Jump to content

Featured Replies

Postovani,
Zao mi je shto je ovo bio povod da otvorim nalog na ovom forumu, sto vec dugo odugovlachim, ovoga puta, kao izdavach, imam obavezu da pruzhim informacije i predjem preko nekoliko komentara.
Naime, Snezhana je rekla mnogoooo istine u ovom poslu, ali to i dalje ne trbe nikoga da obeshrabri. Iako je istina da je trzhishte nepostijano, nekolicina samo mozhe da opstane koji poseduju velike infrastrukture i kojima je sve manje u interesu da eksperimentishu sa novim sadrzhajem bez zagarantovane ciljne grupe... Postoji i druga strana, a to je da marketing u Srbiji, usled monopolista koji misle da je dovoljno shto imaju i knjizhare i stamparije i izdavacku kucu, ne zele da se potrude previshe da nadju elternativne nachine trazhenja svoje publike.
O samom marketingu i idejama, ja bih pohvalio i zahvalio se, inache chlanu ove grupe, zlatu koje posedujete i koje uvek rado i nesebichno deli ideje, struchnjaku Nikoli Nikodijevicu, koji je do sada doprineo u mnogome shirenju prodaje i informisanosti izdanja Festine Lente, autora fight club-a: Nevidljiva Cudovista i Bljuc! Kao i prvoj mangi na srpskom jeziku, koja je najuspeshnije izdanje ove kuce: IKIGAMI od motoro mase-a.  Ovo sam naveo cisto kao referencu da uvidite koliko su zapravo knjige vec interenetom rasprostranjene i da su vec u ravni prosechnih izdanja velikih izdavacha.

Elem, da se vratim na tehnichke detalje:
- Izdavashtvo... Svako mozhe da izda knjigu, bila to ne vladina organizacija ili firma sa tom delatnoscu u statutu. Procedure oko samog izdavanja postoje... da ne idem u detalje, primerak se nosi u narodnu bibilioteku, koja vam izda CIP (to se doda u pripremi na poslednu stranicu), i uz uslov da imate pripremljen prelom (InDesign file sa propisanim settingom za crops i bleeds i koricama radjenim u CMYK-u), knjiga mozhe na shtampu.
Od Stamparija... ja preporuchujem nashe saradnike, OFFSET PRINT iz NS-a, cena je manja od 1 eura po knjizi od 300 strana recimo na 1000 komada.

- Distribucija... Sama distribucija i troshkovi izdavacha nisu toliki koliko se navodi. Postoje distributeri koji imaju stabilnu cifru od 10 ili 15% od maloprodajne cene u zavisnosti koju mrezhu pokrivaju.

- KNJIZHARE! Ovo je najveci problem za autore i izdavache koji nemaju svoju infrastrukturu. Dragi moji, knjizhare poput delfi, vulkana.. itd. uzimaju marzhu od 40-50% po MALOPRODAJNOJ CENI! dakle, ako je knjiga 1000 din. Posle prodaje u Knjizhari, troshkova distribucije, shtampe... urachunajte tu i troshkove rada, makar i sami radili, to vreme je utroshen novac, pripeme za shtampu, lekture (ako hocete kredibilitet na izdanju) oko 100-150 dinara po primerku! o cemu cu u nastavku da pishem, ako tu dodju i promocije, troshkovi prevoza itd itd. Vama realno ne ostane nishta :D Ako se pitate: Kako onda izdavachi zaradjuju? Pa, onda samo kad imaju i knjihzare u svojim lancima :D Laguna recimo ima knjizhare Delfi, tako i ostali izdavachi koji su na sceni. Tu ne mozhe NISHTA da se uradi, i jeste josh jedna srpska kontroverzija... nashi partneri iz Japana, inache jedna od najrenomiranijih izdavachkih kuca, bila je sokirana ovom informacijom, gde u poredjenju sa japanom, srpske knjizhare uzimaju vishetruko vece marzhe. recimo da je nekih 15 - 20% fer, shto je i sluchaj u Japanu.

