Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobar dan svima - iako je meni užasan,

Moja trenutna situacija je sledeća: imala sam povratnu kartu do Rima sa Easy Jet-om, uplaćeno noćenje na aerodromu u hotelu Hilton (ekstravagancija, htela sam da se častim), sutradan let do Palerma sa Vuelingom i tamo uplaćen neki niskobudžetni hotel za 4 noćenja.

Desilo se to da je let, juče, koji je trebao da poleti u 21:30 u 22:30 otkazan, bez bilo kakvih objašnjenja....koga god da smo pitali na aerodromu šta se dešava, svi su odgovarali "ne radimo za Easy Jet, ne znamo". Dali su nam neku brošuru da ih zovemo telefonom, zvala sam ih malopre, broj u Engleskoj, javio se neki Indus - naravno. Navodno, refundiraće mi kartu (70 eura) ali mi neće refundirati ništa drugo, hotel 1, hotel 2, kartu do Sicilije...to "nije njihov problem".

Sad, ako neko otkaže let tek tako a ja imam uplaćen hotel za to veče, ja ipak mislim da to jeste njihov problem.

Zanima me šta da radim? Hoteli su svi plaćeni, sve sam ih kontaktirala, niko mi ne vraća lovu, naravno...mogu da mi pošalju fakturu pa da tražim od Easy Jet-a povraćaj, koji znam da neću dobiti. Negde sam pročitala da postoji neka engleska zaštita kupaca za avio kompanije, pa da treba njima pisati. Zna li iko išta?! Ili da se oprostim od svih para. Šta se uopšte radi u ovim slučajevima?!

Prosto mi se plače, taman zaradim nešto i hoću da se častim i uživam i OVO mi se desi. Pa, jbt.

ali mi neće refundirati ništa drugo, hotel 1, hotel 2, kartu do Sicilije...to "nije njihov problem".

Sad, ako neko otkaže let tek tako a ja imam uplaćen hotel za to veče, ja ipak mislim da to jeste njihov problem.

Pa i nije njihov problem - tvoj ugovor izmedju tebe i njih je da te transportuju od Beograda do Rima [i nazad ako je povratna karta].

Sledeca avio karta kod druge kompanije i hotelski smestaj nisu vezani za njih.

Ono sto bi ti definitivno pomoglo u ovom slucaju je dobro putnicko osiguranje, koje pokriva i Cancellation.

S druge strane [osim ako nije u pitanju neki izuzetak] imas pravo na 250EUR kompenzacije [ne znam koliki su ti ostali troskovi, ali ce pomoci bar malo], kao i na povracaj novca [sto su i rekli da ce uraditi] ili da te prebace na prvi sledeci let [koliko shvatam ne idu svakog dana?] sto mozda i nije zgodno.

ETA: EU Regulation 261/2004

Edited by jms_uk

• Author

Imam putničko, ali ono osnovno...znači, ništa.

Ovo 250 EUR kompenzacije, kako se do toga dolazi? Znaš, nemaju mejl, telefonom sam već zvala i nisu to ni pomenuli...

Ja imam sve fakture hotela da su plaćeni a da nisam iskoristila jer me je otkaz leta Easy Jet-a to uskratio.

Da skratim, šta sad? Ništa?

• Author

Ask a question sam probala, još nisu odgovorili...mislim da je prošlo jedno 12 sati tek, ima se vremena :)

A za ovaj mejl ti puno, puno hvala!!!! Koristiće mi.

Joj, nemaš pojima kolika sam ti zahvalna :)

Meni se slično dogodilo sa easyjetom pre 4 godine na letu Sofia - Madrid. Refundaciju karte su izvršili za jedan pošto sam poslao zahtev, a pored toga smo još dobili kompenzaciju od 400€ kao nadoknadu pošto su otkazali zbog razloga koji nije pokriven EU Regulativom. Jedini predlog koji bih ti dao, kako da se rešiš ove dve karte je da ih otkažeš ali sa validnim razlogom (tipa smrt nekog bliskog ili neki lekarski razlog), samo ćeš morati imati neku papirologiju da pokriješ taj razlog. Mislim da je najlakše da smuvaš neku lekarsku potvrdu da si iz tog razloga otkazala let.

• Author

Da, pa vidim sad da non-stop otkazuju letove...jutros su poslali mejl da kažu kako je let otkazan usled tehničkih razloga, nisu detaljisali, pretpostavljam da je to pod EU regulativom :)

Danas je trebalo da poleti u 17h, s obzirom da mi se sve smučilo ja sam još sinoć odlučila da tražim refundaciju umesto promene vremena letenja i izgleda da sam bila u pravu pošto videh malopre da ladno ni danas nije odleteo.

