Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako boravite duze od 48 casova na teritoriji Hrvatske duzni ste prijaviti vas boravak sami ili vas hotel ili vas domacin ako ste privatno smesteni.

U suprotnom pri izlasku iz Hrvatske ako nemaju u kompjuteru vasu prijavu ili je nemate licno na papiru placate kaznu ili bivate uhapseni (kao u mom slucaju). 

• Author

Bas me zanima sta rade sa bekpekerima koji lutaju po Hrvatskoj i svaki drugi dan spavaju na drugom mestu.

• Author

Da ima ih puno i iz EU i za njih nema brige , a sta ce biti sa ostalima kad krenu izaci iz CRO.

Postoje li granični prelazi sa Slovenijom i Mađarskom? Postoji li čekiranje pasoša na aerodromima, na letovima ka EU? Ako bilo šta od ovoga ne postoji (ne znam da li postoji u ovom trenutku), nema ni osnova da vas iko na granici smara, jer država Hrvatska naprosto ne može znati jeste li te dane proveli u Hrvatskoj, ili možda u Sloveniji, Mađarskoj, Litvaniji i Portugalu.

Međutim, formalnosti na stranu, iz iskustva govorim da iako takav zakon postoji, u praksi vas niko neće smarati. Samo sam ove godine dvaput bio u Hrvatskoj duže od 48 časova i niko me ništa nije pitao ni po ulasku ni po izlasku. Doduše, pitali su me na izlasku, gdje si bio? Kod prijatelja. Dobro, vozi, sretan put.

Takav zakon postoji i u Srbiji, pa koliko čujem, jednako se ne primenjuje.

Postoje li granični prelazi sa Slovenijom i Mađarskom? Postoji li čekiranje pasoša na aerodromima, na letovima ka EU? Ako bilo šta od ovoga ne postoji (ne znam da li postoji u ovom trenutku), nema ni osnova da vas iko na granici smara, jer država Hrvatska naprosto ne može znati jeste li te dane proveli u Hrvatskoj, ili možda u Sloveniji, Mađarskoj, Litvaniji i Portugalu.

Odgovor na oba pitanja je potvrdan. Hrvatska je članica EU ali NIJE u Šengenskom prostoru i trenutno je u istom režimu kao i Bugarska, Rumunija i Kipar. http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area#Prospective_members

Što se tiče prijave boravka ona je ostala na snazi i dalje u svim bivšim republikama, ali koliko ja znam (većinom iz mog ličnog iskustva) selektivno primenjuju kontrolu i sankcije. To i dalje ne znači da je ne primenjuju, meni se lično slična situacija dogodila u Makedoniji gde posle malo dužeg razgovora sa graničnim policajcem sam jedva uspeo da se izvučem bez nekih težih posledica.

@mocart Kolika je bila kazna u pitanju?

Međutim, formalnosti na stranu, iz iskustva govorim da iako takav zakon postoji, u praksi vas niko neće smarati. Samo sam ove godine dvaput bio u Hrvatskoj duže od 48 časova i niko me ništa nije pitao ni po ulasku ni po izlasku. Doduše, pitali su me na izlasku, gdje si bio? Kod prijatelja. Dobro, vozi, sretan put.

Nemoj generalizovati svoje iskustvo. I ja bih preporučio prijavu boravka u Hrvatskoj kad god je moguće, ima puno cimanja zbog toga, pogotovo tokom leta. Meni su takođe tražili prijavu boravka jednom prilikom, ali sam je imao zato što svi povratnici kojima dođu gosti trče odmah u policiju da ih prijave, zbog mnogih neprijatnih iskustava, što na granici, što u samom mestu koje posećuju.

I da, Hrvatska nije u šengenu, pasoške kontrole itekako ima na tim graničnim prelazima.

Da ne bude da je samo onamo, dvoje ljudi koje poznajem su dobili kaznu u Srbiji zbog nemanja prijave boravka, jednog su na granici ka Bosni cimali (iako je "odavde", ali ima australijski pasoš), a drugo je non-eu strankinja koja se nije na vreme prijavila.

Naravno, uglavnom vas niko neće cimati, ali to ne znači da neće nikada, a pogotovo po povratku iz HR rekao bih.

• Author

Urose i ja sam samo u ovoj godini presao njihovu granicu vise puta i vecinom je proslo na upozorenju ali sve zavisi koji je granicni prelaz.

Na Batrovcima moze da prodje prica da si bio negde van Hrvatske ali na Metkovicu su mnogo neljubazniji i stroziji i teze prolazi prica da si dosao iz Evrope dosao Jadranskom magistralom.

A granicni prelaz izmedju Dubrovnika i Trebinja da vam ne pricam svoja samo losa iskustva.(Jednom prilikom su mi hteli naplatiti 500 eura kazne na istom tom granicnom prelazu zato sto mi deca pozadi nisu bila vezana pojasom)

A sta da vam dalje pricam o tom delu Hrvatske gde pri izlasku iz Dubrovnika uopste nema putokaz za Trebinje i BiH vec do nekog njihovog sela Gornji Brkli ili kako vec.

kazna za neprijavljivanje boravka je od 500 do 3000 kuna

Eleftores nazalost ovog puta sam i ja ostao bez mozda dobre price jer kad sam umesto kazne ili hapsenja i odvodjenja kod sudije za prekrsaje u Dubrovnik izabrao ovo drugo oni su me jos malo cimali kao dolaze po mene da me vode pa kad su i sami shvatili da imaju posla sa budalom dali mi pasos i pustili da prodjem.

Kako god imajte na umu peripetije na granicnom prelazu u vezi ovoga pa se na to pripremite.

