Jump to content

Featured Replies

Posted

No sada se već prepliće putnički film, film koji asocira ne neke predele i slično, i film koji je dobro pogledati u kontekstu celokupne kulture neke zemlje... Čini mi se da bih imala više ideja za knjige, nego za filmove koje bih ovde navela :)

Evo i ta tema, jednako vazna kao i putnicki film ako ne i vaznija :)

I opet ima podela na putnicke knjige, putopise, knjige koje asociraju na neke predele, i knjige koje je dobro procitati u kontekstu ... -odlicna podela rayela

Sta meni prvo pada na pamet:

Henrik Sjenkjevič - "Kroz pustinju i prasumu"

Džozef Konrad - "Srce tame" i verovatno kompletan opus, ko je citao vise neka preporuci...

Žil Vern - kompletan opus

nikako zaboraviti Danijela Defo-a i "Robinzona Krusoa" koji dodje nesto kao biblija :)

Džek London- kompletan opus sa sve putovanjima preko dalekog severa i "Krstarenje Snarka" kao njegovo putopisno delo

Džonatan Svift- "Guliverova putovanja"

Hemingvej- "Za kim zvone zvona"... ma još puno toga...

"Soba sa pogledom" Forster

Džon Fauls (Fowles) "Carobnjak" iliti "Magus"

Čehov - "Stepa" preporuka Bokonona...

Tven - "Dozivljaji Haklberi Fina"

meni nezaobilazni "Brežuljak Votersip" :)

Tor Hejerdal i "Kon-Tiki" genijalna priča o plutanju splavom od balze preko Tihog okeana, "Fatu-Hiva" koju još nisam našao nigde, i "Ekspedicije Ra" o eskpedicijama na brodu od papirusa preko Atlantskog okena...

naravno, ovoga ima jako puno, pa polako, ne valja zuriti,napravicemo i ovde poduzu listu...  Vec vidim kako bokonon i rayela nabacuju po 20 naslova  :eat:

Verujem da ce i ostali imati sta da dodaju  :)

:mrgreen:

a jel ima neko onu knjigu od Feliksa Kanica iz Srbije i Balkana, sa sve ilustracijama? To bih voleo da procitam..

i uopste, aj preporucite nekog putopisca koji je tako obilazio nashe krajeve... (a da nije Rebeka Vest).

Naivan. Super.

Dopler.

Volvo kamioni.

-Erlend Lu

sjajno stivo, novo, na momente briljantno, nepretenciozno, udareno u glavu, a tice se putovanja, po nordijskim zemljama.

@mpetrovic - matijas sandorf od zila verna se desava po dalmaciji, ako to spada u nase krajeve. meni je svojevremeno to bila jako draga knjiga.

Dopler nije baš bukvalno putopis (mada ima onih scena sa pogledom na Oslo i okean sa brda), ali je definitivno sjajna knjižica.

A iz tih krajeva je i uzbudljiva pripovetka Edgara Alana Poa U malstremskom vrtlogu sa izuzetno živopisnim opisom fjordova, ostrva, morskih struja i strmih, golih, zagasitocrnih brda iznad njih.

@mpetrovic

Čeda Antić je priredio knjižicu Zemlja praznika / Grad spomenika o odnosima Srbije i Britanije u 19om veku. U njoj možeš između ostalog da pročitaš kako je neki Englez (čini mi se neki državni službenik) putovao od Beograda do valjda Negotina i šta je sve konstatovao usput o Srbiji. Putovanje je bilo prava avantura jer je 19. vek, novembar i Balkan. I pričica je zanimljiva pre svega iz tog razloga što su u pitanju nama bliski i poznati drumovi i krajevi, ali u prilično starom izdanju.

Inače nisam viđao strane putopise iz Srbije, a od domaćih pisaca mislim da je Jone bez premca. Dosta ispred Rastka, Alasa, pa i Isidore. Moj favorit je priča Put kojim se ređe ide.

• Author

Jel čitao neko Džeka Keruaka ?

Negde sam čitao da je on bio autostoper, i da je i pisao o putovanju...

