Jump to content

Featured Replies

Posted

U ovo doba noći uvek mi se nešto prijede, a trenutno čitam o putovanjima pa...  :eat:

Da li imate neko jelo koje ste probali na putovanju, i toliko vam se dopalo da ste uzeli recept pa ga sada, s vremena na vreme, pravite kod kuće? Meni je hrana bitan deo putovanja, pa tako i kada sam u Srbiji a pripremim nešto "internacionalno" osetim se kao da sam tamo negde.

Uveče se obično jede nešto slatko, zato prosleđujem jedan omiljeni italijanski kolač:

Kolač od rikote

500g rikote ili sitnog sira

3 jaja

50ml ulja

250g šećera

150g brašna

1/2 praška za pecivo

100g iseckane čokolade na komadiće

edit: za malo šmeka narendati koru jedne narandže ;)

Umutiti šećer i sir, dodati jaja, dodati ulje, dodati brašno i pzp. Kada sve dobro umešate dodajte iseckanu čokoladu i onu koru jedne narandže. Okrugi kalup pouljiti i pobrašnaviti (ili samo papir za pečenje) i peći na oko 200° dok ne porumeni.

Buon appetito! :fool:

meni je gruzijska hrana bila bas njam njam  :pivoooo:

tako da ko ide ove godine u putnicku kucu, nece sigurno ostati gladan :)

kinkali, khachapuri, pa gruzijska vina, pa u pekarama razna peciva :) prste da polizes  :king:

Dinja uvijena u pršutu. Najbolji je onaj njeguški, a mislim da se i pršuta iz Dalmacije dobro kapira sa ovom voćkicom. Prvi put probao na Siciliji. Dinja ne bi trebalo da bude mnogo gnjecava.

Poljske piroge. Koliko vidim po receptu, manje vise isto kao taj gruzijski kinkali :) 
Ja sam jela punjene mlevenim mesom, pecurkama i sa dosta kackavalja i sve to zapeceno u rerni. Ijao prste da polizes. Pravim i ja ponekad, kad me ne mrzi, jer je iskreno smor (testo je najdosadniji deo)  smartass

Edited by Jelence12

• Author

Dinja uvijena u pršutu. Najbolji je onaj njeguški, a mislim da se i pršuta iz Dalmacije dobro kapira sa ovom voćkicom. Prvi put probao na Siciliji. Dinja ne bi trebalo da bude mnogo gnjecava.

Uh, to već godinama hoću da probam, ali nikako.

Meni s jako dopala ruska kuhinja. Prvi put kad sam bio tamo mi se nije svidela previše, jer sam tad bio navikao na začinjenu hranu, mnogo mesa itd. Kad sam malo proširio vidike vezano za ishranu shvatio sam da je ruska kuhinja pravo čudo, kako od malog broja dostupnih sastojaka napraviti ukusna jela. Mislim da je definitivno jedna od najzdravijih kuhinja sveta. Zbog hladnije klime, u Rusiji se nisu toliko primile kulture donete iz Amerike, pa tamo možemo probati jela koje su najverovatnije i naši preci jeli pre dolaska Turaka, otkrića Amerike itd. Koriste se mnoge ovde zapostavljene vrste žitarica kao npr: heljda i proso, obilje morske i rečne ribe, svo lisnato i korenasto povrće koje tamo raste.

Neke od stvari koje su se meni jako svidele su:

Sušena i dimljena riba- Rusi je jedu u jelima, kao meze uz vodku ili kao grickalicu dok piju pivo. Za ljude koji idu na Bajkalsko jezero preporučio bih da probaju dimljenog Omulja iz jezera.

Kaša (heljdina)- Uobičajan ruski doručak, može se jesti sama, sa mlekom, sa proprženim lukom, kao dodatak drugim jelima (umesto pirinča)

Usoljeni krastavci- U Rusiji krastavce za zimnicu pripremaju na dva načina, jedan je uobičajan način sa sirćetom, drugi, meni mnogo ukusniji je stavljanje u slanu vodu, pa se krastavci fermentišu, kao kiseli kupus npr, uz sve to se dodaje dosta svežih začina (mirođija, vlašac, celer, peršun...)

Čaj- Rusi piju čaj slično kao Turci. Veoma koncentrisan čaj se skuva u jednoj posudi pa se u šolje sipa malo tog jakog čaja, koji se razblaži sa ključalom vodom. Kod moje CS domaćice u Sibiru u taj čajnik sa koncentrisanim čajem stave i malo borovnice, zajedno sa listovima.

Kvas- svi znaju šta je, od skora ga ima i kod nas. Meni omiljeno osvežavajuće piće.

Sirniki- Najjači slatkiš koji sam ikad probao, nešto kao čokoladice punjene slatkim sirom, u marketima stoje u frižideru.

Kefir i tan- Svi znaju za kefir, taj je sličan kefiru samo jači, ima skoro gaziran ukus.

Štapići dimljenog sira- Uobičajena grickalica uz pivo.

Sok od breze- Nešto kao sok od zove kod nas, stvar koja se iznosi kad se nema love da se ode doradnje i kupi neko drugo piće. Da bi se napravio treba zaseći stablo breze i na to mesto postaviti posudu, kako bi sok iscurio iz drveta, onda se on meša sa vodom i šećerom i kuva.

Kedrovi orasi- NEšto kao pinjole. Koriste se mnogo u Sibiru, kako za kolače, tako i za lečenje prehlade. Potrebno ih je prokuvati u mleku i onda sve zajedno pojesti i navodno prehlada nestaje ko rukom odnešena.

Edited by gosn.shofershajbna

hrana izmedju ostalog zasto i volim da putujem u nove krajeve ...... za pocetak Riblja corba sa komadima tune.....salata od hobotnice sa maslinovim uljem i hleb sa puterom i belim lukom sve probano na Madeiri jos uvek mislim o tome :D savrseno.

salata

IMG_3981Custom_zps676c775f.jpg

typical-madeira-bread.jpg

Edited by BladesEyeZ

Ja obozavam meksicku kuhinju, ali sam pre nekoliko dana otkrila da je azerbejdzanska takodje fantasticna. Najjace stvar mi je bila hladna supa koju prave od ajrana (vodom razblazeni i posoljeni jogurt) i gmile raznovrsnog svezeg zacinskog bija(mirodjija, persun, korijander i lisce mladog luka) na ovim vrucina preterana hrana, na zalost imena se trenutno ne secam, ali cim se spomenem javljam ;)

Marokanski tažin. Natrpa se gomila povrća, sa ili bez mesa, u keramičku posudu sa kupastim poklopcem, i onda se dugo krčka na vatri. Jedva sam se uzdržao da ne kupim posudu za tažin, ali nažalost nije bilo više mesta u prtljagu. Fotka iz Zapadne Sahare :)

tajine.jpg

Mmmm .... dobra su vam ova jela!  :spot:
Hrana je takođe obeležje neke kulture, tako da je neizostavni deo svakog putovanja ...

Dal' da postavim pseću polutku?
A tek rakija kobrovača kako prži ... a ako u rakiju staviš geko-a ili škorpiju - to je dobro za muškarce!  :spot: