Jump to content

Featured Replies

Ubice me ova matematika :-\ Ali ako ne postoji drugo resenje, platicu to vise nego same karte. Samo jos jedno pitanje, jel su to ukupni troskovi ya promenu datuma, nema vise nikakvih doplata, prtljag , skuplje karte za taj datum i slicno

On 1/3/2013 at 6:46 PM, sakis84 said:

Ubice me ova matematika :-\ Ali ako ne postoji drugo resenje, platicu to vise nego same karte. Samo jos jedno pitanje, jel su to ukupni troskovi ya promenu datuma, nema vise nikakvih doplata, prtljag , skuplje karte za taj datum i slicno

Ne znam kako je kod njih, ali kod vecine avio kompanija, ovo [bold] se doplacuje.

Lepo ti je i s razlogom, jos u prvom postu, receno, da se vise isplati da uzmes nove karte a na ove zaboravis  :)

Pa lepo ja rekoh bez gledanja cena karata u narendom periodu. Jer uvek ispadne tako kod low cost kompanija. :D

Evo npr, za period koji tebi treba dve karte su oko 120-130eur (dakle, treba doplatiti razliku u ceni), pa jos ovih 13200...Znaci, kupis u startu dve nove karte. :king:

meni se vise puta desavalo da promenim plan i uvek sam uzimala nove karte, jeftinije bilo, jedino ako si uplatio i dodatni prtljag, onda ima smisla, inace tesko, jerpri promeni karte, ako se ne varam, moras i da doplatis ako jekarta skuplja od one koju si pazario...

Pozdrav svima, ovo mi je prvi post ovdje.

Čitao sam dosta po temi, ali nećete se ljutiti da postavim pitanja koja su sigurno već postavljana...

Potpuni sam novajlija, nikad nisam putovao avionom.

Djevojka i ja planiramo putovanje krajem aprila u Rim. Preporučeno mi je da idem Wizzairom iz Beograda.

Stalo mi je da uštedim novac, kako bih više imao za užitke u Rimu, jer ostajemo 7 dana.

Uzeo bih povratne karte i imam dosta pitanja :)

1. je li jeftinije ako kupujem odjednom za nas dvoje, ili je to potpuno svejedno?

2. da li postoji neka caka sa valutom? Kako se meni učinilo, cijene su povoljnije (preračunato u KM po važećem kursu, ako izaberem Dinare, umjesto Eura?) Ja sam iz BiH, plaćaću VISA karticom.

3. Vidim da je danas nekakav popust, ali sad je već kasno za to. (odnosno, prošla je ponoć, juče je bio popust! :))

Pratim cijene već nekih mjesec dana, i čini mi se da su i malo skuplje nego što sam ja to zamislio, uvijek me nekako dođe oko 250 EUR 2 povratne za nas dvoje. Da li je to zapravo povoljno? Iskreno, nemam pojma kakve bi trebale biti low cost cijene karata, ali sam čuo da BG-Rim preko wizza zna biti dosta povoljan. Mislio sam da će cijena biti niža, jer kupujem toliko unaprijed. Primijetio sam da je cijena porasla prije par dana. Kakvo je iskustvo, hoće li oni ponovo vratiti cijene?

4. Naravno, nikakvu dodatnu opciju ne biram, od "xxtra leg space" i slično, jer mi to nije potrebno. Ali malo po malo, nakupi se troškova - 880 DIN za plaćanje karticom, 1600 za veliki prtljag (oboje ćemo imati po veliki kofer, mada iskreno, još ga nisam ni mjerio, nemam pojma šta je to za njih veliki kofer, moram provjeriti).

5. Postoji li neki fazon, npr. ako rezervišem utorkom cijene će biti niže? Stalo mi je da imam dobru cijenu, pa molim bilo kakav savjet oko toga :)

6. Što se tiče checkiranja, to ću proučiti na temi, uglavnom, ako imam veliki prtljag ne može web-check in, zar ne?