Ne znam da li da se smejem ili da plačem.

Mene zanima kako se do te kompenzacije dolazi, preko tog njihovog formulara, pa im ubacim pdf faktura hotela i karata? Znaš, ja sam puno putovala svakakvim prevozima ali ovo mi je zaista frapantno, ovaj nivo retardiranosti sa njihove strane.

Kompenzacija je tu fiksna prema razdaljini puta.

Edited by jms_uk

Da, pa vidim sad da non-stop otkazuju letove...jutros su poslali mejl da kažu kako je let otkazan usled tehničkih razloga, nisu detaljisali, pretpostavljam da je to pod EU regulativom :)

Danas je trebalo da poleti u 17h, s obzirom da mi se sve smučilo ja sam još sinoć odlučila da tražim refundaciju umesto promene vremena letenja i izgleda da sam bila u pravu pošto videh malopre da ladno ni danas nije odleteo.

Ne znam da li da se smejem ili da plačem.

Mene zanima kako se do te kompenzacije dolazi, preko tog njihovog formulara, pa im ubacim pdf faktura hotela i karata? Znaš, ja sam puno putovala svakakvim prevozima ali ovo mi je zaista frapantno, ovaj nivo retardiranosti sa njihove strane.

Danas treba da leti za Rim ne juce...

• Author

Nas su na aerodromu u ponedeljak obavestili da dođemo u utorak jer će let biti u 17h. Čak su nam i sms poslali. Tako da je definitivno trebalo da bude utorak. To što oni rade svoje letove sredom je druga stvar.

Nas su u Milanu cimali u petak za let na Maltu od 20:20 sve do ponoci, a onda su rekli otkazan let - bice sutra u 15h. Doduse, poslali su nas u hotel o njihovom trosku I vozili nazad na aerodrom sutra. Naravno, sutra avion nije poleteo u 15h nego oko 20, tako da je kasnjenje bilo skoro 24 casa. Interesuje me da li imamo pravo da im trazimo neku naknadu ?

• Author

Vidiš, kod tebe su kasnili, a kod mene otkazali...to su druge stvari. Ja sam ih zvala telefonom jer na mejl ne odgovaraju, naravno, i za sada znam samo da naknade ne daju, u mom slučaju za hotele ispuših u potpunosti....vratili su mi samo pare za kartu, 70 eura, to su uplatili u roku od 2 dana na karticu. Ali, s obzirom da sam ja u minusu 400, tih 70 mi ne znači ništa.

Uglavnom ako imaš bilo kakav dokaz o tom kašnjenju ili da si izgubio/la pare od toga, opcija i dalje postoji da pišeš britanskoj organizaciji za zaštitu putnika u avio prevozu - ja čekam da dobijem sve fakture iz hotela pa ću da im to šibnem. Navodno, oni mogu da vrate novac, ako procene da treba. Pa ništa ne gubiš ako napišeš 1 mejl :)

Nas su u Milanu cimali u petak za let na Maltu od 20:20 sve do ponoci, a onda su rekli otkazan let - bice sutra u 15h. Doduse, poslali su nas u hotel o njihovom trosku I vozili nazad na aerodrom sutra. Naravno, sutra avion nije poleteo u 15h nego oko 20, tako da je kasnjenje bilo skoro 24 casa. Interesuje me da li imamo pravo da im trazimo neku naknadu ?

Zavisi sta je bio razlog kasnjenja.

evo sta su mi napisali:

Delay of your flight 2599 to MLA on 04-JUL-14

We are writing to say how sorry we are for the overnight delay of your flight on 04-JUL-14 to MLA airport.

Regrettably this was caused by a technical issue with the aircraft.

Da, ali postoji presedan na sudu da "technical issues" ne moraju da budu i "exceptional circumstances".

Poslao sam im mail i evo odgovora:

The reason for this delay as per our Flight Disruption Report is

"the flight was scheduled to be performed by the aircraft G-EZII which suffered a bird strike which caused damage on approach

to Milan Malpensa".

The flight received an overnight delayed as a result.

Please be advised that when a flight is disrupted it will be classified under EC261/2004 as either extraordinary or non-extraordinary.

As this was outside of easyJet reasonable control and could not be prevented it is classified as extraordinary.

Jms-u ovo mozda nesto znaci, meni ne :)