Jump to content

Featured Replies

Posted

"One way" obicno ima priblizno istu cenu kao i povratna, ponekad cak i vecu, osim kod lowcost kompanija.

Zato, ako vec nemas para, svakako da ti se vise isplati da uzmes jednu povratnu sad, nego dve "one way", u ukupnom zbiru ces platiti manje.

Ovo jesam znao, ali me kopka sledeće: imam li neke penale, sadašnje ili buduće, ako kupim povratnu kartu i posle odlaska otkažem povratak, ili se prosto ne pojavim? (Ili još gore, preskočim odlazak, al' kontam da se time automatski odričem i povratka.)

Imao sam par situacija gde bi mi ova varijanta baš odgovarala (odlazak regularnom kompanijom po povoljnoj ceni povratne, a povratak low-costerom drugom rutom ili u boljem terminu).

"One way" obicno ima priblizno istu cenu kao i povratna, ponekad cak i vecu, osim kod lowcost kompanija.

Zato, ako vec nemas para, svakako da ti se vise isplati da uzmes jednu povratnu sad, nego dve "one way", u ukupnom zbiru ces platiti manje.

Ovo jesam znao, ali me kopka sledeće: imam li neke penale, sadašnje ili buduće, ako kupim povratnu kartu i posle odlaska otkažem povratak, ili se prosto ne pojavim? (Ili još gore, preskočim odlazak, al' kontam da se time automatski odričem i povratka.)

Imao sam par situacija gde bi mi ova varijanta baš odgovarala (odlazak regularnom kompanijom po povoljnoj ceni povratne, a povratak low-costerom drugom rutom ili u boljem terminu).

a kako bi mogli da ti naplate penale ako se ne pojavis na povratnom letu? da ti salju tuzbu  :bang:.....

nemoj bre da preterujes s takvim pitanjima :LOLLL:...a sto se tice preskakanja odlaska, to uglavnom znaci ponistavanje cele karte, mada, ponovo i to ne mora da znaci ukoliko je drugacije naznaceno u uslovima karte...

Zavisno od kompanije, moguce je da imas penale, to bi trebalo da proveris pre nego sto uradis. Recimo, znam da u Brazilu kompanije TAM i GOL umeju da naplate neke penale za slucaj nepojavljivanja na let, za svaku klasu leta postoji odredjeno pravilo. A kako to urade, pa vrlo lako, skinu ti novac sa kreditne kartice kojom si platio.

A sumnjam da bilo kako moze da ti odgovara da kupis povratnu, pa ne iskoristis povratak, nego jos dodatno platis, da bi se vratio lowcostom. Svakako je dodatni trosak ako moras jos jednu kartu da kupujes, ma koliko ona kostala. Mozda jedino ako si silom prilika sprecen da letis bas odredjenog datuma, pa nemas drugog izlaza.

• Author

Pa naravno, nije manje finansijski, ali bi mi povratak drugom rutom odgovarao po drugom osnovu.

Sad pitam hipotetički, ali sam zimus tražio karte za rođaku do Trondhajma, a univerzitet joj je refundirao kartu do nekih 400€; KLM je nudio povratnu BUD-AMS-TRD za tričavih 160€, a u jednom pravcu za nekih ludačkih 700. Međutim, u povratku je imala neku dobru kombinaciju preko Osla do BEG Wizzairom za 100-tinak €. Sve u svemu, bilo je bolje dati 260€ (tuđih para) za tu frikombinaciju, nego 160 preko Budimpešte, pa se mlatiti kombijem dovde. Al' se nešto nisam usudio pa sam uzeo samo KLM, a i njoj je prvi put napolje samoj pa da ne uleće u neproverene jombinacije.

Zavisno od kompanije, moguce je da imas penale, to bi trebalo da proveris pre nego sto uradis. Recimo, znam da u Brazilu kompanije TAM i GOL umeju da naplate neke penale za slucaj nepojavljivanja na let, za svaku klasu leta postoji odredjeno pravilo. A kako to urade, pa vrlo lako, skinu ti novac sa kreditne kartice kojom si platio.

A sumnjam da bilo kako moze da ti odgovara da kupis povratnu, pa ne iskoristis povratak, nego jos dodatno platis, da bi se vratio lowcostom. Svakako je dodatni trosak ako moras jos jednu kartu da kupujes, ma koliko ona kostala. Mozda jedino ako si silom prilika sprecen da letis bas odredjenog datuma, pa nemas drugog izlaza.

kako bre smeju da ti skidaju pare sa kartice?? za ovo prvi put cujem...a i deluje mi glupo, jer sta ako kupujes sa debitne kartice, gde si stavio samo odredjenu sumu novca, onoliku koliko ti je kostala karta?pogotovu sto ljudi najcesce u kupuju debitnom preko neta..

ovo prvi put u zivotu cujem, a evo letim vec 30 godina  :D

• Author

Dobro, de, i ne tvrdim da ima nekih penala, samo sam pitao. Možda zvuči glupo, al čisto se čovek zapita ima li neka kvaka u tome da je karta u jednom pravcu 700€ a povratna 160€. Znate ono iz Autostoperskog vodiča kroz galaksiju, četvrti deo valjda, kad se svemirski brod pogoni neverovatnoćom matematike konobarskih računa? E, da je bio pogonjen logikom cena avionskih karata, gde bi tek stigao...

Ako letis 30 godina, ne znaci da znas sve :)

U Brazilu se sve sto se kupuje online i placa karticom, placa iskljucivo kreditnom karticom. Naravno, postoje i druge opcije placanja, ne bih znao detalje kako u tom slucaju naplacuju penale za nepojavljivanje na check inu.

U svakom slucaju, pogledaj na linku ispod, klikni na detalje za tarife "promotional" ili "plan ahead", pa ces videti sta pise.

http://www.voegol.com.br/en-us/a-gol/tarifas/paginas/default.aspx

A kako to u praksi izgleda, procitaj na ovom sajtu, uz google translate, ako treba:

http://viajandodireito.com.br/noticias/desistir-de-voo-sai-mais-barato-que-cancelar/

Ako se ne cekiras ne postoji nikakav penalty za propusten povratni let, ni u Brazilu ni bilo gde na planeti.

Ne postoji penalty (u smislu dodatne naplate povrh placene cene karte) ni za propusten odlazak ni povratak. Taj "no-show cost" na linkovima koje si postavio nije dodatna naplata, nego iznos koji se oduzima od cene placene karte pri podnosenju zahteva za refundaciju. Ako je "no-show cost" visi od iznosa koji si platio za kartu jednostavno ne dobijas nikakav refund. Nema nikakve dodatne naplate, niti je to tehnicki izvodljivo jer karte mogu da kupim za kes u agenciji ili debitnom karticom preko nekog od travel sajtova. Procitaj "transportation agreement" pa ce ti biti jasnije.

ma da, slazemo se da je bio nesporazum u komunikaciji  :P

za "no show" na povratnom letu svakako da ne mogu da naplate nikakve dodatne penale na cenu karte, sto je i bilo Duyino pitanje..a sto se odlaznog leta tice, sve zavisi od kompanije..naravno, ako imas neki validan razlog sto kasnis, mogu da te samo pomere za sledeci let, bez ikakve nadoknade, sto mi se par puta i desilo( kod US airways-a i emirata)..nekad moras da doplatis neke pare, da bi usao na neki novi datum, ako ima mesta naravno...nekad ti se cela karta ponistava, a nekad mozes samo da podneses zahtev za refundaciju cele karte, al ti odbiju deo para zbog "no show"...to sve bas zavisi od kompanije do kompanije, i od uslova same karte, tarife itd...

iako se kod kod low cost kompanija uglavnom desava da ti propadne cela karta, ako se ne pojavis na odlaznom letu, ima i tu izuzetaka...verovali ili ne mene su u air asiji 2 puta ubacili na sledeci let, i to bez ikakve doplate ( ali pricao sam naravno sa predstavnikom u officu na aerodromu, i bili su uvek validni razlozi)..

zivela air asia :pivoooo:

Prvo, retko ce to da se desi ako se uradi jednom, ili par puta godisnje. Ja sam proslog meseca 'bacio' poslednji segment jedne multi-stop karte [gde sam cak bio i cekiran za taj let], bez posledica. Ako kompanija sazna da se to cini cesto [pogledati pod "hidden city ticketing'], onda preuzimaju mere.

