Jump to content

Featured Replies

Posted

Molim vas ako neko moze da mi da informaciju. Radim u SUP-u,  i zavrsvam fakultet. Imam rodjake u Australiji.Da li bi mi priznali moje diplome odavde i kako bih mogla da odem tamo, rodjaci bi mi pomogli, ali ne znam kako sto se tice posla. Cula sam od nekih kolega da moze, ali ne znam nista vise. Unapred zahvalna.

A studiras li isto u struci ili...? Krim.-policijska akademija, Fakultet bezbednosti? ako suu ovi faxovi u pitanju,nisam nesto optimistican po pitanju priznavanja, ceo sistem obuke i usavrsavanja je drugaciji kod njih....mada ne znam,opet :?

www.australia.inbib.com/about/profile.aspx

www.immi.gov.au

www.imigracija-australija.741.com

www.australia.gov.au

www.aph.gov.au/library/intguide/law/industriallaw.htm

www.comlaw.gov.au

www.law.gov.au/accesspoint?action=menuHome

Pogledaj možda postoji potreba za takva zanimanja.  :102:

• Author

Ne studiram u struci, zavrsavam privatni fax, za usluzni biznis, znaci nema veze sa poslom koji radim

Sa sajta ambasade može da se skine jedan .pdf dokument sa spiskom zanimanja i poenima koje svako zanimanje nosi. U pitanju su struke koje su u Australiji deficitarne.

Drugim rečima, potražiš svoju struku u tom spisku, ako uopšte postoji, i vidiš koliko ona poena nosi. Mislim da je to negde na sajtu australijske ambasade u BG... pogledaj ova dva linka, tu bi trebalo da ima sve što te interesuje:

http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/Visas%5fand%5fMigration.html

http://www.immi.gov.au/immigration.htm

Komsinica je zavrsila medicinu, pa se preselila u Australiju. Ali, tamo je morala da studira ponovo, nista jos nisu bili priznali  :(

• 6 years later...

Molim sve one, koji imaju informaciju ili licno iskustvo vezano za udaju ili zenidbu za Australijskog drzavljanina,da  je podele samnom ovde.Interesuje me (ukoliko to uradim) kakva prava imam i sta mogu da icekujem,kao neko ko sve ostsvlja iza sebe.Imam 50 godina i 28 god iskustva kao frizer.Hvala svima puno koji mogu da mi pomognu :)

Molim sve one, koji imaju informaciju ili licno iskustvo vezano za udaju ili zenidbu za Australijskog drzavljanina,da  je podele samnom ovde.Interesuje me (ukoliko to uradim) kakva prava imam i sta mogu da icekujem,kao neko ko sve ostsvlja iza sebe.Imam 50 godina i 28 god iskustva kao frizer.Hvala svima puno koji mogu da mi pomognu :)

Prava su partnerska viza koja omogucuje neograniceni boravak (osim ako ne dodje do razvoda) i pravo na rad kao i na drzavnu medicinsku zastitu Medicare. Nakon dve godine braka pravo na permanent residence - neograniceni boravak cak i u slucaju razvoda (ako je brak lazni tad mozes da ga raskines), onda nakon jos dve godine pravo da se prijavis za drzavljanstvo, to jest pasos i socijalnu pomoc kao i pomoc za eventualno dete.

• 10 months later...

E to vec jeste savet i podela iskustava... U potpunosti se ja slazem sa tobom da treba biti bolje obavesten i da mozda treba bolje razmotriti opcije,  pa sam ja zbog toga prvenstveno i ovde na forumu...  Ja nisam bio na Tajlandu i nisam jos tamo ni krenuo...  Imam par opcija (kipar,  malta i sl),  ali mislim da cu se odatle vratiti bez icega i uopste "vratiti"... Imam zelju i jaku volju da odem odavde jer ne vidim sebe ovde odavno...  Naj verovatnije cu i otici,  ali zelim prouciti opcije.  Nije razlog odlaska iskljucivo novac...

Pretpostavljam da ti imaš problema sa realnoščom. Australija, Novi Zeland...dušu daju za fizikalce kao što si ti. To zaključujem na osnovu onoga što si naveo da znaš. Proveri ti to malo bolje pre nego što tako diskredituješ te zemlje.

Pretpostavljam da ti imaš problema sa realnoščom. Australija, Novi Zeland...dušu daju za fizikalce kao što si ti. To zaključujem na osnovu onoga što si naveo da znaš. Proveri ti to malo bolje pre nego što tako diskredituješ te zemlje.

Ima posla za fizikalce, ali se ne moze dobiti viza za takve poslove jer nisu deficitarni tako da useljenicka viza otpada, a poslodavci nece da sponzorisu za to jer ima dovoljno lokalnih ljudi koji bi to radili. 

Ima posla za fizikalce, ali se ne moze dobiti viza za takve poslove jer nisu deficitarni tako da useljenicka viza otpada, a poslodavci nece da sponzorisu za to jer ima dovoljno lokalnih ljudi koji bi to radili. 

Mislim da mu je najbolje da ode turistički i na licu mesta nađe posao... Australijalnci su , po meni, jako fini ljudi, svi sa kojima sam pričao su mi savetovali da na licu mesta nađeš poslodavca. Moj brat je welder po zanimanju, a to je na toj listi deficitarnih zanimanja i u Novom Zelandu i u Australiji. Samo svaki oglas koji nađeš na netu traži vizu. Svi kažu, ako si mlad, da je najbolje otiči direktno. Mada ponovo, čuo sam priče da su Australijanci ksenofobi. Lično ne mogu to da tvrdim jer imam samo lepa iskustva.

Mislim da mu je najbolje da ode turistički i na licu mesta nađe posao... Australijalnci su , po meni, jako fini ljudi, svi sa kojima sam pričao su mi savetovali da na licu mesta nađeš poslodavca. Moj brat je welder po zanimanju, a to je na toj listi deficitarnih zanimanja i u Novom Zelandu i u Australiji. Samo svaki oglas koji nađeš na netu traži vizu. Svi kažu, ako si mlad, da je najbolje otiči direktno. Mada ponovo, čuo sam priče da su Australijanci ksenofobi. Lično ne mogu to da tvrdim jer imam samo lepa iskustva.

Sa turistickom vizom ne mozes da radis. I ta viza ne moze da se `pretvori` u neku drugu, vec moras prvo da napustis Australiju pa da se prijavis za novu vizu u ambasadi van Australije.

Moze na licu mesta ako imas papire, to jest stalni boravak. Cak i studenti koji su ovde godinama i legalno mogu da rade 20 sati nedeljno tesko nalaze poslove. Jednostavno stalni boravak je gotovo pa neophodan za bilo kakav stalan posao jer poslodavci na tome insistiraju.

Na crno moze da radi i da ostane na crno dok ga ne uhvate, ali je to nikakav zivot. Malo imas izbora sta ces raditi, to jest ko god pristane da te placa u keshu i to bi bilo ispod minimalca jer je na crno. I uvek si na oprezu jer znas da ce te jednog dana uhvatiti i deportovati sa zabranom ulaska ponovo. 

Sa turistickom vizom ne mozes da radis. I ta viza ne moze da se `pretvori` u neku drugu, vec moras prvo da napustis Australiju pa da se prijavis za novu vizu u ambasadi van Australije.

Moze na licu mesta ako imas papire, to jest stalni boravak. Cak i studenti koji su ovde godinama i legalno mogu da rade 20 sati nedeljno tesko nalaze poslove. Jednostavno stalni boravak je gotovo pa neophodan za bilo kakav stalan posao jer poslodavci na tome insistiraju.

Na crno moze da radi i da ostane na crno dok ga ne uhvate, ali je to nikakav zivot. Malo imas izbora sta ces raditi, to jest ko god pristane da te placa u keshu i to bi bilo ispod minimalca jer je na crno. I uvek si na oprezu jer znas da ce te jednog dana uhvatiti i deportovati sa zabranom ulaska ponovo. 

Da to je tačno sve.

Mada ljudi koji su welder,carpenteri, kuvari i ostale zanatlije nemaju drugog načina da nađu posao. Samo na crno.

Koga boli uvo ako si ti dobar radnik? Večina plačaju na ruke a mislim da ne bi trebalo da se opterečuje barem probao ništa ne gubi samo dobija. Ljudi koji imaju fakultete i koji studiraju imaju malo uži krug poslova koje mogu raditi. Konobarisanje, promovisanje i tome slično. A kada završiš fakultet, sve zavisi od posla i kakva je potražnja. Svi koji su na listi imigracije kao potrebna zanimanja nađu posao lako. Možda mora da se prođe proces priznavanja ali što da ne..uložiti se mora novaca i živaca. Arhitekti, Lekari, i slična zanimanja. On može samo da dobije ako pokuša. Svejedno mu je da li rizikuje ili ostane zauvek u Srbiji. samo dobija. A ime i prezime se uvek može promeniti, pa ući ponovo u zemlju kada nađeš sponzora..ili ko zna..možda se zaljubi u Australijanku ili Australijanca i sklope brak? 

Budu i zanatlije na listi deficitarnih zanimanja. Ako mogu da dokazu radno iskustvo i na listi su onda viza nije problem.

Turisticku vizu mozes dobiti obicno na do mesec dana. Prilicno su striktni i kontrolisu ko dolazi da radi na crno. Jedino ako se ima neka bliza rodbina pa onda mozes kao da dodjes u posetu i dobijes vizu na duze.  Ne bih preporucio da se radi na crno na turistickoj vizi. Bolje je doci na studentsku jer se moze produzavati mnogo puta i mozes legalno da radis 20 sati nedeljno. Nadjes najjeftiniji kurs engleskog ili neki levi koledz i onda trazis legalan posao 20 sati i plus sa strane na crno. Ali to je pasji zivot. Dosta Azijata tako rade. Samo pro forme kao studiraju, a ubjaju se od posla. Samo se pojave na koledzu i upishu se da su tu pa odu da rade. Jedu rezanca iz kesice i dele sobu sa 4-5 ljudi. Ali za 2-3 godine ustede da mogu da naprave kucu u zemlji iz koje dolaze ili pokrenu neki mali biznis.