Jump to content

Spanija& Portugal.. sta ne propustiti, sta zaobici, saveti...

Featured Replies

Posted

Zdravo svima :)

Stvar stoji ovako: idem u Spaniju i Portugal :) Imam 15ak dana vremena, interrail... i manje-vishe slobodu da idem gde hocu, jerbo idem sama :)

Dakle, pomozite ako ste bili ili culi... sta da vidim, gde da ne idem, koliko dana predlazete u kom gradu, znate li neke hostele ili CSurfere ili HCovce koje preporucujete, sta da jedem, sta da pijem, gde da se kupam i tako to...

Posebno me zanimaju muzeji i tako neki kulturni momenti... i neka priroda... npr. usca, vodopadi, plaze, dzungle, pustinje, okeani... :) salim se, ali you`ve got the point :)

e da... jos ako neko ima neku mapu ili vodic, na zajam, fotokopir, poklon i slicno... bila bih vrlo zahvalna :)

Hvala vam svima :)

Maja

• Author

Ocu, fala  :)

Nego, jesi li ti bio tamo ili jok? Mislim ako jeeeesii.... daj neki hint :)

Mene zeludac zaboli kad pomislim na 56h povratka npr....

Pa, ovaj... jesam. Ali sve nekako kratko i na brzinu i površno, tako da ne znam ni šta bih rekao o svemu tome. Sem toga, ti krajevi očigledno nisu moja šolja čaja, što bi rekli Englezi :) Pre odlaska u Lisabon pogledaj Vendersovu "Lisabonsku priču" (film nije neki, al određeni delovi lepo prenose atmosferu) i pročitaj "Godinu smrti Rikarda Reiša", mada je zapravo sve od Saramaga okej, ako već ideš u Portugal. Ima i Ivo Andrić par stranica o Portugalu, trenutno mi pada na pamet esej "Bajron u Sintri".

A Španija... šta znam, ja bih izbegavao mainstream mesta i lepo otišao pravo u Baskiju. Priča se da su zanimljivi ljudi, a i vino im je na glasu... pisao je Hemingvej koješta o putovanju po Španiji, pa prelistaj i to, možda dobiješ neku ideju.

Moje (opštepoznato) mišljenje je da je zapadna Evropa pomalo zamorna - zgrade, muzeji, parkovi, bulevari, trgovi, ovaj dvorac, ona palata, ova tvrđava, ona katedrala, pogledajte molim vas, ovo su podigli Francuzi, a ono su podigli Mavri, te i te godine, blabla... koga je uopšte briga :) Zato bih probao da iskopam nešto interesantno, recimo ta Baskija. Ili Andora, minijaturna država koja je najveći izvoznik veštačkih zuba na svetu :)

Sad, sve je to stvar ukusa, nemoj slušati mene :)

Ćao, ja sam bio 2002 i 2003, ali se još uvek nečega sećam, pa evo i par saveta:

Prvo i osnovno: ako ideš Interrejlom direktno u Portugal, obavezno idi preko Pariza, iako ti to izgleda duže. Preko Milana, Đenove, Nice, Marseja ćeš se zezati danima, dakle moraš da prekidaš putovanje. Najefikasnije ti je da u Beču hvataš voz za Pariz, a odatle se TGV-om (saplement 3 evra) sjuriš za pet sati do mesta (Hendaye), to jest do granice sa Baskijom. Odatle imaš direktan noćni voz za Koimbru i Lisabon. Inače, išao sam u obe varijante, tako da je ovo provereno. E da, iz Lisabona imaš samo dva međunarodna voza za Španiju dnevno. Od Beograda do LIsabona ti u ovoj varijanti treba oko 50 sati, sa izlaskom od 5-6 sati u Parizu.

Nemoj da se zezneš i da uzmeš slučajno u povratku voz Lisabon-Madrid, taj je Talgo, doplaćuje se užasno mnogo (voz ima tuševe unutra).

Ako u povratku ideš iz južnog Portugala, od Fara do Huelve ne postoji voz. Ali, ima autobus do granice na kojoj je reka. Nju pređeš trajektom i onda dalje, hvataš bus do Huelve, odakle možeš u Sevilju, na primer.

E da, vozovi su u Portugalu raspad (u odnosu na ostatak Evrope), a ni španski nisu bog zna šta, svi su leti jako preopretećeni).

Portugal je divna zemlja, treba videti što više.

