Jump to content

Featured Replies

Posted

www.autohop.rs

Verujem napravljeno po ugledu na www.lyft.com nastao u San Francisku, a ubrzo je zaživeo i u drugim gradovima SAD-a. Ima i android i iPhone aplikaciju što dosta olakšava stvari. 

Je li neko probao autohop i šta mislite hoće li zaživeti kod nas?

Edited by Luda

U pitanju je firma koja, ne držite me za reč, dolazi iz Mađarske:

http://www.autohop.hu/

http://www.autohop.hr/

http://www.autohop.ro/

Za sada ne postoji za Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, toliko sam proverio. Mnogo bi pametnije (i društveno korisnije) bilo da su napravili jedan sajt sa opcijom izbora jezika, nego što su sajtove razdvojili po našim miniskulnim državama.

Kad sam prošlog meseca bila u Srbiji slala sam u dva navrata poruke vozačima ali nije mi nijedan uopšte odgovorio.

Imam 2 pokušaja ovog leta, od toga jedan uspešan.

Prvi put je vozač promenio dan polaska, ali je i dalje hteo da me vozi od Kragujevca do Zaječara (samo što se meni išlo ranije, pa sam odustala).

Drugi put sam se vozila od BGa do Vrnjačke banje sa vozačem i još dvoje putnika koji su isto došli preko Auto Hopa i sve je bilo u najboljem redu.

Inače sam koristila nemačku verziju toga - Mitfahrgelegenheit - nekih desetak puta http://www.mitfahrgelegenheit.de/. Od toga sam dva puta bila ispaljena.

Ukratko - nije previše pouzdan način prevoza, jer sve zavisi od tvog dogovora sa vozačem i koliko će se on držati tog dogovora, po istom principu kao i Couchsurfing. U Nemačkoj ga ilegalni taksisti često koriste da se zamaskiraju i oni su skloni ispalama (ali se njihovi oglasi lako i prepoznaju, pa ih je moguće izbegavati).

Prednosti - jeftiniji je, vozač može da te pokupi i odbaci tamo gde se dogovorite, ekipa u kolima može da bude zabavna (kao na putu do Vrnjačke banje).

• 2 weeks later...

U pitanju je firma... (itd.)

Mozda i gresim u startu,ali ako je u pitanju firma (pogotovo internacionalna),onda mi to "vuce" na neku komercijalizaciju (izvlacenje neke koristi od toga).

• Author

Mozda i gresim u startu,ali ako je u pitanju firma (pogotovo internacionalna),onda mi to "vuce" na neku komercijalizaciju (izvlacenje neke koristi od toga).

Čini mi se da sam negde na sajtu pročitala da je trenutno besplatan. Što znači da će kasnije verovatno biti neke provizije. 

Aha.

Znaci,sad imaju promo period dok ne navuku ljude,pa ce posle da naplacuju?

Dobro...bolje ista nego nista (iskoristiti dok je besplatno)  :)

Nego,sem onog gorivo.hr jel ima na ovim prostorima jos neki sajt sa tom "tematikom"?

Edited by Laza GNR

Ima www.blablacar.org i postoje opcije na različitim jezicima. Ja sam blabla.es koristila dok sam putovala Španijom i Portugalijom prošlog leta i funkcionisalo je fantastično. A pre nekoliko dana je moja prijateljica iz Budve išla za Trst koristeći takođe ovu stranicu. Čini mi se da je išla sa jednim likom do Zadra a potom sa drugim iz zadra za Trst i da su joj se i termini super poklopili. Koliko ja znam svi ovi sajtovi su besplatni, tj. ne naplaćuju nikakve ekstra usluge. Kod blablacar je super to što slično couchsurfingu ljudi jedni o drugim aostavljaju reference i vozači i putnici, što je sjajno. Ne znam da li postoji ta opcija na autohop, budući da sam se tek juče registrovala.

Kvalitetni servisi teško mogu da žive od vazduha i nečijeg entuzijazma. Blablacar je trenutno besplatan u Španiji, ali ako mislite da se servis tog nivoa održava besplatno, varate se. Da li znate da imaju oko 100 zaposlenih? Da, 100 zaposlenih u zapadnoj Evropi kojima treba uplatiti doprinose i plate svakog meseca. Većina prihoda verovatno dolazi sa francuske verzije gde plaćate proviziju za vožnju, što će verovatno nakon nekog vremena zaživeti i u ostalim zemljama. I to je sasvim pošteno. Ako hoćete pouzdan servis ovakvog tipa, onda ćete morati da platite i posredniku, ne samo vozaču. Inače vam ostaje ona armija neupotrebljivih sajtova, ali kome je važnije da ne plati slučajno evro nekome umesto da iskoristi povoljnu uslugu, eto mu...

Nekako se uvrežilo mišljenje da internet sajtovi moraju biti besplatni, i ko slučajno pokuša da napravi "opšte dobro" servis koji se plaća, drvlje i komunizam na njega.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 4 weeks later...