Jump to content

Featured Replies

Pozdrav, imam pitanjem prosle godine sam bio u Slovackoj i prekoracio sam 20ak dana. I dobio sam kaznu od 20000 forinti na mafjarskoj granici. Ali nisam dobio nikakvu zabranu nista. E sad. Ja to nisam platio do sad tu kaznu. Danas ako je platim i sve. Da li cu dobiti neku kaznu dalje zabranu ulaska ili kako?

• 2 months later...

Pozdrav svima! Nadam se da ce neko videti moju objavu. 

Ovako: predala sam za vizu u Austriji preko advokata jos u martu prošle godine, međutim, od advokata nikakvih papira da mogu legalno da boravim, a izmicali su 90 dana lagano. Ušla sam 15.februara prošle godine u Austriji. U tom periodu sam bila par meseci trudna i već na početku su počeli problemi sa trudnoćom. Ubrzo nakon toga, završila u bolnici i bila od 24.maja do 12.jula u bolnici. Znači, prekoračila 10 dana. Sad već 4 meseca. Pošto nisam videla nikave vajde od advokata, samo bacala pare, a nigde nikakve potvrde, odem u Magistrat i predam za vizu. 28.novembra su mi uzeli otiske prstiju, predala papore koje sam imala, bla, bla. E sad. Dobila sam odbijenicu. Rodila sam dete ovde, dete je rođeno dva meseca ranije, imala sam rizičnu trudnoću. 6.jula prošle godine je rođeno dete. Oni navode 3 razloga zbog čega su mi odbili zahtev. 

1. Zašto sam prekoračila, 

2. Nedovoljno poznavanje nemačkog jezika ( to sam završila imam A1 naknadno sam predala) 

3. Navodno nedovoljno novčanih sredstava za život (to su od mog supruga tražili, 3 lona od po 1780 evra, a njemu je 1800 plata). Kako god, ja sam podnela zahtev za novi termin, 8.jula sada i da predam. Sve papire imam, ali šta sa pasošem??? Kada sam se venčala sa mužem u Srbiji, došla sam ovde 15.februara i više nisam napuštala Austriju.( Nov pasoš, samo jedan pečat.)A i kako sam mogla kada sam imala rizičnu trudnoću, još 10 dana nakon isteka 90 dana završila u bolnici i bila tamo skoro 2 meseca. Pa je onda i beba morala da ostane oko dva meseca jer je rođena pre termina. Mene zanima sad, kako da rešim pitanje za pasoš! Ovi iz Magistrata mi nisu ništa rekli da li smem da boravim ovde, nisu mi dali rok da napustim zemlju, NIŠTA! 

Razmišljam nešto o pasovanu, "izgubila pasoš"... ?

Ali, šta ako provale ovi na granici, pa posle kazne, zatvor, čuda... 

2 hours ago, Malldita said:

Pozdrav svima! Nadam se da ce neko videti moju objavu. 

Ovako: predala sam za vizu u Austriji preko advokata jos u martu prošle godine, međutim, od advokata nikakvih papira da mogu legalno da boravim, a izmicali su 90 dana lagano. Ušla sam 15.februara prošle godine u Austriji. U tom periodu sam bila par meseci trudna i već na početku su počeli problemi sa trudnoćom. Ubrzo nakon toga, završila u bolnici i bila od 24.maja do 12.jula u bolnici. Znači, prekoračila 10 dana. Sad već 4 meseca. Pošto nisam videla nikave vajde od advokata, samo bacala pare, a nigde nikakve potvrde, odem u Magistrat i predam za vizu. 28.novembra su mi uzeli otiske prstiju, predala papore koje sam imala, bla, bla. E sad. Dobila sam odbijenicu. Rodila sam dete ovde, dete je rođeno dva meseca ranije, imala sam rizičnu trudnoću. 6.jula prošle godine je rođeno dete. Oni navode 3 razloga zbog čega su mi odbili zahtev. 

1. Zašto sam prekoračila, 

2. Nedovoljno poznavanje nemačkog jezika ( to sam završila imam A1 naknadno sam predala) 

3. Navodno nedovoljno novčanih sredstava za život (to su od mog supruga tražili, 3 lona od po 1780 evra, a njemu je 1800 plata). Kako god, ja sam podnela zahtev za novi termin, 8.jula sada i da predam. Sve papire imam, ali šta sa pasošem??? Kada sam se venčala sa mužem u Srbiji, došla sam ovde 15.februara i više nisam napuštala Austriju.( Nov pasoš, samo jedan pečat.)A i kako sam mogla kada sam imala rizičnu trudnoću, još 10 dana nakon isteka 90 dana završila u bolnici i bila tamo skoro 2 meseca. Pa je onda i beba morala da ostane oko dva meseca jer je rođena pre termina. Mene zanima sad, kako da rešim pitanje za pasoš! Ovi iz Magistrata mi nisu ništa rekli da li smem da boravim ovde, nisu mi dali rok da napustim zemlju, NIŠTA! 

