Jump to content

Featured Replies

Da, samo da potvrdim za ljude koji budu imali isto pitanje. Preko Neuma se prelazi brzo i lako, uz par pitanja o prirodi puta i stvarima koje nosite. Ne traze zeleni karton.

• 4 weeks later...

evo i ja bih volio reći svoje osobno iskustvo. više sam puta bio kolima u srbiji (zg registracije). beograd, novi sad, smederevo, još neka sela. i nikada nisam imao problema.

Evo i sveže informacije. U septembru sam bio u Hrvatskoj - Zagreb, Krk, cela Istra (Pula, Rovinj, Poreč, Rijeka, Pazin...) 12 dana. Boravili smo u nekoliko kampova duž obale, parkirao sam kola sa BG tablama gde god sam stigao, pričao srpski naravno... Nikakvih problema nisam imao, čak naprotiv, ljudi su bili spremni da pomognu u svakoj situaciji. Nisam ni obraćao pažnju na to da sam sa bg tablama, ponašao sam se kao da sam otišao u Novi Sad, dakle normalno.Verujem da u svakom mestu na planeti možeš da naletiš na idiote, ali eto, ja ih ne videh nigde u Hrvatskoj :)

Jaooooo roman imam da vam pisem o Hrvatskoj. Muz i ja bili pre jedno 5-6 godina autom , table KI  (zao mi je *BG table*, sta cu vam ja...ja vam nisam kriva....vi ste nekako svugde nedobrodosli). Preko Bosne nam lijepe,usput pored Neretve sa sve kahvom i rahat lokumom. Stignemo u Promajnu gde nasa Kikindska snajka, Meri, ima apartmane. Parkiramo auto,pa sta nam Bog da.... Isli posle 2 dana do Baske Vode, autom...parkirali se na pristanistu tik pored spomenika Franjinog i seli na brod "Bibe" ,pa pravac Hvar i Brač. Na brodu sami Nemci i mi (domaci  :P)...Pevaju klape " S ponistre se vidi Šolta..." ,a ja placem, suze ronim od tuge. :cry22:  Vratimo se nazad, auto stoji lepo kao sto smo ga ostavili. Posle dva dana odemo do Makarske...frk,frk...stade auto. Mora novi akumulator. ( Otisla beda na more, a ni zglavan akumulator nema). Odemo do pumpe ,kupimo novi, pomognu nam dećki s pumpe,stvarno bez ikakve frke.....U pekari trazim KROFNU....'bem ti KROFNU....a na polici pise krAfna....mumlam ja "Krofna,krafna..." Kaze pekarica..."Ma kakvi Gospodjo,ma razumijemo se ,nema veze dal' je krofna ili krafna.." 

A mesto koje MORAM DA POHVALIM pumpa i stajaliste kod PERKOVIĆA. Vozi mm,kaze...treba da sipa benzin...pa kud ces čoveče boziji bas u Perkovicima...znas li ti Tompson ovo,ono,leglo.. ???? :bang: C,c,c,c,c....ali nema druge...moramo bas na toj pumpi, jer do sledece necemo izdrzati. Ode gospon muz da sipa benzin,odo' ja u kafic. :pij: Djavo ne da mira. Ulazim: sede dva mladica za stolom ,a za šankom celavi  tip, 50-tih godina, kajla, oniži,ali razbacan ."Ajooooo zeno,pa sta si usla....nenormalna si skroz" Ali nema druge. Sednem. Pridje Ćelavi....Kazem: "Molim Vas dve kafe s mlekom" Mislim, sta sad imam da se foliram ".."dvije kave..mlijeko..." Shvatice on i sam posle dva sloga. Klimne, ode. Ja uzmem da zapalim cigaretu,pa kao drugom rukom muljam po torbi, KAO trazim upaljač...i odjednom krajickom oka vidim: NOGE !! Celavi stoji pored mene. Dignem glavu,kad on...drži upaljac...kaze "Gospodjo, vidim, trazite upaljac"! Znaci, srce mi je bilo OVOOOOLIKOOOO. Ma volim ja vas sve i na moru i na kopnu i u Perkovicima. Mi nismo imali ama bas nikakav problem.

Godinu pre tog smo bili u Zagrebu,parkirani u jednom pasazu-dvoristu...(tu ima i nekih prodavnica...prometno bas) tri dana. Niko nista.

Tako da  ja zaista mislim da budala ima i dole na mom parkingu kao i svugde...a ako se ti ponasas normalno,mala je verovatnoca da ce ti se nesto desiti. Zelim da verujem u to. Pozdrav Ćelavom! :wub:

Edited by mamahaker

hvala lijepo što imate ovakve riječi za moje hrvate :) meni je osobno žao što mnogo više srba dolazi u hr nego hrvata u srb. to što sam vidio od srb meni je bilo jako zanimljivo i volio bih doć ponovno. naročito bih volio vidjet unutrašnjost srbije, planine i to. vojvodina je predivna ali, nećete se ljutiti, ista je ko slavonija :D ja sam uvijek više volio brda ali nisam imao vrijemena otić južnije od smedereva.

inače, u hrvatskoj se priča kako je vojvodina sigurnija za hr-vozila i hrvate uopšte nego ostatak srbije. je li to istina? je l imao netko loša iskustva?

Edited by iiiv

j...š thompsona, ima li netko odgovora za hr-tablice južno od vojvodine? :)

Molim da niko ne dira mog ćelavog "Perkovic" (kajla) konobara :wub: .....ako nista drugo, nagledah se dobrih puteva, tunela, cveca,čistoće....i onda kad smo sišli sa auto puta kod Rume nismo videli tablu za odvajanje  za N Sad, jer je preko nje bio nalepljen plakat za koncert Baje Malog Knindze :bang: ....pa Bog te maz'o....stigli skoro do Šapca....'bem ti zivot....dodjes skoro kuci i odes u tri lepe nase majcine. :psuje:

Што се тиче хрватских таблица, нисам чуо да је неко некад имао проблема у централној Србији. Штавише, мислим да је Војводина пуно више напучена нама национално оптерећеним дођошима него централна Србија, за њих су ови ратови сем косовског, част изузецима, углавном прошли негде далеко у магли, мимо њих.

Edited by Duya

• 1 month later...

Vozio sam po Vojvodini i Beogradu za ZG tablicama i naravno da nema problema, zašto bi bilo? Isto tako je i u Hr ili drugdje.

Problemi postoje kada su neke sprtske utakmice ili prvenstva, Onda i pod utjecajem medija i nabrijavanja se usijaju glave. Tako je bilo za rukometnog prvenstva u inače mirnom Novom Sadu i selima na putu prema Iloku, u Beogradu i jbg...na te dane (kao da je PMS u pitanju hehe) bolje ne ići. No da dodam - ne ići ni u Split ako igra Dinamo.

Bio sam u Puli i Rovinju 2011. godine kolima sa somborskim tablicama i ostali smo bez retrovizora, mada verujem da je neko slučajno "zakačio" retrovizor u prolazu jer je ulica bila poprilično uska, a automobili tako blizu parkirani da su se jedva mogle i videti tablice. Obično na duža putovanja idem busom ili vozom, ali tad sam bio poslovno na "Pula Boat Fair" sajmu. Imali smo ID kartice na kojima je bilo velikim slovima ispisano SRBIJA, pa sam mislio da to može predstavljati problem, ali bilo je sasvim suprotno i sreo sam društvo sa kojim sam probao sva hrvarska piva :)

@Relja - Kao neko ko živi u zapadnobačkom okrugu mogu reći da tih problema nema u ovom delu Vojvodine :)

• 3 weeks later...

