Jump to content

Featured Replies

Posted

Planirala sam da sa drugom, krajem leta....obiđem malo Srbiju, da je upoznam...idemo od juga ka severu...autostopom

Sta biste mi preporucili da pogledam u vasem gradu....nebitno da li je to istorijski spomenik ili prirodna lepota....a ujedno...ako ima nekog da nam ponudi smestaj..dobrodosao je =)

dajte predloge

Pa u Nisu sam najlepsi ja ... a za smestaj jos neznam. Zavisi kad dolazis i zavisi da li sam tada u gradu i da li sam umoran, da li radim ... i sl.  :LOLLL:

A posle Nisha Krusevac! Preporucujem kulu cara Lazara, a ceo kompleks obuhvata i crkvu Lazaricu i muzej grada. Slobodiste takodje. Odmor se podrazumeva na Bagdali. Prosetas naravno kroz centar, jako je lepo. I jos mnogo toga, trenutno i ne mogu da se setim.

Ako budem kuci, naravno da mozete kod mene, koliko god da vas je.

E, da: u okolini je Jastrebac, takodje i kula todora od stalaca pod obavezno.

Ma ima svasta.

Lep provod

A pre Niša Vlasinsko jezeo, ako praviš rutu suprotno smeru kazaljke na satu.

Oštar vazduh, čista voda, okupaš se u hladnoj vodi, preplivaš do filmske kuće (700m) sa druge strane, nabereš borovnice, pecaš ...

Usput svrati da posetiš gradske plaže u Vlasotincu na Vlasini, probaš vlasotinački rizling i pojedeš pljesku sa papričicama u LeskovAC.  :eat:

ako svratiš do valjeva, obavezno otići na gradac, sesti na obalu i uživati jedno sat-dva

Teško ćeš naći prirodne lepote po gradovima ;-). Za prirodne lepote obično moraš malo da se zavučeš u divljinu. Recimo, kad siđeš sa Vlasine (a tamo probaj i vlasotinački Grom, nisam ga viđao nigde osim po tamošnjim dućanima iako je i mnogo dobro i mnogo jeftino crno vino) na Južnu Moravu, možeš da produžiš kroz Prokuplje do čuda prirode broj jedan u Srbiji – Đavolje varoši. Samo, najverovatnije ćeš morati da pešačiš 9 kilometara od najbližeg autostopljivog druma. U jednom smeru. Ali isplati se, Đavolja varoš je stvarno čudesna. Ideš od Kuršumlije prema Kosovu, i malo pre administrativne linije, kod sela Ralja (ili Rača) siđeš iz prevoza i ideš levo uz rečicu. Ako rešiš da ideš tamo pokušaću da izvučem iz sećanja malo konkretnije uputstvo za tih 9 kilometara. Inače, ni taj drum Kuršumlija – Podujevo nije baš prometan, ali mislim da ima smisla stopirati na njemu. A naiđe i po neki bus. Onda možeš, u povratku prema Prokuplju, da skreneš levo prema Kruševcu. A još bolje, posle opet skreni levo – za Kopaonik. Tamo je verovatno najviša tačka u Srbiji do koje možeš stići autostopom. I što je najlepše, kad prošetaš po planini, ne moraš da se vraćaš istim putem, nego siđeš na drugu stranu – na Ibar. A u ibarskoj klisuri je dobar autostop i možeš da biraš. Ako si egzibicionista možeš da furaš prema jugu i obiđeš Kosovsku Mitrovicu koja je trenutno jedan od najegzotičnijih gradova na Balkanu, pa i dosta šire. A možeš i odmah na sever do starog grada Magliča, par kilometara južno od Kraljeva.

Tolko za sad od mene. Ko preuzima priču od Kraljeva ?

• Author

ja sam iz raske..tako da mi je kopa preko glave..=)

naravno da nismo ni mislili da idemo samo po gradovima...nego da obilazimo i neobicna mesta, daleko od svakodnevne guzve...

Ma nema veze, taman ćeš preko Kopa najbrže za Đavolju i na Vlasinu ;-).

Ali mislim da je glupo da ti ovde nabrajamo šta sve ima lepo po Srbiji. Ima svašta i svašta je već ispisano po netu na tu temu. Recimo, što se tiče prirodnih lepota, manje više sve možeš videti na www.freebiking.org. Iščitaj, isprati na karti, proceni gde sve od toga možeš stići bez svog prevoza (nadam se da imaš nekakvog iskustva sa autostopom), pa onda pitaj za konkretna mesta koja te zanimaju. Ipak su ukusi dosta različiti ;-)

Knjiga putevima Srbije je odlicna uz nju dobijes kartu i po odredjenim deonicama opisano ti je ukratko gde sta valja posetiti.....pokusaj!

Knjiga putevima Srbije je odlicna uz nju dobijes kartu i po odredjenim deonicama opisano ti je ukratko gde sta valja posetiti.....pokusaj!

moze neko objasnjenje vise, izdavac, godina izdanja, koja knjizara (ips,narodna knjiga, zograf i slicno)

E i ja planiram da ovog leta sa drugom idem na proputovanje po Srbiji samo sever - jug smer, od NSa pa do Mk mozda cak! Kontamo negde pocetkom avgusta. Jos ne znamo da l cemo  :stop: ili mozda kolima...

Za sad nam je jedina sigurna destinacija Djavolja varos... treba se dobro organizovati. Mislimo da se smestamo preko hospitality-a.

Ne znam sta bi da nam je veca zemlja, i ovako nam je tesko da se odlucimo..

Tako da, dajte predloge (i pozive)  :D

• 2 months later...

javi se kad budes blizu Paracina, imam sjajno mesto ako ti je guzva preko glave....

• 4 months later...

:clap:ja preporucujem nis.tvrdjava,cele kula i niska banja.za izlazak tu je kalca a u leto basta.i paracin je super grad. :stop:

• 4 years later...

Ako zalutas u Uzice,obidi Veliki park,plazu,stari grad i OBAVEZNO pojedi komplet lepinju kod Suljage!

Мени се више свидела комплет лепиња у Блу Муну :)

Blu mun sucks, Cole je najbolji posle Suljage naravno :D