to content

Featured Replies

Pegi, mene interesuje kako ste prosli sa "menjanjem" sedista za decu direktno u avionu? Suprug i ja imamo nameru da putujemo wizz-om sa decom (10 i 12 god), a da ne placamo sedista unapred...

E, nikad vise necu kupiti sedista za decu, zeznula sam se sto sam kupila za povratak.. zamolila sam osoblje i iako je avion bio pun, ispremestali su sve, da nas  cetvoro sedimo u jednom redu iako nije bilo potrebe bas za tim.. stvarno su predusretljivi..

u povratku je bilo jos interesantnije, jer je oko nasih sedista bilo jos 4 mame sa po detetom za koje nemaju sedista, i sami smo se organizovali, da svi sednu kako odgovara, osim jedne mame, ali uletelo je osoblje i resilo i nju.. 

neko je vec rekao ovde da ne treba kupovati ali ja zakasnila.. u svakom slucaju, samo recite osoblju kad udjete u avion, a i ljudi okolo hoce da izadju u susret..

• 1 month later...

Jel wizz ima neke dodatne provizije za placanje odredjenim karticama. Kupih kartu pre 5 dana, platih je debitnom visa karticom u dinarima, do danas stajao odredjeni iznos na racunu kao nedospela obaveza. Na taj iznos mi poslali racun. Danas placanje proslo kroz racun konacno, skinuto oko 200din vise. Jel neko tu uzeo neku proviziju, wizz ili banka intesa?

Sent from my iPhone using Tapatalk

wizz nije sigurno. Neke banke naplaćuju proviziju kada se račun vodi u dinarima a ti plaćaš u valuti (1,5% u slučaju moje banke na srednji kurs a tranakcija se vodi posebno), u drugoj banci mi skinu iznos u valiti po kursu koji je viši od prodajnog i tada ne naplate proviziju.

31 minutes ago, Misha V said:

Jel wizz ima neke dodatne provizije za placanje odredjenim karticama. Kupih kartu pre 5 dana, platih je debitnom visa karticom u dinarima, do danas stajao odredjeni iznos na racunu kao nedospela obaveza. Na taj iznos mi poslali racun. Danas placanje proslo kroz racun konacno, skinuto oko 200din vise. Jel neko tu uzeo neku proviziju, wizz ili banka intesa?

Ako si imao dinare na računu, a plaćao u nekoj drugoj valuti onda će ti konvertovati RSD u EUR po "pljačkaškom" kursu i onda naplatiti iz EUR po "kartičarskom" kursu (približno ono što gugl uzme kao srednji kurs).

Ako je plaćanje bilo u RSD (i karta i transakcija), onda to ne bi smelo da se dogodi i trebalo bi nazvati Intezu da vidi šta je tačno u pitanju.

Inteza NEMA proviziju za naplate u drugoj valuti od EUR ako plaćaš (većina drugih banaka ima). Jedina začkoljica je ako se konvertuju dinari.

Imao dinare, placao u dinarima!

Intesa rezervise uvek oko 4-5% iznad iznosa, zbog mogucih fluktuacija kursa, ali na kraju uvek naplati tacan iznos i vrati razliku, kad transakcija bude izvrsena. Ali, u tvom slucaju je dinarski racun i placanje u dinarima i jos rece da je bio tacan iznos, pa na kraju naplaceno vise, sto je sve upravo suprotno onom sto sam naveo. Da ti nisu naplatili mesecno odrzavanje kartice?

Zvao Intesu, receno mi je da se radi o kursnoj razlici, i da bez obzira sto su cene u dinarima, Wizz to obracuna u evrima pa otud razlika. Nije mi uverljivo ovo objasnjenje, jer se ovo ranije nije nikada desilo. Doduse placao sam kreditnom karticom koja podrzava i dinare i evre.

Edit:

A ovo pise u cesto postavljanim pitanjima na wizzovom sajtu:

Ako ste platili kreditnom ili debitnom karticom, vaša uplata će biti obrađena putem međunarodnog sistema za obradu plaćanja karticom. Kad je konačna cijena navedena u valuti koja nije euro (EUR) ili britanska funta (GBP), iznos naplaćen s vaše debitne ili kreditne kartice može se razlikovati od (i može biti veći od) konačne cijene koja je navedena na našoj potvrdi rezervacije, što je rezultat razlika u konverziji valuta koje se pojavljuju u internacionalnom sistemu za obradu plaćanja karticom.

Cudno ali znaci da je trebalo da prebacim na evro kad sam kupovao kartu i da platim u evrima. Koliko znam do sada je bilo povoljnije u dinarima bas zbog kursa.

Pa jeste povoljnije jer ti oni npr obracunaju kartu po srednjem kursu 118 a onda te inteza klepi sa 121-122 din 

A da sam platio kreditnom karticom u evrima? Obracun cene na sajtu u evrima, placanje u evrima, nema konverzije u dinare? Predpostavljam da je to najbolja varijanta.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Mislim da znam sta se dogodilo. Kod Wizzaira imas opciju da odaberes da ti prikaze iznos u drugoj valuti, ali to ti sluzi samo kao indikator koliko bi to otprilike kostalo, dok se prava naplata vrsi uvek i evrima ili funtama. Intezi je stigao nalog za naplatu u evrima, pa su oni to preracunali u dinare, po njihovom kupovnom kursu, najnepovoljnijem za tebe. Zapravo, ni Wizzair nema sjajan kurs kad vrsi tu konverziju iz evra da bi ti prikazao cenu u dinarima, ali je Intezin ocigledno jos nepovoljniji. Lako mozes proveriti da li je ova moja pretpostavka tacna. Odaberi neki let i trazi da ti prikaze cenu u evrima, pa potom u dinarima. Podeli iznos u dinarima sa iznosom u evrima i dobices koliki je Wizzov kurs. Na sajtu Inteze vidi koliki je kupovni kurs, pa ih uporedi. Intezin bi trebao da je nepovoljniji, a njihova razlika pomnozena sa iznosom cene tvojih placenih karata u evrima bi trebalo da bude oko 200, kolika je i razlika u dinarima naplacena od strane Inteze, u odnosu na cenu prikazanu na sajtu Wizza.

