Jump to content

Featured Replies

Posted

Kaze mi drugar,koji je bio ove godine (kao i svake inace),da je ovo poslednji odrzani fruskogorski maraton.

Naime,ukinute su im donacije (valjda od strane grada),a organizatori nemaju nameru da naplacuju ucesce (kao sto to neki drugi rade) onima koji bi trcali/pesacili/zezali se.Po principu - ili ce biti besplatno za sve ili ga nece ni biti.Ali,kada se nema para da bi se obezbedila logistika...onda se izgleda gasi ova manifestacija...koja je tradicija od 1978...

Shit...

Ne verujem da će se to desiti, ali nije loše da organizatori malo tako pritiskaju Grad pod lupu javnosti. Mada, kako su nas zajahale razne Treće Srbije i Drine-Dinare, ništa me ne bi čudilo...

Ni ja ne verujem da će se to desiti.

Bzv je što su se taj vikend dogodile dve velike manifestacije (BG maraton druga) i što je bilo lošije vreme pa je na Fruškoj Gori bilo i blata i svega..

Neka se neko seti ovoga sledeće godine u ovo vreme ;)

• 2 weeks later...

A šta su uopšte troškovi Fruškogorskog maratona? Imam utisak da to može da organizuje nekoliko volontera-entuzijasta. Ako je i potreban budžet, uvek se može organizovati neki crowdfunding, poput našeg za Putničku kuću, zar ne?

Ne kažem, i ja bih voleo da država funkcioniše, međutim, plašim se da je samo očekivanje da ova država funkcioniše postalo parališuće. Mislim da mnoge neprofitne akcije mogu da se organizuju mimo države, i da je to model koji treba promovisati i gurati i gajiti. Da sa jedne strane postoji preduzetnički duh da se pokreću stvari koje nisu orijentisane isključivo na profit, a da sa druge strane postoji kultura donacija, da ljudi budu spremni da doniraju takvim inicijativama, isto kao što poslušno plaćaju porez koji se posle sliva u džepove idiota.

Edited by Uroš Krčadinac

na kraju balade, nije lose da i oni koji ne placaju porez budu spremni i jos spremniji na takve inicijative. s druge strane, bilo koji dinar koji drzava bude primorana da da na nesto iole smisleno je dinar otet od budalastina kojima se diskrecionim sredstvima obicno bave

Ja sam stava da država treba da se brine samo za bezbednost.

Ko je do sada organizovao FM, zna kako organizacija funkcioniše. Mnogi sponzori su i za manje značajne i manje posećene/vidljive manifestacije donirali šta su mogli ili hteli - kintu, vodu, sokove. Gorska služba spasavanja je sve brojnija (čini mi se iz priča), a oni praktično volonterski obezbeđuju velike skupove.

Tako da, pretnja da će se nešto ugasiti meni zvuči kao "jao, sledeće godine nećemo imati kintu za ovo od države".

mislim da je to strasno,velika tuga za sve ljubitelje prirode,sporta,planinarenja...nazalost u ovoj zemlji dembeliji se sve sto vredi ukida,za sport i kulturu se ne ulaze,ukidaju se donacije...ovo je tuga za sve i iskreno se nadam da ce se nekako resiti,pa makar se naplacivalo ucesce,verujem da ce pravi ljubitelji o prihvatiti od srca jer nesto veliko kao Fruskogorski maraton ne sme da ode u proslost!!! To je tradicija koja treba da opstane i da privuce svake godine brojne nove i stare clanove...Fruska Gora je mesto gde se ostvaruju prvi planinarski koraci,gde se ostvaruju najbolja prijateljstva,tako da verujem da ce se ipak naci mogucnost da manifestacija opstane,udruzicemo se svi mi ljubitelji i pokazati njimakoji nam ga oduzimaju da i bez njih mozemo...nek se i pasulj sto se mene naplacuje,ali staze moraju da ostanu zive!!!

Naravno da je kuknjava i naravno da će Maraton opstati i dobiti pare od države. Meni je ovo samo paradigmatično u smislu odnosa građana i države. Ako jedna manifestacija koja nije samo javno korisna i potrebna, nego je i veoma popularna, treba da moli državu za pomoć, a ta ista država s druge strane ne vidi svoj interes u tome, onda je smisao i takve države i takve manifestacije, tj. njene uprave, pod velikim znakom pitanja.

