Jump to content

Featured Replies

Posted

Predlažem da se u okviru ove teme jave ljudi koji su ovde pronašli prijatelja/prijatelje za put i bili zadovoljni ili možda nezadovoljni.

Stekao sam utisak da je u okviru ove teme mnogo priče, a malo konkretnog dogovara pa da vidimo kako i koliko ovo funkcioniše.

Pozdrav i želim vam da pronađete ono što tražite ;)

Odlična tema, baš dobro što si je otvorio.

Ja sam prošle godine pronašla saputnike sa kojima sam podelila trošak prevoza do Temišvara, išli smo kolima, sve je bilo super, nikakvih problema. Nismo se čak prethodno ni upoznali uživo, nije bilo vremena, ali smo razmenili profile na google+ pa sam imala predstavu o tome sa kime idem. Mislim da je, ako se planira zajednički boravak, ipak bolje prvo se upoznati uživo.

• Author

Drago mi je da ste se javili i da ima pozitivnih iskustava.

I sa svojim društvom kad se čovek dogovara treba ukombinovati razne stvari.
Ovde je otežavajuća okolnost što se ljudi ne poznaju pa se svakako treba bolje upoznati pre puta, a ako ide više ljudi tu će se uvek naći neko ok :)

Ja sam prošle godine iz prvog pokušaja našla saputnicu za more, i iako nismo iz istog grada, ostale smo u kontaktu i posle za 1. Maj opet putovale zajedno. Oba puta je bilo sjajno i opet bismo išle na more zajedno da su nam se uklopili termini godišnjih odmora. Nemojte se razočarati ako ne nađete odmah saputnika, nastavite da tražite. Srećno svima! :)

Kod traženja saputnika, kao i inače u životu, treba imati realna očekivanja. Imam osećaj da ljudi često očekuju nemoguće - registruju se na forumu, napišu poruku u kojoj traže saputnika i onda očekuju da će se Idealni Saputnik javiti u roku od par dana. Kada sam rekao da sam ovde pronašao većinu saputnika, nisam mislio da sam ih pronašao na taj način. Jednostavno je potrebno biti aktivan član forumske zajednice tokom dužeg vremena, redovno posećivati forum, pratiti šta se piše i dešava, učestvovati u životu foruma. Tako se s vremenom upoznaju i zanimljivi ljudi, iskristališe se šta koga zanima i šta bi ko želeo, sklapaju se poznanstva i prijateljstva, pa se onda i putuje zajedno.

Kao što znate - a znate, inače ne biste tražili saputnike ovde - prijatelja za put nije lako pronaći ni u "stvarnom", oflajn svetu. Potrebno je dosta truda, razgovora, planiranja, dogovaranja, ubeđivanja, a i onda vas u 50% slučajeva prijatelj ispali i vi ili odete sami, ili ne odete. Čak i kada imate nekoga ko bi možda želeo da putuje sa vama, vrlo lako se može desiti da vi ne želite da putujete sa njim/njom. 

Ne želim nikoga da obeshrabim, naravno. Samo mislim da treba imati realna očekivanja. Mnogo ljudi je ovde pronašlo saputnike i prijatelje, ali ne treba baš očekivati da će uspeti iz prve. Kao što i inače u životu ne treba očekivati da će sve uspeti iz prve  smartass  

Bravo Lazare, vidis to mi nikada nije palo na pamet, a imam prijatelje koje sam upoznao na nekim forumima i koje sam kasnije upoznao u stvarnom zivotu ili ti RL.

Ali ovaj forum je striktno vezan za putovanja, a putovanja u Srbiji su aktuelna samo jednom godisnje, nekima ni tada.

• Author

Bravo Lazare, vidis to mi nikada nije palo na pamet, a imam prijatelje koje sam upoznao na nekim forumima i koje sam kasnije upoznao u stvarnom zivotu ili ti RL.

Ali ovaj forum je striktno vezan za putovanja, a putovanja u Srbiji su aktuelna samo jednom godisnje, nekima ni tada.

Putovanja su sezonski aktuelna, a letovanje je možda aktuelno jednom godišnje mada se i to menja. Postoji trend da se na odmor ide češće, a kraće kao i letovanje u pred i post sezoni.

A uvek se može otići na jednodnevni ili vikend izlet. On će vam isto prijati iako je kratak.

Takođe, takav izlet je i prilika da testirate potencijalnog saputnika za duže putovanje i procenite koliko bi se slagali ;)

Kako god ja odustajem polako ... za 8 dana svasta nesto sam se dogovarao i nicim nisam uslovljavao, ali ljudi ispaljuju.

Kod traženja saputnika, kao i inače u životu, treba imati realna očekivanja. Imam osećaj da ljudi često očekuju nemoguće - registruju se na forumu, napišu poruku u kojoj traže saputnika i onda očekuju da će se Idealni Saputnik javiti u roku od par dana. Kada sam rekao da sam ovde pronašao većinu saputnika, nisam mislio da sam ih pronašao na taj način. Jednostavno je potrebno biti aktivan član forumske zajednice tokom dužeg vremena, redovno posećivati forum, pratiti šta se piše i dešava, učestvovati u životu foruma. Tako se s vremenom upoznaju i zanimljivi ljudi, iskristališe se šta koga zanima i šta bi ko želeo, sklapaju se poznanstva i prijateljstva, pa se onda i putuje zajedno.

Kao što znate - a znate, inače ne biste tražili saputnike ovde - prijatelja za put nije lako pronaći ni u "stvarnom", oflajn svetu. Potrebno je dosta truda, razgovora, planiranja, dogovaranja, ubeđivanja, a i onda vas u 50% slučajeva prijatelj ispali i vi ili odete sami, ili ne odete. Čak i kada imate nekoga ko bi možda želeo da putuje sa vama, vrlo lako se može desiti da vi ne želite da putujete sa njim/njom. 

Ne želim nikoga da obeshrabim, naravno. Samo mislim da treba imati realna očekivanja. Mnogo ljudi je ovde pronašlo saputnike i prijatelje, ali ne treba baš očekivati da će uspeti iz prve. Kao što i inače u životu ne treba očekivati da će sve uspeti iz prve  smartass  

Lazare, slažem se skoro sa svime što si rekao, dodala bih samo još i da mi se čini da je dosta lakše naći saputnika ako ste bar malo fleksibilni po pitanju termina, destinacije i budžeta (naravno, ako je to moguće). Ja sam ovde relativno nova, ali na jednom drugom putničkom forumu imam duži staž, par puta je bilo pokušaja da se dogovorim sa ljudima oko putovanja i odmora, ali ja na žalost zbog svog posla po pitanju termina nisam skoro pa uopšte fleksibilna, a po pitanju destinacije takođe, dosta sam toga obišla pa želim da obilazim nove destinacije. Po pitanju budžeta jesam flexibilna, ali obično drugi to nisu :)

Još jedna stvar - iz mog iskustva nije čak neophodno ni da ste dugo član, ja sam posle prvog posta ovde našla saputnika, ali to je ipak bio samo zajednički prevoz.

I ja sam ovde pronasla saputnika koji je ispunio sva moja ocekivanja.   clap.gif' alt=':clap:'> I dalje smo u kontaktu i namarevamo da putujemo zajedno kada nam se poklope termini i destinacije. Smatram da je ovaj vid trazenja saputnika sasvim OK, ako se putuje preko agencije.

Desava se da se na odmoru posvadjate sa najboljim prijateljem, a ovde mozete dobiti prijateljstvo vise...  :spot:

Mislim da je i ovde i na par drugih foruma koji se bave putovanjima vrlo slicno kao i u 'stvarnom svetu'...ima i normalnih i finih ljudi i potpunih idiota, oba pola, koji su na forumima iz drugih razloga, a ne putovanja...Ima ljudi koji su slicni  vama sto se tica tipa odmora ili putovanja, ima i ljudi koji su vam simpaticni ali bi na drugu destinaciju ili bi skroz drugacije provodili vreme, ima i neuklapanja sto se tice godina, gde ljudi odmah odustanu u smislu da neko ima previse ili premalo godina, a ustvari bi se sasvim ok slozili sa tom osobom da su dali priliku tom poznanstvu...Ja sam imala skoro sva nabrojana iskustva, i ruzna zaboravljam, a sa ovim finim ljudima koje sam upoznala i sa kojima sam putovala sam u kontaktu, sa nekima se i druzim... :) Samo treba biti pozitivan i vrlo konkretan u ocekivanjima i zeljama, to je jako vazno, jer ono sto se vama 'podrazumeva' nekome uopste ne, i obrnuto...treba pricati o svemu sto vam je vazno i biti otvoren i spreman za razna iskustva. Iznenadicete se koliko finih osoba cete sresti! :)

