Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima  :mah:

Dakle, situacija je sledeca. Planiram da predstojece hladnije dane provedem negde na Mediteranu. U idealnoj situaciji proveo bih po mesec dana u razlicitim mestima (drzavama).  Od mesta ne trazim mnogo, samo da je pored mora i da se ima nesto zanimljivo videti. A, da, bilo bi i lepo ako ne bi bilo mnogo skupo  :biggrin:  Pokusao bih da ustedim sto vise novca za nastavak putovanja kasnije. Posto mi posao nije vezan za jedno mesto ne bih morao da zurim i u svakom bih ostao bar mesec dana da sto vise osetim zivot ljudi koji tu zive.

Za sada mi na pamet pada nekih par destinacija:

1. Italija - Napulj i okolina (Capri, Sorento itd.). Svidja mi se arhitektura i izgled tog dela obale.
2. Grcka - Lefkada, Krf, Santorini? Santorini bih voleo da posetim ali ne znam kako to uopste izgleda zimi. Ocekivano je da svuda bude dosta mirnije posto je zimski period ali ne bih bas da se osecam kao da sam na pustom ostrvu  :biggrin: 
3. Maroko - Cini mi se da i nema nesto zanimljivo da se vidi u ovim obalskim gradovima pa bih verovatno izabrao Marakes.
4. Malta

Ima jos vremena do zime ali bih da krenem polako da planiram. Voleo bih da cujem vase predloge sto se tice nekih zanimljivih mesta koja bih trebao da uzmem u obzir. Takodje mozete pisati sve sto vam padne na pamet u vezi sa ovim (kako najbolje naci smestaj uzimajuci u obzir da bih ostajao po mesec dana, itd.)

Hvala unapred

Nisam se i sam uverio, ali čuo sam da su letnje destinacije zaista samo letnje  smartass  Ono što mogu iz ličnog iskustva i od srca da preporučim jeste Izrael. Prošle godine sam tamo proveo nedelju dana u januaru i bilo je fantastično. Pored sva četiri godišnja doba, jer je u Jerusalimu padao sneg dok je u Tel Avivu bilo prijatno toplo, ima mnogo, mnogo toga da se vidi i doživi.

Nemoj da preskocis Kanarska ostrva...Tenerife npr. Ni Sicilija nije za zaobici :D

Slažem se za Izrael, Tel Aviv je odlična baza (osim ako ti taj nastavak putovanja ne podrazumeva Iran i ostale zemlje koje prave problema sa izraelskim pečatom). Bejrut je dobra alternativa Tel Avivu, ako bi ipak izbegavao Izrael.

Od grčkih ostrva, Krit definitivno ima "života" i zimi, eventualno možda i Rodos. Možeš da se baziraš na Kritu, pa da praviš izlete do Santorinija (mada nisam siguran koliko često trajekti voze zimi).

Majorka takođe ima svašta da ponudi, one horde pijanih i izgorelih severnjaka su uglavnom stacionirane na nekoliko punktova tako da ih je lako izbeći. Naravno da ćeš sretati Nemce i Engleze i na ostalim delovima ostrva (mnogi i žive tamo preko cele godine) ali su to već neki malo kulturniji ljudi koje je i same sramota onih svojih zemljaka. 

Prvo da kažem blago tebi :)

Ja bih izbegavala Grčka ostrva sem ako stvarno ne voliš mnogo samoću, ali ono baš da budeš skoro pa sam samcat, izuzev eventualno Krita kao što je spomenuto ali i onda biraj obavezno neki veći grad. Ali to samo ako ti se ono baš baš ide u Grčku :)

Malta možda nije loša destinacija za zimu, ali ne da ostaneš duže od 2 nedelje, ima dosta toga da se vidi i obiđe, velika je verovatnoća da ti vreme bude prijatno, a ostrvo je, iako malo, poprilično gusto naseljeno ljudima koji stalno žive tamo pa ima i drugih sadržaja osim plaže i kupanja (ima tržnih centara, bioskopa, verovatno i neko pozorište, teretana, itd.). Tenerife bih i ja toplo preporučila, mislim da dosta Evropljana koji kao i ti mogu da priušte sebi da zimu provedu negde na Mediteranu idu tamo. Ja nisam bila ali znam iz prve ruke da je tamo vreme zimi lepo, oko 20 tak stepeni, uglavnom sunčano i može čak i da se kupa u otvorenim bazenima. Jedan moj prijatelj Nemac skoro svake godine u januaru ode na po nedelju dana na ostrvo Lanzarote. Mislim da tamo nema mnogo kulturno-istorijskih znamenitosti, ali je priroda prelepa.

