Jump to content

Featured Replies

Ja ne vidim ništa loše u plaćanju učešća na Fruškogorskom maratonu, niti na bilo kojoj drugoj manifestaciji. Siguran sam da je za organizovanje nečega tako velikog potrebna lavovska količina vremena, truda i novca. Naravno da je šetnja planinom besplatna, i da svako može da šeta Fruškom bilo kog dana u godini, besplatno. Ali Maraton organizuje određena ekipa, i ta ekipa ima pravo da odlučuje o tome kako će ga organizovati. Kome se ne sviđa, neka ne ide, ili neka napravi svoj maraton, ako misli da može bolje i pametnije neka onda uradi bolje i pametnije. 

Čak i da kotizacija ne služi samo za pokrivanje troškova Maratona, nego da organizatori žele nešto i da zarade na tome, recite vi meni, šta je loše u tome što neko želi da zaradi na svom poštenom trudu za opšte dobro? Ako neko na ovom svetu treba da zaradi, treba da zarade takvi ljudi, za takve stvari. Da li su negativne reakcije samo rezultat starog balkanskog straha da će neko drugi nešto zaraditi? 

Za kakve sve idiotarije ljudi daju pare, o tome bolje da ne počinjem. 

Ekipa ima pravo da naplaćuje svoju organizaciju, ali konceptualno mi nije jasno šta je tu dobro za zajednicu i čemu uopšte organizacija kolektivne šetnje kroz šumu?

I šta uopšte znači naplaćivati troškove Maratona? Šta je ta usluga koju dobijaju učesnici maratona? Ako to znači da se naplaćuju pečati u knjižicama, onda okej, ko želi pečat neka plati, ko ne želi neka šeta kroz šumu besplatno, bez ikakve knjižice. I to je okej. Međutim, ukoliko to podrazumeva privatnu okupaciju javne šume i naplaćivanje ulaza u šumu, onda je to budalaština.

Edited by Uroš Krčadinac

I taj lik što je napisao članak, umesto što je pisao o bogu, ljubavi i dosadašnjim uspesima Maratona, bolje da je napisao šta su konkretni troškovi Maratona i koliko im para treba, pa da svi zajedno imamo uvid u finansijsku konstrukciju. Poput onoga što smo mi uradili za Putničku kuću.

Nemojte me shvatiti pogrešno, ja zbilja verujem da oni sve to rade iz najboljih namera i da iskreno veruju u svoje ideale, samo bih voleo da u svemu tome imaju više taktike i stila. Na kraju krajeva, postoje mnogo veći problemi od Maratona.

Edited by Uroš Krčadinac

tu dobro za zajednicu i čemu uopšte organizacija kolektivne šetnje kroz šumu?

Verujem da je mnogima učešće na Maratono jedini dan u godini kada posećuju Frušku goru. Na taj dan se ljudi okupe i provedu dan u prirodi i ako to nije dobro ne znam šta je  flowers::

ukoliko to podrazumeva privatnu okupaciju javne šume i naplaćivanje ulaza u šumu, onda je to budalaština.

U potpunosti se slažem sa Urošem oko ovoga. Meni nije ni palo na pamet da će zabriniti ulazak na planinu zbog Maratona (mada ne bih se iznenadio da tako i bude), jer sam više mislio o realnim troškovima koji prate organizaciju (koliko nas je u slast jelo pasulj za dž u Vrdniku  :eat: ). Očekivao bih da se kotizacija naplaćuje kada neko dođe po pečat za knjižicu i kada jedino tada mogu da utvrde dužinu staze koju je neko prešao.

Pročitah tekst, mada sam preskočio većinu jer se svodi na patetisanje. Meni je sasvim okej da se naplaćuje kotizacija od koje bi se pokrili dodatni troškovi i obezbedila plata onima koji se time bave tokom cele godine. Šteta što nisu izneli nikakav materijalni podatadak da vidimo o kakvim se sredstvima radi. Nije napisano koliko Novi Sad dotira niti koliko nedostaje. Umesto ozbiljne tabele troškova dobili smo pozivanje na boga, reference na bombardovanje i sl. Cene koje su kružile po netu su zahtevale ozbiljno opravdanje. Verovatno bi mogli i da nađu dobre sponzore, ali... Šteta, umesto da se iskoristi prilika da se ljudi upoznaju sa stvarnim problemima organizacije i troškovima, dobili smo udar na emocije, pa ako prođe - prođe.

Sve ima svoju ceni i ništa nije "besplatno".

Ako je i bilo 15000učesnika, sada neće biti ni 1500 i od toga će se pola ogrebati da ne plati.

Tako da će ovaj maraton biti definitivno poslednji. Nažalost. 

Što se mene tiče, ako hoćeš da ti neko nešto organizuje, okej je da to i platiš. Ne treba očekivati da će drugi raditi besplatno ako im to ne odgovara.

I da ovaj maraton bude poslednji, šta ima veze? Šuma je tu, par stanica autobusom. Ko voli, može da ide kad hoće. Ima likova na fejsu koji svake nedelje organizuju šetnje Fruškom. Znate koliko ljudi klikne na "attend"? Triput pogađajte.