Ne naplacuju se penali, ali, ako hoce, avio kompanija moze da uradi re-price, i da obracuna kartu po one-way ceni. Onda to naplati po kartici, ili u slucaju ovoga sto vukad pominje, posalju agenciji ADM [agency debit memo] gde zahtevaju novce od njih. Da, moze da se posreci da agencija proguta taj trosak, ali nece sledeci put da proda/izda kartu.

Takodje, ako se poseduje frequent flyer racun, bilo je slucajeva da isti zamrznu/ugase i milje [koje takodje imaju neku nominalnu vrednost] oduzmu.

Ne postoji penalty (u smislu dodatne naplate povrh placene cene karte) ni za propusten odlazak ni povratak. Taj "no-show cost" na linkovima koje si postavio nije dodatna naplata, nego iznos koji se oduzima od cene placene karte pri podnosenju zahteva za refundaciju. Ako je "no-show cost" visi od iznosa koji si platio za kartu jednostavno ne dobijas nikakav refund. Nema nikakve dodatne naplate, niti je to tehnicki izvodljivo jer karte mogu da kupim za kes u agenciji ili debitnom karticom preko nekog od travel sajtova. Procitaj "transportation agreement" pa ce ti biti jasnije.

U "transport agreement-u" nigde ne vidim sta se desava u slucaju da je taksa za nepojavljivanje veca od cene karte. Moracu to jos da proverim, da li negde na netu ili mozda i da zovem Call centar GOLa.

• 1 year later...

Ne volim da otvaram teme, pa evo ovde pitanja (mozda bi tema i mogla da se preimenuje u nesto sto ce imati siri okvir)...

No, pitanje mi deluje glupo, ali ajd da probam...

Dakle, ukoliko kupim avio-kartu Tokio:Lisabon, koja je primera radi kod aeroflota i ima standardni stop u Moskvi - da li postoji mogucnost da se ja ne ukrcam na let u Tokiju, ali da se pojavim na salteru za cekiranje u Moskvi i ukrcam na drugi deo puta? Da li se izostankom sa pocetka puta, gubi bilo kakvo dalje pravo? (cak i u slucaju da dodjem recimo na moskovski aerodrom pre pocetka leta u Tokiju i objasnim da sam "skrenuo levo kod Albukerkija")

Edited by Un I.Q. ue

Ne volim da otvaram teme, pa evo ovde pitanja (mozda bi tema i mogla da se preimenuje u nesto sto ce imati siri okvir)...

No, pitanje mi deluje glupo, ali ajd da probam...

Dakle, ukoliko kupim avio-kartu Tokio:Lisabon, koja je primera radi kod aeroflota i ima standardni stop u Moskvi - da li postoji mogucnost da se ja ne ukrcam na let u Tokiju, ali da se pojavim na salteru za cekiranje u Moskvi i ukrcam na drugi deo puta? Da li se izostankom sa pocetka puta, gubi bilo kakvo dalje pravo? (cak i u slucaju da dodjem recimo na moskovski aerodrom pre pocetka leta u Tokiju i objasnim da sam "skrenuo levo kod Albukerkija")

Da, izgubices ostatak karte, ili ce ti naplatiti novu kartu.

"Kuponi" tj. segmenti moraju da se iskoriste po redu kako su izdati.

Ekstrakt iz Fare Rules [AF konkretno, jer njih nesto trenutno gledam, ali je manje vise isto kod vecine kompanija]:

--FULL AND SEQUENTIAL USE OF FLIGHT COUPONS--          THIS FARE IS ONLY VALID WHEN FLIGHT COUPONS ARE          USED IN THE SAME ORDER AS SHOWN ON THE TICKET          - IF ANY OF THE COUPONS IS NOT USED IN THE          SEQUENCE SHOWN ON THE TICKET A FARE READJUSMENT          WILL BE APPLIED AND THE FARE WILL BE RECALCULATED          BASED ON THE NEW JOURNEY REQUESTED

Hvala Jovane...mozda cu onda pozuriti sa podpitanjem (koje meni ne znaci, ali mi se cini logicnim i zanimljivim za pratioce)...

Deluje da se isto primenjuje i kod "poslednjeg" segmenta karte, pa je pitanje kako to mogu naplatiti? Znaci, karta HK-Berlin preko Londona, a izadje se u Londonu...da li mogu da opterete karticu, pogotovo ako je debitna?

Hvala za ovo unapred.

P.S. Inace je primer bio slucajan, osim same kompanije, jer sam bas nasao zanimljive stvari kod Aeroflota.

Poslednji segment su ti vec naplatili, jer si kupio kartu :)

Mislim da ne mogu naknadno da ti skidaju bilo sta, osim ako kompanija nema neka takva pravila. Npr, znam da neke kompanije u Brazilu imaju neke takse za nepojavljivanje, koje mogu naknadno da naplate.

Poslednji segment su ti vec naplatili, jer si kupio kartu :)

Kupio si ti kartu i u slucaju kad propustas prvi deo puta, pa te to, kao sto je jms izneo, ne spasava...

Teorijski, mogu da preracunaju novu cenu karte [jer je sada drugo trziste u pitanju], ali generalno to ne rade osim ako nije ocigledno preterano iskoriscavanje.

Ja sam prosle godine bacio poslednji segment na dve karte i nisam imao problema.

Obe su bile BA, ali razlicite destinacije, plus FFP u rezervaciji nije bio BA.

Planiram da uzmem sledece nedelje jos jedno 2-5 slicnih karata za ovu jesen, ali cu da ih rasporedim po razlicitim destinacijama, i necu koristiti BA's FFP.

Kupio si ti kartu i u slucaju kad propustas prvi deo puta, pa te to, kao sto je jms izneo, ne spasava...

Zato sto u oba slucaja, menja se trziste. Umesto A-B-C sada letis A-B ili B-C, gde su cene drugacije od tvoje originalne karte.

• Author

Malo sam istraživao JMS-ovu referencu na "Hidden City Ticketing", pa iskopah sledeću anegdotu ovde: :spot:

Just for kicks, here is my all-time best “hidden city ticket” experience, which happened in 2003.  I wanted to go from Atlanta to Chicago for the weekend to meet with friends.  The cheapest flights were $300, and I was a college student with limited disposable income.  Here is what I did:

•  Atlanta to Chicago: There was currently a fare ware for Kalamazoo, Michigan.  I booked Atlanta – Chicago – Kalamazoo one-way on United airlines for only $59.  I had a United one-way upgrade voucher, which I applied to this flight making it first class.  And being 21 I took full advantage of the free screwdrivers on my first time ever in first class.  When I got to Chicago, I got off the plane in my inebriated state.
  •  Chicago to Atlanta:  There was also a sale to Ft. Lauderdale.  On Air-Tran I booked Chicago – Atlanta – Ft. Lauderdale for $65.  When I got to Atlanta I got off the plane and drove home.
But it gets better!
  •     The Airtran Atlanta – Ft. Lauderdale gate was right next to the gate I arrived at from Chicago.  I saw that it was a total zoo at the gate, with people crammed everywhere.  I realized that the flight might be oversold, and I should ask if they were looking for volunteers to be bumped from the flight for compensation.  The gate said that they were oversold, but as of now not yet looking for volunteers.  I then headed out of the Atlanta airport.  When I got to the terminal, I decided to check one more time with the check-in folks at AirTran.  Sure enough, by the time I made it there, Airtran decided to bump a few passengers from the flight.  I volunteered, and was given a free round-trip certificate anywhere Airtran flies, and was rebooked on a flight the next day which I was not intending to take!  Wow!  Consequently, for $124 I got to fly round-trip from Atlanta to Chicago, with one of the directions in first class.  And I got a free voucher for a round-trip ticket on Airtran, which I used to fly out my girlfriend from Atlanta to San Francisco later that year.  When you can combine hidden city ticketing, and can even get a bump on the throw-away segment, you are really doing it right.
  • 8 months later...
  • Author

Evo i malo akcije:

Why is United Airlines suing a 22-year-old?

A young computer whiz from New York City has launched a site to help people buy cheap plane tickets. But an airline company and its travel partner want to shut him down.

United Airlines (UAL) and Orbitz (OWW) filed a civil lawsuit last month against 22-year-old Aktarer Zaman, who founded the website Skiplagged.com last year. The site helps travelers find cheap flights by using a strategy called "hidden city" ticketing.

Pare za odbranu uspešno skupljene, za sad...

http://www.gofundme.com/skiplagged