Jump to content

Featured Replies

• Author

Da, trebali bismo unapred videti kako tačno možemo pomoći. Možda da umesto odlaska na Povlen u subotu ostanemo na reci Gradac, gde je plan da odemo u petak. Ko želi može pomagati, Valjevo i sela su blizu, a uveče se možemo skupiti kod vatre. Da dodam da verovatno nije dobra ideja ići na planinu i pošto se u okolini pojavilo preko stotinu klizišta, nemamo predstavu kakva je situacija okolo.

Da li bi mogao da pozoveš gradsku upravu i proveriš šta možemo da radimo, sa akcentom na sela? Možda već sutra, a može i u sredu.

Slažem se u potpunosti s predlogom.

Nego, treba videti možemo li da saznamo nešto i pre srede ako je moguće, čisto da bismo imali dovoljno vremena da se organizujemo. Mislim da će biti mnogo ljudi koji žele da pomognu, a ne vredi ići bez adekvatne opreme i organizacije.

Koliko sam uspela da primetim po beogradskim prihvatilištima i uopšte, želje i solidarnosti ne manjka ni najmanje, ali organizacije i opreme i te kako nedostaje.
Zbog toga, hajde da lociramo tačno gde i šta možemo, koliko ljudi imamo, i šta je sve potrebno da ponesemo.

Broj ljudi koje imamo je broj prijavljenih za planinarenje, pretpostavljam... umanjen za nekolicinu koja će iz nekog razloga odustati. :)

Što se tiče potreba na licu mesta, situacija se menja iz dana u dan... možda će se do vikenda povući sva voda, a možda i neće. Ako želite, možete nazvati i danas, ali ne verujem već sada mogu da budu sigurni šta im će im tačno trebati za vikend. U svakom slučaju, ja bih zvao u sredu prepodne, pa da imamo još dva dana da se pripremimo...

U medijima je ovih dana osvanula i jedna vest pod naslovom "I Gradac podivljao", sa slikama poplavljenog priobalja, tako da treba proveriti koliko je izvodljivo ici tamo.

Razgovarao sam sa par ljudi i evo šta sam saznao:

U samom Valjevu se u subotu od 9h organizuje akcija raščišćavanja grada od naplavina, okupljanje je ispred Doma omladine, u centru. Trebalo bi poneti cipele za planinarenje ili čizme i gumene rukavice, a alate bi trebalo da dele tamo. Dobrodošli smo da se priključimo. :) 

Što se tiče radova u prirodi, iz gradske uprave nisu znali ništa konkretno da mi kažu, ali su mi potvrdili da je put do Debelog brda prohodan. Iz Planinarskog društva Magleš, koje upravlja planinarskim domom na Povlenu, jedino što imaju da predlože jeste da se uredi okolina doma, koja je zapuštena. Izgleda da okolnim domaćinstvima trenutno nije potrebna pomoć...

Dobio sam broj telefona domara onog doma na Debelom brdu, ako hoćemo da se najavimo i da ga zamolimo da nam obezbedi neke alate za sređivanje okoline doma... Javite brzo šta mislite o ovim predlozima, da se organizujemo.

Ja sam za to da se ide u Valjevo u subotu. Sad tu može biti problem pošto vozovi još ne idu tom prugom pa bi morali ići autobusima.

Ja sam u svakom slučaju planirao da idem negde da volontiram u subotu, ako ne bude nekih kriznih situacija na Dunavu, nizvodno od Beograda (Smederevo npr), išao bih u Valjevo u to čišćenje ako se za to odlučite.

OVo oko uređenja okoline planinarskog doma je lepa akcija, ali kako su trenutno poplave najveći problem, mislim da su volonteri u zaštiti od daljih plavljenja i raščišćavanju terena najpotrebniji. Možda bi mogli neki drugi put organizovati sličnu akciju vezano za uređenje okoline tog ili nekog drugog planinarskog doma.

Ja sam za. Može i svako ko ide kolima da ponese nešto što ima od alata i bićemo korisni makar malo.

Hajde nek se javi još neko pa da pišemo obaveštenje na sajt.

Konačna odluka je ipak da se planinarenje otkaže...

Ne možemo da tvrdimo da ćemo biti od koristi ljudima tamo, a ne želimo da smetamo. Vozovi prema Valjevu i dalje ne idu, ne znamo da li ima mesta gde se može postaviti kamp, ni da li je uopšte bezbedno bnoraviti u okolini.

Objavićemo sada vest na sajtu, kao i na facebook stranici Kluba.

Autobusi za Valjevo idu proredjeno jer ne idu preko Uba i uvek su puni. Ne bi bilo uputno zauzimati i to malo autobusa zarad planinarenja kad ljudi imaju tako malo sanse da dodju doma...ja sam prekljuce jedva usla u autobus iz Beograda za Valjevo u 10 sati. Stanje u gradu je normalizovano, ali po okolnim brdima i nije....proradila su klizista, ljudima treba pomoc. Ne verujem da ce se obradovati planinarima sad ka je, recimo na Medvedniku nestalo 12 kuca, selo Rebelj takodj e...... Razmislite malo da li je momenat za planinarenje....bar mislim da nije u mom, valjevskom kraju....