Divim se pnima koji uspiju nadji partnera-ku za put . Ja (i supruga) ne mozemo ni u stvarnom svijetu medju prijateljima to naci . Ili ne odgovara datum ili budzet ili destinacija teke svake godine idemo dva puta sami na odmor . A recimo vrlo smo fleksibilni sto se tice budzeta , vremana cak i destinacije (samo ne evropa jer smo je vise puta obisli i ne Usa jer bi tamo jedino sa nuklearkom posao) .

Sto vece drustvo to bi bilo bolje ali .....

Slažem se U SVEMU sa Lazarom!

I sa ''Alexandrom''

:spot:

Edited by kajabgd

Pozdrav svima!

Za ovih mesec dana od kada sam postavila poziv forumašima i svim ljudima dobre volje da mi se jave, iznesu predloge, ideje za zajedničko letovanje, moj post je pregledalo neverovatnih 750 ljudi. Od toga,javilo mi se njih recimo petnaestak, od kojih je deset odustalo jer su imali neke druge zamisli (sve samo ne ono što sam jasno naglasila u svom postu). Sa nekih troje - četvoro sam imala intenzivnu komunikaciju, a samo sa jednom, čitajte JEDNOM osobom sam se i upoznala, sela i razgovarala o idejama, planovima, podeli troškova i sl.

Dakle, još jednom podvlačim - preko 750 ljudi je pročitalo moj post!

Napomena - problem definitivno nije u meni, jer ja i dan danas tražim ono što sam i navela u postu.

Ali, ne odustajem.

Za ovih 10-tak godina koliko sam član na raznoraznim putničkim forumima, domaćim i inostranim, a i po vokaciji sam inače turizmolog, ispratila sam sijaset raznoraznih postova, predloga za letovanja, zimovanja, izlete, podele troškova putovanja i sl. Mnogo ljudi sam upoznala, neke dopisujući se ovako preko Foruma, neke na sastancima i druženjima ljubitelja putovanja, sa nekima i zaista i putovala. Jako puno je bilo i negativnih iskustava, ali bilo je i naravno i onih nezaboravnih lepih...

Moja ocekivanja su realna. Npr. da se slozimo oko destinacije, datuma i troskova. I da bar minimalno funkcionisemo jer ionako uvek ostaje varijanta cimera ili suvozaca, svako za sebe, kako god. Ne ocekujem da cu naci srodnu dusu, duhovnog blizanca (mada to uopste ne bi bilo lose).

Putovala sam sa mnogo razlicitih ljudi. Udruzenja, seminari i sl. Dakle, malo drugacija varijanta. Nisam trazila, samo znaci da sam sretala nove ljude, s njima sedela, delila sobu, itd. Uglavnom sve naj.

Imala sam i iskustvo s couch-surfingom, primala neke ljude na spavanje, s nekima se samo druzila. Takodje OK.

A predpostavljam da je lose iskustvo, a takva sam ja npr. imala - kada taj neko ima neke druge namere, muvanje i sl. Ili kada je taj neko prezahtevan po pitanju vaseg drustva. Npr. sve vreme bi hteo / htela vase drustvo. I jos gore, to isto, a niste na istim talasima. U prevodu to bi ili smaraci koji su ujedno i dijametralno suprotni od vas. Dalje, skrtice, grebatori ili pak oni koje vi ne mozete finansijski da ispratite.

Ja sam juce postavila temu, solidan broj pregleda za jedan dan. Na nekim temama sam se i sama javila, neke ljude ja kontaktirala, neki mene. Dakle, nikakvo pasivno cekanje. Iskreno verujem da ce sve ovo uspeti u roku od 2 nedelje koliko imam. A ako i ne... i to je OK.

Inace da prokomentarisem ono sto je neko rekao da je ovo dobra varijanta za agencijska putovanja. Sasvim suprotno, mislim da je jos bolja za "ludja" i u sopstvenoj zamisli i reziji!

Izgleda mi da je na ovoj temi kljuc za ostale podteme, sto vise ljudi iznese svoja iskustva sa saputnicima i stavove, manje ce biti kalkulisanja na konkretnim slucajevima.

Ja mislim da sam uvek isao sa razlicitim ljudima na putovanje cesto i nepoznatim. Bilo je svakakvih i nikada mi niko nije pokvario putovanje.

Najvaznije je da svako radi ono sto zeli. Deljenje prevoza i smestaja je manje bitan deo putovanja. Bitno je kako se provode dani. Ljudi treba da idu gde zele, ustaju kad zele i da se udruzuju s kim zele (na putovanjima se lako upoznaju ljudi) i da nemaju ocekivanja od saputnika. Putovanje je kratko i nema mesta kalkulisanju i cekanju da neko shvati i sl. Letovanja su po prirodi najlaksa za tako nesto (uobicajena rutina, maksimum dva tri tipa ponasanja - plaza, izlasci, izleti, vreme u sobi se ne provodi i niste vezani ni za koga). Postoji par situacija sa cimerima i lake su. Probleme imaju ljudi koji misle da nesto ili negde s nekim moraju. Za tim uglavnom nema potrebe.

I, sto vise ljudi u igri, vise kombinacija (uvek nadjete nekog ko zeli isto da radi), ali to ne mora da se pronadje u polasku, vec moze i tokom putovanja.

Ovde uglavnom ljudi zele da se udruze iz finansijskih razloga (sto je slucaj i kada imate cimere), a onda na red dolaze druge stvari koje mogu i ne moraju da se dese, a uopste se ne smeju forsirati ni ocekivati.

Najvaznije je da svako radi ono sto zeli. Deljenje prevoza i smestaja je manje bitan deo putovanja. Bitno je kako se provode dani. Ljudi treba da idu gde zele, ustaju kad zele i da se udruzuju s kim zele (na putovanjima se lako upoznaju ljudi) i da nemaju ocekivanja od saputnika. Putovanje je kratko i nema mesta kalkulisanju i cekanju da neko shvati i sl. Letovanja su po prirodi najlaksa za tako nesto (uobicajena rutina, maksimum dva tri tipa ponasanja - plaza, izlasci, izleti, vreme u sobi se ne provodi i niste vezani ni za koga). Postoji par situacija sa cimerima i lake su. Probleme imaju ljudi koji misle da nesto ili negde s nekim moraju. Za tim uglavnom nema potrebe.

Amen!

Kratak period, podela troskova i to je to. Ako se s nekim jos i bas nadjete, utoliko bolje.

Cimeri su vec druga prica. Treba ziveti s tim. Tj. s njom, njim, njima...

Iskreno, malodusnost tipa "ovo ne radi", "nije problem u meni" i sl. me stvarno malo zivcira kod pojedinaca ovde.

A lepo je receno. Sto konkretnije, sto vise informacija, predstavite se i... ne cekajte nego se i sami angazujte, e to pali!

Ja sam stupila u kontakt s bar 6-7 njih, i gotovo je sigurno da sam za veoma kratko vreme nasla saputnicu, 99,99%

Isto zelim i ostalima!

Putovanje je kratko i nema mesta kalkulisanju i cekanju da neko shvati i sl.

Na kakvu vrstu kalkulisanja misliš? I na šta misliš kada kažeš "čekanja da neko shvati"?

Nije mi baš 100% jasno, a volela bih da znam za neko sledeće putovanje ako budem na ovaj način želela da pronađem saputnika :)

Jasmina, tema je bas raznovrsna

Mislio sam na kalkulisanje sa odlukama na samom putovanju, jer se desavalo da ljudi krenu sa mnom (na konkretnu mikroakciju u okviru putovanja) negde gde stvarno ne zele, ali eto nisu bili sigurni a nisu nesto drugo smislili, ili jos gore videli su da se meni ide pa da mi ucine i onda se to pretvori u niz nepotrebnih situacija, a taj dan ne ispadne lep.

Kod smetnji sam mislio na to da opravdano niste sigurni da li za neki detalj koji vam zasmeta, treba staviti primedbu ili ne. Razlicite su navike i svasta je ljudima normalno. Po pravilu ljudi koji se ne poznaju, ili se slabo znaju, biraju da izbegnu konflikt, sto ubrzo postane i nebitno jer se putovanje zavrsi, tako da su po tom pitanju i bolji saputnici.

