Posted September 17, 2014 Nisam dugo clan foruma, ali sam procitao vecinu poruka odavde. Divim se i zavidim ljudima koji su uspeli da obidju mnoge zemlje sveta. Za sada sam putovao samo sa agencijama na razne jednodnevne izlete ili na vise nocenja. Bio sam u Pragu, Karlovim Varima, Bratislavi, Temisvaru, Budimpesti, Segedinu, Istanbulu, Drezdenu. Sve ono sto agencije nude za, mozemo reci, male pare. Radio sam, za prosecnu platu u Srbiji, i uspeo da zaradim za put u Istanbul. Bio sam i lepo se zaista proveo. Setao po ceo dan, gubio se po ulicama da bih zasao i tamo gde nije sredjeno turisticko mesto. Da sto vise upoznam mentalitet jednog naroda. Ali mene interesuje, kako da obidjem svet (bar jedan deo). Sad sam bez posla, a i posao koji mogu raditi je prosecno placen. Nikad necu zaraditi dovoljno za neki put u Aziju, Afriku, Juznu Ameriku. A i kad ima posla, nema slobodnog vremena. Ne znam da li se secate serije "Porodicno blago", gde sudija Ris sanja safari u Keniji i drzi postere iz Afrike. E, tako cu i ja da zavrsim. Sa kartom sveta u mojoj sobi i platom da pokrije sverc turu do Segedina. Ne znam kako skupiti pare ili putovati sa malo para. Vidim, ljudi stopiraju, snalaze se. Nisam neki konformista, ali volim krevet, mogu malo jesti, malo se kupati, ali moram spavati na necemu sto lici na krevet. Mnogi pisu o raznim destinacijama koje su posetili, odakle ljudi pare. Ne znam sto sam ovo pisao, valjda da se pozalim. Al eto. Morao sam da kazem, da volim da procitam gde su drugi ljudi bili i da sanjam da cu i ja tako, mozda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 (edited) Lea je nedavno napisala najpotpuniji vodič za niskobudžetna putovanja koji smo do sada imali prilike da objavimo. Ako već nisi, preporučujem ti da ga pročitaš:https://www.klubputnika.org/servis/iskustvenik/3818-kako-jeftino-putovati Edited September 17, 2014 by Uroš Krčadinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 Jedino mi se ne svidja ovo sa rovarenjem po kontenerima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 Procitao sam. I super su mi ti ljudi sa takvim pristupom putovanju. Al ja se ne bih tako sam usudio putovati. Pod vedrim nebom, prepusten sudbini. Planiram na leto sledece, ako zaradim nekih 600-700 evra, da ipak probam neku turu da odradim po Evropi, da krenem od Madjarske pa do Rusije. Da bude low-cost put. Ali to moram dobro isplanirati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 Sećam se da sam pre mnogo godina čitala o sličnome na forumu. Na neki način mi je ova tema i dala ideju kako postići jeftina putovanja. Pa evo da izbacim temu iz naftalina www.klubputnika.org/forum/topic/2425-odakle-vam-vremena-da-putujete/Verovatno se ljudi više ne bave istim poslovima, ali princip je isti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 Nikada nisam kopao po kontejnerima, ali Lea je želela da da primer da i to može. Na putovanju hranu kupujem tako što se kod meštana raspitam gde se može dobiti najviše/najbolje za najmanje para. Često me kaučsurferi nahrane, ali onda ih ja častim, tako da se to prebije. Krevet rešavam ili preko kaučsurfa ili preko nekog jeftinog hotela, hostela, lokande ili šta već postoji. Prevoz, ako nije autostop, onda je neki lokalni bus. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2014 (edited) On 9/17/2014 at 8:45 AM, severac said: Divim se i zavidim ljudima koji su uspeli da obidju mnoge zemlje sveta. Za sada sam putovao samo sa agencijama na razne jednodnevne izlete ili na vise nocenja. Bio sam u Pragu, Karlovim Varima, Bratislavi, Temisvaru, Budimpesti, Segedinu, Istanbulu, Drezdenu. Sve ono sto agencije nude za, mozemo reci, male pare. (...) Ali mene interesuje, kako da obidjem svet (bar jedan deo). Sad sam bez posla, a i posao koji mogu raditi je prosecno placen. Nikad necu zaraditi dovoljno za neki put u Aziju, Afriku, Juznu Ameriku. A i kad ima posla, nema slobodnog vremena. Postoji tu jedna važna stvar: Evropa je užasno, ali užasno skupa u odnosu na zemlje trećeg sveta. Čak i Istočna Evropa -- Mađarska, Češka, pa i Rumunija -- drastično je skuplja od gotovo cele Azije i arapskog pojasa.Jedini problem u vezi sa putovanjem u treći svet jeste prevoz do tamo, ali i to se može rešiti. Drugar je, primera radi, putovao u Indiju tako što je iz Istanbula našao povratnu kartu za 300 evra. Tamo je za mesec dana potrošio isto toliko, 300 evra, a da se čak nije ni trudio da uštedi. Ako kažemo da mu je na relaciju Beograd-Istabul otišlo oko 100 evra, jednomesečno putovanje po Indiji izašlo ga je oko 700 evra.Iz Beča se, koliko znam, može naći povrtana do Najrobija, do Kenije dakle, za oko 300 evra. Istočna Afrika malo je skuplja od Indije, ali ne drastično, tako da jednomesečno putovanje po istočnoj Africi ne mora izaći više od putovanja po Indiji.Trannssibirski voz takođe nije skup. Mene je linija Moskva-Bajkal izašla oko 70 evra u jednom smeru. To traje četiri dana, a cena uključuje krevet i posteljinu. Doživljaj je fantastičan. Doduše, treba stići do Moskve, ali kao i u slučaju Indije i Afrike, to je pola troška; tamo je sve mnogo jeftinije. Treba i izaći iz Moskve -- jer je, za razliku od ostatka Rusije, Moskva vrlo skupa -- ali ni to nije teško: sa aerodroma treba direktno otići na stanicu Transsibirske železnice, i pravac u neke jeftinije (a čudesnije) krajeve. I sad, razumem ja, 700 evra nije malo, ni meni to nije malo, ali 700 evra mnogi potroše na crnogorsko, grčko ili hrvatsko letovanje. Da ne pričam o tome koliko se potroši tokom izlazaka po Beogradu i Novom Sadu. Ja, eto, vrlo retko izlazim po kafićima. Družim se po kućama, stanovima i parkovima. Ako negde i sednem, to bude neka stara birtija. Koliko smo mi potrošili u Aziji i Africi, toliko su mnogi za jedno leto potrošili u beogradskim kafićima. Edited September 17, 2014 by Uroš Krčadinac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 Jedan sam od tih `kopaca` po kontejnerima, i to ne kao putnik nego onako redovno kad imam vremena pogledam sta ima. Mislim da ne biste verovali koliko hrane i kakva hrana se u Australiji baca. Skoro svaki put nalazim hranu kojoj rok istice za 2 dana i koja je potpuno zapakovana. Naravno bude i hrane kojoj rok istice taj dan ili je istekao pre dan-dva, ali je jos potpuno sveza. Svasta sam spasavao, od vrece krompira od 10 kila koja mi je posle trajala par meseci pa do sredstva za ciscenje koje je kao sa rafa u prodavnici, nije mi jasno zasto su ga bacili.Nisam nikada imao potrebu da kopam, toliko je toga baceno da se samo posluzim sa vrha kontejnera i dosta mi je. Jednostavno ne mogu da ponesem/pojedem vise. I onda kad imam viska ponudim drugima (ali im ne kazem odakle mi) i svi kazu da je odlicna hrana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 A ovo za krevet... pa kao sto je zapisao Vuk Karadzic, navika je jedna muka, a odvika dvije.Moj savet je - nedelju dana pre odlaska na put spavaj na podu kod kuce u vreci za spavanje.Prvi dan-dva ima da ti bude tesko, mozda ces slabo spavati cele noci, ali vec trece noci ces biti kao beba i nakon toga nece ti biti problem da spavas u vreci po plazama, parkovima... ja sam cak spavao u Barseloni u prostoriji gde su bankomati. Mogla je da se zakljuca iznutra. Neki tip nas probudio usred noci, lepo smo mu otvorili, on uzeo novac, izasao, zakljucali i nastavili da spavamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 (edited) Evo veceras nadjoh