Jump to content

Featured Replies

Posted

Dosta dugo pratim forum, a evo sad bi morao i da priupitam nešto. Planiram da početkom Oktobra uzmem Serbiaflexi i da raspalim pu pruzi, pa da iskoristim tih deset dana. Neki savet gde šta videti, neki jeftini hosteli na trasi, ikakva pomoć ?? Krenuo bi od Novog Sada pa do Niša a dalje ne znam gde bi, verovatno do Zaječara a i Vrnjačku Banju i Kragujevac bi uklopio. Malo jeste z'brda z'dola, ali ako bi neko imao neki savet kako bi polju isplanirao, ja bi bio veoma zahvalan. 

• 4 weeks later...

Da ne otvaram novu temu - i mene isto ovako nešto zanima.

Ja bih voleo sam da obiđem Srbiju, možda će smešno da zvuči ali jednostavno želim 'avanturu', da vidim neka nova mesta i da upoznam neke nove ljude. Varijanta sa vozom mi deluje najisplatljivija i najzanimljivija.

E sad moje pitanje je jel postoji možda neka 'utvrđena' ili popularna ruta od nekih 10ak lokacija isl.? Prvenstveno me zanima priroda/planine i kulturni spomenici.

Plašim se ako sam krenem da se ne smorim, tj da ne odem na neka mesta gde nema ljudi ili gde nema vodiča, pa da sam lutam bezveze.

Ako je neko ovo uradio već ili planira da uradi - svaki savet je dobrodošao.

Srbija je vrlo zanimljiva i vanredno raznovrsna država za svoju veličinu. Mislim da većina njezinih stanovnika toga uopšte nije svesna. Još kada sam kao tinejdžer počeo da putujem po Srbiji, zapanjivalo bi me koliko su srbijanske regije međusobno različite, na primer, koliko se razlikuju srednjoevropska art-nouveau Subotica i staroorijentalna Sjenica, koliko se razlikuju udobna i plodna Zapadna Srbija od krševite, vlaške i paganske Istočne Srbije. Pa onda dijalekti, od ikavice u bunjevačkom kraju do pirotskog, leskovačkog i vranjanskog govora. Od čudesne sinagoge u Subotici do starih džamija u Sandžaku. A skoro ništa od toga ne može se osetiti u Beogradu -- koji s druge strane ima svojih milijardu subkultura, malih, nevidiljivih i vrijućih. Ako mene pitate, Beograd je jedini pravi, ozbiljan grad na vangrčkom Balkanu.

Kako god, mislim da Srbiju vredi otkrivati uvek i iznova. Ne bih se usudio da dajem 10 lokacija, ali ako baš želiš, evo sam već nabrojio nekoliko: centar Subotice i stara sinagoga, torlački kraj, stara džamija u Sjenici, vlaški kraj, recimo selo Korbovo na samom špicu đerdapskog kljuna, onda pirotski kraj, Stara planina i posebno selo Topli do, onda Valjevo, Gradac i petnički kraj, onda Zagajička brda u Južnom Banatu i naravno, kanjon reke Brnjice u nacionalnom parku Đerdap. Je l' dosta za početak? :)

Sad kad si ovako sve ispisao Urose, mozda se i ja uputim na neko putovanje :)

Хм, мојих 10! 

Банат, део од Зрењанина према Панчеву и Вршцу, Ковачица, Иланџа и та села.

Смедерево, Пожаревац, Костолац, Виминацијум, Рам.

Подунавље, В. Градиште, Голубац, Доњи Милановац, Мајданпек.

Кладово, Неготин и Бор.

Зајечар, Сокобања, Књажевац.

Стара планина - дакле пут Књажевац - Пирот, Сврљиг, Бела Паланка...

Потез Димитровград - Бабушница, преко Звоначке Бање, а онда у Свођу скретање за Црну Траву!

Власинско језеро, Босилеград, Крива Феја, како се зове то зимовалиште код Криве Феје...

Врање, Власотинце и Лесковац.

Куршумлија, Прокупље, Блаце, Брус и Александровац.