Otprilike sam na ovo mislio :)

Samo treba biti pozitivan i vrlo konkretan u ocekivanjima i zeljama, to je jako vazno, jer ono sto se vama 'podrazumeva' nekome uopste ne, i obrnuto...treba pricati o svemu sto vam je vazno i biti otvoren i spreman za razna iskustva. Iznenadicete se koliko finih osoba cete sresti! :)

Sve ovo eventualno postaje bitno kada odaberes saputnika, a biras ga po subjektivnoj proceni ili osecaju :)

• 2 weeks later...

Cao drugari! Evo da dodam i ja jedno lepo iskustvo pronalazenja prijatelja za put :)

Pre dva dana sam se vratila iz Grcke sa puta sa mojom novom travel prijateljicom i bilo je bas bas super!

Na put sam isla sa devojkom koju sam upoznala na ovom forumu.. Kada smo pocele konverzaciju imale smo na umu neki last minute preko agencije, ali posto su svi last minuti tada bili ili preskupi ili kretanje tek za 2 nedelje, mi smo uzele hostel preko bookinga i Gea turs prevoz...

Hostel je i jednoj i drugoj bio po prvi put (plasila sam se problema zbog razocarenja i sa moje i sa njene strane), ali obe smo se odlicno prilagodile! :) 

Zbog ogranicenog budzeta stopirale smo po Grckoj tokom celog odmora (opet po prvi put i jednoj i drugoj, ali obe smo se i ovde prilagodile savrseno bez problema) :)

U svakom slucaju, odmor je bio od onih na kojima nemas apsolutno pojma ni koliko je sati, ni koji je dan, a skoro ni gde se tacno nalazis :) Upoznale smo neke divne ljude i imale samo lepa iskustva... :)

E sad, ono sto mislim da je bitno za put sa nepoznatom osobom, a da smo nas dve dobro uradile, jeste da nismo imale neke beskompromisne zahteve (kakve mozes da dobijes od nekih ljudi koji te poznaju), da smo otvoreno izrazavale zelje i prohteve, ali i slusale sta ova druga zeli i pravile kompromise... Na kraju krajeva mislim da je relativno prosto: budi tolerantan, slusaj sta druga osoba zeli, reci svoje zelje i budi spreman na kompromis! Ne smaraj sa prevelikim ocekivanjima i ne daj se iznervirati :) 

Ne znam...mozda sam ja imala pocetnicku srecu jer nikada pre nisam ovako trazila travel buddy-ja, ali meni se cini da ovda mogu da se pronadju super osobe za put i organizuje super provod :)

Srecan put svima !!! ;)

Koko, baš mi je drago što ste se lepo uklopile i provele i hvala što si sa nama podelila to iskustvo jer nekako zvuči ohrabrujuće :)

Mislim da je delimično i sreća u pitanju, ali verovatno (pretpostavljam) ste se unapred upoznale pa ste stekle neku okvirnu sliku jedna o drugoj i znale ste da je moguće da ćete se uklopiti. Ako niste, onda je definitivno baš mnogo sreće u pitanju :)

Na kojoj destinaciji ste bile i za koliko vremena ste postigle konačan dogovor od kako ste stupile u kontakt?

Mene sve više privlači ideja da na ovaj način pronađem saputnika za sledeće putovanje...

Edited by Jasminas

@Jasminas Bitno je da sto pre stupis u kontakt sa osobom sa kojom bi eventualno putovala, telefonom, da popricate i da se obavezno i vidite, bice ti sve mnogo jasnije u prici i u kontaktu.  To je vazno zato sto po ovim sajtovima za putovanja isto ima zaludnih ljudi, da ne upotrebim neki tezi izraz, kojima na pamet ne pada da putuju, nego bukvalno trose ljudima vreme dopisujuci se, i kada im konkretno trazite da se cujete i vidite bukvalno nestanu! Ne znam iz kojih pobuda to rade, ali rade. Meni se to vec nekoliko puta desilo i sada sam naucila...:) Ali ima i divnih ljudi, ja sam stekla i par prijatelja sa kojima se druzim sada, nevezano od putovanja....Znaci samo konkretno i kontakt i ne daj da te spreci eventualno razocarenje. Sve najbolje!