Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je ko od vas isao skoro u Hrvatsku kolima? Da li su i dalje na snazi preki pogledi na BG tablice, neljubaznost na pumpama i onako usput? Mi cemo biti krajnje upadljivi, crveni jugic i Bg table..pa cisto da se informisem.. 

Pre dva leta sam bio u okolini Dubrovnika sa NS tablama. Bez problema i prekih pogleda, mada ne mogu da kažem i da sam previše obraćao pažnju kako nas gledaju. Naravno, ovo što pišem ne može ti biti garant da nećeš imati neprijatnije iskustvo, ali tako je valjda svugde. Takođe, pre šest godina sam putovao Hrvatskom bez kola, ali sam primetio i tada da ima vozila sa tablicama iz Srbije - i to od Dubrovnika do Pule (nešto više u Puli). Meni je bilo veoma lepo oba puta, nadam se da ćete se i vi lepo provesti  :smile:

Zavisi koji deo, najbolje u Istri, najgore u Zadru (obratiti paznju na slicnost reci zadar - zadrt :-) ) U sustini ne mora nista da znaci, poneki jugo imas i tamo mada jesi malo upadljiviji, takodje ja se ne upustam mnogo u komunikaciju sa lokalcima.

Za svaki slucaj Imas telefon policije tamo +385 192, treba se i raspitati da li vazi clanska karta AMSS u Hrvatskoj za eventualnu pomoc na putu (i sam planiram da se raspitam nikako da uradim, ako neko zna neka napise). Srecan put

Kad idem u HR manje vise uvek idem kolima. Bio sam u Makarskoj par puta i nisam imao problema. Jednom u Rovinju na parkingu sam naleteo na neke pijane mlade momke koji su me onako zagledali kad sam parkirao, ali nista nije bilo, samo sam ih iskulirao. Ćaletu su jednom otkinuli prednju tablicu, no doduse kaze da se malo bahato parkirao i da je moguce da je i zbog toga.

Мало ружне вести из блиског подручја:

U neposrednoj blizini hotela Ruža u mostarskoj ulici Husnije Repca rano jutros je izgorio automobil marke Renault, beogradskih registarskih oznaka.

Požar se na automobilu dogodio oko 4 sata jutros, a Vatrogasna jedinica Mostar dojavu je zaprimila u 4:15 sati. Nakon toga su dva vatrogasna vozila stigla na mjesto događaja, gdje su ugasili požar.

Vatrogasci su svoju intervenciju završili oko pet sati. Vatra, srećom, nije zahvatila druge automobile.

Tokom jutra pripadnici krim policije napravili su uviđaj na licu mjesta, a automobil je
izmješten u krug PU Mostar radi daljeg vještačenja. Uzrok požara zasad nije poznat.

Prije mjesec dana u Mostaru je u blizini Carinskog mosta, također, zapaljen automobil Peugeot 206, također beogradskih registarskih oznaka.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika/mostar-izgorio-automobil-beogradskih-registarskih-oznaka/140731043

Mislim da su takvi incidenti vrlo retki. Statistički značajan broj puta boravio sam kolima u Hrvatskoj da bih se uverio, tj. stekao subjektivno uverenje, da su takve priče medijski debelo prenaduvane.

Mislim da je mnogim elitama u obe države u interesu da održavaju napetost, pa se to preliva i na medije. Drugim rečima, elite su mnogo manje pomirene nego obični ljudi.

I da, ja se uvek upuštam u komunikaciju sa lokalcima. Mislim da je suštinski značajno za naše krajeve da svi svuda putujemo, razgovaramo sa svima i razvijamo kulturu saslušavanja, razumevanja i mobilnosti.

Zaista mi zvuči čudno -- i veoma tužno -- da neko danas, dve decenije posle rata, zazire od razgovora sa meštanima susednih država u kojoj se govori njegov jezik.

