Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna sta je potrebno od papira od roditelja obzirom da sam student. Ovi u ambasadi kazu: pa standardno  :o ! Nemci ne traze nista pa nemam pojma sta je standardno jer ne vadim ni jednu drugu osim nemacke za lutanje po evropi ali sad moram grcku. Tako da ako neko zna bilo bi super da mi napise, posebno sta je potrebno od roditelja koji je privatnik.

Hvala

:pij:

• Author

I ja se nadam. Jos jedno pitanje: Da li ima veze ko ti salje pozivno pismo? Da li je taj neko zaposlen i stariji ili kao meni mladji i student, pa mozda zbog toga zavisi da li je potrebna potvrda o izdrzavanju od strane roditelja. I da li je potrebna povratna karta ili bi bilo ok da donesem balkan flexipas???

Ko je tebi poslao garantno i sta si im jos doneo od papira?

:pij:

Nema veze ko salje pozivno, meni je slala nezaposlena osoba koja vise nije ni student :) Ali ti je potrebna kopija licne karte ili pasosa osobe koja je poslala pozivno, bez toga se ne pojavljuj tamo! Dovoljna je potvrda o rezervaciji povratne karte, koju mozes da uzmes u nekoj agenciji, bez da ista platis. Posle samo otkazes rezervaciju :) Moze li sa flexipass-om ne znam.

Kopiraj prvu i drugu stranu indeksa, i stranu gde ti je poslednji semestar, kao i pasos, i neku sengen vizu ako imas. Ostalo standardno, slike, potvrda o studiranju, osiguranje...

• 2 weeks later...
da li je ok sto mi je pozivno poslato faxom, sto nije original???

Kada sam ja išao u Grčku, pre par godina, zahtevali su da pozivno pismo bude poslato faksom i na adresu ambasade u Beogradu. Onda dođeš u ambasadu sa svojim primerkom faksovanog pisma, a oni ga uporede sa primerkom koje je stiglo njima (pretpostavljam da to, što je faks stigao direktno iz Grčke, daje pismu nekakvu verodostojnost).

Ne bih nikog da obeshrabrujem, ali evo sta pise Blic pa cisto nek imaju na umu oni koji spadaju u navedene kategorije:

========

Teže do grčke vize

Autor: N. G. | 17.06.2007 - 00:01

Teže do grčke vize

Ako ste nezaposleni ili apsolvent duže od godinu dana, ove godine kupanje u Egejskom moru za vas je nedostižno! Naime, pred početak sezone u turističke agencije stigao je dopis od grčke ambasade da ni ne šalju zahteve za vize za ove dve kategorije. Za ulazak u Grčku kritičnu grupu čine i porodice u kojima je jedan od supružnika nezaposlen.

Ovo se odnosi na konzulate i u Beogradu i u Nišu, a kao i u drugim ambasadama za odbijanje nema obrazloženja. Otežavajuća okolnost kod Grčke ambasade je što vas o tome da ste odbijeni obaveštavaju dan pre planiranog putovanja.

- U nemilosti su i studenti stariji od 27 godina, koji se izgleda i ne tretiraju kao studenti, rekla nam je radnica jedne novosadske agencije, dodajući da se ove godine posebno vodi računa o jasnoći fotokopija, kao i da se traže dodatni papiri za decu, koji nisu bili potrebni ranije.

U većini agencija, ipak, dako se klijenti ne bi zaplašili, vize neće da komentarišu, ali potvrđuju da su dopis iz Ambasade dobili.

A da je situacija "zaoštrena", potvrdilo nam je i više čitalaca "Blica" koji već godinama porodično letuju u Grčkoj.

- Nikada nisu bili ovako rigorozni, i to sad kad nam druge države daju olakšice. Pre su za decu tražili samo izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu iz škole. Ove smo nosili i overene đačke knjižice, što je teško dobiti pre kraja školske godine, i stare dečije pasoše - rekla nam je jedna čitateljka.

U grčkom konzulatu kažu da su neprijatno iznenađeni ovakvim reakcijama jer "Grčka traži uobičajenu dokumentaciju za šengen vize".

- Srbija je nama oduvek bila prijateljska zemlja i netačno je da su pooštreni kriterijumi za vize. Čak su za decu predviđene i vizne olakšice. Koliko je viza izdato, saopštićemo na kraju sezone. Na obradi zahteva radimo punom parom - rekli su nam u grčkoj ambasadi, ne želeći da otkriju koliko je zahteva za izdavanje grčke vize odbijeno i zašto.

Srpski turisti ipak su skeptični po pitanju grčkih viza, i tvrde da se - "odbija punom parom". Na forumu sajta putovanja.info mnogi se žale zbog pooštrenja zahteva za izdavanje grčke vize. Ipak, da je podnošenje zahteva za vize uvek lutrija, gde niko ništa ne može da garantuje govore pojedinačni slučajevi starijih studenata i domaćica koji su ipak dobili vize.

============

По информацијама које ја имам, Грци су вратили све на старо.

Da li neko zna koliko traje procedura dobijanja Grcke vize u ovom periodu, tj. da li se sve moze zavrsiti za 7 dana i da li uopste ima slobodnih termina u ambasadi

sve se zavrshi za par radnih dana.. dakle, definitivno za 7 dana..

a da li ima termina ili ne, to morash nazvati 0903 15 15 15

pre nekih mesec dana je bilo termina chak za jun.. kontam da ih i sad sigurno ima

ali mozhda za kraj jula (avgust sigurno)

Pitanje...

