Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!
Prvi put sam na ovom forumu, ali nadam se ne i poslednji.
Ono zbog cega vam pisem jeste moja zelja za putovanjem u Egipat, ali ne ono klasicno putovanje na more nego putovanje sa najvecim osvrtom obilaskom znamenitosti (more i ne moram da vidim). Kako nisam uspeo da nadjem neku ponudu tog tipa, pitam se da li bi to nekako moglo da se organizuje u spostvenoj reziji, i naravno, sto mi je najvaznije, voleo bih da na tako neko putovanje odem sa nekim ko ima iste pretenzije i ista interesovanja za ovom antickom kulturom. Ono sto bih takodje voleo jeste da nas vise podje na takav put, da ne kazem sto vise to bolje. :) Eto, nek ovih par redova bude pocetak teme. Svi predlozi su dobro dosli, od puta, preko smestaja, obilaska i slicno. :)

Malo si MNOGO neodređen   :shockkk:

Toliko toga tamo ima da se vidi - bojim se da to ne može da se odradi u jednom cugu -  to pod 1. 

Pod 2.:  ako počinješ sa planiranjem za period Novembar (2014)   - Mart (2015)  - onda si krenuo na vrema da planiraš  :spot:

Pod 3: ako planiraš neki drugi perod za takav obilazak zemlje Misirske - zeznuo si se  :cry22:  Klima ubija (to nije samo temparatura!)...

Pod 4: odredi segment koji bi da vidiš: a. - Kairo, Giza, Sakara, Alexandrija: b. - Luksor & okolina: c. - Asuan & okolina: d. - Oaze:  e.- Krstarenja (Nilom, jezerom Naser): f. -  središnji Egipat (od Kaira do Luksora)

- Rekoh ti da NE može sve ODJEDNOM ! Može, ali to ničemu ne služi - jurcanje bez veze, ništa nećeš videti & naučiti. Samo ima da se smoriš... 

U tom smislu, zaboravi Sinaj (Šarm, Dahab, Nuveiba, Taba) & obalu crvenog mora (Ain Sukna, El Gouna, Hurgada, Marsa Alam) tj. kupanaje & gnjuranje...

• Author

Hvala na dugom objasnjenju. :)
Sto se mene tice, nisam planirao jos u kom periodu bih isao, odnosno sve zavisi koliko bih ljudi nasao i kad bi se organizovali. Znaci, bilo bi fleksibilno kad bi se islo. Sto se tice toga sta bih obisao, mislim da bi se zadrzao na potezu Kairo - Luksor i sve usput sto moze da se vidi, a moze dosta :) Eto, to na primer za sada. Ovo je ideja, tako da nemam skroz razvijen plan, ali zato ste vi tu da mi pomognete :)

Sto se tice toga sta bih obisao, mislim da bi se zadrzao na potezu Kairo - Luksor i sve usput sto moze da se vidi, a moze dosta :)

Eh, i to mnogo!

Kairo & okolina (ne računam Aleksandiju) - ako ideš polako, će ti uzeti min. 7-8 dana  gent

Luxor & okolina - min. 7-8 dana (i to gusto napakovan program)  :psuje:

A između te dve tačke: hm, Srednji Egipat je malo zeznut (bezbednost & prevoz)  - ali i za to ti treba 5-6 dana (bez svraćanja u oaze).  

Dobro planiranje je od ogromnog značaja: uzmi LP (nije loš) ili još bolje " The rough guide to Egypt" (odličan). Najbolji za spomenike je stari & provereni "Blue Guide - Egypt". Naravno, treba i nešto više pročitati o istoriji te civilizacje :bang:     

• Author

Naravno, sve bih isplanirali pred put. Razumem da je ne moguce sve videti sto postoji, ali bih svakako zeleo da vidim neke od cuvenih znamenitosti (manje cuvenih od onih koje svi znamo) :) Razumem da je kljuc organizacija, tako da bih se rado upustio u planiranje puta i sta i kako. :) A sto se tice staroegipatske civilizacije, to mi je dugogodisnji hobi, znam relativno dosta informacija, a pred put bi se itekako pripremio (potkovao znanje). Inace, znam hijeroglife, tako da bi imali prevodioca na putovanju :)

• 2 weeks later...
  • Author

Posto nema zainteresovanih (za sada) da li ima neko ko je koristio usluge agencija u vezi individualnih putovanja i koliko je to isplativo, i koje se najbolje agencije za tako nesto.
Unapred zahvalan :)

koliko se sećam, ima nekih egleskih firmu - razne su opcije u igri... 

pre par godina su i neki slovenci radili jeftinije varijente - vidi na www.shappa.si

• Author

Ovo deluje kao fina opcija, mada sam ja konkretno mislio na onu varijantu - odes u neku od agencija, kazes 'isao bih tu i tu, toliko i toliko dana, obisao bih ovo, hocu da vidim ono itd.' i onda ti oni naprave arazman. Da li neko ima takvih iskustava?

Tu tvoju "varijantu" probaj da testiraš!  ::crazy: 

(1) Sastavi okvirni raspored /grad,  hotel (kategorizacija ?) broj noćenja, fakultativni izleti, prevoz/ pa ga  (2) e-majliraj na firme koji i inače rade za egipatskim tur-operaterima..  :potty: 

Ergo - dajem piće ako ti neko odgovori da može da ti "sredi" TVOJU turu! 

Takve ideje je moguće ostvariri samo sa egipaskim firmama - kod njih "sve može"! Samo, ima "firmi" & FIRMI, pa ti vidi.. :bang:  :bang:  :bang:

Sve u svemu - to ima da te KOŠTA!   :yok:

Možeš i sam sebi da skrojiš aranžman isto tako kao što će ti ga agencija skrojiti, zar ne? Sve to što bi oni uradili lepo uradiš sam, hvala bogu imaš internet. A uštedećeš.

Što se saputnika za Egipat tiče, pogledaj na Lonely Planet forumu. Napiši tamo kuda ideš i kada otprilike, pa će ti se možda neko javiti. Ja sam tako par puta pronašao društvo.

Možeš i sam sebi da skrojiš aranžman isto tako kao što će ti ga agencija skrojiti, zar ne? Sve to što bi oni uradili lepo uradiš sam, hvala bogu imaš internet. A uštedećeš.

Naravno da može - ali samo  TEORIJSKI!

Stara poslovica kaže:" Teorijski, nema razlike između teorije i prakse! Ali, u praksi - ima!"

Ovo se naročito vidi u zemljama "trećeg sveta" gde se internetski biznis svodi na muljažu, vaćarenje...

Da nisam imao drugara u Kairu da mi proveri hotele koje sam internetom našao - jako bih se zeznuio. Da mi nije sredio avio karte - Egyprair bi me odrao!  

Naravno, može se posao sklopiti i internetom - ima ozbiljnih firmi (za ozbiljne pare) ....Sretao sam takve putnike: 300 $/day  - pa nije tako loše!

Može se putovati i u backpack unplagged varijanti - niko ne brani - ali treba imati konjske živce da bi se podneli smarači svih fela kao  i mnooogo vremena...

(Nike logo "Just do it" u egipatskoj verziji glasi "Just do it, inshalah")

U tom smislu,  egipatski internet uopšte nije "user friedly". Kao uostalom ni srpski, ali je još gori od našeg - ako je za utehu...

Suma sumarum - bojim se da internetom neće baš lako ići ovo što Boris hoće...   

• Author

Ma stavicu ranac na ledja i pesaka preko Srbije, Bugarske, Turske, Sirije, Jordana, Izraela do Egipta. Spavaću u pustinji, podno hramova i to je to :)
Videću šta može da se uradi :) Hvala na informacijama.

Ma ja sam mislio na obično samostalno putovanje. Dvaput sam bio u Egiptu (2004 i 2010), spavao malo kod kaučsurfera, malo u jeftinim hostelima koje sam pronalazio na licu mesta (tj pronalazili su oni mene). Sve karte sam kupovao sam. Jedini problem je što više ne može kopnom, zbog Sirije, a ne znam kako se kreću cene avionskih karata. Zašto bi plaćao agenciji da ti pronađe hotel ili kupi kartu za voz? Odeš na ž. stanicu i kupiš. 

