Jump to content

Featured Replies

Ključno pitanje je da li je kvar ustanovljen tokom redovne kontrole, ili je to bilo nešto vanredno. Sudska praksa Suda pravde EU je ustanovila pravilo da ukoliko je ovo prvo u pitanju, ne može se tako nešto smatrati višom silom, jer su redovni pregledi upravo zamišljeni da se kvarovi otkriju i da aviokompanija to mora da očekuje. U tom slučaju, imate prava na nadoknadu, s obzirom na vreme kašnjenja, kao da se radilo o otkazanom letu, 250 EUR po osobi. Ako Wizzair neće da da tu informaciju ili odbije zahtev za naknadu, onda možete kontaktirati nemački ekvivalent Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo i žaliti se njima.

U drugom slučaju, ništa. Međutim, u svakom slučaju, aviokompanija je dužna da zbrine putnike za vreme čekanja, tako da nisam siguran da je food voucher od 4 EUR dovoljan. Ako ste trošili nešto van toga i sačuvali račune, mislim da biste mogli da dobijete refundaciju i za to. Sve ostalo je dobra volja kompanije, a Wizzair i nije baš nešto zainteresovan da investira u putnike...

• Author
5 minutes ago, meelosh said:

...

U drugom slučaju, ništa. Međutim, u svakom slučaju, aviokompanija je dužna da zbrine putnike za vreme čekanja, tako da nisam siguran da je food voucher od 4 EUR dovoljan. Ako ste trošili nešto van toga i sačuvali račune, mislim da biste mogli da dobijete refundaciju i za to. Sve ostalo je dobra volja kompanije, a Wizzair i nije baš nešto zainteresovan da investira u putnike...

Moje iskustvo je pokazalo da bilo koji mehanički problem se ne računa kao viša sila. Svakako avio kompanija će se iz petnih žila truditi da bilo kakav problem tehničke prirode kao višu silu, iako je EU sud presudio u više presuda da oni to nisu.

Svakako ti je najbolje da se žališ, ali njaviše što možeš da očekuješ su tih 250€ i troškove koje možeš da dokumentuješ računima. Ako zapneš na negde postoje i kompanije na netu koje se zezaju sa aviokompanijama za procenat od kompenzacije (ako je uspešna).

5 hours ago, meelosh said:

Ključno pitanje je da li je kvar ustanovljen tokom redovne kontrole, ili je to bilo nešto vanredno. Sudska praksa Suda pravde EU je ustanovila pravilo da ukoliko je ovo prvo u pitanju, ne može se tako nešto smatrati višom silom, jer su redovni pregledi upravo zamišljeni da se kvarovi otkriju i da aviokompanija to mora da očekuje.

Ovo nije tacno, ne moze se smatrati da kvar ispunjava uslove za vis major samo zato sto je utvrdjen van redovnog pregleda. Taman posla, daleko bilo.

Kontaktiraj najpre Wizz, trazi kompenzaciju (250€ za do 1500km) i naknadu troskova koje si imao zbog kasnjenja leta (ako imas racune); ako odbiju, ponude manje od 250€ ili ne dobijes odgovor u roku od cini mi se 6 nedelja, obrati se Luftfahrt Bundesamt

http://www.lba.de/DE/Home/home_node.html

3 hours ago, Ruby said:

Ovo nije tacno, ne moze se smatrati da kvar ispunjava uslove za vis major samo zato sto je utvrdjen van redovnog pregleda. Taman posla, daleko bilo.

Kontaktiraj najpre Wizz, trazi kompenzaciju (250€ za do 1500km) i naknadu troskova koje si imao zbog kasnjenja leta (ako imas racune); ako odbiju, ponude manje od 250€ ili ne dobijes odgovor u roku od cini mi se 6 nedelja, obrati se Luftfahrt Bundesamt

http://www.lba.de/DE/Home/home_node.html

Možda se nisam precizno izrazio. Sudska praksa je da kvar svakako ne ispunjava uslove za vis maior ukoliko se radi o nečemu što se proverava tokom redovnog pregleda (i tu ne mislim na C, D check i takve stvari, nego na pregled pred svaki let) - a ne da svaki kvar ustanovljen tokom vanrednog pregleda jeste viša sila. Međutim, takođe je praksa da su kvarovi koji se utvrde van redovnih pregleda uglavnom tretiraju kao viša sila u smislu Propisa 261/04 i zapravo nema evropski prihvaćene definicije okolnosti "van kontrole avioprevoznika" kada se radi o tehničkim problemima na letelici. Sudska praksa po zemljama članicama se razlikuje. Srećna okolnost za OP je što je Nemačka tu prilično stroga prema kompanijama.

Wizzair će se možda više nego druge kompanije truditi da izbegne plaćanje, ali zaista sumnjam da će uraditi išta ilegalno u tom procesu, jer je apsolutno sve tu proverljivo, posebno imajući u vidu zemlju gde se to dogodilo i nadležni direktorat. Drugim rečima, ako postoji osnov za plaćanje, nakon dobro obrazloženog i potpunog zahteva, platiće.

• Author
2 hours ago, meelosh said:

...

Wizzair će se možda više nego druge kompanije truditi da izbegne plaćanje, ali zaista sumnjam da će uraditi išta ilegalno u tom procesu, jer je apsolutno sve tu proverljivo, posebno imajući u vidu zemlju gde se to dogodilo i nadležni direktorat. Drugim rečima, ako postoji osnov za plaćanje, nakon dobro obrazloženog i potpunog zahteva, platiće.

Ne znam koliko puta si morao da prolaziš kroz ovaj proces sa WizzAir-om ili nekim drugim kompanijama, ali ovde mislim da si izuzetno u krivu. U mom iskustvu i drugih ljudi koji lično poznajem (total je preko 20 zahteva raznim kompanijama), WizzAir ne da se opirao sa plaćanjem, nego je SVAKI PUT pogrešno prikazivao činjenice slučajeva. To se kretalo od tvrdnje da su svi slučajevi mehaničkog kvara vis major, pa do toga da činjenica da nisu obezbedili drugu posadu zato što je postojeća iskoristila sate (zbog prošlih kašnjenja leta) pa ne može da radi spada u višu silu, do onog koji me je baš oduševio gde su slagali da je bilo problema sa vremenom na aerodromu (iako je bilo savršeno vreme u oba aerodroma i avioni su leteli između). Čak mi se događalo da menjaju priču u toku korespodencije sa mehaničkog kvara na vreme. Do sada WizzAir mi nijednom nije isplatio novce bez intervencije od strane nekih od ovih online kompanija koje se bave utuživanjem ovih kompenzacija. Jedina kompanija sa gorom reputacijom od WizzAira je Turkish, koji pored toga što sporo ili nikad ne odgovaraju, apsolutno se opiru bilo kakvom zahtevu za isplatu dok se ne satera u ćošak. 

Razloga za ovakvo ponašanje ima mnogo, ali većinom je taj što iako postoje kazne za to što rade (i nisu male) one se retko i sporo izdaju tako da ih to baš i obeshrabruje da otaljavaju sa plaćanjem.

2 hours ago, meelosh said:

Možda se nisam precizno izrazio. Sudska praksa je da kvar svakako ne ispunjava uslove za vis maior ukoliko se radi o nečemu što se proverava tokom redovnog pregleda (i tu ne mislim na C, D check i takve stvari, nego na pregled pred svaki let) - a ne da svaki kvar ustanovljen tokom vanrednog pregleda jeste viša sila. Međutim, takođe je praksa da su kvarovi koji se utvrde van redovnih pregleda uglavnom tretiraju kao viša sila u smislu Propisa 261/04 i zapravo nema evropski prihvaćene definicije okolnosti "van kontrole avioprevoznika" kada se radi o tehničkim problemima na letelici. Sudska praksa po zemljama članicama se razlikuje. Srećna okolnost za OP je što je Nemačka tu prilično stroga prema kompanijama.

...

Da li bi mogao da mi daš primer nekog sudskog slučaja gde je avio prevoznik oslobođen plaćanja zbog više sile za otkazivanje/kašnjenje zbog tehničkog problema? Pošto mi nijedan trenutno ne pada na pamet, a ove presude što sam video i moje iskustvo do sada je svaki put kada je kompanija tvrdila da su tehnički problemi vis major da je na kraju isplatila samo je bilo pitanje koliko ću dugo morati čekati da to uradi.

Kad smo vec seli u avion tek tada nam je receno da zbog kvara na releju za struju moramo izaci napolje dok se kvar ne otkloni itd. kao sto sam napisao, i dobro se secam receno je da je problem uocen TOKOM LETA IZ BEOGRADA KA MEMMINGENU. Nakon toga su ljudi poceli pitati ako je tako zasto smo smesteni u avion ako se zna da postoji mehanicki problem? Onda su se ljudi sa nemackog aerodroma poceli muvati oko aviona i ulaziti unutra da razgovaraju sa osobljem. Da li im je prijavljen kvar ili su ga sami uocili,ne znam, uglavnom nisu dozvoljavali da se krene niti su napustali avion dok putnici nisu izasli napolje.

Posto vidim da vec postoje iskustva sa trazenjem kompenzacije, da li predlazete da se uopste pise bilo sta WizzAir-u ili da se odmah radije obratim nekoj od agencija koje vrse te naplate i koju bi mi preporucili?

Dobili smo kupone na 4 eura za vreme cekanja tih 8 sati i to je sve. Troskova drugih je bilo ali zanemarljivo, osim provedene noci cekajuci jutarnji prevoz na BAS-u i izgubljenog dana odmora  :-)

Vi ste jos dobili neko,kakvo-takvo,objasnjenje...a sta ja da kazem,kad bez objasnjenja cekas satima na let?

2012 Beograd-Milano,jun mesec,kombinovani let Air Serbia/Al Italia.Kad sam kupio kartu par meseci ranije pisalo da je polazak u 16h.Kad sam dosao na aerodrom u 14h vidim da je polazak (po secanju) u 18h.Ajde,OK,nije toliko strasno.

A onda...cirkus.Prosli check in do 17h,ali dalje nikakvo obavestenje na kom gate-u trebamo da se ukrcamo.Posle pola sata-sat pojavi se na ekranu info (lupam) "Gate A11".Mi svi tamo.Cekamo sat vremena ko ludi,ali nista.Zatim se pojavi info npr. "B8".Opet svi tamo,opet cekanje sat vremena,opet nista.Sad vec ljudi tumaraju po aerodromu i tim gate-ovima,traze predstavnike Air Serbia i Al Italia da ih pitaju za objasnjenje kad cemo se to ukrcati - ali dzaba...niko nista ne zna.Niti zna zbog cega je to (leto je,nema snega,pa da im to bude izgovor),niti KAD cemo krenuti,niti sa KOG GATE-a cemo krenuti.Raspad sistema.

Posle raznih seljakanja tamo-vamo i cekanja satima...ukrcali smo se napokon,.LJudi vidno nezadovoljni (i mi i Italijani) i secam se da smo krenuli da se truckamo po pisti napokon u 22.22.Isto - samo jedna recenica izvinjenja od "kapetan na belu ladju" i nista vise.

Reko,sad sam putovao sa raspalim Air Serbia/Al Italia i nikad vise:psuje:

Sem tog "izvinjenja" nista drugo nismo dobili.

On 1/9/2018 at 5:51 PM, delija_sever said:

U Beograd se stiglo u 00:30 a onda je pola aviona putnika ostalo ukopano u Beogradu ukljucujuci i mene nemajuci pojma sta da radi do 6-7 ujutru ...

Ha.Pa tu odmah pored autobuske stanice imas u parku "nocne dame".Mogao si da svratis,da prekratis vreme do ujutru (i ti i svi ostali) :smile:

Ha,prebacio sam se da su se tad jos zvali JAT :biggrin:

Na dick ih nabijem (sad,kad se opet setim svega toga)...

Evo čisto da podelim šta se meni desilo u Novembru.

Ja i drugar smo imali let San Diego - San Francisco - Frankfurt - Beograd, i čekamo mi na aerodromu naš let, kad ono odloži se za sat vremena, pa za još sat vremena i na kraju ispadne da nećemo stići na avion San Francisco - Frankfurt, inače u pitanju je United Airline (oni što dave putnike i izbacuju ih iz aviona :D)

Prilazimo mi gospođi na šalteru da joj objasnimo da nećemo stići, ona onako sve sa osmehom sad ćemo da pogledamo, kucka nešto u kompjuter i kaže da najbolje što može da nam ponudi jeste da dođemo za 24h da letimo San Diego - Washington - Frankfurt - Beograd, jer kao ne postoji nijedna druga varijanta da nas prebaci u Evropu.

E sad, ja po prirodi te smor situacije dobro podnosim, ali moj drugar je baš pregoreo, pa počeo da joj objašnjava kako kasnimo na posao u Beogradu, kako moramo da potrošimo novac za još jedno noćenje i troškove u San Diegu, itd, ona se samo ogradila kako to nije do njih, kako su u pitanju "weather conditions", pa on navalio kako to nije u redu, treba da nam makar daju novac za to vreme koje cemo potrošiti jer nam je odlozen let i ona se bukvalno nasmejala uz pojašnjenje kada bi svaki put davali novac usled odlaganja zbog vremenskih uslova, avio kompanije bi propale odavno.

Nastavlja on dalje raspravu, da priča sa menadzerom, gde može da se požali na situaciju ona samo usmerava kako može da pošalje mejl kompaniji da im objasni ali u fazonu džaba ti to. Nakon još par njegovih negodovanja, ona izvadi iz fioke neki bedni vaučer za popust od 10-20% u odredjenim hotelima u blizini aerodroma. Još preusmerava pricu, pa šta vam fali još jedan dan "gratis" u San Diegu, a iskreno koliko god lep bio San Diego ja sam se u glavi već prebacio kako ulazim u avion i idem kući tako da mi je želja za dodatnim šunjanjem po gradu bila totalno neprivlačna.

I na kraju ništa od svega toga, iako se iskreno on poprilično usprotivio, ne znam šta je više mogao da uradi osim da se pobije sa njom :biggrin: Nismo dobili ni čokoladicu a kamoli nešto više.

Ja se nisam tu toliko smorio sto je odložen let jer šta da se radi dešavaju se stvari, bolje nego da izginemo, ali da nisu mogli da nas preusmere na neki drugu rutu, već da moramo da čekamo 24 sata i da kao znak razumevanja ne dobijemo makar ono obrok u McDonaldsu, to je baš smešno, jer oni imaju baš dosta konekcija sa Evropom, ali verovatno je u pitanju razmišljanje ko njih j***, samo da mi ne izgubimo ni dolar zarade.

Edited by sanchez
par gresaka u kucanju

Da se nadovezem na prethodnu pricu iako nema mnogo veze sa temom, od Delte dobio 700$ za overbukirani let (sam sam se prijavio). Razmak izmedju letova sat vremena i jedan minut (20:39;21:40). Na kraju ovaj prvi poleti pola sata kasnije, moj novi poleti 15 minuta ranije i ja za 15 minuta razmaka dobio 700$ i bolje mesto u avionu. :biggrin:

Samo su se koferi izgubili sto je i normalno u takvoj situaciji pa sam cekao jedan dan al zato mi dupe videlo opet US za dzabe :smile:

• Author
9 minutes ago, mveruovic said:

...

Samo su se koferi izgubili sto je i normalno u takvoj situaciji pa sam cekao jedan dan al zato mi dupe videlo opet US za dzabe :smile:

Za ubuduće, i ovde si mogao još novca da izvučeš. Doduše u vidu refundacija troškova za novu garderobu i druge stvari. Meni je kasnio prtljag ~24h na direktnom letu od Čikaga do Mineapolisa (sa American-om) i posle malo kukanja call centru kako imam bitan poslovni sastanak taj dan rekli su da kupim šta mi treba i da će refundirati posle. I jesu refundirali (oko 350$) uključujući i uber do MoA koje je bio oko 20$ po pravcu.

Sada mi je jedino žao što nisam kupio više garderobe :maddd:

@mveruovic jel mozes molim te da pojasnis malo situaciju :smile: 

prvi avion je bio prebukiran i oni su ti dali 700$ i stavili na bolje mesto u sledeci? 

Da bih znao da se uvek prijavim u takvim situacijama :biggrin:

@deleter ne mozes da izvuces pare ako se vracas kuci, to za racune vazi samo na destinaciji.
@sanchez
Ja dosao na gejt i secam se bas da je i levo i desno bio let za London, E7 i E8. I posle 10ak minuta kazu kao treba nam 3 volontera prebukiran je let, dajemo 500$ tj “delta dolara”. Ja odma skocio da se javim, prvi bio na spisku. Kad je zavrseno ukrcavanje dolazi zena i donosi nov bording pass i vaucer sa 700$. Ja nisam verovao da je istina haha

• Author
1 hour ago, mveruovic said:

@deleter ne mozes da izvuces pare ako se vracas kuci, to za racune vazi samo na destinaciji.

I dalje možeš, samo je malo komplikovanije, pošto neće dozvoliti baš sve troškove i kao uvek mora se malo naduvati problem. Evo jedan od primera:

...

Are You at Home or Somewhere Else?

If your bag disappeared on your final flight home, the airline isn't going to feel a need to provide much in the way of temporary assistance, for the obvious reason that you probably have more of everything you might need at home.  BUT - and it is a big but.  The US Department of Transportation imposes the exact same obligation on airlines to reimburse you for the cost of any essential items you have needed to buy, no matter if you've returned home or are somewhere else.

If you have to spend money on buying things directly related to your baggage delay, you're entitled to reimbursement the same as when your bags are delayed on outbound flights away from home.

However, the concept of what is essential probably shifts.  You might consider a change of underwear to be essential when you're away from home, but this would be harder to justify when you've returned home.

On the other hand, if you're a man and you have an electric shaver in your bag, buying a new electric shaver is much easier to justify as an essential purchase.  Doubtless there may be some similar essentials if you're a woman.

Ukratko, apsoultno bih pokušao da kupim jaknu, duks ili nešto sl. ako bih se vraćao iz toplijih krajeva (tipa juga SAD-a) nazad u Evropu zimi i pokušao bih to da naplatim kompanije.

Takođe, s obzirom da ne živim u gradu koji ima svoj aerodrom, a i generalno se češće vraćam za Budimpeštu koja je u različitoj državi, tvrdnja da sam se vratio "kući" sa return segment-om se može malo navući :biggrin:

Ali opet, čak i kada radim ovakve kupovine trudim se da ne potrošim toliko da će mi biti žao, posebno ako krenu da se natežu oko iznosa.

1 hour ago, mveruovic said:

Ja dosao na gejt i secam se bas da je i levo i desno bio let za London, E7 i E8. I posle 10ak minuta kazu kao treba nam 3 volontera prebukiran je let, dajemo 500$ tj “delta dolara”. Ja odma skocio da se javim, prvi bio na spisku. Kad je zavrseno ukrcavanje dolazi zena i donosi nov bording pass i vaucer sa 700$. Ja nisam verovao da je istina haha

Proveri samo dobro, takvi vauceri mogu da imaju dosta restrikcija, npr, da imaju ogranicen rok vazenja, da ne vaze za karte u odredjenom periodu (tipa, Bozic, ng...), da takse nisu uracunate i slicno. Ameri uglavnom znaju za to i nece da se cimaju uopste nakon prvog poziva, cekaju dalju licitaciju, jer kad nema dovoljno kandidata, oni podizu iznos, dok se neko ne javi. Ako se ni tad niko ne javi, onda izbace nekog crnca, azijata ili hispanosa, pa izbije skandal:biggrin:flowers:: Ali, kad prosecan Srbin cuje 500 dolara, oci mu se pretvore u $$ , a guzica zine:smile: "Izlazi na kolovozu, skace na haubi", lakta se i prvi prtiska taster na salteru:tongue: Inace, mislim da moze da se pregovara i da trazis cek, ili mozda i kes, sto je uvek bolje, jer nisi ogranicen samo na kartu kod Delte. Pretpostavljam da si uz taj cek dobio i smestaj, hranu i prevoz od/do aerodroma zbog odlozenog leta. Ako nisi, oni su dobro prosli :smile:

Edited by Dragance

Vec sam iskoristio, nije imao nikakvu restrikciju sem da vazi godinu dana (sto je i razumno). Pa ja sam odmah skocio i sreca da sam bio prvi do pulta, iza mene je bilo bar jos 10ak Amera koji su se prijavili.
Nisam nista od toga dobio jer sam imao sat vremena razlike a u stvarnosti 15 minuta izmedju letova (tako da nista od toga mi nije ni bilo potrebno), svakako sam imao u Londonu konekciju od 3 sata pa mi je bilo ok i kasnije da krenem.

Ne znam da l je tu@jms_uk da mi objasni sta im znace oni monitori sa imenima kao ljudi cekaju da vide da l ce dobiti let ili bolje mesto, sta li...

Ne znam da l je tu[mention=1773]jms_uk[/mention] da mi objasni sta im znace oni monitori sa imenima kao ljudi cekaju da vide da l ce dobiti let ili bolje mesto, sta li...

Obicno imaju dve liste. Prva, ‘upgrade’, je spisak ljudi koji su bukirani u nizoj klasi i cekaju da vide da li ce dobiti mesto u visoj klasi (usled statusa, ili koriscenja milja/upgrade vaucera i sl.).

Druga lista, ‘standby’, je spisak ljudi koji su ili pokusali da promene let (u US je to dosta fleksibilnije na dan putovanja nego po Evropi), ili osoblje avio kompanije (non-rev) koje leti za dz, ako ima slobodnih mesta.

Sent from my iPad using Tapatalk
  • 3 weeks later...

Pomjerise mi letove iz Podgorice za Milano i srusise mi cijelu koncepciju posto sam kupio karte za polazak i povratak u subotu a oni su mi pomjerili za nedelju-jednostavno promijenili su termine letova sa aerodroma u Podgorici. Ja sa novim terminima ne mogu da uhvatim u odlasku let za nastavak putovanja a u povratku moram da ostanem dan vise u Milanu.

Koje su mi opcije osim refundacije to mi je jasno-sta tacno znaci to da rezervisem ponovo ukoliko mi ne odgovaraju karte?

Sa njihovog sajta:

Ако вам нови ред летења или нова линија не одговарају, можете да изаберете једну од следећих опција:
Можете да резервишете нови лет преко наше компаније на истој или, ако је потребно, на сличној линији у року од 14 дана пре или 30 дана након заказаног датума поласка отказаног лета (у зависности од расположивости места).
Можете да откажете резервацију: на ваш Wizz рачун ћемо додати кредит у износу пуне вредности цене коју сте платили за лет (и за повратни део путовања, ако је примењиво), као и додатних 20% од цене карте за лет, или можете да добијете рефундирање укупног износа карте за лет и, ако је примењиво, повратни део путовања (укључујући порезе и трошкове) преко банковне дознаке или на картицу коју сте користили током резервисања.
Важно: Ваш избор ће утицати на целокупну резервацију и све путнике.
Ако желите да промените свој избор, то можете да учините у складу са општим правилима и уз плаћање одговарајуће накнаде за промену/услугу.

Jel ja mogu da rezervisem nove letove po cijeni koja je trenutna s tim sto mi umanje iznos za placanje za onoliko koliko sam platio karte za let koji je promijenjen ili mogu da bez doplate uzmem let na istoj liniji za drugi datum  i sta znaci ovo na istoj ili ako je potrebno na slicnoj liniji?

Koliko ima vremena od promene do samih letova?

Edited by Duya

Letovi su u drugoj polovini juna a kad su promijenili termine stvarno ne znam,ja sam karte kupio jos u novembru i nikakav mi mail nisu poslali sto ne mogu da shvati m al ajde.

Letjeli su sa podgorickog aerodroma utorkom i subotom a sad su promjenili na srijedu i nedelju.

Edited by kurogane

Dakle nude ti da izabereš nove letove u periodu 14 dana pre tvog leta ili 30 dana posle, sa tvog ili aerodroma u okruženjenju, npr: Tirana. Bez obzira koliko ti letovi tada budu bili skuplji nećeš doplatiti ništa.

Druga opcija da ti vrate pare nazad 100%

Treća da ti uplate 120% para na Wizz račun koji ćeš koristiti za kupovinu karata u wizz-u, ali mislim da je oročeno u narednih godinu dana.

To možeš uraditi sada ili bilo kada pred let.

Nadam se da je jasnije :wink:

Edited by du-ki

Znaci li to da ja umjesto leta Podgorica Milano mogu da uzmem let npr Budimpesta Lisabon to mene zanima[emoji38] ili samo sa nekog drugog aerodroma za Milano?
Dakle koja su ogranicenja u izboru leta novog to mi je nejasno.
Hvala na pomoci , bas su me pogubili sad pa ne znam sto da cinim.

Послато са SM-A500FU уз помоћ Тапатока