Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto se nisam vozio busom nekoliko godina, a trenutno su karte Pariz-Beograd-Pariz avionom min 400e, hteo bih da pitam da li neko ima skorije iskustvo sa autobusima? Da ne otvaram novu temu. Da li se nesto promenilo u zadnjih 3-4 godine? Putovao sam Lastom, ali kada samo pomislim da bih za rezervacije morao da pozovem onog njihovog agenta u Parizu, Adzu, smuci mi se zivot. Jedan vrlo neprijatan i bezobrazan gospodin. Plus, ranije su numerisali karte posle kupovine, tako da ako ste lose srece moze da vam zapadne jedno od poslednja pet mesta u autobusu. Da li neko ima skorije iskustvo, sa Fudeksom recimo?

Nije istina da je avion toliko skup, ako na vrijeme rezervišeš, evo Air Serbia u septembru 240 evra povratna, možda ima i neka kombinacija sa wizz air-om.

Edited by Duya
Podeljena tema i citirana poruka

Za septembar je ok, wizz air sa malim prtljagom od 10kg je mogao da se pazari za oko 180e. Problem je sto ja imam fiksni odmor a to je od 26.07 do 17.08. Posto bih voleo da maksimizujem boravak u Srbiji, karte su ovoliko koliko sam predhodno napisao. I da ne stavljam "hard constraints" vec da racunam sa +-3 dana, najjeftinija karta AirSerbia-om je 519e (upravo pogledao). Wizz je malo manje, ali kad na to dodas veliki prtljag u oba pravca, put do Paris Beauvais aerodroma (34e u oba pravca) izadje manje vise na isto. E sad, ja stvarno imam problem da platim kartu do Bga isto onoliko koliko bih van sezone platio Paris - New York, pa sam razmisljao o busu kao opciji. Naravno, ako ubodem neke jeftinije karte za voz necu mnogo da razmisljam.

Jos da se nadovezem, ove godine su cene karata za Srbiju bas porasle, i ne samo za Srbiju. Trazio sam karte i za druge aerodrome, pre svega Skoplje jer ima iz Pariza WizzAir. Ali sve one se krecu od nekih 300 i nesto pa do 600 i nesto. Ove jeftinije su naravno sa presedanjima (sto mi naravno i ne smeta toliko, sve dok nije Alitalia koja slece u Milano na jednom, a za Bg polece sa drugog Aerodroma, i uz sve to spavanje na aerodromu). Secam se da sam prosle godine nasao Lufthansu u sred sezone za nekih 180e sa presedanjem od 2 sata u Minhenu. Ove godine su cene bas porasle, ili je potraznja naglo skocila. Doduse, i ja sam bas okasnio ove godine sa kupovinom karata, poceo sam da trazim tek pre dve nedelje.

Ne znam gde nalazis tako visoke cene karata. PRvo reci koji te termin interesuje, pa cemo da vidimo. Za tih 600 euro, ja mogu sad da ti nadjem (nasla sam pre tri nedelje za let posle sedam dana) Beograd-Rim-Barcelona-Rio de Janeiro i natrag za 600 eura, a ti nadje do Pariza za te pare.....

Pariz-Bud-Par je 224, plus 60ak povratna do Bg uz prevoz po Bud, dakle izadje oko 280e. U svakom slucaju je dosta jeftinije od AirSerbia. Hvala puno na predlogu, razmislicu. Malo mi je samo zbog cimanja po gradu sa velikim prtljagom, lakse bi mi bilo presedanje na nekom aerodromu, ali ok, kad nema, i ovako nesto je bolje od busa. Mada, ima ona jedna agencija koja ceka na aerodromu i vozi na kucnu adresu. 

Inace, AirSerbia je danas bila oko 520e, WizzAir uz sve troskove, izadje oko 400. Najjeftinije sto sam nasao je bila Alitalija sa menjanjem aerodroma u Milanu i spavanjem na aerodromu, a karta je bila oko 240e. Inace, sve vreme pricam o povratnom letu. 