Od Španije, Madrid je za mene bio najveće razočaranje, porpuno je bezličan grad. Najlepša su mala španska mesta, poput onih u pokrajnama Kastilja i Leon i Kastilja la Manća. Vetrenjače, nepregledna polja, romaničke crkvice na putu za Santjago de Kompostelu. Dakle, Toledo obavezno, Salamanka, Kuenka i takvi gradići.

I Andaluzija obavezno sa Seviljom, Kordobom i Granadom. To je zemlja koride, flamenka, pomorandži, žena sa lepezama...jednom rečju Španija kakvu zamišljamo pre nego što tamo odemo.

Gradovi na južnim obalama, od Malage do Alikantea su uglavnom bez veze, masovni turizam i gomile groznih zapadnih turista na prekrcanim plažama.

E da, ako ti treba neki bedeker, imam Raf Gajd o Lisabonu u elektronskoj formi. Takođe, mogu ti pozajmiti svoj Di Kej Ajvitnes gajd za ceo Portugal.

Eto, nadam se da će ti neštro od ovoga biti od kloristi,

Pozdrav,

Konstantin

• Author

E pa ja kako stvari stoje idem iz Pariza nocnim za Barsu (imam smestaj tamo)... a odatle vec nemam pojma sta da radim :(

Da li da palim za Madrid i Toledo...

ili za Lisabon....

ili za Porto....

moram da se latim atlasa, i nekog vodica.... pa da napisem milion mailova... pa da vidim ko ce da odgovori..... pa tek onda da planiram :)

Ocu ja, ocu sve sto nudite.... dajte :)

A i fala na pomoci :)

a sto mi niko ne kaze sta se tamo  :eat::pivoooo: ? i gde da gledam  ::artist: ? i ima li neka  serenade za ne propustiti... i tako...

• 2 weeks later...

Pozdrav,

PT prilicno dobro poznajem, pa mislim da bih mogao da ti pomognem...

Za ne propustiti je svakako Sintra, malo, predivno mestasce. Sto se tice drugih stvari ne bih preporucio previse vremena u Porto-u, u stvari meni se nije svideo, ali onako, mnogima jeste, tako da je to izgleda stvar licnog ukusa. U Lisabonu obavezno otici u Mouraria-u, kvart u kome je nastao fado...predivno je zaist, uz to ako volis jos vino i pesmu  :music:pijjj

eto provoda :)))))))

Preporucujem takodje juzniju pokrajuni Alentejo,, u kojoj je predivna priroda, siroka polja-jednom recju uzivanje za oci.

Svakako ces se lepo provesti!

Uzivaj

• 10 years later...

Putnicka kuca je bila pre par godina na jugu P. Nadam se da je dosta forumasa iskoristilo ovu mogucnost.
Moze li neka preporuka za plaze, a i mesto gde se locirati (idealno za obilazak najlepsih plaza).

• 1 month later...

Samo sto sam se vratio iz Portugala. Od plaza smo posetili samo Benagil beach sa koje se pliva/kajakuje(kajaka?) do Benagil Cave-a. Posetiti pod obavezno. U blizini je i lepa (cuo sam) Marinha beach. Prilicno lako dostupno iz Fara uz malo voznje autobusom...

https://www.google.rs/search?q=benagil+cave&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw2NO4hNHbAhWT0aYKHW2uDCQQ_AUICigB&biw=1920&bih=1006

Jos u Portugalu ne propustiti: Sintra (Pena palaca i Quinta de Regaleira), Berlenga Island, morske plodove...

Konačno da se neko oglasi:-) Može li još neki predlog?

Bukirane karte za 2 nedelje u P. Šta preporučujete da posetim iz Porta i Lisabona? Faro ću verovatno zaobići. Da skoknem na 2 dana iz Lisabona? 

Imali ste let iz/do F. ili je u pitanju rent a car ili nešto treće?

pre dve godine sam takođe boravio dve nedelje u Portugalu i to 6 noći Lisabon sa okolinom, zatim dva dana Madeira, pa dva dana dolina reke Duoro (terasasti vinogradi gde se uzgaja loza za Porto...vinarije...) i na kraju 4 dana Porto.

Ubedljivo najjači utisak Madeira!!! imaš letove Easyjeta iz Lisabona. Pogledaj

Hvala na predlogu, ali sad nema nista bez 200 e u julu, ne isplati se za boravak 2-3 dana.

Transavia ima letove iz Porta.