Za Italiju, tj. ovu regiju koju si ti naveo - Napulj, Amalfi, itd. nemam pojma kako je zimi ali razumem zašto bi išao tamo. Takođe, moj zet je prošle godine u januaru bio u Izraelu, jeste im padao sneg kakav ne pamte ali lepo je bilo i super se proveo.

Da li si razmišljao o Barseloni? Ako je nisi posetio predlažem da je razmotriš kao potencijalnu destinaciju jer ćeš zimi verovatno moći na miru da razlgedaš znamenitosti (koje su u svakom drugom periodu prepune turista).

Ako bi ostajao po mesec dana možda najbolje da smeštaj potražiš preko nekih lokalnih agencija, ali ako ljudi ne žele da izdaju stanove na tako kratko onda bih ja prvo tražila na airbnb-u.

Izrael vec odavno ne udara pecate u pasos, nego daje papiric, mozes posle gde hoces. I ja sam bila u januaru i klima na obali je ok. Ali cini mi se da Tel Aviv u ovom trenutku i nije bas idealna baza.

Napulj je veliki grad i, svakako nije pust ni u jednom godisnjem dobu, ali klima nije bitno drugacija nergo u Srbiji. Toplije je, naravno, i ne pada sneg, ali cesto pada kisa i nije uvek prijatno. Costiera Amalfitana je lepa (i skupa) leti, zimi pusta.

Ja bih pre otisla na Siciliju, i to u neki veci grad, i.e. Palermo ili Katanija, eventualno, Mesina ili Trapani. Mozes da probas nedelju dana preko airbnb, pa onda da trazis tamo - oglase na fakultetu ili online, ako zelis da delis stan sa studentima ili u lokalnim agencijama. Ne bi trebalo da je skupo (za italijanske standarde).

Po meni je najbolji izbor u Italiji Rim.

• Author

Pre svega, da se svima puno zahvalim na predlozima :)

Sto se tice Tel Aviva, zanimljiv predlog, razmislicu i o tome. Verovatno ga do sada nisam ni uzimao u obzir jer su mi u podsvesti bila sva ova desavanja pa mi pogled nije ni isao u tu stranu dok sam vrteo Google Earth :)

Tenerife. Nisam ni o tome razmisljao ali ako se odlucim za Maroko onda cu definitivno videti da svratim i tamo jer mi je nekako "usput" :)

Sto se tice Italije, vec sada mogu reci da ce to skoro sigurno biti Sicilija. Dvoumio sam se izmedju tog dela oko Napulja i Sicilije ali posto je dole toplije vreme onda ce to verovatno biti Palermo ili Katanija. U sustini, ima sve ono sto mi se svidja i u Napulju.

Barselona i Majorka su mesta koja bih definitivno voleo da posetim jednog dana ali videcu da li ce to biti moguce ovoga puta. Zao bi mi bilo da ih zaobidjem ali sve zavisi od finansija i ostalih planova.

E. sad, dolazimo do Grcke. Ne smeta mi mnogo samoca i nisam ljubitelj guzvi i velikog broja ljudi na jednom mestu ali ipak ne bih voleo da budem negde gde nema zive duse :biggrin: A, posto ne bih zaobisao Grcku onda cu da vidim kakva je situacija na Kritu.

Znaci, da zakljucimo. Sto se tice Italije, to ce definitivno biti Palermo ili Katanija. Sto se tice Grcke, najverovatnije Krit. A, za sve ovo ostalo...hmmm, jos uvek nisam siguran  :)

Hvala jos jednom na predlozima pa ako vam jos nesto padne na pamet sto ima veze sa ovom temom vi pisite.

Kosta del Sol na jugu spanije ima jako lepu klimu zimi, puno sunca i 18-20 stepeni u proseku..tu spadaju mursija, alikante, kartahena, pa sve do malage...jeftinije je daleko nego grcka, malta, italija, pa i ostatak spanije...

moram da odreagujem, kao hispanista:), na pominjanje tenerifea..

tenerife su samo jedno od 12  kanarskih ostrva, i cak ni glavni grad kanara nije na tenerifeu..

najveci grad je las palmas de gran kanarija, i po meni, gran kanarija je mnogo bolje ostrvo za prezimljavanje od tenerifea...moze i da se kupa, na tenerifeu ne moze..iz santa krusa tesko do plaza :)..a i tako su okrenute da duva neki severni vetar pa je kupanje zimi no no

takodje, kipar nije los za zimu, vreme je extra, moze i da se kupa...

naravno, tu je uvek tunis...

Bas htedoh da dodam Kipar, od njega moze i da se krene....Malopre vrtela Alpharooms na Kipru, i ponude deluju super za novembar/decembar, a wizz leti za manje od 2.000 Din :D

I htedoh da napomenem - Maroko ili mozda Tunis ti ne ginu, ako imas standardno ogranicenje na 90 dana u EU

Zdravo svima, hajde da se i ja pridružim jer već godinama koristim Klub Putnika kao izvor informacija, a ništa ne doprinosim. flowers::

Moj prvi predlog ti je Thessaloniki/Solun, u Grčkoj, genijalan je u Septembru. Veliki studentski grad, uvek se nešto dešava, na moru je, vreme je najlepše u ovo doba godine, možeš i dalje da se kupaš, turistička sezona je prošla a mogu da se nađu i sobe na kratkoročno izdavanje. Od srca preporučujem stari grad/Ano Poli! Takođe je mnogo jeftiniji od npr. Atine. Kad počne da zahlađuje, možeš da nastaviš ka jugu, da juriš sunce. Mesta koja su isključivo turistička, koja nemaju drugi izvor prihoda osim turizma, su pusta zimi u Grčkoj, ali mesta u kojima se meštani bave drugim stvarima osim turizma su i dalje živa. Nisam bila, ali sam dobila više preporuka za Skopelos i Alonisos ostrva.

Što se Maroka tiče, topla preporuka je Rabat, na moru je i ima prelep stari grad, bazar i tvrđavu, nije tačno da tamo nema ništa zanimljivo da se vidi.

Jos jedna preporuka za Siciliju. Ja sam bio 2 nedelje i nisam uspeo ni pola da vidim od planiranog.

A imao sam i iznajmljen auto.

Jos jedna opcija moze biti Kairo. Klima je zimi fenomenalna, hrana i smestaj jeftini, a ima sta da se vidi i gde da se ode.

Vozovi i busovi lepo organizovani i mozes sam da organizujes exkurzije unaokolo.

Po meni je odlična opcija da sikombinuješ Maltu i Siciliju. Na Malti stvarno ima šta da se vidi. Možeš npr. da iznajmiš stan na jugu u nekom manjem gradu za oko 250e i da odatle obilaziš celo ostrvo. Vrlo brzo stižeš gde god da kreneš. Ima i naših ljudi koji rade tamo. Takođe Sicilija ti je posle vrlo blizu i lako dostupna.

Valensija. Cena korektna,nemoj da potcenis udaljenosti i komplikovanost stizanja do pojednih tacaka na Mediteranu ,zimi.Valensija ti je grad koji funkcionise normalno cele godine, turista ima ali nisu toliko dominantni zimi, cene narodne itd.  

Male su sanse da nadjes stan na mesec dana. U vecini zemalja se potpisuju ugovori. Ono sto bih iz iskustva preporucio je airbnb...Prednost je sto je u periodu kad ti ides sezona skoro pa nepostojeca i ljudi su voljni da izdaju na mesec/par meseci tokom zime za neku sumu koja im pokriva troskove. Februar/Mart sam bio u Barseloni i iznajmio sam sobu u centru u vrlo sredjenom i funkcionalnom stanu za 300 eur mesecno...Inace ta soba ide za 70-100 eur na noc u spicu sezone...

I ja se prvi put aktivno ukljucujem u diskusiju, iako vec dosta dugo pratim ovaj forum :)

Moj muz i ja se selimo na Siiliju i mi cemo biti u Katanji od pocetka decembra pa eto, ako budemo komsije mozemo popiti kafu :) Od informacija koje ja za sada imam, trebalo bi da je zima tamo veoma blaga :)

Takodje, rekli su mi da je kulturni zivot veoma bogat!

Iako ti imas ideju da menjas drzave i gradove i da u svakom provedes po mesec dana, moj ti je savet da razmislis o ostajanju u jednom istom gradu na 3 meseca (ili vise ako ti viza dozvoljava), jer tako dobijas druge mogucnosti: ucenje jezika, bolje i detaljnije upoznavanje grada i komsija, mogucnost da odatle putujes (a ako bi to bila Katanja ima cela Sicilija da se obidje, plus Malta); neke cari svakodnevnog zivota, koje su vrlo interesantne kad se negde zivi nekoliko meseci :)

• Author

Da se zahvalim jos jednom svima na predlozima  :smile:

Nakon svega napisanog jos vise sam ucvrstio Siciliju u spisak obaveznih destinacija i to je reseno. U sustini ima sve ono sto me privlaci u ovom delu sveta i sto bih voleo da vidim i iskusim.

