Jump to content

Featured Replies

Posted

Vec neko vreme se interesujem za mogucnosti sto brzeg dobijanja novog drzavljanstva...svaka nova informacija je dobrodosla (siguran sam da iskusni expati poput noskicha imaju sta da kazu na ovu temu). Ovo su podaci koje sam ja sakupio za zemlje koje dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo:

- UK - 6 godina boravka (za drzavljane EU), 5 godina legalnog boravka za ostale
- Svajcarska - 12 godina
- Svedska - 5 godina
- Spanija - 10 godina
- Slovenija - 10 godina
- Rumunija - 5 godina
- Portugal - 10 godina
- Malta - 5 godina
- Italija - 10 godina
- Irska - 5 od 9 godina
- Island - 7 godina
- Madjarska - 8 godina
- Grcka - 10 godina
- Nemacka - 8 godina (dvojno drz dozvoljeno samo za EU gradjane)
- Francuska - 5 godina
- Finska - 6 godina
- Kipar - 5 od 8 godina
- Belgija - 5 godina

- Kanada - 4 od 6
- USA - 5 godina
- Meksiko - 5 godina
- Brazil - 4 godine (smanjuje se na samo 1 godinu ako se dobije dete u Brazilu ili na osnovu braka i boravka)
- Rusija - 5 godina
- Kolumbija - 5 godina (2 ako se tamo rodi dete ili brak)

A gde si nasao da je za Brazil 4 godine?

Nisam se nesto veliko upustao u detalje oko toga kad bih mogao da trazim status rezidenta, ali, upravo sam napunio 4 godine boravka u Brazilu, pa bi mozda bilo interesantno :) Koliko znam, ne mozes da trazis drzavljanstvo samo na osnovu toga sto zivis odredjeni period u Brazilu, ali, mozda ima i nesto sto ne znam :)

Edited by Dragance

• Author

Foreigners may apply for Brazilian citizenship if they meet the following criteria:

permanent residence in Brazil
4 (four) years of uninterrupted residence in Brazil[1]
ability to speak and write Portuguese
sufficient personal or family resources to support themselves
The residence requirement may be reduced in certain circumstances:

only one year's residence is required for those who have a Brazilian spouse, parent, or child
for nationals of Portuguese-speaking countries, one year's residence is required
those with "professional, scientific, or artistic ability" may apply after two years
persons of higher net worth may apply for Brazilian citizenship after three years
relevant services to the country

Koji je izvor?

Na sajtu Ministarstva pravde Brazila, koje je nadlezno za te stvari, takvih podataka nema. Kako pise u ovom sto si naveo, prvo treba da imas "permanent residence", za sta postoje posebni uslovi da bi ga dobio uopste. Iz tog gore napisanog, nisam nacisto da li nakon 4 godine boravka sa "permanent" statusom imas tek pravo na drzavljanstvo? I sta znaci to [1]?

Takodje, ova kategorija "those with "professional, scientific, or artistic ability" may apply after two years" nije bas najpreciznije objasnjena. Ja, recimo, spadam u tu kategoriju, a to se odnosi prvenstveno na tip vize koji imas, koji se zove VITEM 1(Visto temporario 1). Imalac te vize ima pravo da trazi "permanent" status, ali, tek nakon sto dostavi ugovor za posao na period duzi od 2 godine, sto znaci, da je prosao drzavni konkurs za posao, ili je dobio posao u nekoj privatnoj firmi.

Dakle, nije bas sve tako kao sto tu pise, ima tu jako puno stvari da se odradi. Ali, ono sto je istina, to je da je najjednostavniji nacin da se dobije status da se ozenis ili udas za Brazilca/Brazilku, ili da ti se rodi dete u Brazilu. Ako izuzmemo sporu i komplikovanu administraciju, to je najbezbolniji nacin.

