Jump to content

Featured Replies

Ne znam za prethodna planinarenja, ali na proslom nije bilo pijanog brljanja i slicnih gluposti. Ipak, definitivno treba imati dve "vodje" uspona, jedan na celu, drugi na zacelju kolone. Da ne bi bilo gubljenja, narocito ako bude isao veci broj ljudi.

Juhu, Povlen.
Ovih dana će osvanuti i zvaničnija najava na sajtu sa prijavama, kako mi reče Katarina danas.

Ne znam za prethodna planinarenja, ali na proslom nije bilo pijanog brljanja i slicnih gluposti. Ipak, definitivno treba imati dve "vodje" uspona, jedan na celu, drugi na zacelju kolone. Da ne bi bilo gubljenja, narocito ako bude isao veci broj ljudi.

Ovo planinarenje koje sam navela je planinarenje valjevskih izvidjaca :))) izvidjali sljivovicu uz zavijanje vukva i probijanje kroz smetove.

Inače, istog vikenda moji drugari iz Petnice organizuju astronomske noći. Možda bismo mogli da povežemo? Ili bi bilo previše komplikovano? Pitao sam, petnički smeštaj je prebukiran, ali bi bilo sasvim okej da ih posetimo.

Pretprošlo je bilo jedno pijano raspadačko planinarenje, za šta sam i ja delimično kriv. :stid: Acketa i ja smo se izgubili i onda se mrtvi pijani penjali uz neku jezivu liticu. Ruku na srce, nama je bilo dobro, ali su Čivitli i Lazar ispizdeli. :) Neće se ponoviti.

Edited by Uroš Krčadinac

Nemam iskustva sa Povlenom, ali zasto ne sva tri vrha? :)

Bice da je najbolje mesto za kamp kod doma PK Povlen, koji se nalazi ispod samog Velikog Povlena. Zvacu ih sutra da vidim da li su OK s tim da postavimo satore negde blizu njih, mada ne vidim sto ne bi bili OK. Od doma do vrha Velikog Povlena ima samo 20ak minuta, a dalje do Malog (preko Srednjeg) jos nekih sat i po do dva. Ukupna duzina staze od doma i nazad je oko 10 km, sa visinskom razlikom od oko 300 m. Alternativa je da se kamp postavi negde izmedju Velikog i Srednjeg, s tim sto bismo onda morali vise da pesacimo sa opremom.

Napomena da jos nisam bio gore, ovo sve pricam citajuci izvestaje sa raznih ranijih uspona i gledajuci GPS trekove. Poredjenja radi, staza na Beljanici je recimo bila oko 15 km, sa visinskom razlikom od 1000 m. Dakle, ko je to preziveo, ovo ce biti a walk in the park. :)

Malo jaca varijanta bi bila da se u povratku doda i vrh Beden pa preko reke Tresnjice, ruta onda bila oko 14 km. Meni je i ovo OK, ako bude zainteresovanih. :)

Treba osmisliti rutu tako da ne bude baš ni suviše laka. Samo 5 km do vrha i 300 m visinske razlike zvuči jako jako lagano :-/ Mislim da je na Rtnju bilo nešto slično, nisam bio pa ne znam, ali ljudi su se posle žalili kako su se za pola sata popeli na vrh i onda dreždali tamo gore čekajući da izađe sunce.

Edited by Lazar

• Author

Najava objavljena, izvol'te se prijaviti ako dolazite https://www.klubputnika.org/zbirka/zbivanja/3712-planinarenje-povlen :)

Da, treba neka malo duža ruta ili makar teža za uspon. Kad smo se popeli na Rtanj svi smo bili u čudu "čekaj, to je sve?!". Onda smo se smrzli čekajući sunce.

Ako ima dva sata ukupno u jednom smeru, to već zvuči okej, mada mi je neobično da se 5 km sa tako malom visinskom razlikom prelazi toliko dugo?

Ako ima dva sata ukupno u jednom smeru, to već zvuči okej, mada mi je neobično da se 5 km sa tako malom visinskom razlikom prelazi toliko dugo?

Dobro, 300m je visinska razlika, ali je elevation gain dosta veci jer se penju 3 vrha, pa ce biti dosta i spustanja. Inace, ne znam kako ste tako brzo uspeli da odradite Rtanj? Ako se ide standardno, severnom stranom do vrha treba dobrih 3-4 sata i 1000m razlike.

• Author

Ah, razumeo sam da si na elevation gain mislio kad si napisao visinku razliku, pošto piše ukupna dužina staze i sl. :)

Popeli smo se brzo jer nismo krenuli od podnožja, onaj najgori deo kroz šumu smo savladali po dolasku sa šatorima i postavili kamp negde gore na proplanku.

Jašta, dolazak do kampa na Rtnju je bio horor, a od kampa do vrha lagana šetnja. 