Počeli su žešće cimati. Moj drug je morao platiti kaznu i imao je zabranu ulaska na određeni period. Preporučujem registraciju i lično sam u aprilu odlučio da više provedem vremena u Sloveniju na uštrb Hrvatske upravo iz ovog razloga.

Oprostite, nisam želeo da dezinformišem, samo sam govorio iz svog iskustva i iskustva svojih prijatelja, i (pogrešno) pokušao da ga generalizujem.

Inače, je l se zna kada će Hrvatska ući u Šengen? Čim nestanu granični prelazi hrvatska država može da se pozdravi sa ovom praksom.

Ja sam takođe pre četiri godine platila kaznu zbog neprijavljivanja i od tada se uredno prijavljujem, bez obzira na to koliko dugo ostajem. Uzgred to je procedura od bukvalno desetak minuta i svaki lokalac će vam to učiniti sa svojom ličnom kartom, ništa drugo nije potrebno od dokumenata. Ja sam ovog leta srela dvoje neinformisanih Španaca koji su tamko iz Slovenije ušli u Hrvatsku negde, ne znaju ni oni sami gde tačno, jer su dva dana hodali uhgavnom po selima, a onda su ih negde u nekom selu u Istri zaustavili, tražili pasoše na pregled i kada su videli da nemaju pečat naplatili im kaznu i to priličnu, ako se ne varam nekih 350 evra.

Spancima ne treba pasos za EU, cak ni za Srbiju, tako da to sto nemaju pecat ne znaci nista i ne verujem da su im zbog toga napisali kaznu. Mozda da su rekli da su usli sa licnom kartom ne bi morali da plate kaznu

Edited by LadyJelena89

Spancima ne treba pasos za EU, cak ni za Srbiju, tako da to sto nemaju pecat ne znaci nista i ne verujem da su im zbog toga napisali kaznu. Mozda da su rekli da su usli sa licnom kartom ne bi morali da plate kaznu

Само да допуним, људима из ЕУ не треба пасош, ако се не варам, ни за једну не-ЕУ балканску земљу.

tražili pasoše na pregled i kada su videli da nemaju pečat naplatili im kaznu i to priličnu, ako se ne varam nekih 350 evra.

Ako se zaista desilo zbog ovoga, prilično je bizarno, jer EU građanima ne lupaju pečate na EU granicama. Sa devojkom sa FR pasošem sam prešao HR granicu šest puta ovog leta (dvanaest puta ako računamo i Neum), samo bi joj vratili pasoš. Isto je bilo na bilo kojoj drugoj EU granici. Čak smo išli i u policiju da se zajedno prijavimo. Njoj su rekli da ne mora da se prijavljuje, za razliku od mene.

Više deluje da su prešli granicu ilegalno, ne na graničnom prelazu, i zbog toga dobili kaznu.

Tako je Marko, pošto nisu očekivali da granica ostoji, računajući na to da je Hrvatska u EU oni su peške (jer su tako svojevoljno putovali nekoliko dana) prešli iz Italije ušli i Sloveniju, pa u Hrvatsku i kada su stigli do Buzeta čini mi se tamo ihje zaustavila policija i posle kraćeg razgovorsa i provere dokumenata naplatiše im kaznu jer nisu prešli granicu na graničnom prelazu. To sam u prethodnom postu i napomenula, da nemaju pojma gde su ušli u Hrvatsku, što znači da nisu ušli  u Hrvatsku na graničnom prelazu i samim tim da službe nemaju evidentiran njihov ulazak, jer tvrdite da im nisu mogli ni tražiti pasoše. U svakom slučaju ljudi platiše tu kaznu, to znam jer sam ih vozila u Pulu da je plate, a šta je tačno pisaloi na koji način je formulisano to zašto kaznu plaćaju više se ne sećam. Suština je da su bili neinformisani i zarad toga kaznu platili. Sasvim sigurno im nisu naplatili zbog prijave boravka, ali su ih upozorili da se odmah prijave jer ih u protivnom mogu i za to teretiti. U njihovom slučaju je susret sa vlastima bio u okviru tih zakonskih 48 sati ili koliko već i insistirali su da se do sutradan ujutru prijave

Edited by MajaNS

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hrvatska-ce-dogodine-aplicirati-za-schengen

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je, na obilježavanju Dana policije, kako će Hrvatska iduće godine aplicirati za pristupanje schengenskom prostoru.

Za potrebe čuvanja granica Europske unije Hrvatska gradi 40 graničnih prijelaza, nabavlja najsuvremeniju opremu, od radara do brodova, a posebnu obuku prolazi 6.400 policajaca.

Nakon što Hrvatska podnese zahtjev za ulazak u schengenski prostor, Europska komisija odlučivat će o tome je li ispunila sve potrebne uvjete.

Zadovoljiti kriterije

Ministar Ostojić je uvjeren je kako će do polovice iduće godine zadovoljiti sve zahtjevne kriterije.

„Prvi srpanj je datum kad možemo aplicirati. Tada možemo očekivati da u idućih šest mjeseci donesu odluku o trenutku kada će evaluacija biti provedena. I nakon toga ovisi o svim članicama, a to je politička odluka, da li je Hrvatska nakon što ispuni kriterije spremna za ulazak u schengenski prostor“, kaže Ostojić.

Za 10 dana bi trebalo da putujem u Zagreb i da ostanem tamo 5 dana (što je, jelte, duže od 48 sati :) )

Da ne bih došao u situaciju da moram da plaćam kazne, zanima me na koji način se vrši prijava boravka u Hrvatskoj? Oprostite na neinformisanosti, ali nikad nigde nisam prijavljivao boravak, pa nisam upoznat sa procedurom

Hvala na odgovoru

• 2 months later...

Unapred se izvinjavam, ali ne znam gde drugo da postavim ovo pitanje. Putujem u HR na 5 dana vozom. Da li mi je neophodno putno osiguranje?