To je to za sad, hvala na strpljenju i odgovorima, unaprijed :)

1. Uglavnom ispadne jeftinije. Nekada se menjaju cene posle svake kupljene karte (cesce je slucaj kod Ryanair-a, nego kod Wizza).

2. Uporedis kurs KM i EUR kod tvoje banke i kod Wizz-a pri kraju placanja. I platis u povoljnijoj verziji ( a to je uglavnom, odaberes EUR valutu na sajtu, a tebi banka obracuna po lokalnom kursu koji je uglavnom povoljniji i skine marke sa racuna).

3. Nema tu ni P od popusta, marketinske fore. Zapravu su cene karata opasno skocile za vreme "popusta". :D S obzirom da je Bg-Rim sezonska destinacija, cekaj tamo do aprila-maja. Realna cena je nekih 40-50 evra za dve karte (a moze se desi i za 5-10eur da kupite obe). Doduse, ovo ako si clan Wizz kluba, a jos ti neko plati Wizzovom karticom.... ;)

4. To sa dva velika kofera za 7 dana je cisto bacanje para...Osim ako ne planirate da opremite kucu suvenirima iz Rima. Ugledajte se na kolege sa foruma i vezbajte malo pakovanje -> https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=2584.msg95455#msg95455

5. Fazon je da svaki dan pratis cene za zeljenu destinaciju i vrebas povoljan trenutak.

6. S obzirom da low cost kompanije smanjuju troskove opcijom web check-ina, verujem da moze (ne mogu sad da prevrcem po uslovima putovanja :P ).

Ubedi devojku da ponesete sve stvari u jedan kofer, u Rimu je uvek mnogo toplije nego kod nas i stvarno vam nece trebati ni taj jedan  :). Ja sam platio povratnu 2200dinara, ali sam clan wiss kluba. To znaci da uz malo srece ti mozes pronaci karte i za 20 - 25e po osobi. Sacekaj i prati, bice jos popusta...uzivacete u Rimu, tamo je fenomenalno, cudesan grad. Naruci bus preko neta, prevoz ti je tako 16e za vas dvoje povratna, u suprotnom i vise od 40e ko se pravi pametan zvizhd. Odradis i smestaj preko neta i nista ne mislis... :pivoooo:

preje bilo po dva lista, jedan za njih jedan za tebe, ali u septembru kad sam putovala i u novembru kad sam uzimala karte za prijatelje bio je jedan list po letu.tako da je to u redu

@Crixus Murmillo

6. Naravno da može web check-in, samo što na aerodromu svakako moraš da se javiš na check-in šalter, pošto moraš negde da predaš taj prtljag. Al u svakom slučaju izaberi web check-in, jer je jeftinije.

On 1/5/2013 at 9:57 AM, dalib0r said:

@Crixus Murmillo

6. Naravno da može web check-in, samo što na aerodromu svakako moraš da se javiš na check-in šalter, pošto moraš negde da predaš taj prtljag. Al u svakom slučaju izaberi web check-in, jer je jeftinije.

Odlično, hvala. Znači, ako karte kupim recimo sad, izaberem web check in, ne smijem zaboraviti da se web chekujem najranije 14 dana prije leta?

On 1/5/2013 at 10:27 AM, Crixus Murmillo said:

@Crixus Murmillo

Odlično, hvala. Znači, ako karte kupim recimo sad, izaberem web check in, ne smijem zaboraviti da se web chekujem najranije 14 dana prije leta?

Naravno. Ali moj savet ti je da odlozis kupovinu karata za jos koji mesec. Em je rano za to, em su poskupele jos vise zbog te "promocije". :)

Hoću, hvala ti. A nema nikakvog pravila ili naznake kad bi mogle biti jeftinije? Znam da je još uvijek isuviše rano i nemam razlog za brigu, ali bojim se da dođem npr. do marta mjeseca i da mi karte samo poskupe, a ne pojeftine nikako. Svakako, od sad ću pratiti ovu temu svakodnevno.