Veliki + za "zabranu" muzike sa mobilnih telefona clap.gif' alt=':clap:'>

Meni su do sad najlepši usponi bili upravo oni koji su imali između 500 i 1000 metara visinske razlike. 

Kako stvari stoje, propuštam oba planinarenja, lepo da se provedete, valjevske planine su jako prijatne, ne sumnjam da će vam biti odlično. 

Edited by Acketa

Drugari ja sam nova na sajtu :) pozz svima. Posto zelim da idem na planinarenje, i isla bi ili sama ili sa jos jednom osobom, interesuje me da li ce biti neko zajednicko putovanje vozom ili ce svako za sebe? Ako nesto bude organizovano, prikljucila bih se. Hvala i vidimo se :)

Pretpostavljam da će većina ljudi ići (istim) vozom za Valjevo. Ima desetak komada dnevno, pa se možemo svi dogovoriti koji nam najviše odgovara. Samo da ne bude baš onaj prvi jutarnji, da bismo mi iz Novog Sada mogli da stignemo :)

A ako bi se islo u subotu, koje je optimalno vreme za dolazak u kamp? I da li mogu dobiti info o tome kako stici od Valjeva do kampa? Hvalaaaa :)

• Author

Umm, gde je opisano? :) Čini mi se da je došlo do nesporazuma, pošto još uvek ne znamo gde će biti kamp :) A i biće na različitim mestima u petak i subotu. Ako nisi, najbolje da popuniš formular preko sajta kako bismo te imali u vidu da dolaziš i poslali sve potrebne informacije onog trenutka kad ih budemo imali.

Edited by chivitli

Je l' rekao neko kako se ide od Valjeva do mesta gde će se postaviti kamp?

Sećam se da se dolazilo i taksijima do Gradca, ali možda će biti isplativije da organizujemo neki prevoz od Valjeva do tamo?

Imam bolna iskustva sa organizacijom autobusa još od Beljanice pa me malko zapeče kad pomislim na ovu ideju, ali pošto nikad ne naučim na svojim greškama možda bismo mogli o tome da razmislimo kad budemo imali uvid u broj prjavljenih.

Da, na Beljanici baš nije dobro ispalo. 

Možda će biti privatnih automobila na raspolaganju, pa bi neko mogao  da se vrati po ostale, tih 30ak kilometara od kampa do Valjeva? Ali za takvo planiranje će nam trebati uvid u to koliko ljudi dolazi, i ima li nekog kolima. Ja ću možda voziti, ali o tome o tom po tom.

Nema nikakve organizacije autobusa, svako nek se snalazi sa sebe. :)

Do Valjeva se moze doci busom ili vozom, jelte. :) Redovi voznje ovde:

http://lasta.rs/domaci-saobracaj/?f=14385&t=14379&time=&hld=0

http://www.europabus.co.rs/

http://w3.srbrail.rs/zsredvoznje/?lang=sr

Iz nekog razloga na sajtu autobuske stanice nema polazaka za Valjevo, moguce da busevi saobracaju iskljucivo sa Lastine stanice.

E sad, sa autobuske stanice postoje polasci za Bajinu Bastu, koji idu preko Valjeva i Debelog Brda, prevoja koji je polazna tacka za Povlen. Red voznje: http://goo.gl/Gte1WQ

Napomena da busevi od 11:25 i 16:15 saobracaju samo radnim danom.

Nazalost ne mogu da vidim kada su ti busevi u Valjevu, tu bi trebalo zvati lokalnu stanicu i raspitati se. Siguran sam da vise nema lokalnih polazaka za Debelo Brdo, te su ovo jedine opcije od Valjeva do Povlena. Sto se tice Graca, od autobuske stanice u Valjevu do pocetka "komercijalnog" dela sa kaficima, splavovima i sl. ima oko 15-20 peske ili taksijem za max 150 din. E sad, za dobro mesto za kamp se verovatno mora malo dalje pesaciti.

Постоје ли неки аутобуси из Ваљева за Љубовију, не би ли они требали да иду преко Дебелог Брда?

Pozdrav svima na forumu.

Evo nekih informacija od lokalca iz Valjeva.

Autobusi iz Beograda idu samo sa Lastine stanice i ima ih skoro na svaki sat vremena. Od Beograda do Valjeva autobus putuje oko 2 sata. Ako mi kazete koliko ljudi ide iz Novog Sada mozda, ali samo, mozda mogu da vam obezbedim besplatan autobuski prevoz do Valjeva. Od Valjeva do kampa jednu turu mogu i ja da odvezem svojim kolima, mada jos nisam siguran da cu moci i da vam se pridruzim.

Ako budete imali jos pitanja oko Valjeva i okoline, tu sam.

Pozdrav