E SAD! Struchnost struchnjaka NIkodijevica i slab marketing u Srbiji, dozvoljava vam da malo rashirite ideje i sami se zauzmete za sopstveni marketing i promociju itd itd. Iskreno, to niko nije ni u stanju bolje od vas da uradi, a knjizhevno veche takvog jednog sadrzhaja bi bilo u mnogome autentichnije od ostalih dosadnih ishchitavanja citata kojie ni sam kao izdavach ne posecujem.
Kljuch uspeha vashe knjige je da ona bude vidljiva ljudima slichnog duha. Takve mozhete naci u mnogim drushtvima i organizacijama, koji ce, verujem, biti vishe nego otvoreni da u okviru svojih aktivnosti organizuje i eventualno veche prezentacje Vashe knjige... i na promocijama, dosadashnje iskustvo govori da uvek ode 50-ak komada u proseku. To znachi, da prodajom na promocijama, ili nekim vashim aktivnostima, ili aktivnostima vashih partnerskih organizacija ne morate da placate knjizharama 40-50% od maloprodajne cene! Online prodaja je takodje vishe nego pozheljna, mozhete lako da stavite neki widget na klub putnika preko kojeg ce ljudi moci da naruche primerak, to je u principu najmanji problem.
Vracam se na marketing, najveca sposobnost je da kroz bilo koju kolaboraciju, date toj ciljnoj grupi ono shto zheli kroz vashu knjigu.
Uzecu josh jedan primer Festine Lente i nashih partnera Sakurabane. Ko ne zna, Sakurabana je drushtvo ljubitelja japanske pop kulture. Osim shto organizuju najvecu konvenciju japanske kulture na Balkanu, imaju i mnoge druge delatnosti i aktivnosti poput, crtachkih radionica, takmichenja u video igrama, kvizova, movie nights itd. Sakurabani i njenim chlanivim aje u interesu da imaju shto vishe naslova u njihovoj biblioteci, a Festine Lente (izdavachke kuce chije je NIkodijevic struchnjak), da ima shto veci prilaz ljubiteljima ovog konkretno izdanja (IKIGAMI).

Ova saradnja se pokazala u oba pravca vishe nego pozitivna, i sada deluje jako prirodna... Elem, ukoliko Vi sa ovom vashom knjigom, mozhete naci adekvatne partnere koji ce pomoci u shirenju informisanosti, onda niko drugi osim Vas nije u stanju da ispromovishe i proda najvishe moguce primeraka.
Svaka kolaboracija zapravo ne mozhe da bude losha, ali Vi trazhite onu najdelotvorniju. Shto je veca mrezha ljudi ukljuchena u samu promocije knjige, veci su joj dometi. Mozhete da brendirate neke detalje iz knjige i vezujete za neka poznata lica, ili bilo shta shto je publici poznato (a da za to ne placate nikakva prava... znachi i matoro :D), takodje, JAKO BITNO, digitalni materijal, FB baneri itd. koji po svom sadrzhaju, kontroverzijama, i prikazom upravo kolaboracijama chija ce poruku biti primamljiva vishe ljudi, takodje u mnogome utiche. Konkretno, Fil Anselmo pravi svoju biografiju, ona ce biti NEVIDLJIVA ukoliko na FB stranici Pantere ili Down-a nema nista o toj vesti. Ili zamislite da Memedovic na svoj profil napishe koju pozitivnu rech o Vashoj knjizi? Ili na kraju krajeva zeli nekako vishe da utiche svojim imenom na isticanje vazhnosti tog naslova? Pa verujem da biste tu znali koji je maksimalni domet. Takvu reklamu, ne mozhe da vam obezbeni ni jedan promoter ni izdavach... knjizhara ni bilo ko...
Onda tu ima josh dosta detalja... Naravno, ako vam naslovnica iole podseca na NATIONAL GEOGRAPHY magazin, bice sigurno i onih koje ce samo taj dizajn privuci.

Od mene toliko...

p.s. NIkodijevicu? Jel sam lepo reko? Ispravi me ako sam neshto zaboravio?

On 5/26/2014 at 2:23 AM, jimilee27 said:
Ili zamislite da Memedovic na svoj profil napishe koju pozitivnu rech o Vashoj knjizi? Ili na kraju krajeva zeli nekako vishe da utiche svojim imenom na isticanje vazhnosti tog naslova?

Ovo nema šanse, i jako dobro (provereno) znam šta pričam kad je o Memedoviću reč.

I uopšte, prilična je utopija verovati da će neka selebriti ličnost tek tako pomoći reklamirajući vas. Morate biti popularni da bi vas neki selebriti reklamirao. A ako ste već popularni, onda vam ne treba selebriti.

