Jump to content

Featured Replies

Posted

Kontam doći do putničke kuće u Tbilisiju,pa me zanima koji put je najbolji za stop do tamo,kakve jezike bih trebao proučiti i koliko ih uopšte trebam znati za neki minimum komunikacije sa ljudima,koliko mi engleski može pomoći itd.

Odakle krećeš?

Svakako bi išao ka Nišu, zatim Sofiji, Plovdivu i dalje ka Istanbulu. Odatle dalje na istok :)

Toplo bih ti preporučio da naučiš nekoliko osnovnih reči na turskom. Pogledaj turski rečnik na našem sajtu, imaš i više nego što ti je potrebno. Nauči da se pozdraviš, da pitaš za smer, da kažeš da je Turska lepa zemlja, i tako :)

Kada ides? Ides li sam ili sa nekim? I ja bih do Gruzije i Jermenije stopom, ali mi se ne stopira solo do tamo.

• Author

Odakle krećeš?

Svakako bi išao ka Nišu, zatim Sofiji, Plovdivu i dalje ka Istanbulu. Odatle dalje na istok :)

Toplo bih ti preporučio da naučiš nekoliko osnovnih reči na turskom. Pogledaj turski rečnik na našem sajtu, imaš i više nego što ti je potrebno. Nauči da se pozdraviš, da pitaš za smer, da kažeš da je Turska lepa zemlja, i tako :)

Krenuo bih iz Prijedora (RS) Treba li mi neki drugi jezik osim turskog? 

• Author

Kada ides? Ides li sam ili sa nekim? I ja bih do Gruzije i Jermenije stopom, ali mi se ne stopira solo do tamo.

Ne znam tačno kada bih išao,kada se bude moglo boraviti u putničkoj kući u Tbilisiju,svakako bi bilo bolje da se ide u paru tako da bismo se mogli dogovoriti,ali kontam negdje oko polovine 7. mjeseca,trebalo bi uhvatiti neki period lijepog vremena....

I meni odgovara druga polovina jula, pa se možemo dogovoriti da idemo zajedno ako nam se planovi poklope.

Što se jezika tiče, mislim da nemački može biti koristan jer je u mom slučaju konverzacija sa turskim kamiondžijama išla na nekom skrnavom tursko-nemačkom jeziku (moj gimnazijalski nemački je vrlo slab, a turski još slabiji). Oni voze u te zemlje pa često govore nešto malo nemačkog, a i postoji verovatnoća da naletiš na nekog Turčina gastarbajtera. Ovde takođe imaju neke korisne fraze na turskom: http://hitchwiki.org/en/Eastern_Europe_phrasebook#Turkish 

Edited by Rocky8

• Author

I meni odgovara druga polovina jula, pa se možemo dogovoriti da idemo zajedno ako nam se planovi poklope.

Što se jezika tiče, mislim da nemački može biti koristan jer je u mom slučaju konverzacija sa turskim kamiondžijama išla na nekom skrnavom tursko-nemačkom jeziku (moj gimnazijalski nemački je vrlo slab, a turski još slabiji). Oni voze u te zemlje pa često govore nešto malo nemačkog, a i postoji verovatnoća da naletiš na nekog Turčina gastarbajtera. Ovde takođe imaju neke korisne fraze na turskom: http://hitchwiki.org/en/Eastern_Europe_phrasebook#Turkish 

Kod mene je isto,njemački slab,a turski još slabiji...čujemo se još :D

• 4 weeks later...

Лако ћемо до Истанбула. Мене занима где после Истанбула ?

Да ли ићи до Анкаре, па од Анкаре стопирати ка Samsun i Trabzon или се стопирати пре Анкаре ка Трабзону или можда неки трећи пут, можда преко града Sivas ?

http://prntscr.com/3tbj87  ... сликовито приказано :)  1, 2 или 3 ?

Молио бих искусне аутостопере који су прошли овај пут и који се на овом терену осећају као код куће да напишу нека своја мишљења и искуства. 

Ovako smo to uradili 2012.godine: prešli smo na azijsku stranu Istanbula, uhvatili lokalni voz do mesta Pendik. I uz malu pomoć lokalaca, za nekih 20 minuta peške stigli smo do uključenja za auto put. U toj prvoj traci obično idu kamioni, tako da nam je kamiondžija i stao. Više njih su, bar koji su išli ka Gruziji iz Putničke kuće, uhvatili direktan prevoz do tamo (sa jednim noćenjem u kamionu i druženjem sa ostalim kamiondćijama na nekom od parkinga). Svi putevi u Turskoj su veoma dobri i prometni. Možete ići ka Samsunu, pa uz Crno more, kroz Trabzon do Gruzije.

U Gruziji mladi uglavnom pričaju engleski, manje više kao kod nas. A svi znaju i ruski. Sa sajta, pored turskog, možete skinuti i gruzijski i ruski rečnik. Da se nađe.

Kada ne uspevate da se sporazumete sa nekim ko vas vozi, mapa može da posluži da objasnite kuda idete i gde vam najviše odgovara da vas izbaci. Turci su veoma prijatni i zaista maksimalno izlaze u susret. Ali devojke tamo ne treba da putuju same! Ako idu muško i žensko zajedno, najbolje je da se predstavljaju kao muž i žena i biće savršeno bezbedni.

Stop u Turskoj ide odlično (najbolja iskustva ikada u istorji :).

Био сам на тој страни стопом ја исто 2012., тачније преко Анкаре до југа земље. Али не знам тај источнији део.

Из Истанбула сам хватао бус на азијској страни, чини ми се да је број 15 у питању, карта 3 лире.
У сваком случају Турска је добра за стопирање у било ком делу земље да се упутиш.

По мом мишљењу је боље решење да одмах из Истанбула хватам за Трабзон или за Анкару, па да изађем на рампи где се наставља за Трабзон, јер мислим да је прометнији саобраћај уз Црно море, као и за саму Грузију.

За језик ћемо лако, сви имамо руке и ноге и по неки турцизам. :)

Ima nas još koji bi išli stopom ka Gruziji. Mogli bi organizovati neki sajam stopera, nešto.

Стварно не знам шта да мислим.   :happyyy:

Ja sam stopirala sa cerkom po Gruziji i do sada nam je super islo, istina uvek su uvek bile u pitanju kratke destinacije, ali cinjenica je da nikada nismo morale da cekamo da prodje vise od troje kola, treca kola su nam bila maksimum i to uglavnom zato jer su prvih dvoje bili krcati pa nisu imali mesta za nas :)

I ja sam zaintresovan za kraj jula..mogli bi nesto da se organizujemo ko je zaintresovan? 

Zdravo,

Zainteresovan sam takodje za autostop do ove putnicke kuce u Gruziji.  

24 godine, iz Sarajeva. Odgovara mi polazak iz BiH, Srbije i bilo kojeg drugog mjesta koji je na putu ka istoku. 

Zivio sam u Turskoj neko vrijeme (jednu godinu u Izmiru i dvije u Istanbulu) tako da mogu organizovati besplatan smjestaj u gradovima koji se nalaze na ruti koja prati obalu Crnog mora i vodi u Gruziju (u Ankaru ne bih isao jer ta putanja silazi sa E80-E70 puta). Stopirao sam prilicno dosta do sada, sve zemlje Evrope, ukljucujuci i rute po Turskoj (Istanbul-Solun-Atina, Istanbul-Izmir-Antalya) i sl. Pricam turski, engleski i nabadam po nesto na ruskom i francuskom. Par godina sam takodje na couchsurfingu/hospitality klubu , i koristio sam u vise navrata interrail/ balkan pass-ove.

Ko je zainteresovan nek se javi na mail [email protected]

Edited by DjetelinaSaCetiriLista

Prošle godine sam bio na letovanju u Gruziji, išao sam sa drugarom i drugaricom autostopom istom ovom putanjom koja je navedena u klubu putnika, pa čisto da dam svoj delić saveta. Nemojte nikako, NIKAKO da skrećete ka Crnom moru pre grada Samsuna. Autoput E80 je odličan i s obzirom da Turci vole da skupljaju stopere, možete da stignete do granice sa Gruzijom za manje od dva dana. Međutim, ja sam imao autokartu Evrope i čitava ta magistrala duž obale Crnog mora je, počevši sa gradom Zonguldakom, delovala kao bogomprokleti međunarodni autoput (vašljiva crvena linija i tako to) ali je zapravo napuštena magistrala kojom prođu kola jednom u dva sata. Tri dana smo stopirali tih 500km od Zonguldaka do Samsuna, kada konačno ponovo kreće autoput ka Gruziji. Tako da eto, ako nećete da zaglavite u brdima kraj crnomorskih sela, predlažem da ne skrećete previše rano ka obali. I još jedna stvar. Turci znaju turski jezik i to je to. Takođe im nije jasno kako to da i niko drugi ne govori turski jezik, ali su razumni, pa će sve da ponovo polako i glasno kako bi ih lakše razumeli. Dakle, naučite neke turske reči. 

Prošle godine sam bio na letovanju u Gruziji, išao sam sa drugarom i drugaricom autostopom istom ovom putanjom koja je navedena u klubu putnika, pa čisto da dam svoj delić saveta. Nemojte nikako, NIKAKO da skrećete ka Crnom moru pre grada Samsuna. Autoput E80 je odličan i s obzirom da Turci vole da skupljaju stopere, možete da stignete do granice sa Gruzijom za manje od dva dana. Međutim, ja sam imao autokartu Evrope i čitava ta magistrala duž obale Crnog mora je, počevši sa gradom Zonguldakom, delovala kao bogomprokleti međunarodni autoput (vašljiva crvena linija i tako to) ali je zapravo napuštena magistrala kojom prođu kola jednom u dva sata. Tri dana smo stopirali tih 500km od Zonguldaka do Samsuna, kada konačno ponovo kreće autoput ka Gruziji. Tako da eto, ako nećete da zaglavite u brdima kraj crnomorskih sela, predlažem da ne skrećete previše rano ka obali. I još jedna stvar. Turci znaju turski jezik i to je to. Takođe im nije jasno kako to da i niko drugi ne govori turski jezik, ali su razumni, pa će sve da ponovo polako i glasno kako bi ih lakše razumeli. Dakle, naučite neke turske reči. 

upravo to,

Istanbul-Izmit-Bolu-Merzifon-Samsun i tek onda uz obalu Crnog mora ka Gruziji

Nezavisno od broja i mjesta boravka nas koji se skupimo za stop, najbolja početna stanica bi nam bila Niš, a do Niša kako znamo i umijemo.

Koju rutu preporucujete za stopanje iz Sarajeva ?

- Da li ici Sarajevo-Sokolac-Vlasenica-Zvornik-Loznic-Sabac-Beograd - 300Km

- ili Sarajevo-Visegrad (130km granica) - Uzice-Cacak-Kraljevo-Krusevac pa ukljucenje na autoput za Nis... (od BiH-Srb granice do ukljucenja na autoput ima 230km

Koju rutu preporucujete za stopanje iz Sarajeva ?

- Da li ici Sarajevo-Sokolac-Vlasenica-Zvornik-Loznic-Sabac-Beograd - 300Km

- ili Sarajevo-Visegrad (130km granica) - Uzice-Cacak-Kraljevo-Krusevac pa ukljucenje na autoput za Nis... (od BiH-Srb granice do ukljucenja na autoput ima 230km

А зашто би ишао за БГ?

Што се тиче саобраћаја, интензитет је сличан, једино нисам сигуран за деоницу од Вишеграда до Златибора. Од Ужица до Појата/аутопута је изузетно густ.

• 3 weeks later...

Ovde na sajtu piše da se vozom može ići do Karsa, pa odatle busom ili stopom do Tbilisija (ima nekih 300 kilometara).