Jump to content

Featured Replies

Ja imam neku želju da idem tim putem do Kazahstana, gledao sam mapu, i izgleda da je to dobar način da se stigne do Kazahstana. Ako ne bih išao sam, verovatno bi bilo još lakše.

• Author

Ja imam neku želju da idem tim putem do Kazahstana, gledao sam mapu, i izgleda da je to dobar način da se stigne do Kazahstana. Ako ne bih išao sam, verovatno bi bilo još lakše.

• Author

Meni je cilj da dodjem kopnom do Kine,pa cu videti sta dalje,ali ima vremena sad samo skupljam informacije :)

Edited by Milos322

Taj put preko Irana, Pakistana, Indije bi bilo najbolje rešenje... kada se ne bi tamo večno mlatili i zatvarali granice. Nestvarno je koliko tamo susedi mrze jedni druge i u stanju su da 'ladno zatvore granicu na ''neodređeno''. Pakistan ima otvorenu granicu, ali s obzirom da nikom ne daje vize, ispada kao da je sve samo ne otvorena. Sa Indijom ne znam tačno da li im je uopšte otvorena. Nisam čuo ni da je neko prelazio iz Indije u Bangladeš kopnenim putem, tako da ni za tu nisam siguran. Bangladeš vs Mijanmar ista priča. Mijanmar je imao dugo zatvorenu granicu sa Tajlandom, ali sam nešto načuo da su je otvorili prošle godine za turiste (setili se da im treba loca :). Tako da, od Irana prema Kini, nigde nisi u potpunosti siguran gde će da bude ''barikada''! :) Doduše, na tom putu imamo još jedan problem - silne vize.

• Author

Može kopnenim putem iz Indije u Banngladeš ali je viza nešto tipa 100 $ a ako se leti i uzima na aerodromu, onda je 40 $.

Ne znam za otvaranje graničnog prelaza između Bagladeša i Majnmara - ako znaš gde si video tu info, pls, prosledi.

Znam da je Majnmar otvorio dva prelaza s Tajlandom u poslednjih godinu-dve, a jedan kopneni prelaz od ranije funkcioniše sa Kinom (ali mislim da i dalje traže silne dozvole i vodiča, pa dođe skuplja dara nego mera).

Mnogo je lakši i izvesniji u smislu planiranja tzv. severni put - preko Gruzije, Rusije, Kazahstana pa u Kinu. I nigde do Kine nam ne trebaju vize.

Najbolje je ici preko Gruzije,Rusije i Kazakstana pa u KInu zato sto ne trebaju vize kako ti kazes,a posle vadis vize na primer:Vietnamsku vizu vadis u Kini,za Laos u Vietnamu,za Kambodzu na granici,Tajlandsku u Kambodzi,za Maleziju na Tajlandu i za Singapur ne treba tako je najbolje...ali ici preko Pakistana je veliki rizik od kidnapovanja....

Mnogo je lakši i izvesniji u smislu planiranja tzv. severni put - preko Gruzije, Rusije, Kazahstana pa u Kinu. I nigde do Kine nam ne trebaju vize.

Milos322, on 02 Nov 2014 - 23:15, said:

Najbolje je ici preko Gruzije,Rusije i Kazakstana pa u KInu zato sto ne trebaju vize kako ti kazes,

Pa da, to je kao lako i jednostavno. :) Kazahstan (KZ) je veći od zapadne Evrope, a sa Kinom ima granicu dugu tričavih 1 780 km (primera radi, Srbija ima oko 250 km dužu granicu u kompletu, sa svim državama sa kojima se graniči), i ima 7 graničnih prelaza, od kojih su neki zatvoreni, neki ne rade vikendom, i tako to. Ako želiš da ideš u Kinu (CN) iz Kazahstana, onda dosta treba da se raspitaš i saznaš informacije i o tome. Po meni, bar 2 stvari su ovde ključne. Prvo je da li, na onim graničnim prevozima koji su otvoreni, može da se ide busem ili ne, to jest, koji su načini prelaska, prevozna sredstva i slično. I drugo, šta te čeka na drugoj strani granice? :) Odnosno, nije svejedno u koji ćeš kraj Kine da stigneš.

1. Maikapchagai (KZ) - Jeminay (CN) je drumska veza između KZ i CN. Vikendom je zatvoren, kažu.

2. Bakhty - Tacheng je takođe drumska veza između KZ i CN.

3. Dostyk/Druzhba - Alashankou je, navodno, glavni granični prelaz za drumski i železnički saobraćaj (kažu da se na granici čeka oko 8 sati ako se ide vozom, zbog toga što nisu istih dimenzija točkovi na vozovima).