Cene AirFrance do Bga za ovaj datum su u rangu AirSerbia. 

Inace, gledao sam i druge kombinacije, preko Brisela npr. Ali ne svakog dana. Dosta se cena i promeni u medjuvremenu. 

U svakom slucaju Hekata, hvala za trud i predlog :pivoooo: .

Edited by Controllero

Putovao sam vozom Bg-Bud 2007, ne znam, mozda su se stvari popravile od tad, ali jos tada sam rekao da mi je to prvi i zadnji put. Pogledacu jos malo na netu pa cu u jednom trenutku da presecem. 2x12 sati puta za skoro 300e ili 2x24h za 140e, as simple as that. U svakom slucaju, ako neko ima neki skoriji info o stanju u busevima Pariz-Bg, ili generalno busevima Laste ili Fudeksa koji saobracaju po EU, molim da ga ovde podeli.

Ne znam o kakvih 2x12 za 300 eura pricas? Voz Beograd Budimpesta 8 sati, manje od sata do aerodroma od zel. stanice i 2 sata leta, ok, to jeste 12 sati ali ja ne znam o kojih 300 eura ti pricas, opet sam gledala cene, jedino ako ne juris biznis klasu, jer (sve mi se cini da su tebi drazi ipak pilicarski autobusi) voz BGD Budimpesta je 26 eura povratna, a za cene aviokarata sam ti rekla. I to mu dodje svakako manje od 200 eura sve zajedno. 300 i 200 nije isto. A, probaj varijantu Beograd Milano avionom sa Easyjet, pa odatle nekim drugim lowcosterom do Parisa. PRekljuce sm kupila kartu Beograd Milano 64 eura povratna. Pa probaj tako, ali mozda ti avioni easyjeta nece biti dovoljno udobni za te novce, pa je mozda ipak bolje da nadjes nesto sto ide iz Kraljeva, Pazara i slicno. Sto se tice autobusa, Lastinim sam prosle godine putovala do Ljubljane, krs krseva, fudeksom takodje do Trsta, kao da su klasicni medjumesni a ne medjunarodni autobusi. Svkako bi se tumbala do Peste ili Temisvara, samo da izbegnem sedenje bez prekida u autobusu 24 sata.

E da, i pitanje nije postavljeno na pravoj temi, ovo je tema Beca,  a slozices se da nije isto Pariz i Bec.

Tema podeljena... kako je moglo. Ne znam zašto ljude mrzi da otvore novu temu sa dva klika, kad mogu da naprave papazjaniju od postojeće...

Ja ne znam sto neke mrzi da koriste opciju "search", to mi nekako dodje gore, to postavljanje istih pitanja milion puta, nego trolovanje nekog topika :) Verujem da sad postavljac pitanja u vezi autobusa, mozda nece ni naci sad svoje postove . Salim se malo :)

• 2 weeks later...

Ok, Hekata, take it easy! Nisam ovde zbog demagogije alternativnog nacina putovanja za 10e. Da sam hteo da cujem kako je moguce putovati za manje od 200e Pariz-Bg-Pariz avionom krajem jula, mogao sam da pitam i nekog SNS bota da mi preporuci Er Srbiju.

Apsolutno se slazem da je tema otisla malo u stranu, zato cu ovim postom i da zavrsim diskusiju o ceni avio karti. À propos, koliko se secam, ja sam samo pitao za novija iskustva voznje autobusom (pa neka to bude i Bec, jer Lasta do Beca i Lasta do Pariza se i ne razlikuje bas puno). Usput sam pomenuo razlog, a to je cena avio prevoza do Bga. Zbog toga nisam hteo da otvaram novu temu. Drugo, procene troskova koje sam predhodno pomenuo su vazile u tom trenutku jer sam ih pre iznosenja proverio (koliko se secam, samo Pariz-Bud-Pariz je bila 220e u ekonomskoj klasi. No, vise nije ni vazno). Plus, ne bi mi bio prvi put da uzimam avion do Budimpeste, prema tome mislim da ipak neku grubu procenu troskova mogu da uradim. E sad da li je meni drazi pilicarski bus, ondasnji (pod uslovom da se nista nije promenilo od 2007) strokavi voz ili kombi provoz, to ostavi da ja procenim! I uopste ne razumem razlog zbog cega si bila cinicna u odgovoru. 

U svakom slucaju, hvala svima za trud i sugestije.

Nisam cinicna, izvini ako si to tako shvatio (cinicna sam jedino na postovima gde ljudi pitaju kako da ilegalno ostanu u EU, sto nije sa tobom slucaj). Zasmetalo mi je samo sto si bio decidiran da su cene avio prevoza te koje si naveo, a ja videla sasvim druge, mnogo nize. Moguce je da , u momentu kad sam ja gledala, su cene stvarno bile nize, pa posle otisle na gore. Sto se tice voza, recimo, proslog maja sam putovala vozom Ljubljana Beograd (voz sto ide iz Ciriha) i bio je cist, ali (mora uvek ali) bio je tacan u minut, sve vreme od Ljubljane do Sida, a posle je volsebno poceo da kasni, da bi se na kraju pokvario u Batajnici, a pre toga je, zamislite, stajao da propusti regionalni voz!. Dakle, Ljubljana Sid u minut, Sid Beograd kasnjenje 3.5 sata. U februaru i aprilu ove godine sam putovala vozom Beograd Budimpesta i sve je bilo ok i cisto. U martu i maju ove godine sa Luki bus Beograd - Trento i mogu ti reci da je autobus raspad sistema. O klijenteli nema potrebe da govorim, sve znate (necu da komentarisem da me ne bi uhapsili po osnovu...-netrpeljivosti, sto nije istina nego jednostavno ne mogu da podnesem prljavstinu i smrad). Osoblje ljubazno i na usluzi, samo naplacuju prtljag 2 eura po torbi. O AirSerbia nemam sta da kazem, jer sam putovala prosle godine u septembru do Milana dok je jos bio JAT :) Tebi srecan put, i ne zameri, nije mi bila namera vredjanje.

Edited by Duya

No problemo! Mozda sam i ja bio malo "nakrivo nasadjen" kada sam procitao tvoj post, pa sam ga tako protumacio kako sam ga protumacio. U svakom slucaju, meni ta ranija putovanja busom nisu ostavila ni priblizno tako negativan utisak kao to jedno putovanje vozom do Budimpeste. Verovatno sam bio lose srece sto se tice voza tog dana a verovatno i da se to dosta poboljsalo od onomad. 

S obzirom na poslednja desavanja u avio-saobracaju Srbije (ukidanje i smanjenje pojedinih letova, ali i poskupljenja u  Wizzair-u),  mozda nekom bude interesantna kombinacija za Pariz Transaviom iz Budimpeste. Transavia leti za Pariz utorkom, cetvrtkom i nedeljom. Cene karata van sezone su vise nego pristojne. Ja nisam mnogo preturao po datumima, ali sam video karte za Pariz za 55 eura u jednom pravcu uz besplatan rucni prtljag do 10kg, za prvu prvu polovinu avgusta. Za drugu torbu se naravno doplacuje (15e za 15kg, 20e za 20kg itd). Cisto radi poredjenja, u Wizzair-u se samo za veci kabinski prtljag naplacuje 15e. Druga dobra stvar je sto Transavia leti do Orly-a za razliku od Wizzair-a koji leti do Beauvais. Bus od Orly-a do Pariza kosta oko 8e a voznja traje manje od pola sata (u zavisnosti od guzvi po gradu). Beauvais je znatno dalje, karta u jednom pravcu do Pariza je 17e i voznja traje oko sat i po. 

Edited by Controllero

À propos, koliko se secam, ja sam samo pitao za novija iskustva voznje autobusom

Ne idi busom,ako ti je zivot mio :)

Salu na stranu,ali ono sto sam video po Lastinim busevima za Nemacku i Holandiju...je najblaze receno "cudno".