Први пут кад сам хтео да пошаљем разгледницу из Хрватске у Србију, тражио сам у пошти маркице за Мађарску, а онда разгледницу убацио у сандуче... што је сигурно, сигурно је ;)

Eh, mi kad smo na moru sa bh. tablama niko te ne zagleda jer možeš biti i musliman, a to je nekako puno bolje nego biti Srbin :)

Šalu na stranu, ja sam par puta stopao kroz Dalmaciju i naravno da sam se upuštao u razgoore (mislim, to i jeste bio cilj, mogao sam i busom). Nisam imao nikakvih problema, naprotiv. Odakle si? - Banjaluka. Šta radiš? - Studiram srpski. Zaista nisam imao problema.

Naravno, uvijek možeš naletjeti na neke idiote ili recimo tuku u prodavnici pa kad tražiš "hljeb" ona kaže "mislite, kruh?!" kao da Srbi ne koriste riječ kruh, ali sve su to minorne situacije.

Pre mnogo godina, sećam se, stigao sam u Rijeku, bila je noć, ušao sam u predvorje glavnog kolodvora i tražio kartu do Krka. Ćata je progunđao, osobna iskaznica, ali nije to kazao razgovetno, nego nekako, sbn skznc, i ja ga uopšte nisam razumeo. Šta ste rekli? Sbn skznc. Šta? Osb... ma daj mi ličnu kartu u pičku materinu.

Jedinu nelagodnost koju sam ikada doživeo u Hrvatskoj priredio mi je sitni dripac sa Hvara. Pokušao je da me prevari za cenu smeštaja, provalio sam na vreme, odbio da platim i on se povukao. Potom se ispostavilo da čovek nije sa Hvara nego iz Vranja.

Мене је хрватска погранична полицајка, иначе мрак риба, провоцирала како сигурно ја перем веш у мојој породици (инспирисана опраним зеленим картоном), али мислим да је то пре било флертовање него нешто на националној основи... 

Слично ми се десило и кад су ме претресали на уласку у стадион у Сарајеву са припадницом обезбеђења... хммм, мислим да имам нешто што привлачи жене у униформи... 

Edited by Relja

Inače, danas je zapaljen jedan reno sa srbijanskim registarskim oznakama u Mostaru, a skinuta su i sve četiri točka prije mjesec dana sa jednog pežoa, takođe sa srbijanskim tablicama :)

Inače, danas je zapaljen jedan reno sa srbijanskim registarskim oznakama u Mostaru, a skinuta su i sve četiri točka prije mjesec dana sa jednog pežoa, takođe sa srbijanskim tablicama :)

Види пету поруку одозго :)

И, да мало злоупотребим то што се десило и препоручим спавање у сигурној средини за срб таблице, при томе и на здравом планинском ваздуху, 20ак км од Мостара.... :)

http://www.turizamrs.org/pocetna.php?menu_id=2&cid=2&page=5&destinacija=41

• Author

Hvala svima na odgovorima. Mi ne idemo na more vec autoputem do negde pred Zagreb (ne znam tacno koje iskljucenje) pa pravac Petrinja..videcemo kako ce to ici..vidim da mi ne treba ni zeleni karton ni medjunarodna, dakle samo gas u boci i volja :) Tamo imamo gde da uglavimo auto, nece biti na ulici svo vreme boravka tako da tu ne bi trebalo da bude problema..

Peđa, možeš pogledati utiske sa naše proletnje turneje. Obišli smo Banjaluku, Sarajevo, Mostar, Šibenik, Rijeku, Labin, Opatiju i Zagreb, imali smo BG-tablice, svuda smo ostavljali kola na ulici i ama nigde nije bilo problema.

Sem toga, kola su nam se kvarila tokom puta i uvek bismo tražili pomoć od meštana. Svi su bili vrlo predusretljivi, a nekoliko dekica u Mostaru bilo je nekako ganuto što smo ih pitali da nam pomognu.  :smile:

• 2 weeks later...

Pozdrav svima na forumu!

