Jump to content

Featured Replies

Posted

Ja sam jedno vreme sakuljao zastavice zemalja koje posetim. Kada mi je soba postala kao hotelska recepcija, prestadoh.

Ne pronađoh temu, samo sličnu ali ipak drugačiju, kada smo o nečemu sličnom razgovarali pre šest (!) godina: https://www.klubputnika.org/forum/topic/1362-sakupljac-prirodnih-suvenira/

Ranije sam dovlačio sve i svašta, posebno sa prvih putovanja, jer mi je sve bilo zanimljivo i imao sam neki trip "sad sam ovde i ko zna kad ću opet biti". Dobar deo toga čami u nekim kutijama, jer - šta će mi? Na primer, 2007. sam iz Sikjanga doneo sedam ujgurskih noževa. Sedam noževa! Stoje u kutiji, naravno, šta da radim sa tolikim noževima, u jednosobnom stanu. Zaista su divno izrađeni a koštali su 1 evro komad, kako da ne kupiš? I tegliš hiljade kilometara kopnom prvo od zapadne Kine pa do Pekinga, onda nazad na severozapad kroz Mongoliju pa kući kroz Rusiju.

Često sam dovlačio i udaračke muzičke instrumente. Ne umem bog zna kako da ih sviram, ali zabavno mi je. Tri tarabuke (metalna, glinena, dvostruka glinena - Egipat, Egipat, Maroko), jedno đembe (drveno, Senegal), daire (Sirija), rain stick (pojma nemam), verovatno ima još nešto. U Zambiji sam kupio drvene ženske figurice i neobičnu drvenu žabu. Inače sam slab na figurice, imam malu praseću glavu koja se smeška, iz Kine, i gomilu sličnih bizarija. Iz Andaluzije sam doneo gomilu pločica, neke sam polepio na zid u kujni, neke razdelio. Imam i dve turske lampe i jednu marokansku.

Što sam stariji, donosim sve manje, kao što rekoh uglavnom pesak, školjkice, kamenje, komad rđe sa broda na groblju brodova u Mauritaniji na koji su se nahvatali barnacles, kako se uopšte kaže ta školjka? Prošlog leta sam iz pustinje doneo gomilu kamenja, uglavnom fosila, ali sam ih mahom razdelio.

Obicno izradim dve il' tri fotografije sa putovanja, a od nedavno sam poceo donositi morsku vodu koju cuvam u epruvetama :) Skupio sam tek tri, ali mora od neceg da se pocne. Prijateljima donesem neki lokalni alkohol.

Pre sam donosio sve od magneta, kamenja, skoljki, zastava... pa je sve zavrsilo negde u nekoj kutiji ko zna gde.

Isti slucaj sa mnom. Svojevremeno sam iz Afrike ponela sa sobom gomilu drvenih maski, prelepu veliku drvenu figuru zirafe, kojoj su se  medjuvremenu od silnih tumbanja polomili rogovi, pa onda rucno radjene novcanike od pitonove koze (njih sam doduse razdelila). U medjuvremenu se kolekcija suvenira gomilala pa su tu kojekakve dzidza midze tipa - dzambije iz Jemena, zemljanii cupovi kupljeni po sukovima, figurice od mesavine gline i soli sa jezera Asal... Moj trip je bio da cu jednog dana da imam kucicu u cvecu, u kojoj ce biti mesta za sve te stvarcice. Kako je vreme prilazilo, shvatila sam da u stvari ne znam sta su sa svim tim, posebno kad se opet budem selila. I nije samo rec u suvenirima, recimo kada sam dosla ovde, donela sam dosta knjiga, pa onda svaki put kada se vracam iz Bg ponesem sa sobom desetak brojeva Politikong Zabavnika, da ih citam natetnane...I to se nagomilalo. Pa necu valda na drugi kraj svet da nosim Zabavnike sa sobom! A opet zao mi je da ih bacim...I tako...Sada sa putovanja ne donosim skoro nista, mozda po neku sitnicu, nesto sto mi se zaista dopadne a da nije klasicni suvenir. I da nije glomazno.

Kamen, stena, kaldrma je nesto cega se jedino "drzim" - neki trip da mozda sve jednog dana uzidam u svoju kucu... Mozda bude nekad i kafana, koja se "skadarski otvara" vec decenijama :bang:  

Ako ista kupim onda je to nesto prakticno sto mi zaista treba, na primer interesantna majica, torbica, baterija za punjenje mobilnog i slicno. Uvek ispunim do maksimuma kvotu za duvan, ne za sebe vec to posle preprodam tako da nesto ucarim ja, a nesto i kupac (konacna cena bude 40% jeftinija za kupca nego u prodavnici).

Edited by noskich

Nesto iz samposluge: sampon, sapun, deterdzent za sudove, pasta za zube, male stvari koje me u raznim trenucima u toku dana podsete ma mesta koja sam posetila. U avionu uvek trazim hemijsku olovku od stjuardesa, pa imam kolekciju olovki sa logom avio kompanija.

Nekih putovanja ne zelim da se setim, pa ili ne donesem nista ili posle nekog vremena razdelim ili pobacam svaku sitnicu koju sam slucajno ili namerno donela sa tih putovanja, obrisem svaki trag. Donesem uvek i brdo sitnisa, jer sam neorganiziovana, imam pune tegle gvozdja iz celog sveta.

Geografske karte obavezno. Kolekcionar sam...

Jednom prilikom nisam znao sta sa sitninom pre odlaska iz zemlje pa sam kupovao lokalne dnevne novine. Ponekad kamenje ili nesto sa prakticnom upotrebnom vrednoscu... Uzmem i kataloge iz supermarketa, cene nasima da pokazem kolike su... Jednom prilikom skidao sam plakat nekog lokalnog narodnjaka u krupnom planu... Uglavnom ako je dzabe uzimam sta stignem, ako me kosta onda mora makar biti upotrebljivo i u buducem zivotu... Mada to vec nije uzimanje suvenira vec shoping.

Edited by Vilenjak

Jednom prilikom nisam znao sta sa sitninom pre odlaska iz zemlje pa sam kupovao lokalne dnevne novine...

Podsetilo me na pricu caleta mog druga.

On je radio u Poljskoj (bilo je to pre 20-ak godina) i kad su zavrsili posao,a pre nego sto ce krenuti kuci za Zrenjanin,ostalo mu je jos zlota.I sta ce sa njima,ovo-ono...covek otisao u prodavnicu i za te pare kupio punu putnicku torbu limenki razlicitih piva!

Kad mi drug javio sta mu je cale doneso kao "suvenir" (tj. zvao me,da prozderemo to) - i ja se odusevio pijjj

Inace,sa putovanja ne uzimam sebi nista od suvenira,a drugima ako mi nesto kazu (obicno neki alkohol ili tako nesto).

• 2 weeks later...

I ja volim da donosim upotrebljive stvari, npr čepove za boce vina, knjige, piće, ramove za slike, odevne predmete, keks u limenim kutijama ili čaj..

Isto sam vukla pesak, pustinjske ruže, lavu, kamenje, školjke, granje i uopšte floru i faunu sa raznih mesta.

Od gluposti najčešće padnem na one glupe kugle u kojima pada sneg čak i kad su kupljene u -- Dubaiju.

Edited by golosina

Jednom prilikom skidao sam plakat nekog lokalnog narodnjaka u krupnom planu... 

Подсети ме, једном сам из Петровца на Млави (за мене је то путовање :) ) донео плакат који позива људе да се изјасне као Власи на попису. Док сам га скидао објашњавао сам раднику из оближењг локала да то узимам за успомену а не из националистичких разлога, а и попис је био прошао свакако, пропашће енивеј :D 

Upravo sam danas u Kerkiri kupio 7l lokalnog vina i brdo magneta za rodbinu, a sebi sam kupio knjigu o stradanju srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Za mene je knjiga najbolji suvenir sa putovanja, a za vino ne znam ni kako cu ga preneti jer imam samo jedan mali ranac :)

Obično ništa ! A opet se nagomilalo! 

Ulaznice, karte za prevoz (svi vidovi), mape (svih sorti), lokalni flajeri..

Jedno vreme sam kupovao lokalne novine (na nekom svetskom jeziku koji razumem)...

Zaostala novčanica - papirnata, metal ne donosim kući - cepa mi džepove

Iz aviona sam uzimao "uputstva o bezbednosti" koja stoje u džepu ipred ...

Moj drugar ima veliku kolekciju "Bukvara"! Kako koju novu zemlju poseti - on kupi Bukvar ! 

Neki skupljaju Kuvara - on, Bukvare! 

Kao mlađi  - kamenje sa lokaliteta: sekcija "Drevna Grčka" (puna kutija obeliženih komada granita, mermere..) manja kutija "Stari Egipat" , isto tako "Stari Rim + afrička sekcija Rima" i slično sa Turskom, Iranom....

Ponekad premeštam te kutije - i sad mi svaki taj kamen ponovo "ispriča svoju priču"...

Uvek sam putovao sa malo prljagai: usput sam kupovao lokalnu majicu, košulju, pantalone... nakupilo se toga... Poklonio davno, sirotinji iz kraja...

Uglavnom donosim nešto što se jede ili pije, začine, čajeve, alvu... Sve zavisi od toga gde idem. Sa poslednjeg putovanja doneo sam najbolje suvenire, osim čaja, nekoliko čokolada za kolege... Doneo sam neke umetke za cipele od pustovane vune koje se koriste u Sibiru (od skora sam ih video i kod nas na pijaci :) ), zastavu Sovjetske mornarice, hteo sam da kupim neke čarape od jakove vune, ali nisam imao dovoljno novca tad, kad sam se vratio sa parama, prodavca nije bilo, dobio sam i dosta poklona od Kaučsurfera kod kojih sam boravio, i još nekih dobrih ljudi, imam i sliku:

2e0iba0.jpg

Ova medalja je punjena čokoladom, a ova pasta za zube je ladno crne boje, to mi je poklonila kaučsurferka kod koje sam bio u Novosibirsku, knjigu (koja je na ruskom i koju pokušavam da pročitam već neko vreme) i kedrove orahe (uobičajna grickalica i sastojak za pravljenje kolača u Sibiru, nešto kao one pinjole) su mi dali keva i ćale od kaučsurferke kod koje sam bio u Krasnojarsku. Priča za ove oznake je najjača, kad smo išli od Novosibirska do Moskve u vozu sa nama je bila gomila vojnika, ustvari nisu vojnici već neka specijalna jedinica policije, zovu se Bordo beretke. Neki njihov desetar jako voli Srbe i Srbiju, pa smo bili u super odnosima sa njima, ova bordo-bela oznaka je oznaka MVD-a (policije), a ova sa belim medvedom je oznaka koju nose svi pripadnici specijalnih jedinica policije koji su stacionirani u Sibiru.

Drugar je dobio najjaču oznaku, oznaku njihove specijalne jedinice:

%D0%AD%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%

Inače tek kad sam stigao kući sam malo više čitao o njima, to neka mnogo zajebana jedinica, kažu na tom nekom ''prijemnom ispitu'' pored svog trčanja, vežbi snage... moraš da se biješ sa 3 člana te jedinice koji dolaze jedan za drugim tokom 12 minuta.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B9_%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82

Edited by gosn.shofershajbna

Super, dopada mi se priča. Najbolji su suveniri koji pričaju priče. Što se ne bi moglo reći za moje ranije pominjane ujgurske noževe. Ali eto, bar si me naveo da ih fotkam. Ujguri imaju kulturu nošenja noževa, i mnogi ljudi nikuda ne kreću bez noža o pojasu. Pokolj u Kunmingu pre par meseci izveden je možda baš ovakvom vrstom ujgurskih noževa.

uyghur-knives.jpg