:)

Hvala ti, Relja, za referencu. :smile: Meni je južnobanatski kraj domaći, obišao sam ga zilion puta, pa ipak mi bude zanimljiv. Najlepši je ako se obilazi biciklom. Osobito volim onaj kraj Deliblatske peščare koji se preko Zagajičkih brda spušta ka Grebencu, a potom ka Gaju, Beloj crkvi, jezerima, Dunavu, Češkom selu i fantastičnoj Ramskoj tvrđavi sa smederevske strane Dunava. To se mora doživeti! :smile:

Inače, u Grebencu je rođen Vasko Popa, koji je tamo napisao svoje prve stihove, na rumuskom dakako. Docnije, na veliku sreću kulture našeg govornog područja, prešao je na srpskohrvatski jezik. Pitam da li bi danas neki mladi pesnik ili pisac, poput Tibora Sekelja ili Vaska Pope, odlučio da piše na srpskom ili hrvatskom umesto na svom maternjem jeziku. Kulturne gravitacije naših etnički rascepkanih jezika tužno su se smanjile. Ali neću da smaram, to je druga tema.

Putujte po Srbiji! :smile:

За оне који не воле равницу и Банат као нас двојица, да споменемо да тај део од Ковина до Беле Цркве, уз Дунав, "не личи на Банат" са својим пешчаним брежуљцима и обалом Дунава, ако се добро сећам :)

Иначе, од Банатске Паланке (код Беле Цркве) до Рама иде скела, која ради чини ми се само до 16ч.

Hvala ti, Relja, za referencu. :smile: Meni je južnobanatski kraj domaći, obišao sam ga zilion puta, pa ipak mi bude zanimljiv. Najlepši je ako se obilazi biciklom. Osobito volim onaj kraj Deliblatske peščare koji se preko Zagajičkih brda spušta ka Grebencu, a potom ka Gaju, Beloj crkvi, jezerima, Dunavu, Češkom selu i fantastičnoj Ramskoj tvrđavi sa smederevske strane Dunava. To se mora doživeti! :smile:

Inače, u Grebencu je rođen Vasko Popa, koji je tamo napisao svoje prve stihove, na rumuskom dakako. Docnije, na veliku sreću kulture našeg govornog područja, prešao je na srpskohrvatski jezik. Pitam da li bi danas neki mladi pesnik ili pisac, poput Tibora Sekelja ili Vaska Pope, odlučio da piše na srpskom ili hrvatskom umesto na svom maternjem jeziku. Kulturne gravitacije naših etnički rascepkanih jezika tužno su se smanjile. Ali neću da smaram, to je druga tema.

Putujte po Srbiji! :smile:

Svaka čast majstore za opis!

Obići opštinu Belu Crkvu obavezno. Stare fasade, duh Banata, crkve, domaće vino, brežuljci... Češko Selo - nešto jedinstveno (sledeće nedelje je seoska slava - jesenja), Deliblatska peščara, Zagajička brda, Dumača, Jezera, Karaš, Nera, DTD, Dunav, Grebenac, Banatska i Stara Palanka, pa dole preko skele ka Ramu. Doživljaj! :)

Edited by emibc

Мени је рецимо Чока лудо место, и од Чоке према Кикинди ал преко Мокрина... али добро, то је за нас чудаке :)

Hvala svima na idejama. Na to putovanje planiram da odem sledećeg proleća i da izdvojim 2-4 nedelje, tako da imam dosta vremena za planiranje :)

Edited by djn

• 1 month later...

Za ljubitelje prirode svakako bih preporučio rezervat Gornje podunavlje koji je pravi raj za bicikliste i kroz koji prolaz EuroVelo 6 ruta. Često tuda prolazim i nailazim na jelene, divlje svinje, lisice, razne ptice... pravi raj za ornitologe :) Tu su Apatin i Sombor u kojima ima mnogo šta da se vidi.

• 1 month later...

Svaka čast majstore za opis!

Obići opštinu Belu Crkvu obavezno. Stare fasade, duh Banata, crkve, domaće vino, brežuljci... Češko Selo - nešto jedinstveno (sledeće nedelje je seoska slava - jesenja), Deliblatska peščara, Zagajička brda, Dumača, Jezera, Karaš, Nera, DTD, Dunav, Grebenac, Banatska i Stara Palanka, pa dole preko skele ka Ramu. Doživljaj! :)

Isto treba posetiti Titelski breg i Tisu, lep prizoor. :)