Planiram sa jednom Litvankom da odemo pred kraj leta do Grcke (turisticki), a isto tako mozda i pre toga, negde u julu sa nekim drugarima (morski), jeste.

Oba puta planiram/o da idemo samostalno, bez spamova, tj. agencija bla bla bla...

Hotje li oni meni dati vizu s obzirom da ne idem preko agencije, nit ima ko da mi posalje garantno, pozivno ili kakvo vec pismo? Inace, stalno sam zaposljen, imam nekoliko sengena u pasosu, drzao sam se svuda potji svojoj kutji dotji... Hm  ::crazy:?

• 11 months later...

Jel zna neko koliko se ceka na grcku vizu, zakazivanje i njihova obrada i to? Ako pozovem u ponedeljak (9.06) hoce li sve biti gotovo za 30 dana?

Malo je zeznuto kad zoves da zakazes termin preko leta, jer gomila ljudi ide tamo. Od predaje dokumenata do izdavanja vize se ceka tri dana, samo je pitanje za kad ces najranije moci da zakazes termin, no najverovatnije ces moci da zakazes za manje od mesec dana, meni je polazilo za rukom nekoliko puta :)

Hi ;DEvo mi putujemo u Grcku, treba da vadimo individualne vize pa mi treba vasa pomoc. Vec sam pisala  na drugim forumima ali u svakom slucaju informacija nikad previse.

Posto sam udata, a adresu kao i prezime nisam menjala u pasosu, zbog nekih problemcica, planirala sam da ponesem vencani list za svaki slucaj.E sad drugi problem, u krstenici deteta pise da je na adresi gde smo svi naravno ali tu i pise da sam ja na toj adresi, a samim tim sto meni nije ta adresa u pasosu, ne znam da li ce biti problema za dobijanje vize?????????? Molim vas odgovorite mi.....  :bag:

Uspeo sam da zakazem termin za 25.06 doduse za konzulat u Nisu jer je u BG sve rezervisano danima unapred.

E sad video sam na sajtu sta treba od dokumenata.

Pozivno pismo sam nadam se obezbedio, valjda ce stici za 7 dana. A od ostalih dokumenata potvrda da sam student itd itd i uz to izjava da me roditelji izdrzavaju.

Da li treba da prevodim ove izjave kod prevodilaca ili sve predajem na srpskom. kako da prevedm fotokopije?

I drugo pitanje. Uzimam grcku vizu za putovanje evropom a ne planiram u Grcku. Znam da ce sad neko reci "pa rekli smo hiljadu puta", ali opet. Da li moze da mi pravi problem madjarski granicar kad se pojavim na granici na dan pocetka grcke vize?

Ne znam za konzulat u Nisu, ali za konzulat u Beogradu sve predajes na srpskom, a ako si student ne treba ti izjava da te roditelji izdrzavaju. Nadam se da ti je osoba koja ti salje pozivno pismo poslala i kopiju svog pasosa ili licne karte, da te ne bi vracali kao mene prvi put...

A sto se tice drugog pitanja, madjarski granicar moze da te vrati sa granice i ako imas madjarski sengen, ako mu tako dune. Granicari imaju diskreciono prave da vrate sa granice koga hoce, bez obzira da li imaju vizu, da li im treba viza itd... No, u principu ne bi trebalo niko da ti pravi problem.

Pa covek kaze da zna sta se salje, tako da za to ne brinem.

Da li ja, ili jos bitnije covek koji mi salje pismo, moze biti u problemu zbog toga sto ja putujem sa grckom vizom svuda osim po grckoj?

Ma jok, Grcka je kaubojska zemlja vise nego Srbija, bole njih dupe za to :) Da im je bitno, slanje pozivnog pisma ne bi bila formalnost kakva je sad (kupis obrazac na trafici, odes u bilo koju policijsku stanicu, oni ti lupe pecat, i to je to - bez placanja i cimanja).

Doduse, rece neko da ovi u Grckoj ambasadi ne vole kad vide da je neko sa njihovom vizom isao svuda osim u Grcku... Cisto da znas kad sledeci put budes aplicirao :)

Znaci on ne moze da ima probleme, ali ja mozda mogu ako budem ponovo nekad aplicirao za Grcku? Sto me dovodi do sledeceg pitanja: Kako oni uopste znaju da ja nisam bio u Grckoj?

Pa da mi živimo u nekoj normalnoj zemlji pa i da se začude. Uvek mogu da kažem da sam išao na aerodrom u Budapest za lowcost let. Ili da mi je Grčka zemlja finalne destinacije, kao što će se verovatno i desiti... Izađem kroz Mađarsku, odem u severnu Evropu, zezam se malo po južnoj, pa Grčka pa kroz Bugarsku kući, i imaću samo pečate mađarske i bugarske. Uvek mogu da kažem, a oni uvek mogu da ne poveruju :)

• 2 weeks later...

Pozdrav svima!

Da li neko mozda zna kako jadnostavno zakazati predaju dokumenata za dobijanje grcke vize? Ubih se zovuci njihov call centar...samo vidim da je jedino sto se desava to sto ce mi racun za telefon dostici astronomsku cifru! Zna li neko za foru, kako zavrsiti vizu? Sva dokumenta ( pozivno pismo i ostalo sto treba) imam, ali se bojim da na vreme ne uspem da dobijem vizu i ne odem dole! :cry22: