Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovako, imam dva pasosa - srpski i EU, i do sada je uvek bila prilicno jednostavna procedura - srpski pokazem Srbima, EU svima ostalima i gotovo. Komplikacije:

Letim iz BGa u UK. Prilikom pasoske kontrole traze uvek boarding kartu, ne znam zasto, ali traze. Tako da ce granicar videti da, ukoliko mu dam srpski pasos, zelim da letim za UK a nemam vizu u pasosu. Ako stavim srpske podatke na boarding kartu, Wizz Air ce mi traziti broj vize. Ako stavim podatke EU pasosa na boarding kartu, videce da se to ne podudara sa pasosem koji sam predala.

E sad, moj plan je da dam srpski pasos, EU podatke stavim na boarding kartu, i ako me nesto pitaju kazem da imam drugi pasos sa kojim cu uci u UK. 

Volela bih da, ukoliko neko ima iskustva sa ovakvom problematikom, ili se definitivno razume u papirologiju ove vrste kaze koja varijanta predstavlja najmanje problema. Ja nikada u BGu nisam pokazala drugi pasos, i bilo bi lepo neko da me razuveri da mi nece praviti probleme jer mi je vazno da odputujem i moram da se obezbedim da ce me pustiti. :) Uopste ne znam kako oni tamo reaguju na informaciju o dva pasosa, i ako je neka eksplozivna reakcija zelim da se pripremim na to unapred.

Dakle moj najveci problem jeste izaci iz zemlje sa srpskim pasosem i boarding kartom drugacijeg drzavljanstva.

Puno hvala, hvala, hvala!

• Author

Nisam skontao zasto bi pokazivala srpski pasos a ne pasos EU?

Zato sto su jednom napravili veliku dramu u vezi pokazivanja EU pasosa, i onda su objasnili da njima samo srpski pokazujem i nijedan drugi. Ne znam zasto, tako rekli, ja tako i radim.

Ma izadji sa EU pasosem i opusti se. Meni devojka ima nekoliko pasosa, uglavnom americki koristi kada ulazi i izlazi u Srb.

Naši traže da imaoci dva pasoša pokažu srpski. Bio sam prisutan na NT kad su malo ribali neku ženu u tom smislu. Ništa naročito, samo su joj skrenuli pažnju kad im je dala strani pasoš.

@Šapica: opusti se, hiljade ljudi ima dva pasoša, to nije ništa nelegalno. Prvo, na boarding passu ti i ne piše broj pasoša, nego samo ime. Sve i da piše, granična policija gleda samo pasoš, ne i boarding pass. Dakle, podatke za boarding popuni sa britanskim, na granici pokaži naš, Ako te pitaju gde ti je britanska viza, lepo kažeš da imaš i britanski pasoš, i pokažeš im ako traže. Sve je legalno.

Stvar je vrlo jednostavna: s kojim pasosem udjes u zemlju, sa tim i izadjes. Ako je to srpski na ulazu, onda srpski i na izlazu. Ako pitaju za vizu za UK, onda im [po]kazes da imas i EU pasos.

Ja sam to isto uradio pre par nedelja prilikom posete severnom Kipru: usao sa srpskim, izasao sa srpskim i pokazao UK zbog puta ka Londonu.

Inace, ne znam zasto su 'ribali' ljude sa dva pasosa da pokazu srpski. Ja sam pretprosli put usao u Srbiju sa UK pasosem [jer sam menjao srpski], i sa istim i izasao 2 dana kasnije. Niko nije nista pitao ni prilikom ulaska ni izlaska.

ETA: posto uglavnom letim iz Beograda za UK preko neke druge EU zemlje, prilikom izlaska im dam boarding pass za taj prvi let i srpski pasos [s kojim sam usao]. Posto mi taj pasos dozvoljava odlazak u tu zemlju [Nemacka, Austrija, Italija i dr] bez vize, niko ne pita nista za dalje putovanje.

I ja mislim da srpska [pogranicna] policija nema uvid u APIS [podaci koje dajes prilikom cekiranja za UK], za razliku od nekih drugih zemalja [uSA npr.].

Edited by jms_uk

Inace, ne znam zasto su 'ribali' ljude sa dva pasosa da pokazu srpski. 

Zene vise drame,a u principu nije nikakav big deal.

U najgorem slucaju mogu da joj skrenu paznju da njima pokaze srpski pasos (al je to strasno...).

Al da joj "zabrane" izlazak ili nesto drugo (EDIT:neke vece komplikacije - od recenicu-dve,koje ce joj uputiti) - to mi je van pameti.

EDIT 2:@Sapica:u principu nemas sta da brines,ako ti i kazu nesto pitaj ih jel protivzakonito da se ima 2 pasosa.A i u krajnjem slucaju (ako insistiraju na pakazivanju srpskog) samo se pravi da nisi znala,klimaj glavom "da,da,nece se ponoviti" i to je to.Boarding pass ti nece detaljno ni gledati (verovatno samo treba da im pokazes da ga imas),tako da ne brini sta ti pise u njemu.

Edited by Laza GNR

Sve vec pomenuto je tacno, medjutim ima drzava koje gledaju gde su ti pecati iz zemlje iz koje si usao u njihovu.

Ovo nema veze sa sapicom jer je ona drzavljanka obe zemlje.

Dacu primere sa mog poslednjeg puta. Usao u Maleziju pa u Tajland sa australijskim pasosem. Onda u burmanskoj ambasadi u Bangkoku predam srpski pasos na viziranje. Medjutim sluzbenica mi kaze da se jedino na viziranje moze predati pasos sa kojim si usao u Tajland. Znaci mora u tom pasosu biti pecat ili viza koji potvrdjuju da si legalno u zemlji.

Drugi primer, napustam Tajland i na granici se prijavljujem za laosku vizu. Ista stvar, vizu mogu da zalepe samo u pasos sa tajlandskim pecatima i/ili vizom koji potvrdjuju da si legalno izasao iz zemlje.

Tako da upotreba dva ili vise razlicitih pasosa ne mora uopste biti toliko fleksibilna koliko se zamislja: sad cu malo ovaj pasos, pa cu onda malo drugi, vec ima zemalja koje insistiraju da se koristi jedan isti pasos kao i u zemlji iz koje se dolazi.

Nisam siguran da li ovo ima veze sa ASEAN sporazumima, ali to je de facto stanje potvrdjeno od pre 2-3 nedelje.

Nisam siguran da li ovo ima veze sa ASEAN sporazumima, ali to je de facto stanje potvrdjeno od pre 2-3 nedelje.

Moguce, ili cak samo sa tim odredjenim zemljama.

• 5 years later...

Pozdrav, 

I am jedno pitanje. S obzirom da moj decko ima dvojno drzavljanstvo (RS-HUN) i sad treba da idemo u Beograd(iz Londona) da produži srpski pasoš. Da li može da uđe u Srbiju sa mađarskim pasošem i izađe, bez srpskog pasoša? Pošto moramo da se vratimo za pet dana i nemamo vremena da čekamo da srpski pasoš bude gotov? 

Hvala

Pozdrav, 
I am jedno pitanje. S obzirom da moj decko ima dvojno drzavljanstvo (RS-HUN) i sad treba da idemo u Beograd(iz Londona) da produži srpski pasoš. Da li može da uđe u Srbiju sa mađarskim pasošem i izađe, bez srpskog pasoša? Pošto moramo da se vratimo za pet dana i nemamo vremena da čekamo da srpski pasoš bude gotov? 
Hvala

Moze, naravno.

Sent from my iTelephone using Tapatalk
On 2/12/2020 at 9:40 PM, Maja1982 said:

Pozdrav, 

Hvala

Pasoš možete dobiti u roku od 48 časova ako imate razlog za ubrzanu proceduru. recimo pismo poslodavca iz inostranstva.

Od skoro se SRB pasoš može dobiti po ubrzanoj proceduri i bez opravdanog razloga za hitnost, ali u tom slučaju košta 5000 RSD umesto standardnih 3600.

Zanimljiva problematika koju mnogi ne spominju oko dva pasoša može međutim nastati ako vam se ime piše na drugačiji način u dva pasoša. Onda vam mogu napraviti problem ako vam karta glasi na jedno ime a putujete zbog  beviznog režima sa drugim pasošem, čak i odbiti ukrcavanje na avion, da imate drugačije ime sa manje ili više slova u oba pasoša. Mađari na primer daju tu opciju prilikom uzimanja državljanstva da pomađarite ime na njihov pravopis. To na primer može da ispadne da se u jednom pasošu zovete Đerđ a u drugom György. 

Isto tako Srbija za mnoge zemlje traži dokaz o daljem putovanju što znači da ne možete imati kartu u jednom pravcu. Ako odete na primer na Tajland sa nekim drugim pasošem i uzmete povratnu kartu, prilikom povratka u Srbiju možete očekivati da vam na aerodromu u Bangkoku traže dokaz o izlaznom  letu iz Srbije čime dokazujete da napuštate državu. E sad tu može nastati poprilično banalna situacija. NIjedan Mađar ni Hrvat neće imati takvu kartu jer niko nije lud da baca ogromne pare za neki let sa presedanjem u slučaju Mađarske preko neke treće zemlje da bi stigao do Budimpešte ili za nekoga iz Vinkovaca da leti još do Zagreba, već će svi uzeti kartu samo do Beograda. Zato treba uvek imati oba pasoša kod sebe.

Svakako je kartu najbolje uzeti sa pasošem u koji ne treba viza te je najbolje i isti koristiti za putovanje.

On 2/18/2020 at 9:49 PM, ppetrovic said:

Od skoro se SRB pasoš može dobiti po ubrzanoj proceduri i bez opravdanog razloga za hitnost, ali u tom slučaju košta 5000 RSD umesto standardnih 3600.

Moze, ali za one koji imaju prebivaliste u Srbiji. Umesto da omoguce svim srpskim drzavljanima koji zive vani a nemaju prebivaliste u Srbiji da mogu da dodju zbog pasosa u Srbiju i potrose nesto novca za dan-dva dok dobiju pasos sto je svima od koristi da se trosi novac u svojoj zemlji, to nije moguce nego moraju preko konzulata cekati.

U Hrvatskoj npr. svi HR drzavljani bez obzira sto nemaju prebivaliste u HR mogu izvaditi i licnu kartu (moze je imati i onaj ko nema prebivaliste u HR) i pasos redovno ili po ubrzanoj proceduri u bilo kojoj Policijskoj upravi.

Daleko smo mi od Evrope.

Edited by zole09

Ne znam o cemu pricas, ja sam dosao iz inostranstva 2017., naveo da zelim da mi izrade pasos po hitnom postupku, naveo i neki razlog koji su mi u SUPu predlozili, bese neka vazeca viza u pasosu, totalno bezveze i pasos mi uradjen za 2-3 dana. Supruzi isto tako, druga opstina, drugi SUP, drugo obrazlozenje, ali isto za 2-3 dana bilo gotovo. Apsolutno nema mesta konstataciji: "Daleko smo mi od Evrope", u tom kontekstu.

2 hours ago, Dragance said:

Ne znam o cemu pricas, ja sam dosao iz inostranstva 2017., naveo da zelim da mi izrade pasos po hitnom postupku, naveo i neki razlog koji su mi u SUPu predlozili, bese neka vazeca viza u pasosu, totalno bezveze i pasos mi uradjen za 2-3 dana. Supruzi isto tako, druga opstina, drugi SUP, drugo obrazlozenje, ali isto za 2-3 dana bilo gotovo. Apsolutno nema mesta konstataciji: "Daleko smo mi od Evrope", u tom kontekstu.

Ex yu drzave su ima vec 10 godina uvele opciju brzog pasosa za 48h za nesto vece pare bez neke potrebe pisanja objasnjenja, molbe i slicno. Eto Srbija je otkrila vodu posle 10 godina. 

HR i SLO mozete izvaditi licnu kartu i pasos u bilo kojoj PU u drzavi i ako nemate prijavljeno prebivaliste u tim zemljama (kao npr. hrvati iz BiH) a drzavljanin ste, a sama licna im je dovoljna za sva putovanja.

U srpski konzulat kad odes jos ti traze rodne listove kad istekne biometrijski pasos ko da je 20. Vek.

Da ne pricamo da svojim gradjanima sa Kosova ne da pasos jednak onom iz Beograda da bi mu vazio bezvizni rezim, a kune se u Kosovo i ljude tamo.

Komedija od administracije.

Edited by zole09

3 hours ago, mveruovic said:

U nasem pasosu ti je adresa iz Brazila il gde vec zivis?

Srpska adresa, naravno. Nisam ni znao da uopste moze neka strana.

1 hour ago, zole09 said:

Ex yu drzave su ima vec 10 godina uvele opciju brzog pasosa za 48h za nesto vece pare bez neke potrebe pisanja objasnjenja, molbe i slicno. Eto Srbija je otkrila vodu posle 10 godina. 

HR i SLO mozete izvaditi licnu kartu i pasos u bilo kojoj PU u drzavi i ako nemate prijavljeno prebivaliste u tim zemljama (kao npr. hrvati iz BiH) a drzavljanin ste, a sama licna im je dovoljna za sva putovanja.

U srpski konzulat kad odes jos ti traze rodne listove kad istekne biometrijski pasos ko da je 20. Vek.

Da ne pricamo da svojim gradjanima sa Kosova ne da pasos jednak onom iz Beograda da bi mu vazio bezvizni rezim, a kune se u Kosovo i ljude tamo.

Komedija od administracije.

Ja sam naveo licni primer iz 2017., ali siguran sam da je to vazilo i nekoliko godina pre. I nije bilo nikakvih komplikacija, niti sam pisao molbe i slicno, samo sam rekao da sam dosao iz inostranstva na kratko i da je to razlog zasto hocu pasos brzo, a oni su vec zaveli kod njih neko obrazlozenje. I mislim da je isto kostalo kao i po redovnom postupku, mozda gresim. Svakako da administracija ima manjkavosti, ali to nije razlog da se bas tako pljuje po istoj i po sopstvenj zemlji. 

Pa ne citas kada odgovaras, covek pise za ljude koji nemaju srpsku adresu u pasosu. To sto je navedeno vazi samo za one koji imaju prebivaliste u Srbiji. Za ljude koji zive u inostranstvu a nemaju prebivaliste niti mogu da vade pasos u Srbiji niti mogu po ubrzanoj proceduri kao sto je gore navedeno.

Odgovarao sam na deo o hitnosti vadjenja pasosa i novoj proceduri po vecoj ceni. Istina, prevideo sam detalj da @zole09 pise o sasvim drugoj problematici i da se zapravo ceo njegov post odnosi na one koji nemaju prebivaliste u Srbiji, izvinjavam se na nesmotrenosti. Mozete ignorisati moje postove, a i otislo se van teme iz naslova. Kao sto rekoh, nisam ni znao da je moguce imati inostranu adresu u srpskom pasosu, eto, to je za mene novost.

To je po zakonu i obavezno ako se ne zivi u Srbiji, ali svi ljudi koji su otisli, niko se nije odjavio i ima i dalje licnu kartu iako fakticki nema prebivaliste. LK dokazuje prebivaliste a pasos drzavljanstvo

Iako će većina zaposlenih reći da nije moguće izvaditi pasoš u Srbija ako nemate prebivalište i ličnu kartu, ovo nije baš tačno. Problem je što zahteva malo više truda sa njihove strane da reše problem pa se generalno završi na tome da nije moguće. Zna nekoliko ljudi koji su to uradili u Novom Sadu (sa stranim adresama), sa tim da su jednog od njih greškom poslali za Beograd da radi to u Ljermontovoj.

U najgorem slučaju, uvek možete prijaviti adresu uzeti dokumenta po hitnom postupku (može se uzimati LK i Pasoš u isto vreme ako se ne menja ime) i onda odjaviti adresu i vratiti ličnu kartu. Pasoš se već nekoliko godina ne mora menjati u slučaju promene adrese. Da li je suludo sve ovo raditi? Jeste, ali obzirom da živimo u Apsurdistanu sve ove godine ovo je još blaga varijanta kako može biti sa našom birokratijom...

Samo još da izbace adrese kompletno iz pasoša kao sve ostale normalne zemlje i na konju smo...