Da, da si platio u evrima, karticom vezanom za devizni racun, bilo bi ti naplaceno tacno onoliko u evrima koliko bi pisalo na sajtu.

Edited by Dragance

Evo sad gledam, na wizzovom sajtu izbaci cenu u dinarima, kad se promeni na evre, kurs ispada 1eur~107.73rsd. Nece biti da je matematika tako prosta. Da je do razlike u kursu wizz-inteza, razlika bi bila dosta veca.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Ako gledas karte iz Beograda, za neko inostranstvo, Wizz pokaze cenu u dinarima, pa kad ih pretvoris u evre, izadje da je kurs taj koji si naveo, 107 i nesto dinara, prilicno nepovoljno za tebe, ako zelis da platis u evrima. Ali, ako gledas karte iz nekog inostranstva, za recimo, Beograd, kad ti pokaze cenu u evrima, pa probas da je prebacis u dinare, tad je kurs preko 129 dinara, opet nepovoljno za tebe, ako bi zeleo da platis u dinarima! Zakljucak - verovatno jeste najisplativije placati u valuti zemlje iz koje ti je polazni let. Ok, mozda jeste obracunato 200 dinara vise, ali i to je verovatno povoljnije nego da si odabrao evro kao valutu, ako letis iz Beograda.

Inace, koliki si iznos priblizno platio, kad se pretvori u evre, po nekom srednjem kursu?

Oko 135 evra. Naravno da nije bitna razlika 200 din. Nego me samo zanima odakle potice. A inace wizz mi je poslao racun na manju cifru.

Da li je iznos koji je stajao u dinarima na sajtu Wizza, kad si zavrsio online kupovinu bio isti kao ovaj kog si dobio u poslednjem mejlu nakon potvrde uplate?

Moguce je da su tih oko 200 din razlika izmedju karticarskog kursa (pretpostavljam da imas Visa karticu) i kupovnog Intezinog kursa na dan transakcije.

Isti iznos. Ovaj veci se prvi put pojavio juce, kad je transakcija zavrsena. Nekoliko dana je trebalo da se sve zavrsi i sve vreme je manji iznos, koji se nalazi i na racunu stajao kao nedospela obaveza na visa kartici.

Ako je transakcija prosla juce, Visa kurs za 1 evro je bio 119,31 din, dok je Intezin bio 120,78 din. Razlika izmedju ta dva kursa, pomnozena sa 135, daje 198,45 din. To otprilike odgovara razlici koja ti je naplacena. Moguce da je to.

Karta je kupljena 09.01., intesa je zavrsila transakciju juce.

Evo, opet moram da pitam experte za bankarske transakcije, jer ne dobijam nikakve izveštaje. Ako kupim kartu u valuti zemlje iz koje putujem, šta mi se više isplati da platim karticom u dinarima ili već pomenutom Intesa deviznom, koji samo koristim ako plaćam nešto u evrima?

Možda jeste glupo pitanje, a pošto nemam otvoren tekući u banci kod koje imam Visa karticu vezanu za dinare, onda dobijam samo SMS za iznos koji sam platila i to u datoj valuti, recimo 10 USD i ništa više.

I dalje je ostalo pomalo konfuzno sve u smislu sta se najvise isplati, ali ja bih svakako platio deviznom karticom. Verovatno je i najbolje odabrati na Wizzu valutu zemlje iz koje se putuje, zapravo u toj valuti se po automatizmu i prikaze prvobitna cena. Da li onda Wizz obracuna zaista po toj valuti, ili uvek u evrima/funtama, to je ostalo nejasno. Ali, ako odaberes da ti Wizz "prevede" u evre na samom sajtu, on ce to uraditi po losem kursu. Dakle, ja bih ipak placao u valuti zemlje iz koje se putuje, deviznom karticom. Tad bi valjda trebalo da se obracuna po karticarskom, tj, priblizno srednjem kursu, iz valute zemlje iz koje putujes u evro, i toliko ti skine sa racuna. Kad bi placala dinarskom karticom, dobila bi jos jednu ekstra konverziju valuta, iz evra u dinar, koju bi valjda obavila banka, po losem kursu.

Ok, hvala.

Razmišljam kojom karticom da plaćam u Jordanu. Da ponesem deviznu, mada mislim da prvo skida evre iako na njoj ima i dolara.

Druže, hvala. Opet to nije neka suma recimo 500 e, ne trošim 5000 e, ali opet svako gleda da ga što manje banka zavuče. Služe se mojim parama, a onda to znaju baš dobro da naplate:)

• 2 weeks later...

Zna li neko kad se kupuju karte preko wizzair-a da l se unose podaci o pasosu? Kupio mojima preko mog naloga pre 2 meseca neke karte, oni u medjuvremenu promenili pasose, a ne mogu sad da se setim da li sam pri kupovini karata ostavljao podatke o pasosu ili ne