Iako sam iz Zagreba nadovezat ću se na temu da možda vidite kako to izgleda iz moje perspektive :)

U potpunosti razmijem vašu nedoumicu jer jedan od planova u budućnosti mi je ići kroz Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju pa znam o čemu pričate.

Iako sam bio u Beogradu s ZG tablicama i apsolutno nikakvih problema nisam imao, štoviše upoznao sam puno ljudi i svi su bili jako ljubazni.

Nekoliko godina sam radio u turizmu pa sam puno putovao po hrvatskoj obali ali nikad nisam vidio toliko auta sa srpskim registracijama koliko ove godine.

Pošto sam ove godine prošao velik dio hrvatske obale (od Zadra kroz cijeli jug skroz do  Ade Bojane) moram priznati da sam se iznenadio pozitivno na broj 

turista iz Srbije koji dolazi autima. 

Mislim da je u potpunosti sigurno putovati po Hrvatskoj sa srpskim tablicama ali naravno da se uvijek može naletiti na budalu koja ti može razbiti prozor na autu, 

ali mi se čini da je meni sa zagrebačkim tablicama i vama sa srpskim gotovo isti rizik u Splitu, Omišu ili Zadru isto kao što nekome iz Splita se može destiti 

da mu oštete auto u Zagrebu (pogotovo za vrijeme nogometne utakmice ako slučajno ostavi auto u blizini stadiona...)

Što se tiče nekih incidenata, zbilja duže vrijeme nisam čuo da se nešto desilo, inače kad se nešto desi to onda mediji prenose nekoliko dana jer je to onda udarna vijest... 

Ali naravno ponekad postoje neki drugi faktori (alkohol) koji možda mogu i da pridonesu nekom problemu ali naravno u takvim slučajevima se najbolje maknuti :)

Da zaključim, mislim da je sasvim sigurno ići (poglavito sada kad nam je turizam jedina grana kojom koliko toliko pokušavaju izvući zemlju iz govana u koju su je uvukli :) )

ali uvijek postoji mogućnost da se nađeš u krivo vrijeme na krivome mjestu ali tako je u principu svagdje. 

Pozdrav :)

Mislim da je u potpunosti sigurno putovati po Hrvatskoj sa srpskim tablicama ali naravno da se uvijek može naletiti na budalu koja ti može razbiti prozor na autu, 

ali mi se čini da je meni sa zagrebačkim tablicama i vama sa srpskim gotovo isti rizik u Splitu, Omišu ili Zadru isto kao što nekome iz Splita se može destiti 

da mu oštete auto u Zagrebu (pogotovo za vrijeme nogometne utakmice ako slučajno ostavi auto u blizini stadiona...)

Da, ovo je potpuno tačno. Ljudi koji razbijaju kola uglavnom su huliganske budale kojima zapravo nije važno da li si iz "neprijateljske" države, "neprijateljskog" grada ili "neprijateljskog" fudbalskog kluba. Neki moji poznanici iz Dalmacije tako su više puta najebali u Zagrebu, jer su neki zagrebački navijači čuli njihovo dalmatinsko narečje i onda su ih maltretirali. Budala ima svuda, a na nama nije da ih se plašimo i zaziremo, nego da putujemo po regiji i upoznajemo se, njima uprkos i unatoč! :)

Edited by Uroš Krčadinac

U potpunosti razmijem vašu nedoumicu jer jedan od planova u budućnosti mi je ići kroz Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju pa znam o čemu pričate.

Iako sam bio u Beogradu s ZG tablicama i apsolutno nikakvih problema nisam imao, štoviše upoznao sam puno ljudi i svi su bili jako ljubazni.