Inace, zvanicni podaci u vezi "permanent" vize i drzavljanstva se mogu naci na ovim linkovima(na portugalskom):

http://portal.mj.gov.br/main.asp?View={A1BC41DE-C501-4FD4-8651-4891730652C3}&BrowserType=IE&LangID=pt-br&params=itemID%3D%7B39752F10-D92C-4F00-A51B-653236FEEDC1%7D%3B&UIPartUID=%7B2868BA3C-1C72-4347-BE11-A26F70F4CB26%7D

http://portal.mj.gov.br/main.asp?ViewID=%7B7787753D-DE9A-483F-A7AB-CCC1E224EFCA%7D&params=itemID=%7BCDB41120-2E22-4C8E-8410-3801EA04A92F%7D;&UIPartUID=%7B2868BA3C-1C72-4347-BE11-A26F70F4CB26%7D

Edited by Dragance

Portugal:

- bračni drug portugalskog državljanina posle 3 godine braka može da zatraži državljanstvo

- ako se traži na osnovu boravka, a ne braka, onda je 6 godina

edit: gej brakovi su legalizovani

Edited by golosina

• Author

Uglavnom sam gledao na wikipediji i slicnim izvorima, zaista nisam zagledao posebno sem za zemlje koje me interesuju. Pri cemu mene interesuje vise verzija boravka, a ne braka. Zato sam i otvorio temu da te podatke koje sam skupljao ipak neko ispravi/dopuni od ljudi koji su na licu mesta ili su upuceniji.

@Dragance - izvor je wikipedia, a (1) je link ka brazilian nationality law (u kome doduse pise da je potrebno 15 godina boravka). U svakom slucaju raspitaj se jer sam na vise mesta citao da je Brazil prilicno olabavio i da je vrlo privlacna zemlja za dobijanje drzavljanstva (1 godina uz brak i/ili dobijanje deteta je zaista kratko vreme).

UK - 5 godina za stalni boravak, plus jos godinu dana posle toga za drzavljanstvo na osnovu radne vize (isti broj godina za EU drzavljane).

Dve godine za stalni boravak uz brak sa UK drzavljaninom, plus godinu dana za drzavljanstvo.

I plus jos neka gomila drugih kategorija (10/14 godina long residence, ancestry, itd. )

Nije da mi je nesto preterano stalo do bilo kog pasosa, dobar mi je i srpski koji imam. Jedino zbog cega bih se potrudio oko svega toga(da dobijem"permanent" vizu ili eventualno drzavljanstvo) to je da se ne cimam svake 2 godine oko obnavljanja vize i brazilskih dokumenata.

Ali, svakako je korisno znati detalje i biti spreman.

• Author

Sta znam, meni deluje da je svaki dodatni pasos, ako dolazi bez previse cimanja, dobra i pozitivna stavka u zivotu. Izmedju ostalog sam i zbog toga otvorio temu, da cujem misljenja mudrijih i upucenijih.

Doduse moja situacija je malo specificna, imam srpski i EU pasos, a nemam fiksno mesto boravka (tj prijave boravka) jer radim online posao i radim ga za najgoreg gazdu na svetu - za samog sebe. Ali verujem da tema moze biti od koristi i drugima.

Naravno, ako nista drugo, postoji i prakticna strana dva pasosa - i manje cimanja oko viza.

Ne poricem to, u svakom slucaju je korisno imati 2, samo kazem da meni to nije glavna preokupacija u zivotu. Vise na to gledam kao na neki logicni sled stvari kad vec sticajem okolnosti zivim neki duzi period u stranoj zemlji.

A tema je svakako korisna!

siguran sam da iskusni expati poput noskicha imaju sta da kazu na ovu temu

Potpuno si u pravu, vrlo sam zainteresovan za temu jer mi je jako interesantna.

Ne bih se slozio sa tobom da je princip sto vise drzavljanstava to bolje apsolutan. Jer drzavljanstva sa sobom nose ne samo prava, vec i obaveze.

Na primer sa USA pasosem si u obavezi da placas porez ma gde ziveo na svetu. Poslednjih par godina sve svetske banke uskladjuju svoje sisteme tako da zadovolje americki zakon po kojem strane banke moraju da americkoj vladi prijavljuju iznose racuna i transakcije njihovih drzavljana u inostranstvu.

