Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav, citao sam ovaj forum zilion puta, iako ne pisem. Tako naletjeh opet na njega tj. na neku temu trazeci iskustva za Brno nocas. Idem preko CEEPUS programa iduceg semestra na razmjenu, ali moram da se odlucim za nekoliko aplikacija (3, max 4, i to su mi ucinili s faxa) dok ne budem vidio dje sam konacno primljen. Ostalo je jos nepunih 16 dana do zakljucivanja aplikacija, a ja sam za sada prijavio samo Bratislavu jer za nju znam iskustva iz prve ruke.

U ponudi su univerziteti u sledecim gradovima: Bratislava i Zilina (Slovacka), Krakow (Poljska), Brno i Ostrava (Ceska), Varna (Bugarska) - od onih izmedju kojih se mislim, a Bec i Ljubljanu sam otpisao (Bec ni ne mogu da dobijem na ovaj nacin zbog prosjeka, a u Ljubljanu jednostavno ne bih). Na sajtu sam vidio jos dosta pobrojanih gradova ali na fakultetu su mi izvukli samo ove, tako da pretpostavljam da ostali nisu odvojili mjesta za naredni semestar, vec su cisto na listi jer su onako inace u saradnji s mojim.

Ono sto mene najvise zanima je... Provod. :) Iskreno ja sam sve samo ne student za primjer i idem cisto malo da odmorim i promijenim, ako se sta od ispita da tamo - super (a cuo sam da je u vecini ovakih programa relativno lako, jer te profesori ne gledaju kao njihove redovne studente), ako ne nebitno, znaci nije mi prioritet kvalitet univerziteta, stavise, to mi je na zadnjem mjestu (iako mislim da su svi dobri jer su svi drzavni). Znaci, ubio bih se da odaberem neki smoran grad. Klubovi, zurke, festivali, putovanja (s te strane je Bratislava na najboljoj lokaciji, geografski), uopste tako neki sadrzaji su ono sto me zanima.

Zanimaju me i one osnovne stvari - hrana, gradski prevoz i taxi, kvalitet domova, jer ipak ja ne znam nista o svemu tome u navedenim gradovima.

Tako da bi mi valjalo sto vise brzih informacija, da donesem konacnu odluku za sta jos da apliciram. Hvala unaprijed.  :)

Edited by stefank

• Author

O Krakowu sam dosta uspio da nadjem (pa i na ovom sajtu) i komentari su uglavnom pozitivni, da je grad pun mladih ljudi, provoda itd. Tako da njega prijavljujem.

Sto se Varne tice nadjoh na nekom drugom forumu da je ona ljeti super za provod jer je na moru i prepuno je turisticko mjesto. Ali, ja idem zimi, kakva je situacija tada?

Zilina i Ostrava bih rekao da su dosadni gradovi iz ovog sto sam uspio da nadjem, mada sam nasao samo povrsne informacije.

Zasto Bratislavu da otpisem za provod? Cuo sam drugacije informacije od drugarice koja je bila prosle godine, zato pitam...

Brno je isto prilicno zanimljiv izgleda, ako grijesim ispravite me.

Kao sto sam ti napisao, Krakov prvi izbor, eventualno Brno, ali vise zbog turistickog potencijala i dobre lokacije nego zbog samog provoda.

Sta si cuo od drugarice? Daj i meni te informacije obzirom da sam u Bratislavi minimum jednom mesecno poslednje 4 godine i jos mi je misterija sto se nocnog provoda tice...

• Author

Ma pricali smo uopsteno, nije mi rekla nista konkretno, ali mi je rekla da nema sanse da ce mi biti dosadno. Ona je bila tamo prosle godine od septembra do kraja januara, takodje preko CEEPUS-a. Kaze da su oni bukvalno svakog dana imali studentske zurke u domu, koje su se cesto nastavljale i po gradu jer ima par kluba koji rade do jutra, da je pice jeftino (jeftinije nego u CG) i da je atmosfera u njima prilicno ziva.

Cijenim vase misljenje jer ste ipak svi koji komentarisete bili u tim gradovima, stoga za Krakow i Brno definitivno apliciram. :)

Cekam jos dan-2 da opet stupim u kontakt sa zenom koja je zaduzena za ove razmjene kod nas jer imam jos nekih nejasnoca, a to je da na sajtu CEEPUS-a postoji izbor mnogo vise gradova ali su pod (*) oznakom, sto vjerovatno znaci da nesto trenutno nije u ponudi. Medjutim, ti sa zvezdicom su i meni "sumnjivi" tj .vjerovatno prijava nije moguca ove godine, ali ima nekih bez zvezdice, a koje mi nisu izlistali na fakultetu. Tu cini mi se spadaju Klagenfurt (fin gradic koliko sam vidio ali bih rekao krajnje dosadan), Budimpesta, Prag i jos svasta nesto zanimljivo (bar jos 2-3 veca grada, i 5-6 manjih). Mala je sansa da je nesto od njih moguce kad mi ih nisu dali u ponudi na fakultetu, ali eto da provjerim jos jednom prvo. Tu se vec pored Praga ne bih mislio, a bogami i Budimpesta mi je skroz ok.

Kakva je Varna zimi? Ne mogu nidje da nadjem podatke o zivotu van sezone tamo, a procitao sam da je ljeti prilicno puna i da vrvi od nocnog zivota. Ali to meni ne igra ulogu jer mi je zimski semestar od septembra do januara, a ne znam kako je tada, nidje ne mogu da nadjem neka iskustva o tom gradu.  :-\

Edited by stefank

• 2 months later...
  • Author

Pozdrav, dobio sam Varnu ipak. :) Rezervisao sam i dom, znaci definitivno je, idem nedje pocetkom septembra.