Plan je da ostanem mesec dana ali ko zna, ako mi se bas svidi ili se ulenjim, mozda ostanem i duze. Problem je jedino vizni rezim dok ne dobijem pasos EU tako da cu najverovatnije u sve ovo ukombinovati i Maroko. @Pcelicaivanica, ako budem tamo od decembra racunajte da se vidimo na kafi  :smile:

Inace, voleo bih otici i u Spaniju i u Grcku ali ne znam da li cu uspeti da obidjem sve sto sam naumio. Sto se tice Grcke, umesto ostrva razmisljam da mozda budem u nekom vecem primorskom gradu, kao sto je @Mouaresei predlozila Solun.

Ali videcemo jos sta ce biti. Plan je prezimiti ovde negde po Mediteranu a posle kad otopli malo zaputiti se na daleki istok i konacno posetiti onaj cudni i neverovatni Japan o kojem toliko dugo razmisljam  :smile:

Pošto si se za Siciliju već odlučio, samo da potvrdim da je dobra ideja, ja sam je obišla ali u septembru, mada sam sigurna da je i zimi lepo. Po meni je najbolje da budeš smešten u Palermu ili Kataniji, to su dva najveća grada, ovo ostalo je verovatno prilično pusto van sezone. Lokalni prevoz je odličan, posebno vozovi. Ne znam da li si planirao da iznajmljuješ auto, ali ako jesi bolje da to ne uradiš odmah jer oni voze stvarno kao ludaci (meni su na pešačkom par puta projurili ispred nosa, a bilo zeleno za pešake), pa da vidiš da li možeš sve sa javnim prevozom da obiđeš ili ti je automobil neophodan. Cene nisu straše, deru jedino turiste leti za ležaljke i suncobrane (2 ležaljke + suncobran u Mondelu 20 evra, braaate).

Odatle možeš na izlet na Maltu, to da ponovim pošto je Malta prelepa i jedinstvena (meni dosta lepša i interesantnija, u arhitektonskom smilu, od Sicilije), pa ako si tamo već mesec ili više dana, mislim da bi bila šteta da propustiš.

Što se Grčke tiče, mislim da je MNOGO bolja varijanta to da budeš u većem gradu nego na ostrvima, ni ja ne volim gužvu, ali bila sam jednom u drugoj polovini septembra na Skijatosu (znači, još uvek traje sezone) i smorila se najstrašnije, već je tada bilo poprilično mrtvo, mogu misliti kako je zimi. Zbog čega ne bi išao u Atinu, po mom mišljenju je i lepša i interesantnija (a i veća) od Soluna? Naravno, ni Solunu ništa ne fali, ali ako već imaš izbor mislim da je Atina bolja, a i južnije je pa je veća verovatnoća da vreme bude bolje.

Lep `problem` za imati.  clap.gif' alt=':clap:'>

Bilo bi lepo sa tvoje strane da nama koji ti zavidimo objasnis kako radis sa bilo koje lokacije? Programiranje/veb dizajn ili nesto trece?

• Author

@Jasminas Razmislicu i o Atini. Iz nekog razloga mi se bas islo na ostrva ali i ako sam vise za mirniju varijantu, ipak ne bih voleo da budem negde gde bih se totalno smorio. A, Sicilija mi je idealna bas i zbog Malte jer je tako blizu.

@Noskich Da, uglavnom web dizajn. U zadnjih godinu-dve sam bio poprilicno inspirisan sve brojnijom subkulturom tzv. "digitalnih nomada" i citajuci njihove blogove jednog dana sam pomislio "Hmmmm, pa zasto ovo i ja ne bih uradio" :smile:  I tako da sam resio da iskoristim sve prednosti koje ovakva vrsta posla pruza.

A, i ovo je jedna vrsta sociolosko-psiholoskog eksperimenta nad samim sobom :biggrin:  Prelazak iz potpuno jednolicnog i predvidivog zivota u nesto skroz drugacije i nepoznato.

Za sada je plan da se zima provede po juznoj Evropi a posle na istok - Japan, Tajland, Vijetnam, Singapur itd.

Veruj da ce eksperiment uspeti. I ja uglavnom radim online i prilicno sam to koristio do sada, iako sam stacioniran u par gradova Evrope. Ostaje zal sto nisam jos ni zagrizao SE Asia, Juznu Ameriku itd...ali radim na tome da ispravim gresku :)

Ziveli digitalni nomadi  :king:

• Author

Da, jugoistocna Azija mora da se obidje pod obavezno :biggrin:   Jeftino, lepa priroda, dobra klopa, svasta nesto lepo da se vidi, mnogo ljudi koji se bave slicnim stvarima...

Ali pre toga steta ne iskusiti i ono sto Evropa ima da ponudi  :smile: