October 24, 20159 yr E a kako ide to kada rodis sina Srbina a on kada poraste bude Englez ....da li i majku moze da prevede u Engleskinju.Ne moze. Gde majka zivi?
October 24, 20159 yr Zdravo,Da li mogu dobiti državljanstvo UK ako sam udata za državljanina UK ali ne živim u Velikoj Britaniji? Da li recimo mogu imati prijavljeno prebivalište tu i na taj način dobiti državljanstvo ili na neki drugi način? Hvala!
October 25, 20159 yr Ne, moras boraviti u UK odredjen broj dana u toku odredjenog perioda da bi se prijavila za ILR/drzavljanstvo.
October 25, 20159 yr Zdravo,Da li mogu dobiti državljanstvo UK ako sam udata za državljanina UK ali ne živim u Velikoj Britaniji? Da li recimo mogu imati prijavljeno prebivalište tu i na taj način dobiti državljanstvo ili na neki drugi način? Hvala!https://www.gov.uk/becoming-a-british-citizen/check-if-you-can-apply
October 25, 20159 yr 2. If your spouse is a British citizenIf you’re married to, or the civil partner of, a British citizen, you can apply for citizenship if:you’re 18 or overyou’re of sound mind, eg you’re able to think and make decisions for yourselfyou’re of good character, eg you don’t have a serious or recent criminal recordyou’ve met the knowledge of English and life in the UK requirementsyou’ve been granted indefinite leave to stay in the UK (or permanent residence if you’re an EEA national) - this means there’s no specific date that you have to leaveyou meet the residency requirementUnless your spouse or civil partner works abroad either for the UK government or for an organisation closely linked to government, you must usually also have:lived in the UK for at least the 3 years before your application is receivedspent no more than 270 days outside the UK in those 3 yearsspent no more than 90 days outside the UK in the last 12 monthsnot broken any immigration laws while in the UK
October 25, 20159 yr Zašto "must usually"? da li "usually" znači u večini slučaja? dakle da postoji neka vrsta izuzetka tj diskrecionog prava koji se primenjuje od slučaja do slučaja?
October 25, 20159 yr Da, postoji diskrecija - npr. neko ko je proveo 280 dana van zemlje zbog posla (ili nekog drugog vaznog razloga) umesto trazenih maksimum 270 ce verovatno imati odobrenu aplikaciju za drzavljantsvo.
October 26, 20159 yr Najbolje je Galadriel, da unajmite advokata, bolje savete i tačnije ćete dobiti.
April 25, 20168 yr Da li neko zna da li Spanija deli ekonomska drzavljanstva (ako se tako uopste zovu) i koliko kosta? Roditelji imaju spanski pasos,ali sestra i ja,ne mozemo da dobijemo,a brat moze,posto je maloletan,pa smo culi ako roditelj ima drzavljanstvo placa za dete oko 30 000e ili mora da kupi neku nekretninu. E sad ne znam da li ovo sto placa 30 hiljada,da li to vazi za nas ili samo za maloletnu decu?A ovo za nekretninu,kolika je najmanja cifra?
April 25, 20168 yr 6 hours ago, kraljica svemira said: Roditelji imaju spanski pasos,ali sestra i ja,ne mozemo da dobijemo,a brat moze,posto je maloletan,pa smo culi ako roditelj ima drzavljanstvo placa za dete oko 30 000e ili mora da kupi neku nekretninu. Ne znam po kom osnovu su ti roditelji dobili državljanstvo, ali prvi put čujem za ovakve uslove za decu. Po pravilu, maloletna deca zajedno sa roditeljem/ima dobijaju državljanstvo u slučaju da ovi i dalje imaju starateljstvo nad njim i živi sa njima u drugoj državi. Što se tiče detaljniji informacija o španskom državljanstvu i dobijanju istog, umesto da nagađamo ovde, predlažem ti da pročitaš sa ovih linkova: U kratkim crtama na vikipediji Ovde imaš detaljno objašnjeno trenutno stanje (deo sa dobijanjem državljanstva počinja na 20str, pisano je kao komentar zakona tako da je rečnik malo teži) Ovde imaš detaljno objašnjenu proceduru dobijanja državljanstva - naturalizaciju
April 25, 20168 yr Evo da podijelim sikustvo sa dvojnim drzavljanstvom BiH-Srbija, mozda nekome od putnika zatreba info. Imao sam situaciju da sam ulazio u nonEU zemlju (Bjelorusiju) sa srpskim pasosem, koji sam cijelim putem koristio (Madjarska, Ukrajina). Medjutim, greskom sam kupio avionsku kartu iz Varsave na ime BiH pasosa i imao sam nedoumicu da li je moguce napustiti Bjelorusiju sa srbijanskim pasoses i uci u EU-Shengen tj Poljsku sa BiH pasosem. I da potvrdim, da - moguce je, granicari mi nisu pravili nikakav problem a i granicni sluzbenik mi je u razgovoru potvrdio da je to sasvim okej. Eto, ako se neko nadje u slicnoj situaciji, da ne brine. Barem kad je u pitanju ova granica a pretpostavljam da je slicna situacija i sa ostalim vanjskim granicama EU.
April 25, 20168 yr 13 hours ago, kraljica svemira said: Da li neko zna da li Spanija deli ekonomska drzavljanstva (ako se tako uopste zovu) i koliko kosta? Roditelji imaju spanski pasos,ali sestra i ja,ne mozemo da dobijemo,a brat moze,posto je maloletan,pa smo culi ako roditelj ima drzavljanstvo placa za dete oko 30 000e ili mora da kupi neku nekretninu. E sad ne znam da li ovo sto placa 30 hiljada,da li to vazi za nas ili samo za maloletnu decu?A ovo za nekretninu,kolika je najmanja cifra? kako ne možete da dobijete? Zbog čega? španija priznaje dvojna
April 25, 20168 yr Ne mozemo da dobijemo zato sto smo punoletne, on je bio zaposlen u Spaniji pa je na osnovu toga dobio drzavljanstvo, prvo je dobio neku plavu kartu,(ne zove se tako,samo izgleda),nesto kao licna karta,i sa njom je mogao svuda da putuje,bez pasosa,e onda je naknadno dobio drzavljanstvo, on bi da plati koliko treba za sestru i mene,ovo je cisto informativno pitanje,da mu objasnim kako stvari stoje da se ne bi iznenadio,zato me iskljucivo zanimaju ekonomska drzavljanstva,posto treba da moze da se plati ili kupi nekretnina,bar sam tako cula. deleter hvala. stevancelinac na ta dva pasosa masa ljudi ide da radi u eu,da ne bi cekali 90 dana,inace trenutno je stopirano dobijanje drzavljanstava Srb,zato sto masa ljudi napusta RS.
April 26, 20168 yr 20 hours ago, kraljica svemira said: Ne mozemo da dobijemo zato sto smo punoletne, on je bio zaposlen u Spaniji pa je na osnovu toga dobio drzavljanstvo, prvo je dobio neku plavu kartu,(ne zove se tako,samo izgleda),nesto kao licna karta,i sa njom je mogao svuda da putuje,bez pasosa,e onda je naknadno dobio drzavljanstvo, on bi da plati koliko treba za sestru i mene,ovo je cisto informativno pitanje,da mu objasnim kako stvari stoje da se ne bi iznenadio,zato me iskljucivo zanimaju ekonomska drzavljanstva,posto treba da moze da se plati ili kupi nekretnina,bar sam tako cula. mogu ti prevesti ovo što sam našao na googlu, Quote The new visa scheme allows residency for anyone investing over 500,000 Euros in a property in Spain, granting the right to reside in Spain and travel in Europe but not work or gain benefits from the Spanish state. pola miliona evra minimum nekretnina, Quote Spain recently launched its “golden visa” programme for non-EU residents, which demands a minimum €500,000 investment but, unlike Portugal, insists that investors spend at least 183 days a year within its borders. Coutts sees that as a barrier. “The majority of high net worth individuals don’t want to live in the country – they want to be mobile. This is about visa-free travel and, in return, they are happy to invest in real estate to diversify their portfolio.” 183 dana u godini moras da provedes u Spaniji Quote http://www.spain-property.com/files/pages/spain-residence-permit.asp http://www.investorvisa.ae/business-immigration/spain/ http://www.goldenvisas.com/category/investor-visa/citizenship/
May 2, 20168 yr Evo da podijelim sikustvo sa dvojnim drzavljanstvom BiH-Srbija, mozda nekome od putnika zatreba info. Imao sam situaciju da sam ulazio u nonEU zemlju (Bjelorusiju) sa srpskim pasosem, koji sam cijelim putem koristio (Madjarska, Ukrajina). Medjutim, greskom sam kupio avionsku kartu iz Varsave na ime BiH pasosa i imao sam nedoumicu da li je moguce napustiti Bjelorusiju sa srbijanskim pasoses i uci u EU-Shengen tj Poljsku sa BiH pasosem. I da potvrdim, da - moguce je, granicari mi nisu pravili nikakav problem a i granicni sluzbenik mi je u razgovoru potvrdio da je to sasvim okej. Eto, ako se neko nadje u slicnoj situaciji, da ne brine. Barem kad je u pitanju ova granica a pretpostavljam da je slicna situacija i sa ostalim vanjskim granicama EU. Kao sto je pominjano ranije, bitno je sa istim pasosem uci u (neku) zemlju i sa istim pasosem izaci. sa izuzetkom nekih zemalja, granicar ni ne zna koji ti je pasos u rezervaciji avio karte.
May 8, 20168 yr Današnje iskustvo. Koristio srpski pasoš za ulazak/izlazak iz Rusije a lk za ulazak /izlazak iz Mađarske.
May 9, 20168 yr 23 hours ago, pedjalon said: Današnje iskustvo. Koristio srpski pasoš za ulazak/izlazak iz Rusije a lk za ulazak /izlazak iz Mađarske. Jedno pitanje, da li znaš da li je mađarska lična karta vezana za prebivalište u Mađarskoj, (kao i Srpska), ili je moguće imati je i ako neko živi van Mađarske (kao npr. Belgijska koju izdaje i konzulat).
May 9, 20168 yr Da, jer postoje dva dokumenta, lična karta i lična karta prebivališta. Ali ako prebivalište nije u Mađarskoj, ne može se dobiti lična karta.
May 12, 20168 yr On 4/26/2016 at 2:33 PM, StefanDylan said: mogu ti prevesti ovo što sam našao na googlu, pola miliona evra minimum nekretnina, 183 dana u godini moras da provedes u Spaniji http://www.investorvisa.ae/business-immigration/spain/ http://www.goldenvisas.com/category/investor-visa/citizenship/ prevela,hvala ti puno
June 22, 20168 yr Da li mogu ići u EU srpskim pasošem, pa kad mi istekne 3 meseca, pa da se vratim bosanskim pasošem?
June 22, 20168 yr Teoretski možeš, znam ljude koji to redovno rade, mada bi u nekom baš iznenađujućem pregledu mogli da ti naprave problem jer imaš isti matični broj u oba pasoša. Znam ljude koji godinama tako idu i niko od njih nije imao problema, sve dok se na svakom pasošu drže tajminga.
January 11, 20178 yr Matični broj ne postoji nigde osim u EX-SFRJ republikama, tako da na ulasku u EU ne obraćaju pažnju na taj podatak. Odgovor na pitanje je može ali nije baš legalno jer se pravilo 90 u 180 odnosi na pojedinca a ne na njegov pasoš. Verovatnoća da te provale je minimalna dok god poštuješ dozvoljeno vreme boravka. Što se same teme tiče, iskreno ne znam zbog čega bi neko skupljao državljanstva raznih zemalja? Pošto već duži niz godina živim u inostranstvu i srećem ljude iz celog sveta, primetio sam da je naturalizacija najprivlačnija ljudima niskog obrazovanja i ne baš dobrog finansijskog stanja. U Švajcarskoj konkretno državljanstvo uzimaju šljakeri iz EX-YU, Portugala i Turske, dok menadžeri u internacionalnim kompanijama koji zarađuju pola miliona, sasvim normalno funkcionišu sa UK, FR, US, DE itd. pasošima. Mogu da razumem one koji jure EU pasoš na foru da bi mogli legalno da rade tamo i to je sve.
January 11, 20178 yr Author Nikad se ne zna sta nosi sutra. Svaki pasos ima svoje prednosti...ako se vec ispunjavaju uslovi, zasto da ne.
January 11, 20178 yr 20 minutes ago, Pretender said: Nikad se ne zna sta nosi sutra. Svaki pasos ima svoje prednosti...ako se vec ispunjavaju uslovi, zasto da ne. Upravo tako.Svaki drugi pasos donosi neku novu opciju i mogucnost. @Voyageur Zamisli,da ti se ide na Zeland i da hoces tamo da obidjes na onoj Work&travel 1+1 godisnjoj vizi,ispunjavas sve uslove,sem jednog -tvoja zemlja nije na listi onih kojima je to dozvoljeno.Bedak u najmanju ruku.Dzaba pare i sve kad nema mogunosti. Ja iskreno mislim da je imati vise pasosa dobro zbog bilo kog putovanja,jer ce sigurno da olaksa i poboljsa svaki odmor.
January 11, 20178 yr meni je ova prica da ako imas vise pasosa je bolje iz razloga sto se ne mora cekati na vizu jako cudna, koliko znam nama ne treba viza za rusiju i kubu, jako lepe zemlje, iskreno ne videh da se ljudi ubise da putuju tamo...ono samo ako moraju i imaju para. vidim ovo fantaziranje nekih kako ce lako do posla...kakvog posla kada nemate kvalifikacije ili barem iskustvu? a da ga imate ne bi vam ni trebao pasos., jer svaka firma na zapadu prima iskusnijeg i strucnijeg. nekome je tesko da iyvadi viyu ali mu nije tesko da ganja avionske karte po internetu kako bi nasao najpovoljniju ponudu, ynate koliko odricanja mora za dvojno+ ili eto da se materica vase majke otvorila u zemlji gde dobijes odmah zbog radjanja u njoj. ai srbi zasto da bude lako kada moze komplikovano