Jump to content

Featured Replies

• 1 month later...

Kako izdati knjigu?

Evo jedan primer, da li dobar ili loš procenite sami.

snežana011

https://www.facebook.com/putokosvetabiciklom

Evo i malo rezultata i još nekih novih podataka:

Cena knjige je bila nešto malo niža od 5 evra. Cena štampe niža od 1 evra. Uz odbitke za razne sitnice (koverte za slanje i sl.), moja zarada po primerku je oko 3,5 do 4 evra.

Preko neta sma prodala ~500 knjiga.

Na tribinama oko 1000. Jesam se iscimala jer sam mesec dana imala tribine po celoj Srbiji na koje sam išla bajsom po svim vremenskim prilikama. Dala sam nebrojene intervjue za lokalne medije, što je mnogo pomoglo posećenosti tribina. Najmanji broj prisutnih je bio 22 (Aleksinac) a najveći Beograd (250 x dve večeri, NS ~200, Niš i Čačak oko 100...). Ako se rešite da promovišete knjigu na sličan način, držeći tribine, mogu vam dati dosta saveta kako da obezebedite dobru posećenost a to znači i prodaju i širenje priče o onome što radite.

Za treći tiraž, po mom odlasku iz Srbije, sklopila sam ugovor sa Lagunom. Uslovi su očajni. Pisac dobija 10% bruto od MP cene, pri tom, kada se pojavi naredno izdanje, to ne znač da je onih 2000 (prvoizdanje) prodato, već da je oko 1000 razasuto po distributerima a prodato je možda 1000. Sve u svemu, pisac ne zarađuje ništa. Ali da bi se doprlo do šire publike (iako je moja koja je bila na tribinama dosta raznolika - i stari i mladi, i muškarci i žene, možda 10% bajkera i 20 % putnika), mora se ući u sistem.

Sve u svemu, moja preporuka je da uradite slično: štampajte o svom trošku da namaknete barem cenu štampe, maksimalno se angažujte oko promocija i nakon toga ponudite nekom izdavaču koji će tad prihvatiti jer je vaše delo tad već dokazano prodatljivo (što oni jedino i gledaju. Inače, iz dva pouzdana izvor asaznala sam d amoj rukopis nisu ni tovorili jer se u sinopsisu pominje d aje reč o putovanju i to smatraju nekomercijalnim štivom).

Srećno! 

P.s. I hvala svima koji us bili na tribinama i/li kupili knjigu

• 1 month later...

Nego, Lazare, Urose, Chi (ko vec ovo cita) gde moze da se kupi vasa knjiga o proputovanju kroz Afriku?

Nadam se da ćemo početkom decembra početi sa kampanjom :)

Ima jako puno posla oko toga, pripremiti crowdfunding, rešiti korice, prelom, i nikad da sve te stvari skupimo na gomilu i započnemo. Ja sam se, eto, trenutno zakucao sa dizajnom korica.

• 2 weeks later...

Daj 5 karata...

Stvarno bih zeleo 5 primeraka, ali mi je problem transfer novca...nemam paypal, a nisam u Srbiji...dajte predlog, da li da se nadjemo kad dodjem do Srbije ili ako treba sto pre sam novac, da se nekako organizujemo preko drugara (mada naravno manje srecno resenje)?

• 4 months later...
  • 2 months later...

Надам се да тема није покојна сад након што је књига изашла. Не видим да је то овде помињано, а занима ме јер и сама планирам да у самиздату објавим неке своје преводе: како се плаћа порез на приход од продатих књига? Нећу да региструјем издавачку кућицу, али хоћу да све буде по закону и да плаћам ћесару ћесарево, тј. само порез на продате примерке и ништа више, јер држави не дугујем ништа ни у фактичком, ни у моралном смислу и нећу да јој дајем ништа преко тога. Како се то ради? И како се опорезује продаја преко интернета? Ако бих направила сајт за продају својих књига, нпр. Хвала.