Ako ti ne smeta gypsy varijanta i kaubojstina k'o iz karton-sitija,onda slobodno pici Lastinim busom.

A i razmisli usput koliko bi te vremenski izasao put autobusom do Pariza...

• 3 years later...

Tренутно тражим смештај преко аир-бнба за јуни, 10 дана. Имам неке фаворите у првој метро зони, али шта мислите и о смештају у другој/трећој зони, окрузи као што су Ivry-sur-Seine, Malakoff итд ? За Saint-Denis, Sevran и ту северну периферију знам да је за избегавање, али ме занима да ли и север у првој зони је такође за избегавање ?

Да ли су велике врућине у јуну, пошто 99% смештаја на аирбнб-у нема климу, па претпостављам да нису тако велике врућине као код нас.

Booking се не исплати превише је скуп, осим ако желите да посетите град у августу када пада цена, али опет и то је скупље него аирбнб.

Pogledaj kakve su cene u kraju oko parka La Vilette, to je negde 19. arondisman. Bio sam tamo, neka rodbina tamo zivi, delovalo je ok. Sam taj park je lep i zanimljiv, a sigurno van dometa prosecnog turiste. Na par stanica metroa je od zeleznickih stanica, tako da je i to ok.

То је периферија прве зоне на северу, одлична локација, ја сам чак неколико смештаја лоцирао и у другој зони, где је смештај још бољи.

За сада од занимљивих 10-15 смештаја, само сам на један налетео да је најближа метро станица удаљена више од 1км, обично је то од 200-700м. Тако да то није проблем.

Da ne otvaram novu temu...

Da li neko ima ideju kako funkcionise sistem kupovine karata za Luvr on-line? Koliko vidim, to mi ne garantuje ne cekanje u redu za ulazak, vec valjda samo ne moram da cekam u redu za kupovine karte? Da li sam dobro shvatio? 

The ticket purchased online is time-stamped and nominative, an identity document may be demanded. 
It is valid only for the chosen service, date and time. It is not a queue jump but gives access to the pyramid within half an hour of the time shown on the ticket. If the holder of the print@home ticket does not arrive within the allocated time slot for admission to the pyramid, they are subject to the same admission and waiting conditions as visitors without tickets. 

Edited by severac

И ја ћу то морати да одрадим и претпостављам да се онда чека само у том реду за улаз. Ја ћу букирати за неки радни дан типа среда када је најмања гужва, то препоручујем и теби.

Meni nazalost odgovara samo subota. 

A tek sto cu se upucati jer mi bukvalno za dva dana pobeze slobodan termin za Ajfelov toranj. Nema za dane kad ja mogu, vec za dva dana kasnije. Ubicu se. :biggrin:

Ja sam se 28.jan vratila iz Pariza, nasla sam smestaj u samom centru Monmartra, 19-ti arondisman. Sto se mene tice, lokacija mi je bila savrsena. Svakako bez metroa ne mozes nigde da mrdnes pa mi je ovaj kraj zaista bio najbolja i najlepsa opcija. :smile:

Za Luvr reda uopste nije bilo kada sam ja isla, niti na ulazu niti za kupovinu karata, ali kapiram da je bilo tako jer bas i nije sezona.

Moj drugar koji je isao mesec, dva pre mene kaze da su oni rezervisali karte online i kada su dosli tamo, da je red za preuzimanje tih rezervisanih bio veci nego red za kupovinu na licu mesta. :biggrin:

Za razliku od Luvra, za Ajfelov toranj je bila velika guzva iako su pustali samo do polovine da se poseti, gornji deo je bio zatvoren, moguce da i dalje jeste - proveri. :smile: 

P.S. 

Paris Metro aplikacija je must have za bolje i brze snalazenje. :biggrin:

Ja idem u aprilu u Luvr, ne znam da li onda da kupujemo karte preko neta.