Jump to content

Featured Replies

Posted

Bliži nam se Putnička kuća i red da se bolje upoznamo sa njihovom kulturom. Zato otvaram temu posvećenu gruzijskoj umetnosti, kako onoj staroj, prastaroj, pravoslavno-kavkaskoj, tako i ovoj savremenoj i sovjetskoj.

Za početak, evo jedne slike umetnika Meraba Abramišvilija. Na mene je ostavila prejak utisak. Kako vam se dopada?

8279333479_6814e64360_b.jpg

(Izvor: http://www.artisaway.com/art/painting/merab-abramishvilis-paintings/)

Sergo Kobuladze- jedan od najznačajnijih Gruzijskih ilustratora :) 20. vijek
346bd968d809da61d713b23379a662a291eb206a

Zatim, Lado Gudiashvili. Iznimno zanimljiv stil, kao i teme :) Kod likova na slikama vidljiv čak i uticaj Perzijske umjetnosti :)

gudiashvili.jpg

I za kraj,jedna divna žena- Elene Akhvlediani- nevjerovatan način na koji je koristila boje. Bila je još i scenografkinja za teatar :)

elene_akhvlediani_87.jpg

Ko o čemu, ja o knjižurinama. Gruzijski bard Šota Rustaveli, čovek za koga je svako u Gruziji čuo, i za koga će se svaki Gruzin i Gruzinka čuditi kada čuju da stranac za njega nije čuo. Živeo je u 12-13. veku, bio je veliki pesnik, kažu da je bio zaljubljen u gruzijsku kraljicu Tamar. 

Njegov spev "Vitez u tigrovoj koži" preveden je (prepevan) na naš jezik, i preporučujem ga kao obavezno štivo pred putovanje u Gruziju. Zamislite osmeh na licima ljudi kada vas pitaju znate li za Rustavelija, a vi kažete - čuj znam, čito! :)

Na kupindu trenutno ima četiri komada, cena 300-480 dinara, pa vi izvol'te.

Mađarski slikar Mihalj Ziči, iz 19. veka, bavio se motivima iz Rustavelijevog života i dela, ilustrovavši celog Viteza, zbog čega su ga Gruzini proglasili za svog nacionalnog pesnika. A bavio se i drugim stvarima, ili barem njihovim prikazivanjem (što ćete saznati ako u google images ukucate Mihaly Zichy). Jedna od ilustracija za Viteza:

431px-Mih%C3%A1ly_Zichy._The_Knight_in_t

Inače, gruzinska kraljica Tamar je takođe veoma zanimljiva osoba. Za nju se vezuje pećinski grad sa manastirom Vardzia, jedna od must-see stvari u Gruziji:

1920px-Panorama_Wardzia.jpg

I za kraj ovog mog zbrdazdolastog izlaganja, Cune Gojković peva pesmu o kraljici Tamar, u kojoj se pominju neki interesantni toponimi iz Gruzije:

"Burni Terek šumi teče, i srdito igra val, pa pred sobom zemlju seče, kroz neravni Darijal"

https://www.youtube.com/watch?v=_4wUTNq0WNU

I ne zaboravite da kupite "Viteza u tigrovoj koži" ako idete u Gruziju. Za usput.

• Author

Ne znam, ali verujem da je melodija preuzeta. Baš je lepa.

Tekst je verovatno pisan namenski, za potrebe tezgarenja po Sovjetskom savezu. No bez obzira, raduje me da postoje pesme na našem jeziku koje pevaju o Gruziji, tamošnjoj kulturi i toponimima. :)