Obaveze mogu biti raznolike, neke tesko padaju, druge lakse, sve zavisi od licne situacije. Na primer muska deca gradjana Singapura i Juzne Koreje moraju da sluze vojsku dve godine. Australijski drzavljani u inostranstvu su u obavezi da glasaju, a ako to ne ucine sledi novcana kazna. Treba sve to detaljno proveriti za zemlju koja te zanima.

Nekada je sve to bilo mnogo mnogo lakse. U Australiji si kao strucnjak mogao da dobijes drzavljanstvo nakon samo dve godine od datuma useljenja. U Kanadu si mogao da udjes sa useljenickom vizom i da zatim predjes granicu u USA odes negde drugde i za 2-3 godine se vratis opet preko USA i pokupis pasos. Zato sada Kanada razmislja da svrsta drzavljane u dve kategorije, one koji su zaista drzavljani i one koji su samo iskoristili njihova lagana pravila (nekada) a nemaju nikakve veze sa njom (ljuti su pa o tome pricaju, ali realno ne mogu nista da urade).

Ima mali milion kombinacija dobijanja drzavljanstva preko porekla, Italijani priznaju koliko sam cuo po muskom kolenu poreklo do u nedogled ako se moze dokazati. U Spaniji drzavljani neke od zemalja latinske Amerike mogu ubrzano da dobiju drzavljanstvo ako su tamo rodjeni (u J. Americi). Na ovom forumu je takodje popularan program Madjarske...

Ja bih odmah eliminisao zemlje koje ne priznaju dvojno drzavljanstvo vec insistiraju da se ima samo njihovo, tako oko jedne trecine ispada iz kombinacije. Moguce je dobiti drugo drzavljansto i precutati to prvoj zemlji koja to ne priznaje, ali nazalost nije moguce dobiti novo drzavljansvo zemlje koja ne priznaje dualno, osim ako nece da se `zameni` drzavljanstvo, odreknes se jednog, uzmes drugo ili jos namazanija kominacija, odreknes se, uzmes, pa se opet prijavis sto je uglavnom moguce. Mada, meni je nadragoceniji miran san tako da to ne bih radio.

Danas su preostale samo tri zemlje sa bodovnim sistemom koje su i dalje otvorene za strucnjake koji im trebaju: Kanada, Australija i Novi Zeland.

Sa druge strane ima zemalja koje nisu narocito popularne za emigrante, ali se suska da je dobiti neogranicenu boravisnu vizu maciji kasalj, pa i drzavljanstvo sada kada je sve poostreno u drugim zemljama, na primer Panama, Cile, Ekvador.

Ova sema sa radjanjem dece je takodje jedna opcija. Masa Juznokorejaca tako radja decu po Americi, a to se moze raditi i u Kanadi i Brazilu, mada jedino u Brazilu roditelj moze direktno da dobije drzavljanstvo preko deteta ne morajuci da ceka da odraste.

Seme preko rodbine i braka su takodje labave u ponekim zemljama, Nesto sam nacuo da se drzavljanstvo BiH moze lako dobiti preko bracne vize za ex-YU zemlje.

Definitivno najlaksi pasos za dobiti na svetu je somalijski, prodaje se na pijaci po Somaliji i Somalilendu. Naravno, upotrebljivost ovakvog pasosa je upitna, vise je interesantan kao suvenir. Slicno je i sa pasosima vecine najnerazvijenijih africkih zemalja.

Na kraju postoji i elitni biznis sa pasosima, bogatasi koji bi da utaje porez mogu da za vece sume novca ubrzano dobiju pasos gotovo svuda, Austriji, Spaniji, Australiji, Kanadi, US... A za solidne parice se mogu dobiti i diplomatski pasosi nekih takozvanih `banana` drzava sa regularnim diplomatskim imunitetom bila banana ili ne.

Sve u svemu vrlo kompleksna tema o kojoj bih mogao da pisem do sutra.