Razmišljam nešto o pasovanu, "izgubila pasoš"... ?

Ali, šta ako provale ovi na granici, pa posle kazne, zatvor, čuda... 

tvoj najveci problem je sto si ostala duze od 3 meseca u startu, tj. od prvobitnog ulaska u austriju 15. februara do trenutka kad si zavrsila u bolnici, 24. maja, proslo je vise od 3 meseca.....ako sam dobro izracunao, trebalo je da napustis austriju oko 15. maja, znaci 10 dana pre bolnice...posle, kad si dospela u bolnicu, rodilo se dete prevremeno, to sve pokriva tvoje dalje ostajanje, ali ovo u startu je problem, jer oni to vide kao da si ti izigrala austrijski pravni sistem i " gostoprimstvo"....znaci moj ti je savet da ne prijavljujes gubljenje pasosa, jer oni u sudu, kad se bave nekim slucajem detaljnije, mogu svakako da provere kad si ti usla i izasla iz austrije.....a sto bi verovatno i uradili ako bi im prijavila gubitak pasosa....onda si tek sumnjiva, i ja ti ne bih savetovao....to sto se tice ulazaka i izlazaka i pecata u pasosu, to svaki policajac na carini moze da proveri, ako hoce detaljnije da se bavi covekom, bez da mu lista pasos i da broiji pecate...samo uglavnom panduri nece s time da se cimaju i trose vreme, dok ce u magistratu  gde ti odredjuju dal mozes da dobijes boravisnu dozvolu ili ne, time svakako detaljnije da se bave...imaju vremena :) .....moj ti je savet da ako ikako imas neke dokaze da si bila bolesna i imala problema sa trudnocom pre nego sto si zavrsila u bolnici, da im to podneses..i predocis da nisi mogla da putujes i izadjes iz zemlje 15. maja, jer si imala problem sa trudnocom, i zavrsila u bolnici vec posle samo 10-ak dana......to je najvaznije.....valjanim razlogom pokriti to prekoracenje za koje do sad nisi imala pokrice ( kao sto si posle imala- bolnica, porodjaj, prevremeno rodjena beba, podnosenje zahteva za boravisnu pa cekanje na resenje itd..)

Edited by bam-bam

Tvoja kardinalna greška je što si otpustila lošeg advokata a nisi našla drugog, boljeg. Svaka zemlja Šengena ima neka svoja interna pravila o boravku pod "neraščišćenim okolnostima" i tu dobar imigracioni advokat zlata vredi. Sad bi te dobar advokat verovatno koštao još i više zbog cele situacije, ali svaka škola se plaća.

• 2 months later...

Dobio sam kaznu od 50.000forinti ili 121euro rekli su mi da platim u svojij drzavi. Sve sam banke provjerio ni jedna.nije htjela da izvrsi uplati . Pa me zanima sta da uradim.

• 3 weeks later...

Zdravo, prekoračila sam boravak u Nemačkoj 11 dana više. Rekli su mi da će mi poslati postom da platim kaznu. Ako neko zna kolko kazna košta i da li će mi biti zabranjeno u nekom periodu da se vratim ponovo? Hvala unapred 

• 1 month later...

Pozdrav svima! Nadam se da ce neko biti raspolozen da mi pomogne :)

Naime, usla sam u Francusku 30.augusta, u medjuvremenu se udala za francuskog drzavljanina i predala za boravak. Medjutim sve su sanse da boravak jos par mjeseci necu uspjet dobiti, tako da sam rezervisala kartu za BiH 13.12. Dakle bit cu 14dana vise u EU nego sto bi smjela.

Interesuje me da li cu dobiti novcanu kaznu na aerodromu, i sto je jos bitnije da li cu dobiti zabranu ulaska u EU, ili se nakon mjesec dana mogu slobodno vratiti nazad? Ne bi mi bio ni problem ostati tamo 3mj, ali sam trudna i ovdje vodim trudnocu.. Valjda ce imati razumijevanja?

• 10 months later...

Pozdrav lotrebna mi je pomoc. 

Imam prekoracenje od 20 dana idem na granicu HR trebam u BIH. 

Spreman sam platiti kaznu, pa me zanima da ki mogu odmah ili nakon par dana ponovo uci u EU?