Lijepo zvuči kupiti kartu za 50-60 EUR, ali ja nisam ni član wizz kluba, niti imam nekoga ko bi to platio za mene. Dakle, sve regularno. A ne mogu si priuštiti da ostanem bez karata, jer planiram ne samo svoj godišnji odmor, nego i ljudi s kojima ću se vidjeti u Rimu.  ;)

Još nešto, onaj booking fee od 1760 DIN je obavezan trošak?

To je provizija za Mastercard.

Mozes da ga prepolovis ako placas bank transferom.

procesljaj malo forum

Tačno, to je to zapravo. A zašto je taksa poduplana (piše da je 880, a na kraju 1760), kad uplatu vršim odjednom? To nema smisla, valjda zato što je karta povratna, ili...?

Vidio sam da je bank transfer jeftiniji, ali ne postoji bankovni račun u BiH, samo u Srbiji.

On 1/5/2013 at 12:45 PM, Crixus Murmillo said:

A zašto je taksa poduplana (piše da je 880, a na kraju 1760), kad uplatu vršim odjednom?

Zato sto ta taksa zapravo nema veze sa troskovima uplate karticom. Takvi troskovi ne postoje, to je samo trik kojim se sluze avio kompanije.

Ja samo da podelim sa vama bezobrazluk wizz-a.

Pošto sam se pre puta u Holandiju plašila da mi možda neće prihvatiti prtljag kao mali, onaj koji se ne plaća (u pitanju je mali kofer), odlučim ja da doplatim za svaki slučaj 10 evra pre puta jer kad sam se čekirala i ištampala kartu, vidim da piše da ako to ne uradiš online, na aerodromu ti naplate 20 ili 30 evra (bezobrazluk). Anyway, pošto na karticama nisam imala dovoljno para, izbacilo mi je error za obe kartice i pošto je to bilo veče pre nego što ću krenuti, reko' aj nema veze, platiću tih prokletih 20 evra na aerodromu ako bude trebalo.

I odem ja u NL sa malim prtljagom (visina kofera je bila malo veća zbog točkića, ali to ne smeta), ništa nisam doplatila, na karti mi je pisalo da imam taj mali ručni prtljag i to je to.

Pre neki dan odem da se čekiram online, kad ono, pre nego što mi dozvole čekiranje, moram da platim tih 1100 dinara koje sam pokušala da uplatim pre puta. Naravno, šta mi je drugo preostalo nego da platim.

Ali ne mogu da verujem koliko su bezobrazni. Pokušaš da doplatiš tu uslugu, ne uspeš zato sto nemaš dovoljno para na kartici i batališ to, odeš sa malim ručnim prtljagom bez ikakvih problema, i onda u povratku moraš da doplatiš to što nisi iskoristio. Prosto mi je normalno da ako treba da se plati, treba da se plati pre polaska, jer sam samo za taj let i htela da doplatim (ne i za povratak), a ne da izbaci error i posle ti traži da uplatiš.

Pozdrav svima,

Imam jedan "problemcic", mozda je normalno tako a mozda i nije pa rekoh da se raspitam.

Juce sam rezervisao kartu Bazel - Beograd za 29. Januar i sad citam na sajtu kao moras da dodjes sa kartom na aerodroum ali ja tu kartu nigde ne vidim da bih je odstampao. Imam nesto sto su mi poslali na mail ali tu nigde nema barkod kao sto pise da treba da imaju 2 barkoda, vec imaju moji licni podaci. Znaci od leta je ostalo 20 dana ako to nesto znaci.

Da li bi neko mogao da mi pojasni malo? Izvinjavam se ako je ovo pitanje vec bilo, trazio sam ali ima 160 stranica.  :-[

Hvala unapred i ujedno srecni praznici  :D