Verujem da je mnogima učešće na Maratono jedini dan u godini kada posećuju Frušku goru. Na taj dan se ljudi okupe i provedu dan u prirodi i ako to nije dobro ne znam šta je  flowers::

Slažem se. Organizatori Maratona mogli bi se postaviti tako: kao afirmatori kulture planinarenja i očuvanja životne sredine. To jeste javno dobro i, ako je već država retardirana i partijski okupirana, u redu je da se time bavi neko udruženje građana. U redu je i da neko zarađuje od toga. Međutim, onda bi ljudi koji vode to udruženje morali da otvore finansije, objasne šta je javna korist i pozovu na podršku. Da kažu, ne želimo da budemo komercijalni nego održivi. Možda bi uspeli da se pokriju crowdfundingom? Možda bi našli sponzore? Plašim se da ni oni nisu baš sigurni šta treba da urade, a retorika im baš ne ide od ruke. :(

Priznajem, donekle ih razumem. I mi smo, kao Klub, imali problema da objasnimo neke odluke, uvedemo neke promene i artikulišemo zajednicu. Nije to lako. Međutim, mi svoju retoriku makar nismo postavili na kuknjavi kako bi država trebalo da nas finansira. Nama je jasno da ova država to neće raditi i zato se za pomoć uvek obraćamo zajednici. Mislim da bi tako i oni trebalo da urade: da artikulišu zajednicu, postave se neprofitno, zatraže podršku da budu održivi i manu se priče o bogu i bombardovanju.

50km i vise :) Naravno da nije trka, razmisljam se da idem na ultra maraton, je l spavao neko izmedju subote i nedelje ili se celu noc hoda?

To je stvar izbora. Ja sam jedne godine spavao (postavljeni su šatori na Letenci), ali se to pokazalo kao loša ideja, jer sam se probudio sav ukočen i prilično patio na prvim kilometrima posle spavanja. Ostalih godina sam se samo odmarao na Letenci pokraj vatre, ne duže od 1h i nastavljao dalje. Opuštenim tempom (cele godine sedim) može se završiti veliki maraton do podneva u nedelju, a ako samo malo ubrzate, može i do 8-9h ujutro.

http://www.fruskogorskimaraton.com/kotizacije-2015-konacno

Након петиције за смањење котизације за учешће на 38. Фрушкогорском маратону, усвојени су нови износи котизација за 2015. годину.

Котизације ће се наплаћивати на следећи начин:

Категорије за наплату:
I - Малолетни ученици средњих и основних школа и чланови спортских клубова
II - Планинари и друга лица која су активно учествовала у организацији маратона
III - Остали учесници који су чланови планинарских клубова, спортских друштава, пунолетни средњошколци и студенти
IV - Остали учесници, спортисти и рекреативци
V - Сви учесници који долазе из других држава

За уплате до 25.04.2015. године:

Ултра екстремни маратон и ултра маратон:
Категорија I: нема право учешћа;
Категорија II: 1.000,00 дин.;
Категорија III: 1.500,00 дин.;
Категорија IV: 2.000,00 дин.;
Категорија V: 30€

Источни, западни и јужни велики маратон:
Категорија I: нема право учешћа;
Категорија II: 500,00 дин.;
Категорија III: 700,00 дин.;
Категорија IV: 1.000,00 дин.;
Категорија V: 20€

Источни, западни и јужни средњи маратон:
Категорија I: 500,00 дин.;
Категорија II: 500,00 дин.;
Категорија III: 700,00 дин.;
Категорија IV: 800,00 дин.;
Категорија V: 20€

Мали екстремни, мали и приправнички маратони:
Категорија I: 100,00 дин.;
Категорија II: Котизација се не наплаћује;
Категорија III: 100,00 дин.;
Категорија IV: 200,00 дин.;
Категорија V: 5€

Стаза радости и задовољства:
Котизација се не наплаћује.

Сви маратонци који примају социјалну помоћ или су из других разлога слабог материјалног стања ослобађају се плаћања котизације. Да би се остварило ослобађање, потребно је приликом пријаве на старту приложити фотокопију личне карте и на истом папиру у једној реченици описати своје материјално стање. За малолетна лица изјаву прилаже овлашћени пратилац.

I onda se mi bunimo, (neko), kako nama kao strancima, naplaćuju više u odnosu na domaće državljane.

I treba strancima da se naplacuje vise :) Odlucio sam se da definitvino idem na ultra maraton po prvi put, videcu da li cu izdrzati i koliko.

• 4 weeks later...

Kako doci od Autobuske stanice do starta maratona?

Plavim autobusom. Svake godine JGSP ima organizovan prevoz do Popovice. Iz prošlogodišnjih vesti "Почетна стајалишта аутобуса биће стајалиште линије 74 (испред Железничке станице) и  стајалиште испред Моста слободе на Лиману 2 (код Лиманског парка). Аутобуси неће стајати на редовним стајалиштима, већ ће са почетних стајалишта саобраћати директно до Поповице./.../Цена карте у једном смеру износиће 100 динара, а на ванредним поласцима неће важити претплатне карте. Карте ће моћи да се купе у аутобусу и на киосцима ЈГСП на Железничкој станици."

Otisao sam ipak na srednji istocni, 60 km. Zavrsio sam ga u 03:37, prvo sam kasnio na pocetak 45 minuta zbog uzasne guzve u saobracaju na prilazu, a onda sam kreten krenuo kilometar u pogresnom smeru. Posle kt 21 sam povredio nogu tako da sam se jedva spustio do izvora i posle popeo do cilja. Ja sam zadovoljan s obzirom da mi je ovo prvi put da idem na bilo kakvu vrstu maratona bez ikakve pripreme. 

Da li je jos neko ucestvovao sa fooruma?

Nisam ove godine, ali pre par godina sam isla bas na srednji istocni...po nekom mom utisku, za ljubitelje setnje najbolji :)

Nije previse naporan, ako  se izuzme duzina, ima jedan dosadan deo - onaj dugacki deo staze kada se prolazi kroz Vrdnik, ali inace jako lep :)

Da li je bilo zmija ove godine? 

Cim kazes da je bila guzva - pretpostavljam da je bilo dosta ljudi, uprkos kotizaciji oko koje se digla tolika frka :)?