prilicno skupu hranu, jedna kesa je imala datum februar 2016, druga istice za dve nedelje. Zasto su bacili pojma nemam. Desetine kila organske banane koja nije 100% zuta vec ima poneku tackicu. Gomile svezeg vocnog jogurta. Pa i luksuznu robu sam video, ostrige i slicno.Jedan pokvareni americki bankar je rekao da njegova kanta jede bolje od cetiri petine covecanstva, a ja da potvrdim da kontejner australijskih supermarketa jede bolje makar od dve trecine. Edited September 18, 2014 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 @noskich kakav si ti car.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 Jedan važan dodatak, noskich je vegetarijanac. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2014 Strasno i simptomaticno, pokazuje srz sistema u kojem je bolje baciti nego dati da se iskoristi, jer kad bi dao manje bi prodavao. Pola covecanstva je gojazno, a pola nedohranjeno. Sa jedne strane umiru od gladi, sa druge se ovako razbacuju.Znate li vi koliko resursa i vremena treba da se odgaji jedna krava? Koliko vode i biljnog materijala. I onda se ubije bespotrebno da bi se jela, a ako se ne proda se baca! Ubijena nizasta. Gadi mi se sve to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2014 On 9/18/2014 at 4:46 PM, pedjalon said: Jedan važan dodatak, noskich je vegetarijanac.Још један важан додатак, носкицх је Пироћанац (шала, не замерите) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2014 Već dugo razmišljam o sajtu koji bi se bavio prikupljanjem upravo takve hrane (poluisteklog roka, preostale iz restorana, itd) i snabdevao je socijalnim centrima. Plače mi se kada vidim podatke koliko se baci hrane u Srbiji, Bosni, itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2014 Kad sam bio u Berlinu, s' vremena na vreme sam kopao po kantama, ali ne u potrazi za hranov, već u potrazi za ambalažom. U NEmačkoj je ambalažu koja je obeležena nekom markicom na kojoj je crtež dve crne flaše moguće zameniti za novac u skoro svim supermarketima. Sva ambalaža šljaka, plastične flaše, limenke, staklene flaše itd i svaki komad ambalaže ima različitu cenu. Flaše piva staklene su bile najneisplativije jer se za njih dobijalo samo 7 ili 9 centi, dok su npr konzerve red bula bile izuzetno isplative, pošto se za njih dobijalo mislim 40 centi, a lake su za nositi. Za plastične polu-litarske flaše od vode se dobijalo 25 centi. Bitno je samo da komad ambalaže ima tu markicu, koju npr nemaju uvozne stvari kojih ima mnogo u turskim i vijetnamskim radnjama npr i da je komad ambalaže očuvan tako da je markica vidljiva i da automati može da je očita.Što se tiče ishrane primetio sam da je u EU zemljama prerađena hrana mnogo jeftinija od npr povrća na pijaci i zrnastih proizvoda, dok je kod nas obrnuto (srećom!). TAko je najjeftiniji ručak koji možete kupiti u Berlinu, ne računajući Hare Krišne i slične kuhinje, verovatno onaj iz konzerve. Npr kad sam ja bio tamo (pre oko 4 godine) pasulj sa mesom u konzervi, grašak sa mesom u konzervi i još neka jela koštala su samo 40 centi i to za konzervu od 800 grama. Zajedno sa hlebom i nekim jogurtom npr, ovo je izlazilo manje od jednog evra, a ja sam samo to jeo za ceo dan, pošto je ipak jedna ta konzerva, veličine dve ove koje se mogu kupiti kod nas.Što se tiče Moskve, ona jeste skupa, i nema baš mnogo načina kako uštedeti novac tamo. JEdini savet koji mogu da dam za ovaj grad je da sve svoje potrpštine kupujete preko dana u većim super ili hiper marketima, nikako ne kupujte u 00-24 supermarketima, kojih ima baš dosta ali su im cene bar za jednu trećinu skuplje nego u ovim sa normalnim radnim vremenom. Za neka blejanja ako idete leti, nikako ne posećujte kafiće, već idite u Gorki park, koji je sad posle renoviranja jedno od najlepših mesta u gradu. Tek trip kad izađete iz stanice metroa negde oko pola 6 poslepodne i vidite prepunu ulicu ljudi koji sa posla idu pravo tamo da se nađu sa društvom i izbleje... Inače u ovom parku imate razne besplatne stvari, časove raznih plesova od latino, preko srednjovekovnih, brejk densa... Časove borilačkih veština, javna čitanja poezije, nastupe manje poznatih muzičara itd. Sve je džabe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2014 @ severacMislim da treba da se oslobodiš straha od samostalnih putovanja, ako ga imaš. Najteži je taj prvi korak (ali i najlepši). Samo napred...Što se mene tiče, ja sam mislio da je jedini način putovanja putovati preko agencija. Napamet sam znao njihove ponude, cene izleta, upoređivao hotele i šta ti ja znam sve...dok nisam otkrio ovaj sajt i video da postoji "mali milion" načina da se jeftino putuje i to u sopstvenom aranžmanu. Prvo, da karta za voz od Beograda do Budimpešte iznosi 26 evra povratna. Da postoje hosteli, umesto hotela i da za 10 evra ne znači da ćete prenoćiti u nekom ćumezu sa buljukom polusveta, već u sasvim pristojnom smeštaju sa drugim putnicima kao i vi. Tako sam ja počeo.Što se tiče novca, stvarno ne znam kako sa prosečnom platom u Srbiji obići npr. Južnu Ameriku, ali kao što je napisao Uroš, uvek se mogu iskombinovati pristupačna putovanja. Do nekih zemalja se veoma jeftino može stići, a da nisu baš blizu, kao npr. Iran (110 evra povratna). Skoro sam gledao varijantu sličnu onoj koju ti planiraš i ako bi išao preko Budimpešte, Krakova, Varšave, Rige, Talina, pa sve do Sankt Peterburga i Helsinkija izađe nešto više od 100 evra do tamo i nazad. To su samo neki od predloga, a dosta informacija ima na forumu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2014 On 9/17/2014 at 8:45 AM, severac said: Nisam dugo clan foruma, ali sam procitao vecinu poruka odavde. Divim se i zavidim ljudima koji su uspeli da obidju mnoge zemlje sveta. Za sada sam putovao samo sa agencijama na razne jednodnevne izlete ili na vise nocenja. Bio sam u Pragu, Karlovim Varima, Bratislavi, Temisvaru, Budimpesti, Segedinu, Istanbulu, Drezdenu. Sve ono sto agencije nude za, mozemo reci, male pare. Radio sam, za prosecnu platu u Srbiji, i uspeo da zaradim za put u Istanbul. Bio sam i lepo se zaista proveo. Setao po ceo dan, gubio se po ulicama da bih zasao i tamo gde nije sredjeno turisticko mesto. Da sto vise upoznam mentalitet jednog naroda. Ali mene interesuje, kako da obidjem svet (bar jedan deo). Sad sam bez posla, a i posao koji mogu raditi je prosecno placen. Nikad necu zaraditi dovoljno za neki put u Aziju, Afriku, Juznu Ameriku. A i kad ima posla, nema slobodnog vremena. Ne znam da li se secate serije "Porodicno blago", gde sudija Ris sanja safari u Keniji i drzi postere iz Afrike. E, tako cu i ja da zavrsim. Sa kartom sveta u mojoj sobi i platom da pokrije sverc turu do Segedina. Ne znam kako skupiti pare ili putovati sa malo para. Vidim, ljudi stopiraju, snalaze se. Nisam neki konformista, ali volim krevet, mogu malo jesti, malo se kupati, ali moram spavati na necemu sto lici na krevet. Mnogi pisu o raznim destinacijama koje su posetili, odakle ljudi pare. Ne znam sto sam ovo pisao, valjda da se pozalim. Al eto. Morao sam da kazem, da volim da procitam gde su drugi ljudi bili i da sanjam da cu i ja tako, mozda. Izvini a koliko imas godina??Mislim ako si mladji i znas bar engleski zasto ne trazis posao na brodu?Za pocetak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2014 (edited) @noskich, ovako i ti roniš po kontejneru, ha? ) Edited October 16, 2014 by Luda Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites