Jump to content

Featured Replies

• Author

Cisto ovde da pohvalim ekipu, dobio sam odgovor na pp, da ne ispadne da je ovo neko mesto zlokobnih ljudi koji su me iskulirali ;)

Je l mozes detaljnije ovo da opises sta se sve desilo da si ga vratili?

U sustini provalili su ga da ide da radi, imao je pozivno pismo za jug zemlje (od druge kompanije) sleteo je skroz na severu, nista posebno, koliko sam ga razumeo iz price jednostavno nije imao srece, ali eto i to se desava vratili ga sutradan, prespavao na aerodromu, agent ga ispratio u avion i dao pasos stjuardesi.

• 2 weeks later...

Dragi prijatelji, molim za pomoc.

Naime, 12.05. 2014. sam doletela u Chikago. Prvi put sam u USA. Interesuje me da li, osim pecata u pasosu gde pise datum do kog mogu napustiti Usa, imigracioni sluzbenik daje jos nekakav papir?

U avionu sam popunila sledeci obrazac: http://www.path2usa.com/us-customs-form, isti predala sluzbeniku, vratio mi pasos sa pecatom.

Zbunjuje me to sto me svi ovde pitaju gde mi je taj famozni beli papir?! 

Da li sam nesto propustila?

Unapred mnogo hvala.

Pričalo se o tome na temi o američkoj vizi, ali evo i detaljnije:

http://www.cbp.gov/travel/international-visitors/i-94-instructions

I-94 Goes Electronic

Foreign visitors to the U.S. arriving via air or sea no longer need to complete paper Customs and Border Protection Form I-94 or I-94W. Those who need to prove their legal-visitor status—to employers, schools/universities or government agencies—can access their CBP arrival/departure record information online.

CBP now gathers travelers’ arrival/departure information automatically from their electronic travel records. Because advance information is only transmitted for air and sea travelers, CBP will still issue a paper form I-94 at land border ports of entry.

If travelers need the information from their Form I-94 admission record to verify immigration status or employment authorization, the record number and other admission information they are encouraged to get their I-94 Number.

Upon arrival, a CBP officer stamps the travel document of each arriving non-immigrant traveler with the admission date, the class of admission, and the date that the traveler is admitted until.

Release Date: March 21, 2013

• 2 weeks later...

Videla sam temu i setih se da pitam. Kako ljudi koji ne govore engleski popune formular u avionu i pricaju sa imigracionim sluzbenikom?   Znam ljude kojima roditelji dolaze u posetu i znam da oni ne znaju ni -hi da kazu, ali nikada nisam pitala o detaljima dolaska... 

• 1 month later...

Prilikom povratka iz Amerike (Bismarck, North Dakota) na aerodromu smo se obratili sluzbeniku kompanije sa kojom smo putovali, da nam odstampa karte jer nismo imali odstampano a posto je aerodrom mali i ne preterano frekventan nemaju onu spravu na kojoj mozes sam sebi da odstampas kartu.

Lik nam opusteno provuce pasose kroz komp i vidi kada smo usli u Ameriku i gde smo sleteli, kad nam je povratni let itd. 

Pri tome, on nije ni policajac, ni carinik, niti bilo kakvo drugo drzavno sluzbeno bezbednosno lice, vec samo salterski radnike neke avio kompanije.

Kao neko ko od 2010.zivi na relaciji USA-Srbija, mnooogooo znam o kartama, vizama i sl. Prvo na sajtu amer.ambasade, u odeljku za vize, jasno pise da dobijanje vize NIJE garancija da ce vas sluzbenik pustiti u zemlju. Dakle, kada sletite i prolazite pasosku kontrolu, ko god da radi na pregledanju vaseg pasosa, ima pravo da vas vrati kuci. To zavisi od razgovora koji obavite s njim, gde vam on izmedju ostalog trazi povratnu kartu (u slucaju tur.vize). Ukoliko mu datum povratka bude sumnjiv, trebace mnogo ubedjivanja da bi vas pustio u zemlju. Ukoliko uopste nemate povratnu kartu - dovidjenja! Postoje zemlje koje vam ne daju ni transfer kroz njih, ukoliko nemate kartu do finalne destinacije, kao npr. Singapur... Sto se promene datuma tice, to zavisi od avio kompanije. Nemaju sve avio kompanije istu politiku sto se toga tice, a sajtovi preko kojih se kupije karta, kao priceline.com, ili expedia.com... samo napisu "postoje kompanije koje ne vrse zamenu/otkazivanje letova, obratite im se direktno za ovakva pitanja" i time su oni zasticeni. Iz iskustva znam da Lufthansa menja datum bez problema uz doplatu od 250$. Swiss i KLM Royal Dutch NE MENJAJU ukoliko je prvi let (na tamo) vec iskoriscen. Srecno!

.

• 2 weeks later...

Pozdrav ljudi,

Nisam hteo da otvaram novu temu, jer kontam da bi moje pitanje moglo ovde da se uklopi...  :)

Devojka i ja smo pozvani na svadbu drugarice koja živi u SAD i pravi venčanje na Havajima krajem septembra.
Zanima me da li neko ima neke savete kako da poboljšamo šanse za dobijanje viza za nas dvoje?

Oboje imamo po 29 godina, živimo zajedno i u vezi smo preko 6 godina.
Ja sam preduzetnik i imam svoju firmu otvorenu od 2010. godine i samozaposlen sam. Takođe radim i preko interneta kao Freelancer (tako da bih možda mogao da izvučem i nešto o zaradi sa sajta oDesk ili Skrill, ali ne znam koliiko je to pametno da pominjem?). Što se nje tiče, ona je trenutno nezaposlena, zbog čega se i najviše pribojavam...

Da li postoji neka mogućnost, pošto ću zakazati da zajedno idemo na intervju u ambasadu, da kažemo da smo u vanbračnoj zajednici? Drugarica nam je to predložila i rekla da nikako ne spominjemo da idemo kod nje na svadbu (ona je nedavno dobila američki pasoš), da ne bi pomislili da ćemo da ostajemo kod nje.

Da li možda da vidimo sa nekom agencijom da li može da nam pomogne oko viza?

Hvala unpared na eventualnoj pomoći i savetima,
Peđa

Pozdrav. Nemojte se ljutiti ako na ova pitanja sto cu postaviti vec postoje odgovori, ali jednostavno ne znam sta da trazim, koji se odgovori ticu mene i sl. Naime, upisao sam Medicinski faks ove godine, u Beogradu. Skrivena zelja mi je da odem u neki americki grad da radim tamo nakon faksa (citajte Chicago :)) stoga me zanima kolike su sanse za to? Koji papiri su potrebni, sta sve treba za dobijanje, i koja viza bi bila meni potrebna da odem? Da li to zavisi od prosjeka ocjena samo ili? Znam da se tamo mora poloziti test iz jezika i jos neki medicinski test(ovi). Da li se to polaze prije odlaska ili nakon, da li uticu na vizu i sl? Ako neko ima iskustva, bio bih mu zahvalan da mi odgovori.. Hvalaa :)

Ne znam kako to mislis da samo tebe cekaju da ti daju radnu vizu, a sto se tice faxa sa nasim zavrsenim jedva mozes kao tehnicar neki da radis ako i to uspes. Nase medicinske diplome tamo ne prolaze

Gospodine putnice, nisam rekao da samo mene cekaju, vec sam pitao koji su uslovi za dobijanje vize, Ako mi mozete pomoci, hvala, ako ne, takodje hvala, nema potrebe za cinizmom  :)

Edited by milenko664