• Author

Evo ja ću prvi da ispoštujem savete i uputstva administratora za traženje saputnika. smartass

Zovem se Boris, imam 27. godina, zaposlen, živim u okolini Beograda. Volim da putujem ali mi proteklih godina što materijalne što neke druge prilike nisu dozvoljavale da se upustim u putovanja. Ali evo ove godine su se stekli uslovi, pa sam želeo da se otisnem negde u svet. Zašto baš Egipat? Pa recimo da sam u egipatsku kultutu i istoriju zaljubljen još od osnovne škole kada sam sa drugom iz razreda naučio svoje prve hijeroglife. Kako je vreme prolazilo, malo sam Egipat ostavio po strani, ali mi se 2006. godine ukazala prilika da prvi put posetim ovu zemlju i obiđem dosta toga što je bilo u ponudi agencije. Naravno, moje znanje o Egiptu je tada bilo skromno, ali sam po povratku iz Egipta bio pod ogromnim utiskom tako da sam krenuo ponovo da čitam, da istražujem, da se interesujem, da pišem... U Kairskom muzeju sam kupio knjigu iz koje sam dosta proširio znanje o hijeroglifima. U međuvremenu sam se bavio mnogim stvarima u vezi Egipta (da ne nabrajam sad, možda nekom drugom prilikom  :) ). U svakom slučaju, želja mi je sada, kada sam opskrbljen znanjem da se ponovo upustim u avanturu u zemlju faraona. :)
Kakav sam saputnik? U nekoliko reči avanturista, hrabar, odvažan, gladan znanja, željan obilazaka i uvek spreman za pokret.

E sad što se budžeta tiče, uspeo sam da izdvojim nekih 700 evra koje bi potrošio na ovo putovanje. Prijatelja za put bih želeo da imam ne toliko zbog podele dugova ili sličnih stvari, nego jednostavno je lakše biti sa nekim u nepoznatoj zemlji, nego biti sam. Ostale prednosti zajedničkog putovanja nije potrebno nabrajati :biggrin:

Eto toliko od mene za sada :)

Evo je se javljam na "konkurs" ! Samo, sačekaj me par godina (4-6) dok se ne penzionišem, pa budem ima vremena za putovanje..

Za to vreme skuplaj lovu - evrić po evrić u kasicu prasicu...

Ta kinta jkoji sada imaš - to je dosta za CS i autostop preko Tuniske & Libijske pustinje...

S Egiptom sam se upoznao 1978. Od tada švrljao zemljom misirskom jedno 10-12 puta  - ne brojim...

Zemlja & ljudi se strašno menjaju - na gore.. i poslednji put kada sam je video (jul 2014) --- to je jad & beda gora nego 2010, 2011... 

BTW: najbolje se putuje u društvu: sam sa sobom... mnogo se više nauči nego sa bilo kim drugim..

Zemlja & ljudi se strašno menjaju - na gore.. i poslednji put kada sam je video (jul 2014) --- to je jad & beda gora nego 2010, 2011... 

Ispravka: poslednji put sam tamo bio u priodu 10.6 -22.06 - Jun a ne Jul... Loš mi kalendar... ide to sa godinama..

Pričao mi je drugar iz Kaira da se grad dosta promenio u poslednjih par godina. Kaže da su ljudi postali ksenofobični i da više nije ni blizu onako opušteno za putovanje kako je ranije bilo :-/ Sad, bem li ga, možda je samo njegov utisak...

Taj utisak imaju SVI oni koji poznaju zemlju malo duže/bolje...

Poneko, ali samo poneko, ko tamo živi, nema takav utisak - već zna.da je tako.

Ostali... jure za živitom - ta životna "margina" se veoma suzila.

Socijalna/klasna/kastinska diferencijacija je ogromna - nije čudo šta im se događalo, a niti šta će im se događati...

• Author

Kako stvari stoje vidim da cu ja i dalje nastaviti da posmatram Egipat samo u knjigama (i na internetu) :(

Prokleti rat, zelja za vlascu i profitom. (izvinjavam se na izrazavanju).