Sa većim delom ostalog što je napisano uglevnom se slažem. S tim što napominjem da postoje distributeri koji rade sa samizdat autorima i oni se petljaju sa knjižarama. Nekoliko naših onajn sajtova za prodaju knjiga, poput Knjizara.com preuzimaju od tih distributera papirnata izdanja i uvršćuju ih u svoju ponudu.

Imam par dopuna-korekcija gornjih informacija:

Cena štampe od ispod jednog evra je za knjigu bez ilustracija, i standardna je u Srbiji - ja sam je dobila od 5-6 različitih štamparija. Ali ljudi ovde imaju knjigu sa velikim brojem fotografija, u koloru, te cena sigurno neće biti ispod evra po primerku.

CIP i ISBN se dobijaju kada se odnese narezan disk sa prelomom u NBS.

P.s. nakon svega, nadam se da mi sledi besplatan primerak knjige :P

On 5/26/2014 at 4:37 AM, Snezana011 said:

Ovo nema šanse, i jako dobro (provereno) znam šta pričam kad je o Memedoviću reč.

Memedovic je bio primer u funkciji tematike knjige.

Daleko da je nemoguce, sta vishe, velika je razlika izmedju iskrenog i placenog marketinga. Zna se shta je reklama, zna se shta je komentar... S tim shto "komentari" u javnosti imaju daleko veci odziv od reklame. Konkretno. poruke koje poznate lichnosti shalju preko privatnih profila, delotvorniji su od placenih. Ja konkretno zazirem kad vidim ispod nekog posta na FB-u "SPONSORED", a isti post cu radije detaljno da pogledam ako ga je postovao recimo Rambo Amadeus.

Sve shto pricham, pricham iz iskustva, i sve prethodno navedeno je zapravo vec proshlo testove. Nije da su svi zainteresovani iskljuchivo za novac (uistinu, treba uvek imati u vidu sta osoba koja pomazhe u promociji dobija za uzvrat), iskrena zhelja kod pravih ljudi naidje na razumevanje, evo josh jedan primer kojem je takodje kumovao pomenuti struchnjak Nikola Nikodijevic, jeste da je turneju japanskog benda 101A, koju su organizovali upravo CRV2Studio, nasha izdavachka kuca i Trablmejker, vrlo nesebichno i konstantno promovisao Rambo Amadeus, Tochak... i josh neke lichnosti, izvinjavam se svima koje nisam pomenuo, i takodje je medijska svest bila poprilichno dobra (Naravno da su te lichnosti same po sebi garant nekog kvaliteta, u ovom sluchaju benda 101A). IKIGAMI takodje...

Dakle, ukoliko Vash sadrzhaj vredi, i ambicija je iskrena... To ce se prepoznati kod onih koji to razumeju. Na kraju krajeva, svi vole i da se njihovo ime provuche kroz neshto shto je "uspeshno", ili "zdravog sadrzhaja", drugim rechima, ako ja kao selebriti pozdravim i podrzhim vashu knjigu, sherujem, utichem na neko shirenje... I ukoliko to postane jedno cenjeno i opste hvaljeno delo, imacu samo osecaj satisfakcije (pa i nekulturno recheno reklame jednog pozitivnog imidza) shto sam prepoznao sta i kad treba pomoci... A takvi primeri postoje.

p.s. tek sam sada obratio pazhnju da je rad u koloru. Ne znam koliko je rad obiman i kolika su vam sredstva. Ali ne savetujem da idete na mali tirazh, a kad kazhem mali, mislim na sve manje od 5000. Ofset stampa u boji je isplativa samo na kolichine poput 10.000, to je i neki reper za kataloge u boji velikih firmi, a stamparija koja je prilichno specijalizovana za radove u boji, pogotovo magazine je ROTOGRAFIKA. Poslednji put, koliko se secam, na tirazh od 10.000 za katalog A4 od nekih 150 strana je bila manja od jednog eura.

Slažem se kad je reč o razlici između reklame i sponzorisanja. Ipak, govorite o muzičaru koji je podržao muzički projekat. Ovim momcima treba književnik ili avanturista (a mi takvog nemamo a da je medijski eksponiran) koji će podržati njihovu knjigu. Slažem se da nije nemoguće dobiti iskrenu podršku od poznate ličnosti ali pošto sam štošta i sama probala kada sma pre tri godine kretala na put oko sveta, sa jako dobrom humanitarnom idejom za koju sam tražila podršku na svim mogućim stranama (ne pare već podršku!), pa je nisam dobila, pre savetujem da se ne polažu velike nade u to, već samo u sopstvene snage. U tome je jedina razlika između vašeg i mog pogleda na stvari. 

