Jump to content

Featured Replies

Posted

Jeste li putnik ili turist?

https://www.klubputnika.org/zbirka/putoskop/3765-da-li-ste-putnik-ili-turist

"Zaključak jest da smo svi mi turisti. Svi provedemo neko vrijeme u
nepoznatom mjestu i potom ga napustimo. Zavaravate se ako mislite da
vam vožnja lokalnim autobusom sa kokošima ili spavanje u kući
poglavice sela dok ste okruženi svinjama daje značajan uvid u drugu
kulturu."

Ово је нешто слично праћењу спорта, пре је било довољно да имаш омиљени клуб да би био његов "навијач", данас мораш да будеш у "копу", организованој групи, иначе си само "симпатизер" :)

Та људска потреба да се буде изнад неког другог, бољи од неког другог... као да се атмосфера америчких средњих школа из лоших филмова проширила на читав свет :)

Mislim da se u našoj zajednici odomaćilo shvatanje kako je putnik onaj (t)ko samoorganizovano putuje, dok je turist(a) onaj ko putuje posredstvom turističke agencije.

Međutim, u osnovi nema ničega lošeg u ideji turističke agencije, u ideji servisa koji se bavi organizacijom putovanja. Takođe nema ničega lošeg u odrednici turiste, eno postoje turizmološke nauke, moja poznanica predaje turizmologiju i demografiju na geografskom fakultetu i vrlo su joj kvalitetna predavanja.

I ima i nema razlike. Coveku koji ima dve nedelje godisnjeg odmora i 50 nedelja tokom kojih radi 40 sati nedeljno plus se tesko moze zameriti sto uplacuje aranzman. Em ima vrlo ograniceno vreme da se samoorganizuje em tokom te dve nedelje glavni cilj je oporavak od onih 50 nedelja, a ne kulturno uzdizanje ili upoznavanje lokalaca. Radnik ide sto je spevao Rundek `da spere znoj`.

Sasvim je druga situacija kada si student ili freelancer ili sa jakom finansijskom zaledjinom/fleksibilnim poslom. Onda se ima vremena i da se planira i da se menjaju planovi.  

Uveo bih i trecu kategoriju ljudi koji zive relativno duze vreme negde (recimo +6 meseci) pa se iznova sele. Mislim da se oni ne mogu nazvati ni turistima ni putnicima. Mada njih i ima najmanje.

Edited by noskich

Kad god uplatim onaj hiperjeftini aranžman za Grčku u predsezoni, ljudi se mršte i komentarišu kako nikad ne bi očekivali da ću, od svih ljudi, baš ja ići na more sa turističkom agencijom. Kao da sam nekoga izdao što hoću da za 90 evra provedem deset dana na moru, i to još da me autobus odveze tamo i nazad, da imam krevet, kuhinju i kupatilo. Ako bih otišao stopom, prespavao usput na nekoj livadi u Makedoniji, a onda kampovao (na divljaka, naravno, sa rojevima komaraca i bez tekuće vode) na grčkoj obali, to bi bilo okej i svi bi bili zadovoljni :)

Čini mi se da do ovoga dolazi jer ljudi stavljaju akcenat na kako, umesto na zašto. Ako te agencija odvede da se izležavaš na plaži, onda si turista, a ako odeš stopom da se izležavaš na plaži, onda si putnik. Istini za volju, ono zašto je obično mnogo zajebanije pitanje, i mislim da putnici o tome premalo razmišljaju.

Ti aranzmani su stvarno nevidjena misterija. Kako im se to isplati stvarno mi nije jasno. 90 eura je cena jedne noci u prosecnom hotelu bez icega. I ja bih koristio da sam tu i da imam vremena.

A ima tih spustanja i kod ove trece kategorije ljudi koji zive u inostranstvu. Kada sretnu nekoga ko je tek dosao u tu zemlju odmah se hvale kako tu zive vec X godina i sagovornika svrstavaju u nizu kategoriju.

Ovi su momci bas dobro opisali na primeru Laosa, sajt je pravi urnebes:

https://stufffalanglike.wordpress.com/2013/04/25/17-the-feeling-of-superiority-while-on-vacation/

https://stufffalanglike.wordpress.com/2013/01/12/4-bragging-rights/

Edited by noskich

Isplati si im se, jer je to njima sve extra profit...ukratko, kalkulacije se prave da se popunjavanjem pika sezone ostvari odredjeni profit, dok se "vremenski otpadak" u koji spadaju maj, deo juna i septembra uopste ne racuna...agencije svakako rentiraju smestaje po celoj sezoni tj ne placaju dodatno za taj septembar...kasnije se naravno jos dodatno trude da zarade na raznim izletima, obilascima...