Jump to content

Featured Replies

Posted

Naime, dobio sam turisticku vizu za USA na 10 godina, i prvi put idem, sad me zanima dal sam u obavezi da kupim povratnu kartu i da li cu imati nekih problema ako kupim kartu u jednom pravcu pa posle da uzmem nazad kad odlucim da se vratim?

I posto bi u prinipu bio kod prijatelja i ostao dokle mi potraje kinta.. ne znam sta da kazem kad me pitaju koliko ostajem?

Kako se odredjuje taj period ostanka.. od cega zavisi na koliko ce da mi lupe pecat.. recimo kazem.. ostajem 2 meseca? Jel to ok? I mogu li onda da imam kartu u jednom pravcu? I inace.. zanima me do kad vazi povratna karta.. dal do datuma koji unapred oznacim ili to moze da se pomera?.. hvala na strpljenju ;)

Promena datuma povratka zavisi od tarife po kojoj si kupio kartu. Ako si kupio najjeftiniju, tu nema promene datuma, a imas i one najskuplje "open" gde mozes menjati datum bez doplate, kad gledas karte pogledas i uslove promene datuma, otkazivanja itd.

• Author

Hvala na brom odgovoru, sad mi je jasnije.. isao bi na jeftiniju kartu, sta mislis hoce li mi praviti problem ako se pojavim tamo sa kartom u jednom pravcu?

Evo da se javim i ja, dok ti neko iskusniji ne odgovori. Nisam bio u USA, ali mislim da bi tesko prosao sa kartom u jednom pravcu. 

Povratne karte za Ameriku su sada u rasponu od 460e do 650 (neki proseci). Mislim da ako kupiš preko bilo koje domaće agencije, da će ti dati mogućnost promene povratka ako doplatiš 100e. To većina radi. To sam radio i ja kada sam bio tamo na programu 2010. godine. Samo ostavi kintu sa strane nekome i ako nisi siguran za povratak, da imaš na koga da računaš..

Amerikanci imaju uvid u tvoju rezervaciju kojom dolazis u USA, pa treba voditi racuna da se ne prica jedno, a poseduje karta za drugo.

Iz tog razloga me nikad nisu pitali da li imam povratnu kartu (jer vec vide).

Inace, kod vecine aviokompanija povratna karta ce biti jeftinija od one u jednom smeru.

• Author

Rezervacija je ono sto napises na aplikaciji za vizu? Kako oni mogu da imaju uvid u to gde sam inace ja bilo sta rezervisao? Koje su to agencije sa tako jeftinim kartama? Ja trazim za Chicago.. oko 15. maja povratnu.. i sve su od 700e pa na vise..

Rezervacija je ono sto napises na aplikaciji za vizu? Kako oni mogu da imaju uvid u to gde sam inace ja bilo sta rezervisao? Koje su to agencije sa tako jeftinim kartama? Ja trazim za Chicago.. oko 15. maja povratnu.. i sve su od 700e pa na vise..

Ne, govorim o ulasku u zemlju.

Jeftinije karte cesto imaju stavku 'advance purchase 14/21/28 days' - a posto ti imas manje od 10 dana do poletanja ne treba da te cudi sto nisu (vise tako) jeftine.

Trazim sad za 15. da... nisam zvao,to sam gledao sve online..

Zato ti i kažem da pozoveš. Mada, period putovanja je blizu, pa su i cene takve. Proveri sa agencijama za svaki slučaj.

Ja sam juče kupila kartu za US (ne Čikago, doduše): najjevtinija opcija u ovom trenutku je British iz Milana, preko Londona ili Majamija. Promena datuma je 160 eu, ali mislim za svaki segment puta, i.e. 360, pa možda ti se više isplati da uzmeš neku fleksibilniju tarifu i da onda imaš manji penalty za promenu.

A slažem se sa jmsom, mislim da imaju uvid u rezervacije, onaju ih sigurno za izlaz iz zemlje - ne udraju više pečate, koriste evidenciju avio kompanija, tako da midlim da lako nadju tvoju rezervaciju u sistemu. Glupo je i da pokušavaš da ih lažeš, može baš loše da se završi.

Kako odluče koliko da ti daju na ulazu, to zavisi od mnogo faktora (logika je ista kao i kod izdavanja viza). Ja sam svaki put dobila 6 meseci. Samo su me par puta pitali koliko ostajem, nikad nisu tražili da im pokažem kartu niti bilo šta osim pasoša. Ali, ponavljam ti, mislim da znaju da li imaš kartu ili ne.

• Author

Definitivno sam odlucio odmah da uzmem povratnu i da ne razmisljam o tome.

Ne znam da li je pravilima sajta zabranjeno reklamiranje, ali bio bih ti zahvalan da mi objasnis kako si dosla do karte.. tj preko koje agencije? Kapiram da mislis na British airways, ali nisam bas iskusan sa rezervacijama preko neta pa mi treba pomoc.. ako te ne mrzi mozes na pp da mi odgovoris. Hvala?

Recimo gledam sad na sajtu njihovom, da postoji ta lowest opcija i navodno ima karta za 423e, sto je skoro duplo jefinije od bilo koje sledece koju sam uspeo da nadjem.. ne znam dal sam ja to dobro razumeo.. Ako neko ima strpljenja da me navodi malo oko ovoga bio bih zahvalan :)

• Author

Smotan sam.. nisam video na kraju continue taster.. cena je za jedan smer, ukupna cena je zbir toga.. znao sam da je previse jeftino da bi bilo istinito :)

Iz Milana ima za 210 po pravcu...

Inace, ja koristim kayak i skyscanner i, kad migu, kupim malo ranije karte. Ovu su varijantu videla na oba sajta, ali sam kartu kupila na sajtu avio kompanije - Britisha - jer ne uzimaju provizuiju za viza karticu. Na nekim sajtovima je bilo nrsto povoljnije, ali samo za kupovinu dinerslm.

I ja bih ti savetovala da kupiš povratnu. Pogledaj cene iz Pešte, Beograd je skup, pogotovu ako ideš uskoro.

Proveri LOT (Poljsku aviokompaniju) i Turkish Airlines, sa Turcima može i dve čekirane torbe za dž. Proveri na kayak.com. Inače od jula je visoka sezona, pa je svakako skuplje. Nikako kartu u jednom pravcu, ako imaš nameru da izlaziš iz zemlje, a i ako nemaš sigurnije je sa povratnom. Mislim da i sa najeftinijim kartama postoji mogućnost promene datuma, ali košta 200+. Možda je bolje da ti prijatelj u Čikagu kupi kartu, jer je odadve jeftinije (ja sam roditeljima ovde kupovala za dolazak iz Bg-a)

• Author

Hvala svima, pa nazalost polazak mi jeste uskoro.. 16-17 bi vec isao.. mozda odlozim koji dan..

Pregledavam upravo opcije koje ste mi dali..

Gledaj na kayaku, ali nemoj da gledaš petak i subotu. Ukljuci opciju +_ 3 dana i fee za kreditne kartice. Imas filtere, pa odredi koliko max da ti bude stopover. Ukljuci i okolne aerodrome, ako ti nije problrm da letis iz Peste, npr.

U ovom trenutku nisu loše cene Brussels Airlines u lombinaciji sa Swissom.

Good luck Batman!

treba biti obazriv sta pricas i bitno je govoriti kako jeste, moj drugar je pre neki mesec dobio vizu na 10 godina, odleteo i vratili ga :) ponistili vizu i sad valjda ima dosije i zabranu vadjenja vize na 5 godina. ovo je recimo prvi put da ja cujem da su nekog vratili.

• Author

Hvala svima, nasao sam kartu za 670e povratnu, pomeranje termina povratka je 120e.. moze li neko da mi objasni koja je tacno procedura toga? Tj kako placam.. koju karticu treba da imam? Moze li na racun kompanije da se uplati?

treba biti obazriv sta pricas i bitno je govoriti kako jeste, moj drugar je pre neki mesec dobio vizu na 10 godina, odleteo i vratili ga :) ponistili vizu i sad valjda ima dosije i zabranu vadjenja vize na 5 godina. ovo je recimo prvi put da ja cujem da su nekog vratili.

Je l mozes detaljnije ovo da opises sta se sve desilo da si ga vratili?

Hvala svima, nasao sam kartu za 670e povratnu, pomeranje termina povratka je 120e.. moze li neko da mi objasni koja je tacno procedura toga? Tj kako placam.. koju karticu treba da imam? Moze li na racun kompanije da se uplati?

Gde si je nasao? Ako si preko neke search engine, tipa Kayak ili Skyscanner, klikni u opciju koja te zanima i bices direktno prebacen na sajt koji prodaje kartu - travelgenio, expedia, lastminute, whatever...

Platices karticom, primaju uglavnom sve, samo nekad sa razlicitim fees (mozes da podesis na Kayaku da ti daje konacnu cenu, sa doplatom za karticom vec ukljucenom u nju. Ako je cena ista ili vrlo slicna kao na sajtu same avio kompanije, ja ti predlazem da kupis direktno od njih - neces imati dodatne troskove za karticu, a verovatno ces imati i vise opcija.

Sto se menjanja tice, proveri da li je 120 po segmentu, jer pretpostavljam da ne letis direktnim letom, sto znaci da, ukoliko se fee odnosi na segment, promena kosta 240 evra - tako da bi mozda bilo isplativije da kupis kartu sa nekom fleksibilnijom opcijom, i.e. koju mozes promeniti bez doplate.

Ako ti to sve izgleda komplikovano, reci mi datume i kompaniju, mogu ti pomoci korak po korak.

• Author

Hvala, odusevljen sam koliko imate strpljenja samnom.. nikad nisam uopste ni putovao avionom, pa ne znam nista od toga.

Sad sam na poslu pa mi nije tu rezervacija, to sam dogovorio u onoj agenciji pored stare ambasade.. HRG se zove.

javicu koja je avionska kompanija pa mi pogledaj, mozda uocis nesto sto ja ne vidim, hvaalaa ;)

let je preko Berlina.. 19.05 polayak.. povratak 03.09.