Takođe, iz ličnog iskustva, znam da samo uporan lični marketing pouzdano donosi rezultat - publiku i sve što uz nju ide. Imala sam 50 ljudi koji su me pratili 2011. a sada nekoliko hiljada njih i vrlo lep prolaz u medijima a sve zahvaljujući ličnom angažmanu. Na kraju krajeva, i sami momci iz KP-a vide kolikom brzinom je sve krenulo nabolje u Klubu otkad su zalegli da rade na njegovoj promociji. Mislim da je to najbolji dokaz kako treba raditi i kada je reč o knjizi - maksimalni lični angažman, a ako neko uskoči da pomogne - super, tim bolje. Ipak, ne očekivati čudo i ne zaletati se (izvinjavam se ali 10000 je nerealno prodati u Srbiji, tiraži u Jugi su bili 10-20000 i smatrali su se više nego dobrim).

• Author

Fotografija neće biti, nego samo ilustracija. Linijski crteži bez velikih tamnih površina i nikakav kolor. 

Napisali ste mnogo toga što nismo znali, tačnije o čemu pojma nismo imali. Ako se izdavač neće iscimati oko promocije, kog će nam onda vraga izdavač? Na osnovu svega pročitanog, ispada da bi najbolje bilo da sami izdamo knjigu, sakupimo koliko god možemo u pretprodaji, i onda je promovišemo preko ovog sajta, fejsbuka i na tribinama o putovanjima. Na našu tribinu u Beogradu došlo je 150 ljudi. U Pančevu je bilo 60ak, a u Sarajevu, gde još uvek nemamo nikakvu publiku (tek smo počeli sa tom regionalnom pričom) nešto preko 40. 

S obzirom da sad već imamo i dosta video-materijala, mogla bi se ta tribina, promocija, književno veče napraviti prilično atraktivno i zabavno. Takođe možemo organizovati i neke besplatne radionice o putovanjima na kojima bismo usput promovisali i knjigu, nešto na tragu onoga što je golosina predložila. Da bude neka fora, ne samo obična promocija.

Možda bi vredelo pokušati sa crowdfundingom. Nek se skupi i 300 evra, opet dobro, bar nećemo i tih 300 morati dati iz svog džepa. 

Ne bih se usudio da štampamo više od 500 primeraka. Ukoliko se to rasproda, lako ćemo izdati drugo izdanje.

Evo jedne od ilustracija: mapa prvog poglavlja. Svako poglavlje imaće svoju mapu.

1238360_10152413226371543_76651186417165

Prekova ideja za promocije je da stopira do mesta gde ih održava. Moja je takođe u vezi s mojim načinom putovanja, ali neću je za sada otkrivati. Imalo bi smisla da i vaša bude vezana za način na koji ste putovali.

Pada mi na pamet i da biste mogli da pozovete sve CS iz gradova gde ćete je promovisati, da se na neki način uključe u njenu distribuciju i promociju. Sigurno može da se nađe neki originalni način.

On 5/26/2014 at 9:14 AM, Lazar said:

Ne bih se usudio da štampamo više od 500 primeraka. Ukoliko se to rasproda, lako ćemo izdati drugo izdanje.

Mala tajna (možda još nekom bude korisno da zna) kako da se ne cimate za svako izdanje iznova ga noseći u NBS po CIP (što košta oko 20 evra a plus morate da ostavite i 6 primeraka knjige): Odmah u impresumu navedete da je tiraž 2000 ili 5000 i sve dok ne prodate izdanja do tog broja, ne morate da imate novi CIP :)

• Author

Razgovarao sam juče sa jednom poznanicom koja je dosta upućena u svet izdavaštva, jer je radila kao lektor po raznoraznim velikim izdavačkim kućama. Prenosim njene reči:

"Ljudi misle da to ide tako, ti pošalješ rukopis, onda tamo neko sedne i pročita ga. Ni slučajno! Ti pošalješ rukopis, on stigne u kancelariju izdavača. Tamo neko otvori paket i stavi tvoj rukopis na jednu od gomila stvari koje treba pogledati jednog dana. Onda se svi ti rukopisi povremeno premeštaju kada treba pospremiti kancelariju ili kada jednostavno nekome smetaju tu gde jesu. Možda za pola godine, ili za godinu, sekretarica konačno pita može li da baci sve te papire koji stoje od ko zna kada, jer se stalno gomilaju novi. Onda neko uzme pa prelista, može se desiti čak i da pročita. Ali ako hoćeš da ti izdavač zaista pročita rukopis, mora ga pozvati telefonom neko bitan i reći: 'Hej, ovo moraš da pročitaš.' Inače najverovatnije neće biti ništa od toga, ako ih baš budeš smarao možda ti odgovore da im tekst ne odgovara - što neće značiti da su ga pročitali."

Издате сами и то је то. За почетак 500 комада, није то много, а распродаће се сигурно.

On 5/28/2014 at 11:03 AM, Lazar said:

Razgovarao sam juče sa jednom poznanicom koja je dosta upućena u svet izdavaštva, jer je radila kao lektor po raznoraznim velikim izdavačkim kućama. Prenosim njene reči:

"Ljudi misle da to ide tako, ti pošalješ rukopis, onda tamo neko sedne i pročita ga. Ni slučajno! Ti pošalješ rukopis, on stigne u kancelariju izdavača. Tamo neko otvori paket i stavi tvoj rukopis na jednu od gomila stvari koje treba pogledati jednog dana. Onda se svi ti rukopisi povremeno premeštaju kada treba pospremiti kancelariju ili kada jednostavno nekome smetaju tu gde jesu. Možda za pola godine, ili za godinu, sekretarica konačno pita može li da baci sve te papire koji stoje od ko zna kada, jer se stalno gomilaju novi. Onda neko uzme pa prelista, može se desiti čak i da pročita. Ali ako hoćeš da ti izdavač zaista pročita rukopis, mora ga pozvati telefonom neko bitan i reći: 'Hej, ovo moraš da pročitaš.' Inače najverovatnije neće biti ništa od toga, ako ih baš budeš smarao možda ti odgovore da im tekst ne odgovara - što neće značiti da su ga pročitali."

Ne znam apsolutno nista o izdavastvu, ali ovako nesto sam ti i ja mogao reci. Pretpostavljam da je takva situacija svuda u svetu. U vec razvijenim izdavackim kucama ne mozes izdati knjigu, a da nemas nekog "bitnog" da te preporuci. Situacija je naravno drugacija kod manjih i specijalizovanih izdavaca.

Mislim da ta prijateljica malo preteruje. I ja sam radila godinama za razne izdavačke kuće kao lektor, između ostalog i za Lagunu. Urednici čitaju rukopise ali tek kada moraju. U slučaju Lagune to znači sledeće: zvanični rok za čitanje je šest meseci. Kad rukopis stigne u redakciju, zavede se i autoru s epošalje zvanični dopis da je rukopis zaveden i da će proći šest meseci dok ga neko od urednika ne pročita. Tokom tih šest meseci, rukopis se nekoliko puta seli s police na policu. Uoči isteka šestog meseca, sekretarica obavesti jednog od urednika da ga čeka xxx rukopisa za taj mesec. Onda urednik čita siže rukopisa, na jednoj stranici A4 formata (koji se - siže - obavezno šalje). Ukoliko ga siže zainteresuje, pristaje da pročita i rukopis. Sviđalo se to nama ili ne, mislim da je prilično fer, budući da se godišnje u Srbiji objavi preko 600 romana! Od toga, najviše 20 zaslužuje da se svrsta u književnost.

Sa ostalim izdavačkim kućama je slično, s tim što: ne šalju zvaničnu info da su primili rukopis, a i ne čeka se toliko - ako siže zainteresuje urednika, rukopis bude pročitan i za dva-tri meseca, ako ne - nikad ga i ne pročita.

Uostalom, postoje onoliki konkursi za prvu knjigu, ako neko ne želi da čeka svoj red kod izdavača a siguran je u kvalitet svoje proze. I nisu namešteni, barem oni najugledniji nisu - to odgovorno tvrdim.

Mnogo veći problem sa izdavačima je taj što autorima daju mizeran procenat - 10% od prodatih primeraka, a zauzvrat nemaju nikakvu obavezu. A koliko zarađuju, svako može da izračuna: cena po primerku knjige do 300 str, formata A3, broširan povez, plastificirane korice... nije ni jedan evro. Prosečna cena knjige (po onome što ja vidim onlajn) je 7-8 evra. Ako Izdavač ima svoju knjižaru, što znači da ne plaća marže, on je po prodatom primerku dobar (kada se odbije porez i troškovi zakupa prostora i ostalog) najmanje 5 evra. Da ne govorimo o tome što je autoru gotovo nemoguće da ima uvid u to koliko je primeraka prodato, ni koliko je izdanja štampano.

Edited by Snezana011

Predlog: pošaljite rukopism Matici srpskoj, na njen tradicionalni konkurs Prva knjiga.

To je najstariji i najugledniji književni konkurs još iz doba Jugoslavije. Radovi se šalju pod šifrom. Žiri čine najugledniji književni kritičari.

Bira se 3-5 knjiga (zavisno od materijalne situacije te godine), i to različitih žanrova.

Rok za slanje je uvek bio do 31. decembra tekuće godine a starost autora je, ako se ne varam, sad pomerena na 35 godina.

Pobeda na njihovom konkursu znači sasvim pouzdano da imate otvorena vrata za kritike i recenzije u novinama. Doduše, moraćete sami da se iscimate obilazeći redakcije, ali nećete morati da uveravate novinare da vaša knjiga vredi. Svako ko iole nešto zna o izdavaštvu, zna koju težinu ima kada se kaže da ste objavili u Matici srpskoj kao pobednici na konkursu za prvu knjigu.

Uostalom, prosurfujte i pogledajte koja su sve (buduća) velika književna imena bila laureati na tom konkursu.

A i inače bi bilo preporučljivo da dobro pretražite po netu gde postoje sasvim pouzdane informacije, kao ovde recimo. Možda je rešenje za vašu dilemu - izdavač ili samizdat, upravo - ugleni konkurs na kome biste (sa velikim izgledima) pobedili. Ako ne uspete, uvek možete da s evratite opciji samizdata ili nuđenja rukopisa izdavačima.

Edited by Snezana011

P.s. (Ja o ovoj temi mogu danima, očito) U Dereti recimo čitaju garantovano sve rukopise i to vrlo brzo, za mesec-dva. A još pre nekoliko dana, u FB porukama ponudila sam Lazaru da vas povežem sa njihovim urednikom kog poznajem jako dobro. Dereta je velika i jaka izdavačka kuća a nedavno su objavili i sabrana dela Stevana Pešića, tako da ima rezona da se vaša knjiga nađe u 'takvom društvu'.

Čini mi se da na ovom topiku sad imate sve što ste oduvek hteli da znate o objavljivanju knjige a niste smeli da pitate :) Samo treba da se odlučite šta hoćete.

• 3 weeks later...
  • Author

Hajde da nastavimo. Pod uslovom da sami izdamo knjigu - oko 350 stranica, gomila crteža, ništa u boji - i odlučimo da je prodajemo preko sajta i na predavanjima, koliko mislite da bi jedna takva knjiga trebalo da košta?

Koliko primeraka mislite da bi trebalo da odštampamo?

Da li bi imalo smisla pokušati sa crowdfundingom novca za štampu? S obzirom na veličinu knjige, format i crteže, kontam da štampa neće ići ispod 2 evra po komadu. Za 500 komada, treba odmah calnuti iljadu evra, a to nije mala para. 

S obzirom na veoma detaljne mape, možda bi bilo bolje odabrati format koji je nešto veći od standardnog knjiškog formata. Šta mislite o tome? 

Nova verzija mape prvog poglavlja.prvop.jpg

Продају се и оне Младинска књига књигетине о свему и свачему, оне дрвене Библије и књиге о славама иду и по 6-12000, е сад, они имају машинерију... продају се и на Лимунду за 99 дин :)

Може да кошта колико хоће, питање је ко ће уопште да купи ако буде јака цена...

Коментар на то да би цена могла да буде "јача". Можете да ставите и 4000, али ко ће то купити?

Ofaj, ako je tema jos zifa, imao bih ja nesto da priupitam.  shtrumpf

Naime, ja sam se jafio nekoj izdavackoj kuci i stiglo mi je danas: "Mi bismo objavili knjigu u tirazu od 1000 primeraka (po ceni od 15e), vas honorar bi iznosio 7 posto od maloprodajne cene knjige, uplacen u iznosu 60 dana po objavljivanju".

Sad, pre nego krenem da ih zapitkujem za pojasnjenje, mozda je bolje ovde da ispipam.  :gossip:

Sta mu dodje ovo - honorar? Jel' posle 60 dana, meni kao dobace 7.% od prodatih primeraka, :bang:  ili  dobijem kes od oko 1000e?

Fala!