Zanimljiv je i koncept 3 zastave i sa tim konceptom se slazem: treba gomilati pasose zemalja koje se ne interesuju mnogo za svoje gradjane u inostranstvu (osim sto mora da se glasa Australija ispunjava taj uslov, ne mora da se placa porez niti bilo sta da se javlja, nema rezervista u vojsci i slicno... Srbija takodje definitivno zadovoljava), zaradjivati u zemljama sa niskim porezom i takodje vladama koje ne postavljaju mnogo pitanja kao Bahami (ko zaradjuje online kao ti to ti je milina, registrujes firmu tamo i 0 porez), a ziveti u zemljama koje docekuju `produzene turiste` rasirenih ruku, a jeftine su za zivot kao Tajland: http://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler

Jos jedna tema koja je deo ove rasprave su multi identiteti, to jest kada dobijes novi pasos promenis ime tako da zvuci kao lokalno, promenis izgled pred slikanje za drugi pasos, a cak mozes i da upises recimo mesto rodjenja umesto Beograda Belgrade,trebalo bi da prodje.

Edited by noskich

Seme preko rodbine i braka su takodje labave u ponekim zemljama, Nesto sam nacuo da se drzavljanstvo BiH moze lako dobiti preko bracne vize za ex-YU zemlje.

I Srbija i BiH imaju opciju sa poreklom, Srbija nacionalnom pripadnošću i državljanstvom exYu država, postoji i sporazum Srbije i BiH o dvojnom državljanstvu...

• Author

@noskich - takodje sam prilicno duboko u temi...Pokusao sam da uprostim na samom startu praveci listu zemalja koje dozvoljavaju dvojno drzavljanstvo i pustanjem da se tema sama razvija.

Sto se tice obaveza, upravo zbog poreske politike mi je USA davno otpala kao opcija. 

Koncept 3 zastave primenjujem vec par godina...firma mi je u jednoj karipskoj zemlji, 2 pasosa bez obaveze, doduse zivim u zemlji koja nije nimalo jeftina za zivot, ali pruza druge pogodnosti. Takodje mogu da potvrdim pricu sa multi identitetom jer su mi imena u pasosima prilicno razlicita i moguce je stvoriti odredjene ekonomske benefite na osnovu toga.

Osim neke opcije da se prijavim u nekoj EU zemlji, pa da kroz 5 godina trazim pasos, ne vidim drugu opciju, a da nije vezana za fiksno mesto boravka i rada...

Mozda imas neki konkretan predlog vezano za zemlje van EU? Prijava boravka uz legalizaciju istog (imam vise opcija, od otvaranja cerke firme preko doskolovavanja itd), zatim izlazak iz zemlje preko drugog pasosa (nesto po principu nekadasnjeg kanadskog modela sa izlaskom preko USA).

I mali offtopic - koliko si upucen u gradjenje kreditnog rejtinga u Australiji ? (ako znas i za Spaniju jos bolje) Koliko su poostrili, koliko je vremenski potrebno biti formalno zaposlen itd? U EU je skoro nemoguce dobiti stambeni kredit, pogotovo kad namirisu da hocu da radim flipping and/or renovating/short term renting. Iz nekoliko izvora sam nacuo da je Australija ipak liberalnija, a ima dobar roi.

I hvala ti na svim podeljenim informacijama!

Molim, ne pratim toliko aktivno temu, a znas kako se imigracioni zakoni brzo menjaju tako da ne znam sta bi ti bilo najbolje.

Ako si vec podigao tri zastave i to sve lepo radi onda pretpostavljam da jos jedno drzavljanstvo zelis samo kao dodatno osiguranje, nije ti toliko bitno koja je zemlja u pitanju?

Kako stojis sa poreklom, brakom ili radjanjem deteta? Meni je u dugorocnom planu tajlandsko drzavljanstvo jer mi je partnerka Tajlandjanka, ali to nece biti skoro jer treba 10 godina da prodje i da se nauci jezik. A za dete meni licno Brazil deluje najperspektivnije kao mesto rodjenja ako ce vec dobiti `zapadni` pasos po poreklu.

Mogu napisati sta se pominjalo kao nacini, sad ne znam da li se to promenilo, Dominikana i St Kitts i Nevis imaju imigracione programe po kojima mozes dobiti pasos ako ulozis u nekretninu tamo plus da platis neke `poreze` (podmazes glavonje). Da li ti se to isplati da kupujes pa da prodajes, verovatno ne jer nema tamo neke potraznje niti novca, zaduzeni su do grla. Mogao bi definitivno da se raspitas za Panamu i Cile, a za stalni boravak Ekvador, Belize. I Kambodza je prica se u poslednje vreme populrna za boravak i kupovinu zemlje.

Sad ne znam koliko si zagrizen, ali postoji i varijanta prelaska u judaizam i odlaska u Izrael, treba rabin da te preporuci za to.

Secam se da se francusko drzavljanstvo brzo dobijalo preko braka, a belgijsko isto za 3 godine ako si strucan i placas porez tamo, ne znam sad kakva je situacija.

Kao sto sam vec napisao imas varijante bodovanja u Kanadi i Australiji, Novi Zeland se vise ne isplati jer mora dosta dugo da se ceka. Kanada je valjda drzavljanstvo 3-4 godine, Australija 4-4.5 jer moras da cekas da ti se zakaze ceremonija, ne mozes da preuzmes drzavljanstvo na dan kvalifikovanja. NZ je valjda sada 5 godina za PR pa posle jos 1-2.

Ako ti treba samo jos jedan identitet, a potpuno ti je svejedno koja je zemlja u pitanju onda i africke zemlje dolaze u obzir. Postoje agencije koje posreduju za to izmedju klijenata i vlada tih zemalja. Sad ne znam koliko ti novac nije problem, pre 3-4 godine su pricali po forumima da se pasos u nekim zemljama tog tipa moze kupiti za 5-10 hiljada dolara.

Za kredite stvarno ne znam jer izbegavam bilo kakav dug, znam da dug moze da bude i `dobar`, da obrnes, vratis i zadrzis visak, ali kao sto napisah ipak najvise cenim miran san. Ovako odokativno, kada bi dobio useljenicku vizu i nasao stalni posao u Australiji koji je solidno placen ne verujem da bi te odbili. Iako ne dele sakom i kapom ovde jos nije pukao balon nekretnina pa se jos upumpava i banke narocito vole da daju stambene kredite ako ispunjavas minimum uslova.

Jos samo da pomenem jednu pricu, ne iz prakticnih razloga jer to niko sada ne moze da koristi, vec cisto kao zanimljivost.

Imao sam na studijama jednog starijeg kolegu iz Hong Konga. I zapadnemo nas dvojica u istu grupu tako da smo imali vremena da se ispricamo.

On mi je rekao da kada je upisivao osnovne studije u Hong Kongu kao svrseni srednjoskolac nije mogao da se upise na zeljene fakultete pa je otisao na Tajvan. Posto je u to vreme Amerika promenila politiku prema Tajvanu jer je Narodna Republika okrenula ledja SSSR-u Tajvan je gledao da odrzi imidz pravog suverenog predstavnika Kine pa su ga jedva docekali tamo kao svog. Cim je stigao odmah su mu dali pasos, smestili ga u studentski dom i dali mu stipendiju. Studije besplatne. Eto kako iz politickih razloga covek neocekivano profitira.

Mozda da odes na Kosovo pa svuda javno izjavljujes kako je nezavisno Kosovo perspektivna demokratska zemlja, mozda ti daju pasos. ::crazy:

Edited by noskich

• Author

U sustini da, nije mi toliko vazno koja je zemlja u pitanju. Poreklo sam ispucao vec pri pribavljanju EU pasosa, mucan i dug proces...koji se svakako isplatio doduse.

Brak ce verovatno biti sa drzavljankom zemlje koja dozvoljava dvojno drzavljanstvo i gde se pasos dobija posle 3 godine...Decu takodje planiram, tako da ce iz braka/rodjenja deteta verovatno stici jos 2 pasosa...

Dominikana i St Kitts i Nevis su i dalje aktuelni po pitanju ekonomskog drzavljanstva, ali su sume vece od 100 000 $. Austrija takodje nudi tu opciju formalno, a par zemalja (Spanija, Portugal) neformalno uz adekvatna ulaganja u privredu (Austrija 2 miliona Eur). U Panami se boravak dobija ukoliko se moze dokazati pasivan prihod veci od 1000$ mesecno (ili u vidu formalne penzije ili stavljanjem dovoljne sume u panamsku banku pri cemu se od aktuelne kamate dobija vise od 1000$ mesecno).

Zaista me ne interesuje neka varijanta u kojoj bih se preterano cimao, vise kao nesto usputno, tako da Izrael otpada.

Belgija je do skora delila drzavljanstva posle 3 godine i bila vrlo popularna destinacija, ali su povecali na 5.
U svakom slucaju zanimljiv hobi skupljanje pasosa  lol::   ::crazy:

Pozdrav svima, svaka čast za temu, i ja sam zainteresovan za još neko držaljanstvo sem srpskog,

uvek je bolje imati plan B nego dozvoliti da te ucenjuju sa vizama (i za ulazak i za izlazak iz zemlje, u poslednje vreme :maddd: )

Pošto sam je se ja svojevremeno odrekao Nemačkog pasoša, jer Nemci nisu tada dozvoljavali dvojno državljanstvo (sredinom devedesetih),

do punoletstva sam mogao da imam dvojno, a po punoletstvu sam morao da se opredelim za jedno, u mom slučaju tadašnje Jugoslovensko :bang:  , sada padam u uskušenje da  ipak napravim neko drugo državljanstvo, što zbog hobija, kako reče Pretender, što zbog boljih mogućnosti, pošto za Nemački pasoš više nemam nikakvu šansu bez obzira što sam rođen na teritoriji Nemačke, koliko sam video po netu!!!

Vidim da je neko spomenuo gore da se južno Korejke porađaju u SAD, šta dobijaju time sem što dete dobija državljanstvo po rođenju, da li mogu i roditelji na kontu deteta ili dobijaju neki boravak?

Kakve su pogodnosti Brazilskog pasoša, da li im treba viza za Evropu, da li se lakše dobijaja boravak u Americi, Australiji, Evropi?

I koliko čovek uopšte može pasoša da ima, da li je to limitirano uopšte nekim zakonom?

Brazilci danas spadaju u grupu najpozeljnijih turista, jer mnogo putuju i trose, tako da ih svi vrlo rado primaju i daju vizne olaksice. Ali, u poredjenju sa srpskim pasosem, ne vidim trenutno neku veliku prednost, iako, nisam detaljno ulazio u istrazivanje. Znam da im za EU vazi isto kao i nama, s tim da mogu i u UK bez vize. Za USA im treba viza, mislim po istom principu kao i nama. Za Australiju nisam siguran, ali pretpostavljam da im treba viza. Po Juznoj Americi im cak i ne treba pasos, samo licna karta ili vozacka dozvola, za zemlje Mercosura.

• Author

Brazilski pasos je odlican i ima jako dobru perspektivu. Mozes videti na wiki clanak visa requirements for brazilian citizens za vise detalja o trenutnoj snazi pasosa.

Sto se zakonskih limita tice, njih prakticno nema...ukoliko zemlje dozvoljavaju dvojno, uglavnom dozvoljavaju i multiplo drzavljanstvo.

Vidim da je neko spomenuo gore da se južno Korejke porađaju u SAD, šta dobijaju time sem što dete dobija državljanstvo po rođenju, da li mogu i roditelji na kontu deteta ili dobijaju neki boravak?

Kakve su pogodnosti Brazilskog pasoša, da li im treba viza za Evropu, da li se lakše dobijaja boravak u Americi, Australiji, Evropi?

I koliko čovek uopšte može pasoša da ima, da li je to limitirano uopšte nekim zakonom?

Jeste, cak u Koreji postoje turisticke agencije specijalizovane za paket aranzman porodjaja, sredjivanja pasosa za bebu i povratka. Roditelj ne dobija nista, to rade samo zato sto veruju da ce dete imati vecu `perspektivu`, a za sinove (uglavnom sinove i radjaju tamo) da nece morati da sluze vojsku dve godine. Ti ambiciozniji roditelji verovatno bi i bez rodjenja slali decu da studiraju u Americi pa verovatno i racunaju da ce cena biti manja za drzavljane.

Svaka zemlja ima posebne zakone. Oko trecina zemalja zabranjuje svojim drzavljanima da imaju dvojno i visestruko drzavljanstvo, to su uglavnom azijske i islamske zemlje. Ako njihov drzavljanin zeli da uzme drzavljanstvo druge zemlje onda mora da se odrekne svog prethodnog drzavljanstva. Medjutim, dosta zemalja ne postavlja bilo kakva ogranicenja na broj ostalih drzavljanstava koji njeni gradjani mogu imati (Srbija jedna od njih). Tako da legalno mozes imati desetine drzavljanstava.

U velikom broju zemalja je takodje sasvim legalno promeniti ime (opet Srbija jedna od njih).

To je cak veoma cesto, na primer u zemljama jugoistocne Azije vlada verovanje da ako si nesrecan u zivotu to je zbog tvog imena, tako da se desava da cela porodica promeni i ime i prezime. Oba roditelja moje devojke su promenili i ime i prezime, a da nisu nikad izasli iz Tajlanda. Cesto se radi i zbog zataskavanja lose kreditne istorije nakon bankrotstva sirom sveta.

Edited by noskich

Има и европских земаља које не дозвољавају двојно држављанство, чини ми се Аустрија, Данска...

Недавно су новине писале о Маријанским острвима, која су близу Кине а сматрају се америчком територијом, те "порођајном туризму" из Кине :)

Hvala na opširnim odgovorima svima...

Znači na kontu deteta rođenog u Americi roditelji nemaju nikakve olakšice za vize, boravak, zelenu kartu?

Takođe mislim da je Brazilski pasoš perspektivan jako, od našeg Srpskog je sigurno perspektivniji, nažalost....

Čitao sam ranije da je Brazil baš zemlja u ekspanziji, da se čak Brazilici iz Amerike vraćaju, kao i da veliki broj Portugalaca emigrira u Brazil.

Ako je to tačno onda stvarno ima dobre perspektive, i za pasoš a i život tamo, zašto da ne, treba probati...

Čisto sumnjam da bi sa Brazilskim pasošem mogao da doživiš neprijatne situacije na graničnim prelazima oko Srbije kao što su neki ljudi na ovom forumu i da ih iko ucenje tipa "vratićemo vam vize ako ne uradite...."...

Kao što reče Draganče, poželjni su kao turisti, što je jako lep osećaj, ako ništa drugo...

Nije bas sve tako bajno i sjajno u Brazilu :) Za vecinu Brazilaca je Amerika i dalje pojam kome se tezi, Evropa takodje i rekao bih da vise ljudi ide tamo nego sto se vraca. A nisu bas uvek i svuda tako dobrodosli, bas zbog toga sto ima i onih koji dodju sa namerom da ostanu, pa znam da su godinama imali problem na ulasku u Spaniju, recimo. Dolaze ovde u Brazil sa svih strana, jer, realno, ima brdo dostupnih stipendija, takodje, ima posla za strucnjake u raznim oblastima i to uz dobra primanja, pa sve deluje primamljivo. Narocito sto, kad je pocela ona kriza 2008. i stagnacija svuda, ovde se to nije osetilo, vec su bili u uzletu. Cak su bili i prestigli Veliku Britaniju i postali 5. ekonomija sveta. Medjutim, rekao bih da sad bas i nisu u takvoj ekspanziji, vec, naprotiv, u stagnaciji. Nedavno im je, recimo, smanjen kreditni rejting od strane nadleznih agencija, tako da, jasno je da vise nije tako kao sto je bilo. Ali, ipak, nije ni tako lose :)

Koliko sam razumeo do sada se informisuci, porodjaj u Brazilu za strane drzavljane bi kostao oko 10 hiljada dolara ako ocekujes visok standard usluge. Znaci privatna bolnica koja ne radi carski rez po defaultu (koliko sam cuo carski rez se tamo radi i kad treba i kad ne treba).

Ovaj tip je najbolje objasnio: http://www.liveinbrazil.org/the-giving-birth-in-brazil-series-a-z-on-having-a-baby-in-brazil/

Najbolje mi deluje grad Kuriciba (Curitiba) jer nema velikih problema sa kriminalom, zagadjenjem i prenaseljenoscu. Sta ti kazes Dragance?

Guest
This topic is now closed to further replies.