U proteklih mesec dana imao sam prilike da ugostim dve grupe drugara iz Hrvatske. Obišli smo Beograd, Pančevo, Novi Sad i Frušku goru, razgovarali sa svima, pili po kafanama, zezali se, bez ikakvih obzira i ograničenja, dakle sasvim normalno, kao što i treba da bude. Nije bilo nijednog jedinog prekog pogleda, a kamoli incidenta. Mislim da polako ulazimo u doba kada većini ljudi iz naših krajeva stvarno nije važno iz koje si države, koje si vere i koji jezički standard koristiš, nego im je važno šta govoriš i kakva si osoba. Promene su spore, ali se dešavaju i to se, rekao bih, zbilja menja na bolje, uprkos huškačim medijima.

Što se Makedonije tiče, imao sam lepa iskustva u Skoplju, ljudi su redom govorili naš jezik i bili vrlo ljubazni, često i previše sentimentalni. 

Što se, pak, Kosova i Albanije tiče, nemam pojma, još uvek nisam bio tamo. Mislim da je jezička situacija drugačija, mlađi ljudi van srpskih enklava govore samo albanski. Slučajni prolaznik iz Prištine će verovatno -- nažalost -- imati manje problema sa hrvatskim govorom i hrvatskim tablicama nego sa srpskim govorom i srpskim tablicama. Iskreno želim da se i to vremenom promeni na bolje, jer nam ovde nema života, nikome, dok se to ne promeni na bolje.

Sretno svima!

Bio sam u Zagrebu 3 puta ove godine i vise puta ranijih godina i ni jednom nisam doziveo nikakvu neprijatnost, naprotiv.. Nailazio sam na veoma ljubazne ljude, predusretljive, cesto raspolozene za razgovor, hoce da pomognu, zanima ih odakle sam i tsl. Najgore sto sam iskusio bi bio tek poneki, retki mrki pogled, ali postoji hiljadu razloga zasto bi me neko mrko ili popreko gledao, tako da tome nisam pridavao veliki znacaj.. Mogu cak reci da sam sa svojom ekavicom i beogradskim akcentom u Zagrebu imao vise koristi nego bilo kakve stete.. 

Vezano za gore spomenutu licnu kartu.. 2012. u februaru je bila ona uzasna zima sa puno snega, debeli minus.. a ja u Zg bez sala, bilo je jako hladno, pa sam kupio hrvatski navijacki sal (crveno-beli kvadratici) i stavio ga oko vrata.. Zatim sam usao u tramvaj i iako sam ranije uvek kucao karte, ovog puta sam hteo da se prosvercujem za dve stanice, ali kao za inat bas u tom trenutku je naisla kontrola.. Trazi mi lik kartu, ja kazem da sam tek sam usao, trazim po dzepovima, a on mi trazi osobnu da pise kaznu.. "a evo tek sam usao, nisam stigao da je otkucam", "osobnu.." I hajde ja mu izvadim osobnu, kad je vec toliko hoce.. I gleda on u licnu kartu na cirilici (ime i prezime mi je 100% srpska varijanta), pa pogleda u mene sa sahovnicom oko vrata, gleda opet u licnu, pa u mene i kaze: Iz Beograda a? Sto si stavio taj zvezdin sal oko vrata? :D

Ja se nasmejao.. I tako mi krenuli da razgovaramo, a on zaboravio da kontrolise dalje.. Posle mi je rekao da je i njega uhvatila kontrola kad je bio u Beogradu u troli i da su ga pustili bez kazne, kao sto je i on mene.. ;D Dao sam mu 30kn za pivo i izasao na sl. stanici.. Predhodno smo fino popricali od toga otkud taj sal, do Novaka Djokovica i beogradskog nocnog zivota..  

Tako da ne znam kako je sa bg tablama, ali sa bg akcentom se sve nekako dobro zavrsavalo po toj Hrvatskoj  ^_^ Zbog bg akcenta mi oproste kaznu (mada je tu mozda sal igrao glavnu ulogu), sa bg akcentom dobijem besplatno pivo..  :pij: ili sladoled u meku.. Sa bg akcentom imam daleko vece sanse subotom uvece od lokalnih kajkavaca.. i kako posle svega toga ne voleti Hrvatsku? :)

Ja sam 2013. godine bio na Peljescu u Dalmaciji i nikakvih problema nije bilo. Ja sam iz Beograda i pricali smo nasim jezikom po ulici najnormalnije. Jedino meni i drustvu sa kojim sam bio, bio je mali problem u prodavniici traziti hleb jer smo bili svesni gde smo dosli pa da neko slucajno ne shvati kao provokaciju. Ali posle par dana smo se navikli i posto je malo mesto svi su znali da smo iz Bg-a i nikad nikakav problem nije bio. Na granici isto, a na ostrvu Korcula smo cak videli i jedan auto sa BG tablicama. Vracali smo se sa Lastom i sve je bilo ok.  :-)

Inace, dalmatinci su divni ljudi. :-)

Mi smo 2012.bili u Puli,obisli smo i Rovinj.Kolima smo isli,6 dana,nikakvih problema nismo imali.Auto je bio parkiran na sred ulice,ispred apartmana.U Rovinju je bio u samom centru,preko puta onog lepog ostrvceta.U pekaru kada smo usli,zena se nasmejala,pita odakle smo,mi rekosmo,pita kako je u Bgd-u,koliko ostajemo,da li nam se svidja...sve preporuke da se poseti Hrvatsko primorje.Posto smo isli preko Slovenije,preko Portoroza,pa onaj granicni prelaz,Dragonja,ako me secanje dobro sluzi,policajka na Hrvatskoj granici[neko je rekao mrak riba,potvrdjem i ja]trazila zeleni karton,nije znala da nismo u obavezi da imamo,pa je proverila,zvala,pogledala me dobro,pozelela srecan put,uz sexy osmeh...

"Ne treba ništa njima, mladima, posebno objašnjavati. Jer svako objašnjenje je zapravo krivo. Odnosno, u svim tim objašnjenjima koja oni danas slušaju – a čuju objašnjenja sa srpske strane, objašnjenja sa hrvatske strane, iz Bosne, sa Kosova – svako ima svoju istinu. Čuće taj mladi svijet objašnjenje i od nas defetista, nas disidenata, mirotvoraca i opet je to jedna od istina. Svoju istinu mladi će već pronaći sami, kroz život, muziku, književnost i kroz seks."

– Rade Šerbedžija

Edited by Uroš Krčadinac

Cao svima :)

Znam da nije originalni predmet ove teme, al reko da ne otvaram novu kad vec odgovara naslovu. Idemo kolima ka Puli iz Crne gore. Plan nam je bio da idemo jadranskom magistralom, sto podrazumeva i granicni prelaz kod Neuma, pa me zanima da li tamo traze zeleni karton? Za Hrvatsku znam da ne treba, za BiH formalno treba, ali mi se cini da mi ga prethodnih godina na Neumu nisu trazili (na drugim granicnim prelazima jesu). Da li neko zna zasigurno, je li neko skoro tamo prolazio?

Hvala!

Cao svima :)

Znam da nije originalni predmet ove teme, al reko da ne otvaram novu kad vec odgovara naslovu. Idemo kolima ka Puli iz Crne gore. Plan nam je bio da idemo jadranskom magistralom, sto podrazumeva i granicni prelaz kod Neuma, pa me zanima da li tamo traze zeleni karton? Za Hrvatsku znam da ne treba, za BiH formalno treba, ali mi se cini da mi ga prethodnih godina na Neumu nisu trazili (na drugim granicnim prelazima jesu). Da li neko zna zasigurno, je li neko skoro tamo prolazio?

Hvala!

Osobno sam išao bar desetak puta tim graničnim prijelazom zadnjih dvije godine i čini mi se da me nikada nisu tražili zeleni karton (ali na drugima obavezno - kao što si naveo), Ali sve ovisi o graničniku i gužvama naravno, ali u krajnjem slučaju čini mi se da ga se čak i može kupiti na samoj granici (ali nisam 100% siguran).

Pozdrav