Jump to content

Featured Replies

Posted

Ne znam da li postoji slicna tema, ako da, izvinjavam se  flowers:: .

Upoznala sam nedavno jednu devojku koja snima kratki video o svakom putovanju, neke zanimljive price i mesta. Pogledala sam njen video i jako mi se svidela cela ta ideja i koncept jer kada prodje dosta vremena slike ne mogu da docaraju tako dobro sve ono sto smo videli i doziveli. I, da budem iskrena, nekako mi je lepse gledati 10 min video nego 200 slika...

Kakvi su vasi utisci i iskustva? 

Koje su prednosti i mane ovoga.  Da li se isplati trositi vreme na "pravljenje" videa ili mozda ima i bolji nacin.

Meni nekako video dodje kao slike+ tekst, 2u1 ali mozda ima i drugacijih misljenja...

Zavisi šta očekuješ od tog videa. Takve stvari je prilično teško montirati tako da to izgleda lepo, moraš poznavati Adobe Premiere ili neki sličan program za montažu, i biti spremna da utrošiš vreme. Ukoliko imaš lepe kadrove i umeš da ih montiraš, sigurno može da bude mnogo upečatljivije od fotki. Inače, ja svoje fotke sa putovanja nikad ne gledam, niti ih kome pokazujem. Čame na harddisku, povremeno neku okačim na fejsbuk ili ovde na forum, ili ako mi zatreba za neki putopis. Ali znam ljude koji povremeno prelistaju sve svoje fotke sa raznih putovanja. Ako bi ti filmići bili način da nešto sačuvaš od zaborava, za ličnu upotrebu, onda i ne moraju biti lepo montirani :)

Radio sam dosta dugo kao fotograf/kamerman/montazer i obozavam da pravim kratke video priloge o svojim putovanjima, cak i ako znam da ih nece skoro niko videti osim sacice odabranih ljudi :)

Za fotografiju kazu da "kaze 1000 reci", a video u zavisnosti ima 25 frejmova/fotografija u sekundi, tako da razumes vec :)

Sta se tice fotografisanja tu imam svoje pravilo koje glasi: "Dozvoljen broj fotografija po danu je 32". Tako se potrudim oko svake fotografije da ispadne sto bolja, a necu pretrpati svoj racunar sa bezbroj nebitnih fotografija koje bi mi bilo mrsko kasnije opet pregledati.

Mozda, moram da pregledam kolekciju :) Obicno montiram video za licne potrebe tj. u prvom planu smo drustvo, devojka i ja, a fotografije i video retko kad postavljam na net.

Sad smo krenuli na obilazak Srbije pa mogu napraviti kratak video prilog o tome i da nakacim na forum. Za montazu koristim Adobe Premiere i After Effect.

Pre par dana sam prvi put instalirao Adobe Premiere, da bih pokušao da izmontiram par minuta filmova sa jednog putovanja. Mislim da punih 10 sati nisam ustao od kompjutera, legao sam da spavam u 7 ujutru i posle par sati ustao da nastavim :) Strašno je uzbudljivo, kao kada učiš novi jezik kojim može da se ispriča priča, znaš svega par reči a i to pogrešno, ali ti je ipak jak osećaj. 

Napravi nešto pa okači, baš sam radoznao.

Adobe Premier mozes nauciti koristiti za nedelju ili dve bez problema, dok za After Effect je potrebno godinu il' dve :)

Sve u svemu pogledaj kako rade na nekim boljim emisijama, serijama, filmovima. Kakve prelaze, kadrove da koristis, trajanje klipa... mislim da ima dosta tutorijala online pa snaces se.