Interesuje me kakve su knjige tipa : "On the road" i "The lonesome traveler" npr.

Plus, ako neko ima nešto, bilo šta od njega, rado bih bacio pogled...

Pominjali su mi ga neki gosti sa HC-a u pozitivnom kontekstu...

:mrgreen:

"on the road" je njegovo najpoznatije delo i meni je svojevremeno bilo otkrovenje...

keruack je bio bitnik i uz ginzberga, barouza i ostale, pravio revolucije po americkim putevima..

medjutim, ne moze se reci da je u umetnickom smislu, ova knjizevnost dobra.. vise je fenomenoloski ostavila traga..

licno obozavam da citam keruacka i preporucujem "darma lutalice", kao i poeziju..

imam sve sto je prevedeno na srpski, uglavnom su to starija izdanja i teze se mogu naci, pa ako bude frke,

slobodno cimaj, bice mi drago da kruze..

pozz

Pisac Bill Bryson, ili Bil Brajson poreklom Amer, ali zivi i radi u UK gde je sa rancem na ledjima stigao 73 godine, ozenio se i eto ostao. On je jos jedan novinar pored ne znam, Golemana, Toni Parsonsa, Nik Hornbija, koji je postao pisac pa mu je stil veseo i lagan, a ipak dubok i edukativan.

Za razliku od drugih Brajson je pisao putopisne reportaze za Tajms i Independent pa otud i knjige o putopisima.

Za Magistraturu sam dobila knjigu NI OVDE NI TAMO. Knjiga je duhovita i vesela i po malo surovo iskrena, a govori o putovanjima kroz Evropu uzduz i popreko od Skandinavije do Istambula.

Drugi primamljivi naslovi su Izgubljeni kontinent, I ja sam ovde stranac, Africki dnevnik Bila Brajsona i hmm, pa moze putovanje kroz istoriju nauke - Kratka istorija bezmalo svacega.

Evo opet ja, ali ima jedna knjiga koja je nesto kao Biblija za hitchhiking. Nedavno sam je dobila na svoje veliko iznenadjenje od jednog svog gosta i jako sam se obradovala :)

To je Led by Destiny od Kinge Freespirit, verovatno su neki vec culi za nju. Knjiga je nedavno prevedena na Engl. i to je dnevnik iz svih zemalja od USA preko Ekvadora, Perua do Azerbejdzana, Laosa, Kine....

Ne treba zaboraviti Tolstoja, i pogotovu njegove Kozake, neverovatan opis zivota sjedinjenog sa divljom prirodom. On je opisima ovekovecio Krim i Kavkaz, a tu je i Puskin koji je pisao o raznim zabitim ruskim gubernijama, Omsku, Ekaterinburg itd.

"Dnevnik jednog motorcikliste", je meni jedna od najinteresantnijih putopisnih knjiga  smartass

i jos jedna, nije bas putopisna kao gore pomenuta ali je super knjiga

"Cekajuci sneg u Havani" od Karlos Ejre

Knjiga koju je napisao Marko Polo (tačnije - njegov kolega sa robije, kome je ovaj ispripovedao svoj putnički život) nosi naslov Milion i može se pronaći u knjižarama. Što se mene tiče - obavezno štivo za svakog putnika-početnika :)

Sad, moglo bi se nabrajati do u besvest, od Homerove "Odiseje" do Džojsovog "Uliksa" - pa ću, za početak, probati da se setim nekih naših putopisaca.

Crnjanski se ozbiljno bavio putopisima. Možda najviše u knjizi Kod Hiperborejaca - ta knjiga je, zapravo, daleko više od putopisa (istovremeno je i rasprava o umetnosti, filozofiji, itd) ali sadrži sjajne putopisne momente. Naravno, ne treba zaboraviti ni Dnevnik o Čarnojeviću.

Andrić je pisao putopise, tu i tamo, ima par interesantnih u Staze, lica, predeli - ako se ne varam :)

Rastko Petrović - Ljudi govore - nekih 60ak strana o jednom malom jezeru, ostrvu i selu u Španiji. Zanimljiv, prilično originalan pristup (puto)pisanju.

Đorđe Radenković - Pustinja i ljudi - kolekcija novinarskih putopisa iz celog sveta. Nudi mnoštvo interesantnih podataka i zapažanja, mada se meni baš ne dopada suvi novinarski stil, koji se bavi gotovo isključivo faktografijom.

Naravno, tu je i Tibor Sekelj, Željko Malnar (U potrazi za staklenim gradom, jedna od knjiga koje su me navukle na putovanja) i mnogi drugi.

aj preporucite nekog putopisca koji je tako obilazio nashe krajeve...

Imam knjigu "Britanski putopisci o našim krajevima u XVII-XIX veku" - možda se ne zove baš tako, al svakako je slično, trenutno mi nije pri ruci. Uglavnom sadrži putopise iz vremena kada je granica između Austrougarske i Otomanskog carstva prolazila između Zemuna i Beograda.

Našim krajevima, u otomansko doba, putovao je i najveći turski putopisac Evlija Čelebi - u pitanju je ogromna knjižurina, koja je čak prevedena i na srpski :) Ne znam kako se zove, u biblioteci je neko iščupao prvih dvadesetak strana.

Eto, za početak :) 

• 1 month later...

Dučićeva knjiga Gradovi i himere. Dubina njegovog opažanja i doživljaja gradova (a na 250 strana je opisao svega nekoliko grada: Ženeva, Pariz, Rim, Krf...) je neverovatna, da se učimo od njega!  clap

Knjiga se može naći za 100 dindži kod uličnih prodavaca na Terazijama, Politikino izdanje.

• 2 months later...

e sad nije bash prava putopisna literatura, ali to je ta kategorija..

knjiga se zove Blago na putevima Jugoslavije, ja imam izdanje iz 1983.

Alfabetskim redosledom opisuje mesto do mesta, po celoj Jugoslaviji, podeljeno po republikama. Nije bash da ima svako mesto, ali je izbor odlican i opsiran. Akcenat je stavljen na istoriju, i istoriju umetnosti. Tako da je svaka crkva, zamak, stara kuca isl. lepo opisana, kao i lokalna istorija kraja/mesta, po neka lokalna legenda itd. Razocaravajuce je sto prirodne znamenitosti skoro uopste nisu obradjene. E da, ima i mnogo lepih slika, vecina u boji, i na kraju knjige ekstra detaljne putne mape. I milion detalja za koje nemate pojma da mogu da postoje o raznim mestima. Stvarno preporucujem.

• 2 weeks later...

@Petrović

Video sam sinoć na sajmu knjigu Putovanje po Hercegovini, Bosni i Staroj Srbiji, od izvesnog Giljferdinga koji je izgleda neki zanimljiv ruski baja iz 19og veka. Cca 380 strana, poveći format, 3500 dindži.

Gornji obruč štandova. Sam štand ne bih da pominjem javno iz jasnih razloga.

hej, hvala za informaciju, al ovaj sajam cu da propustim..

nego, citao sam odlomke iz te knjige, iz stare Srbije. preporucujem svima =]

Simeon Pišćević

Život generalmajora i kavaljera

Simeona sina Stefana Piščevića

Zbignjev Herbert : Varvarin u vrtu

Anri Mišo: Varvarin u Aziji

Nikolaj Rerih: Altaj Himalaji

Jasen Boko: Peta strana svijeta

Brus Fejler: Tragom Biblije

Arijus van Tinhoven:Strahote rata u Srbiji(dnevnik ratnog hirurga 1915.g)

Tom Stendidž:Istorija sveta u šest pića

-pivo u Mesopotamiji i Egiptu

-vino u staroj Grčkoj i Rimu

-žestgoka pića u doba kolonijalizma

-kafa u doba racionalizma

-čaj i britansko carstvo

-koka kola i uspon Amerike

Lorens Darel: Duh mesta

Dzek Vederford: Dzingis Kan i stvaranje savremenog sveta

-

• 2 months later...

knjiga,  Bili Brajson, Ni ovde ni tamo. putesestvije po evropi. Prava knjiga za sve sa ovog foruma

• 1 month later...