Inače:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1024944

"Sve je počelo početkom šezdesetih. Zahvaljujući saradnji koncertnih agencija, jugoslovenskog Jugokoncerta i sovjetskog Goskoncerta, jugoslovenske zvezde popularne muzike počele su da odlaze u početku na višednevne, a potom i na višemesečne turneje po tadašnjem SSSR-u. Preteča ove prakse bili su 1960. Anica Zubović, Duško Jakšić, Radmila Dimić i Aca Sarajevski, koji su gostovali na privrednom sajmu na kom je učestvovala Jugoslavija. U jednom od intervjua koje je dala krajem osamdesetih, Anica Zubović je ispričala kako su njih četvoro tokom dve nedelje svake večeri držali po dva koncerta zaredom. Već naredne, 1961. prva veća grupa naših muzičara otišla je na dvomesečnu turneju po SSSR-u. Nastupali su Cune Gojković, Lola Novaković, Anica Zubović i Krsta Petrović uz pratnju džez orkestra Vojislava Bubiše Simića. Ta turneja ostala je upamćena po tome što je na njoj okončana romansa između dve današnje legende jugoslovenske muzike: Lole Novaković i Cuneta Gojkovića, ali i po eksploziji ispred hotela u Bakuu, do koje je došlo kada je jedan od muzičara, na molbu Lole Novaković, izručio pepeljaru kroz prozor, u vazduh prepun naftnih isparenja."

"Rokenrol, jeres za Rusiju onog doba, preko Đorđa Marjanovića stigao je do tamošnje publike glatko, naravno, u prihvatljivoj varijanti. Godine 1968. proglašen je za počasnog člana Komsomola, a za "učvršćivanje prijateljskih odnosa SSSR-a i Jugoslavije" dobio je zlatni sat. Decenijama neprikosnoven u Rusiji, Marjanović je i danas važna figura tamošnje pop-kulture."

Eto, nekad smo u Gruziju izvozili narodnjake, a danas uvozimo Šekspira. Igrom slučaja, bio sam u petak u Čortanovcima, na "Kako vam drago" u izvođenju Državnog teatra "Kote Marjanišvili" iz Tbilisija. Iako sam razumeo dve reči, "hercog" i "melanholija", a titl je namerno bio minimalan, u stilu nemog filma, izvedba je bila izuzetna, a smeh publike čest i glasan. Dokaz da reči nisu jedini, pa ni presudni vid komunikacije.

Једна од знаменитости Грузије је и Грузијска православна црква, а у њој патријарх Илија (у православном свету познат као антиекумениста) и архимандрит Рафаил Карелин (83) чији филозофски (пре него верски) есеј "Зашто је времена све мање" (латиница, ијекавица :) ) препоручујем као штиво за читање.

Jermeni su monofiziti tako da nisu u jednstvu sa pravoslavnim crkvama. Gruzijska PC je jako stara, i verujem da sa te strane ima svasta da se vidi po Gruziji

• Author

Šta znači monofiziti? Šta je suštinska razlika između jermenskog i recimo srpskog, grčkog ili ruskog pravoslavlja? Nisam se time nikada bavio, a voleo bih da bolje razumem razliku između pravoslavnih doktrina. Doduše, ja sve te razlike gledam najpre politički, ali treba znati i teološki segment.

Нема ту много политике, то је теолошки проблем, они верују у то да је Христос био само Бог а не и човек, док ми (православни) верујемо да је био и Бог и човек.

Ima li neko preporuku za neki dobar gruzijski film? U Vikipediji ima spisak režisera, ali nijedno ime mi nije poznato, ne znam na osnovu čega bih odabrao. 

Pročitah upravo da se Felini ložio na gruzijski film:

"Georgian film is a completely unique phenomenon, vivid, philosophically inspiring, very wise, childlike. There is everything that can make me cry and I ought to say that it (my crying) is not an easy thing."

Jermenija ima Paradžanova; šta bi bio gruzijski pandan filmu Boja nara, nešto što se obavezno mora pogledati u okviru priprema za Gruziju?

Gruzijski "must-see" filmovi:

The repentance

Wishing tree

Salt for svanetia

Blue mountains or unbeliveable syories

Falling leaves

Once upon a time there was a singing bird

Podsetio si me da sam "Salt for Svanetia" planirao da pogledam još pre dva meseca, pa zaboravio! Opis deluje jako zanimljivo:

Salt for Svanetia (Georgian: მარილი სვანეთს, Russian: Соль Сванетии) is a 1930 Georgian silent documentary film directed by Mikhail Kalatozov. As one of the earliest ethnographic films, it documents the life of the Svan people in the isolated mountain village of Ushguli in Svanetia, in the northwestern part of the Georgian Soviet Republic. Containing some propaganda, the climax of the film shows how a Soviet built road connects the previously isolated mountain village to Soviet civilisation. Many of the scenes of the film were staged, and the authenticity of some scenes has been disputed by the Svan people.

Ima ceo na netu. Javljam utiske čim pogledam.

Šta znači monofiziti? Šta je suštinska razlika između jermenskog i recimo srpskog, grčkog ili ruskog pravoslavlja? Nisam se time nikada bavio, a voleo bih da bolje razumem razliku između pravoslavnih doktrina. Doduše, ja sve te razlike gledam najpre politički, ali treba znati i teološki segment.

Природа Христа, божанска и човечија, једна, друга, или обе... кажу да су те свађе довеле до пропасти Византије и малтене обележиле њено постојање. У почетку је било ту и политике, цареви су  знали бити и православни и монофизити, после је носилац монофизитизма била Александријска патријаршија насупрот Цариградској, и данас су афричке цркве монофизитске (египатски Копти, Етиопска ПЦ, Еритрејска ПЦ... ), а тек на блиском истоку је хаос :) Википедија, вот елс:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

Da li i na koji način monofiziti prihvataju koncept trojstva?

Баш нећеш да гуглаш? :) Немам појма, све то је за мене превише деликатно, ја верујем оно што Патријарх каже ;)

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%82%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80

Molim Uroša da otvori posebnu temu ako želi da raspravlja o hrišćanstvu, koptima, monofizitima, nestorijancima i kome god, inače ode umetnost Gruzije u tandariju  flowers::

Da li ste se pitali ko je na gruzijskoj novčanici od 1 lari? 

Ge-money-lari-1.jpg

Gruzijski naivni slikar Niko Perosmani - Nikala, s kraja 19. / početka 20. veka. Evo jedne njegove slike:

Niko-Pirosmani-xx-A-Large-Wine-Jug-in-th

Slika prikazuje kvevri, veliku glinenu posudu u kojoj se čuva vino. Kvevri ima neobičan oblik jer ova posuda i nije predviđena da stoji na zemlji: ona se drži ukopana u zemlju. Dok evropska tradicija nalaže čuvanje vina u drvenim bačvama, u Gruziji se ono čuva u glinenim ćupovima, pod zemljom.

Мислио сам да је ђенерал Багратион :D

У ФК Војводина је играо Грузијац Георги Меребашвили, мој друг са трибина га је по Багратиону звао генерале, била је уметност шта је човек радио на средини терена ;)

cz-8.jpg

Ima li neko preporuku za neki dobar gruzijski film? U Vikipediji ima spisak režisera, ali nijedno ime mi nije poznato, ne znam na osnovu čega bih odabrao. 

Gruzijski naivni slikar Niko Perosmani - Nikala, s kraja 19. / početka 20. veka. Evo jedne njegove slike:

Odličan film iz 1969 o Pirosmaniju, obavezno pogledaj http://www.imdb.com/title/tt0064815

Ima ga na YouTube bez prevoda: www.youtube.com/watch?v=CunHJupLzyE, a lako se nadje i po torentima.

Inače, možda ću biti Mr Obvious ali lutkarsko pozorište Gabriadze u starom gradu je zaista fenomenalno: http://gabriadze.com/en/programm (nabavite karte par dana pre predstave), ja sam za vreme mog boravka tamo ukačio dve predstave, "Staljingrad" i "Jesen mog proleća" i oduševio sam se.

Edited by nghngh