Putovao sam dosta po Hrvatskoj svojim autom u poslednjih 5 godina. Prolazio sam svukuda, a bio mi je parkiran u Sremu, Baranji, Slavoniji, Banovini, Kordunu, Zagrebu, Istri, Gorskom kotaru, Lici, unutrasnjosti Dalmacije bez problema. I ne pali mi se crvena niti zuta lampica u glavi za te krajeve. Jedino mi se pali crvena lampica za Zadar i Dubrovnik. I zuta za Split i Sibenik. Tamo nisam isao svojim autom.

• 2 weeks later...

Pre 3 godine sam bio u Makarskoj. Išli smo Yugom i nismo imali baš nikakvih problema. Auto je bio parkiran na ulici sve vreme i nije mu ništa falilo. Na ulici je sve bilo normalno.
Moja prijateljica je na delu sa štandovima od jednog momka koji prodaje dresove, tražila dres Srbije! Dobar deo prodavaca se okrenuo i nasmejao, ali ne zlonamrno. Rekli su das nemaju, ali će svakako do godine nabaviti. :)
  A kad smo se vraćali, u jednom selu nadomak Metkovića smo stali da popijemo kafu i natočimo gorivo. Dok sam točio, prilazi mi krupan  tip u dresu Hrvatske sa čekićem u ruci i kaže: „Jel znaš da bi mogao imati problema?“  Pretrnuo sam! Pomislih, samo da klince ne dira! A on se sagne pored auta i kaže: „Odnegde ti curi ulje. Mogao bi auto da te ostavi negde na putu“.  Kasnije mi je pomogao da otkrijemo kvar (i nije bio neki kvar već uobičajno za Yugo), ispričali smo se i nastavili put.

• 1 month later...

Registrovao sam se samo da vas pozdravim i da vam kazem da sam se i ja nekad plasio "bliskog inostranstva", ali da sam vremenom, dok sam putovao, izbacio iz glave misao da ce mi neko napraviti zlo, zato sto sam iz Srbije. Milsim da vise niko ne obraca paznju na registraciju i odakle je ko, sem mozda kad se igra neka rizicna utakmica. A i to su ljudi koji pojedinacno ne bi reagovali, ali u masi bi da se istaknu. Hrvatska, Slovenija, Bosna, Makedonija, Crna Gora... nigde nije bilo problema na nacionalnoj osnovi, a ni na bilo kojoj drugoj. Malo je napetije sa kosovskim Albancima, ali mislim da je to prolazno. Sa albanskim Albancima je potpuno normalno. Gostoprimljivi su i ljubazni. O ljubaznosti Bosanaca, Hrvata i Slovenaca je suvisno trositi reci. Bilo gde da odemo, osecamo se prijatno i bezbedno, kao da smo kod kuce. Smisao odmora bi se izgubio, kada bismo previse razmisljali ko ce i zasto da nas napadne. Smatram da je ista situacija i u Srbiji i da ljudi nemaju previse vremena da razmisljaju odakle je ko.

Што се тиче хрватских таблица, нисам чуо да је неко некад имао проблема у централној Србији. Штавише, мислим да је Војводина пуно више напучена нама национално оптерећеним дођошима него централна Србија, за њих су ови ратови сем косовског, част изузецима, углавном прошли негде далеко у магли, мимо њих.

Evo da i ja doprinesem.Jedan zimski odmor sam iskoristila za proputovanje Srbijom, od Beograda pa istočnom i centralnom Srbijom pa do Pirota. Nisam imala apsolutno nikakvih problema, dapače, iskustva su svugdje bila pozitivna a moje oduševljenje krajevima i ljudima ogromno. 

Isto tako, prošla sam sve ex Yu države, također samo sa pozitivnim dojmovima. 

A nećete vjerovati, jedini put kad mi je stradao auto je bilo u Hrvatskoj, kad sam sa Ri tablicama parkirala u Zagrebu blizu stadiona (a naravno nisam imala pojma da je nekakva tekma u tijeku) :( 

Tako da ne znam kako je sa bg tablama, ali sa bg akcentom se sve nekako dobro zavrsavalo po toj Hrvatskoj  ^_^ Zbog bg akcenta mi oproste kaznu (mada je tu mozda sal igrao glavnu ulogu), sa bg akcentom dobijem besplatno pivo..  :pij: ili sladoled u meku.. Sa bg akcentom imam daleko vece sanse subotom uvece od lokalnih kajkavaca.. i kako posle svega toga ne voleti Hrvatsku? :)

Ovaj čovik je reka sve. :D

• 3 weeks later...

Kako radim u rent a car firmi imam solidan uvid u ovu problematiku. Otprilike 3-4 automobila godisnje bivaju ostecena na hrvatskom primorju. Obicno otkinu i odnesu BG tablice, valjda suvenira radi, ponekad bude polomljen i po koji retrovizor. Tesko ostecen auto poslednji put je bio pre 7-8 godina. Obicno se stete desavaju na primorju na potezu Dubrovnik- Sibenik. Severnije skoro nikad nije bilo problema. Kontinentalna Hrvatska, ne pamtim problem. Sa druge strane, solidno ostecen auto u NS prosle godine, izmedju ostalog urezane autonomaske parole po limariji.

upravo tako potez od dubrovnika do sibenika je dosta problematican i tu se moze desiti da imate problema zbog srpskih tablica. istra je odprilike kao kod nas vojvodina,miran, kulturan i tolerantan deo hrvatske gde su stvarno jako male sanse da imate problema sa idiotima. ja sam imao dosta problema na potezu od dubrovnika do sibenika sa bg tablicama, kola su bila sluzbena i neka ih samo lupaju i cupaju nije me bila briga, ali u istri stvarno nikada nije bilo problema. u istri se ipak oseca italijanska kultura i ljudi su otvorenog uma i nema balkanskog shvatanja. sto se tice istrana oni da se pitaju davno vec ne bi bili deo hrvatske, isto kao kod nas da se pitaju vojvodjani vec davno bi vojvodina bila samostalna drzava bez ikakvih dodirnih tacaka sa srbijom.

Edited by milanjak

Да, штета што нема избора да Истријани и Војвођани кажу шта мисле, већ је војна управа... ал срећа ту су тумачи, отвореног ума и без балканских схватања... и без пуно филозофирања... 

Nedavno mi je jedan Bosanac, Sarajlija, reko kako smo mi Vojvođani najveće prostačine. Da parafraziram Krležu, sačuvaj me bože dinarskog junaštva i vojvođanske kulture. :)

Kako radim u rent a car firmi imam solidan uvid u ovu problematiku. Otprilike 3-4 automobila godisnje bivaju ostecena na hrvatskom primorju. Obicno otkinu i odnesu BG tablice, valjda suvenira radi, ponekad bude polomljen i po koji retrovizor. Tesko ostecen auto poslednji put je bio pre 7-8 godina. Obicno se stete desavaju na primorju na potezu Dubrovnik- Sibenik. Severnije skoro nikad nije bilo problema. Kontinentalna Hrvatska, ne pamtim problem. Sa druge strane, solidno ostecen auto u NS prosle godine, izmedju ostalog urezane autonomaske parole po limariji.

Jel možeš navesti koliko sveukupno bude auta na hrvatskom primorju? Jer, 3-4 oštećena auta može biti jako puno ili jako malo, ovisno u odnosu na broj sveukupnih rentanih automobila.

Edited by ajrmmm

Pa nemam tacan broj, ljudi nisu u obavezi da kazu gde idu, ali onako iz razgovora kapiram da se po razlicitim delovima Hrvatske u sezoni, maj-septembar, brojka krece oko 80 - 100.  Kad se desi problem, prijavi se policiji pa po zapisniku znam tacno gde se desio.