Državna nije privatna firma koja gleda samo profit. Država treba da podstiče planinarstvo, poštovanje prirode, sportske aktivnosti, čuvanje šuma, aktivnosti koje doprinose zdravlju i kulturi. Tako se stanovništvo menja na bolje, pa se vremenom i gradi nekakvo društvo koje nije retardirano. 

Na stranu konkretnija priča o promociji turizma u Vojvodini i Srbiji. Maraton dovlači ljude iz Hrvatske, Mađarske, Bosne, Maraton je brend. Mene iskreno boli uvo za brendiranje bilo koje države, ali državu ne bi trebalo da boli uvo, njeno je uvo.

Mnostvo.

Prvo sto mi pada na pamet je promovisanje zdravog zivota - rekreacije sto direktno utice na troskove medicinske nege. Sto vise ima rekreacije to je manja potreba, a time i troskovi zdravstvenog osiguranja.

Zatim promovisanje zdrave zivotne sredine. Po istom principu, sto ljudi vise cene zdravu sredinu to ce je manje zagadjivati i unistavati a prema tome troskovi skupljanja djubreta, novih zasada, odrzavanja trave i javnih povrsina bice manji.

Ne mogu a da ne iskažem snažnu kulturnu asocijaciju:

Država treba da podstiče planinarstvo, poštovanje prirode, sportske aktivnosti, čuvanje šuma, aktivnosti koje doprinose zdravlju i kulturi. Tako se stanovništvo menja na bolje, pa se vremenom i gradi nekakvo društvo koje nije retardirano.

Država skrbi za zaščito dvig
in izkoriščanje gozdov.

Država skrbi za fizično vzgojo ljudstva,

posebno mladine, v svrho dviganja narodnega zdravja,
narodne, delovne in obrambne sposobnosti.

Ja ne vidim koji interes države može da bude u ovome. Može li neko da mi objasni?

jbg. trenutno mislim da i nemaju nekog velikog interesa,nemaju neke velike finansijske dobitke ni nista slicno......ali kontam da se svaka ovakva manifestacija moze pretvoriti u nesto vece sa vremenom i kasnije privuci veci broj ljudi koji ce na kraju ostavljati vece kolicine para za smjestaj u hotelima i za sve ostale stvari,gledam u buducnost,ako je to moguce uopste.

• Author

Tako da, pretnja da će se nešto ugasiti meni zvuči kao "jao, sledeće godine nećemo imati kintu za ovo od države".

Mozda.

Ali bi mi logicno u tom slucaju bilo da organizatori kazu "OK,od sad cemo da naplacujemo ucesce".Ali,koliko vidim,ne nameravaju da postupe tako.Tako da je moguce i da nije tu samo u pitanju kuknjava zbog para od drzave.

Sto se tice troskova,bar koliko je meni poznato,treba organizovati/obezbediti/sprovesti sve to u delo (makar naci volontere za to),takodje obezbediti hranu/pice za ucesnike,iznajmljivanje gradskih autobusa koji ce voziti ljude tamo i nazad...

Ja ću onda i dalje nastaviti da vas nerviram, ali smatram da država ne treba da se meša u stvari koje se ne tiču bezbednosti. Na stranu to što se ipak meša tamo gde joj nije mesto, ali to nije tema ovde..

Maraton ima tradiciju - super! Neće mu se onda ništa dogoditi. Ljudi će i dalje svake godine dolaziti u većem ili manjem broju.

Ko se profesionalno takmiči - njega/nju neće sprečiti ni startnina ni ne znam šta. On dolazi zbog izazova. Kako naši ljudi, tako i oni od preko. Ne znam kako je do sada funkcionisao FM po pitanju startnina, jer nisam nikada učestvovao, ali jesam prošle godine bio na skoro svakom kolu Vojvođanske treking lige. Plaćala se startnina od 200 do 400 din, pa je ponovo bilo dosta ljudi i niko nije delovao da mu smeta što mora da plati. A i u jednom i drugom slučaju može bez plaćanja. Razlika je ko želi da ima upisane bodove i da koristi okrepe na stazi.

Priče o promovisanju zdravog života i sl. - pa zar nisu štampani i vizuelni mediji prepuni toga. Svakog dana. Zašto bi država morala dodatno da podržava nešto? Znam da kao argument možete da kažete "kako onda mogu da idu pare za koncert Cece, Ane Bekute, Crvenu Zvezdu, Partizan" i sl. i ja ću vam reći da ste u pravu. Ni meni se to ne dopada. Ne dopada mi se ni to što je firma (javno preduzeće) u kojoj sam radio davala pare za sponzorisanje domaćih tupavih serija i filmova, a mejlove ljudi kojima je bila potrebna pomoć za lečenje deteta je slala u kantu.

Jbg.

Međutim, od kako sam počeo da se bavim trčanjem od pre tri godine, primećujem da ima više ljudi na ulicama koji trče. I mlađih i starijih. I za to zaslugu pripisujem određenim sajtovima koji su u međuvremenu pokrenuli grupe, organizovali okupljanja, zajedničke treninge. Čak su i ljudi oko mene počeli da se zanimaju, a neki i da se takmiče onog trenutka kada sam ja krenuo da pomeram svoje granice - prvi istrčan polumaraton, prvi maraton. Za to nije bila potrebna država da podrži nešto.

Možda je deo problema u tome što se kod nas interesi države i interesi vlade baš i ne poklapaju. 

Ali šta je država ako ne vlada i državni da ne kažem organi? Ovde se često mešaju pojmovi zemlje i države. Ja volim svoju zemlju (svoje zemlje, da budem precizan, jer Srbija nije jedina zemlja koju osećam svojom) i ne volim svoju državu.

• 9 months later...

Fruškorski maraton na svojoj fejsbuk stranici potvrdio je glasine o kotizaciji:

"Iznosi i način plaćanja kotizacije nisu još uvek potvrđeni, ali se za sada pouzdano zna da će se plaćati samo jednom, najverovatnije na startu uz prijavu ili unapred u planinarskom društvu preko koga dolazite na maraton. Dakle nikako plaćanje na svakoj KT. Takođe je najavljena mogućnost da će za četiri najduže staze biti omogućeno prijavljivanje i plaćanje preko interneta. Što se tiče zdravstvenih problema, na terenu će se nalaziti medicinske ekipe, a učesnici dugih staza će imati obezbeđeno i dodatno okrepljenje na pojedinim kontrolnim tačkama. Na našoj stranici objavljivaćemo sve najnovije informacije čim budu potvrđene. Pozdrav!"

Koliko shvatam, oni neće moći da zabrane ljudima da rekreativno šetaju planinom, a ogromnu većinu posetilaca maratona zabole za knjižice i te formalne planinarske gluposti. Zašto se onda brukaju uvođenjem te kotizacije? Ko će to platiti?

Postoji i mogućnost da ukoliko ovo eskalira Klub putnika pozove na bojkot maratona. Realno, zašto ne bismo planinarili besplatno, u svojoj režili, jednu sedmicu kasnije? Zašto bismo bilo kome davali pare za šetnju kroz javnu šumu?

"Realno, zašto ne bismo planinarili besplatno, u svojoj režili, jednu sedmicu kasnije? Zašto bismo bilo kome davali pare za šetnju kroz javnu šumu?"

A opet Fruška gora prazna gotovo svaki vikend (osim mesta za roštilj na Stražilovu). Kotizacija je u redu ukoliko je simbolična (u svetom srpskom kamenu je uklesano Volonter jednako Budala), odnosno usklađenja sa situacijom u mestu gde se održava. Nažalost, čini mi se da cena počev od srednjeg (2500 din) prelazi granicu simboličnosti i verovatno bi se oko toga treba pobuniti dok su za manje maratone (100 i 200 dinara) okej. No, to je samo moje skromno maratonsko mišljenje :)

Da l je neko skoro isao na ultra stazu, interesuju me  iskustva, zapucao bih ove godine, 50 km mi deluje lagano al 100 km vec mnooogo veci poduhvat

Koliko sam shvatio, oni žele da naplaćuju sve one planinarske stvari, pečatiranje na kotama i besplatan čaj. Ali koliko fruških maratonaca uopšte drži do toga? Nekoliko puta sam išao na maraton i ne sećam se da sam ijednom nosio planinarsku knjižicu. Ako se naplata svede na profesionalne i zagrižene planinare možda je okej da se plati nešto, ali opet...

S druge strane, uveo bih drakonske novčane kazne za bacanje smeća. Mislim da prljača ima sasvim dovoljno da se samo od kazni finansira ono što su troškovi maratona.