Ova knjiga je jedna od najboljih ili mozda najbolja na ovu temu. Pored vojne i politicke istorije ima poglavlja o demografiji, kulturi, privredi, graditeljskim poduhvatima, Istanbulu... Ako vas zanima i imate vremena procitajte. Knjigu je priredio francuski profesor Rober Mantran, izdavac je clio 2002. godina. I da, knjiga ima oko 800 strana. Da ne bude da vas nisam kasnije upozorio :)

• 5 months later...

Znam da se kasno uključujem, ali upravo sam pronašla forum i zaista mi se dopada. Za one koji bi voleli da pročitaju spise sa putovanja po Srbiji preporučujem Rastka Petrovića i knjigu "Putopisi" koja zapravo predstavlja skup putopisnih članaka. Tu su putopisi iz Srbije (Kosovo, centralna Srbija), Makedonije, Dalmacije - što se tiče naših krajeva. Ko želi još da uživa u sjajnim opisima tu je i putopis iz Italije, Libije, Afrike. Teško ćete je naći u prodaji (posl. izdanje štampano je 1988), ali biblioteke je sigurno imaju.

• 2 months later...

Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed  od Jared Diamond-a.

Osnovna namena ove knjige nije putopis. Autor istražuje razlog propadanja drevhih civilizacija i šta bi se moglo desiti sa današnjim svetom.A putopis koristi kao osnovno sredstvo da dokaže svoje ideje.

Knjiga deluje kao bosanski lonac , ima svega po malo: vikinzi, maje , poslednji stanovnici uskršnjih ostrva , zašto narodni skandinavije nisu uspeli na grenlandu (zbog prepotentnosti) ... A tu su i sadašnja društva  : Kina , Dominikana , Haiti , Nevada , Australija ...

Knjiga funkcioniše na puno nivoa . I kao putopis i kao istorija i  kao dobar avanturistički  roman i kao psihološki triler.

Na kraju zaključak Kolapsa može da deluje naivno ali ovo je svakako vredno čitanja.

Philipp Vanderberg - Nofretete

Egon Erwin Kisch - Meksiko

Klod Levi Stros - Tuzni tropi

Margarite Harmon Bro - Indonezija

Sve od Stevana Pesica (Katmandu, Sarat i Vipuli, Svetlo ostrvo, Tibetanci)

Zve od Zenona Kosidovskog (Biblijske legende, Kada je Sunce bilo bog, Lisipovi konji i druge price, Kraljevstvo zlatnih suza)

Osnovna namena ove knjige nije putopis. Autor istražuje razlog propadanja drevhih civilizacija i šta bi se moglo desiti sa današnjim svetom.A putopis koristi kao osnovno sredstvo da dokaže svoje ideje.

Knjiga deluje kao bosanski lonac , ima svega po malo: vikinzi, maje , poslednji stanovnici uskršnjih ostrva , zašto narodni skandinavije nisu uspeli na grenlandu (zbog prepotentnosti) ... A tu su i sadašnja društva  : Kina , Dominikana , Haiti , Nevada , Australija ...

Knjiga funkcioniše na puno nivoa . I kao putopis i kao istorija i  kao dobar avanturistički  roman i kao psihološki triler.

Na kraju zaključak Kolapsa može da deluje naivno ali ovo je svakako vredno čitanja.

Knjiga je prevedena na srpski pod naslovom : Mikrobi,puške i čelik, izdavač IP "Dosije"beograd

Zadnje što sam ja pročitao je starofrancuski spev iz XIII ili XIV veka "Putovanje Karla Velikog u Jerusalim i Carigrad" i to je najstarije delo ove vrste na koga sam naišao.

Knjiga je prevedena na srpski pod naslovom : Mikrobi,puške i čelik, izdavač IP "Dosije"beograd

Nije to ta knjiga.

Mikrobi puske i celik je Guns, Germs and Steel , ne Collapse.

To je prva knjiga koja istrazuje sta je dovelo do uspeha civilizacija .Collapse je nastavak i proucava krah civilizacija.

Guest
This topic is now closed to further replies.