4. Khorgos – Khorgas, najvažnija drumska veza između KZ i CN, ovuda idu i biciklisti, ne znam da li je Snežana ovde prolazila, po mapi mi deluje kao da jeste. Mislim da je ovo najsigurniji prelaz za tebe, pod uslovom da idu busev. Ima dobra veza za Ürümqi (CN) odakle je još bolja za ostali deo Kine.

5. Kolzhat – Dulart je nesiguran, malo se zna o ovome.

6. Narynkol – Muzart na jugoistoku KZ-a izgleda nije u operaciji.

7. Alekseevka- Aheytubiek, nalazi se na severoistoku, takođe nije u operaciji.

Prema mom mišljenju, Khorgos - Khorgas je prelaz koji bi tebi odgovarao najviše, ali o ovome dodatno moraš da se raspitaš. Kazahstan je ravno 30 puta veći od Srbije, pa ti vidi šta te čeka ako odeš tamo. :) Uz to je, za tu teritoriju, relativno slabo naseljen (oko 16 miliona ljudi).

Možda ne bi bilo loše otići i preko Kirgistana, viza se dobija na granici, važi mesec dana i košta između 40 - 100 USD. :) Premda izgleda njihove granice nisu baš najpouzdanije, tj., često se, i to iznenada, zatvaraju. Možda neko ko je u skorije vreme tuda prolazio može nešto više o tome reći. Ukoliko se za ovu varijantu odlučiš (to ako si pustolov pa voliš izazove), onda možeš videti granični prelaz na Tien Shanu, s tim što malo mora da se vodi računa o praznicima (i sa jedne i druge strane). :)

E da, ako znaš ruski, onda nije loše pogledati ovaj link: Об утверждении Перечня пунктов пропуска автотранспортных средств через Государственную границу Республики Казахстан и постов транспортного контроля на территории Республики Казахстан. Star je 10-ak godina, ali je zvanični. Kao i ovaj: Как правильно въехать. Ukoliko ne znaš ruski, uzmi neki kurs, bez ruskog će ti tamo biti mnogo teže. Kazaci pričaju ruskim jezikom (koji je oficijalni ili zvanični jezik Kazastana!) više nego kazaškim.

Edited by Marco Polo

Da li neko zna kako da stignem najeftinije od Tbilisi-ja do Eliste i Astrahana :)

Nisam siguran da bi trebao do Eliste. Mislim da postoji veza Tbilisi - Vladikavkaz. Odatle do Makhachkala, Dagestan, na obali Kaspijskor jezera. I posle do Astrahana. Jedino ne znam ima li ova ruta nekakav prevoz. :D

Makhachkala ima nešto više od pola miliona ljudi, veći je od Vladikavkaza. Ima i jednu od najvećih džamija u Rusiji, mislim da to vredi videti. Tbilisi - Vladikavkaz ima 208 km, ali mislim da tu možeš da zaboraviš na buseve. Ja sam bio na Kavkazu, i ono malo što sam video mi je dovoljno. Tamo su maršutke zakon. :) Odnosno, kombi prevoz, tako bi se to kod nas zvalo. Problem je što ova granica nekad ume da bude zatvorena (kao što je bilo u maju ove godine, pa negde do avgusta).

Od Makhachkala imaš voz do Astrahana (i posle severnije do Volgograda, ali to je tebi verovatno nebitno), a imaš i avion do kazaškog grada Aktau, odmah je "preko puta" Kaspijskog jezera. Time brže stižeš do KZ, zaobilazeći Astrahan i Aturau (KZ). Doduše, leti se preko Bakua...

Važni telefoni i linkovi:

1. Broj i mapa autobuske stanice u Astrahanu.

2. Broj i mapa autobuske stanice u Elisti.

3. Sajt autobuske stanice Rusije.

4. Solidan pretraživač autobuskih, voznih, avionskih, linija u Rusiji. Još jedan dobar pretraživač.

Btw, Vladikavkaz - Almaty ima oko 2 600 km. :D I to vazdušnom linijom.

Da bi našao više informacija koje ti trebaju, mislim da ne bi bilo loše da posećuješ portale njihovih gradova i konstitutivnih subjekta, republika, i slično. Tu možeš dosta toga pronaći, pišeš mailove, i tako. Svaka informacija koju dobiješ od nas ili od bilo kog drugog, može da bude ponekad netačna iz ko zna kojih sve razloga (npr., nešto se preko noći promeni, a što mi nismo znali). Važno je da znaš lokacije kroz koje ćeš da ideš, i obavezno granične prelaze. Možda ti ovaj ruski forum pomogne u vezi sa autobuskim saobraćajem u Rusiji. Pretpostavljam da, ako ne znaš ruski, možeš nešto na engleskom da pitaš, oni se bolje služe engleskim i verovatno bi ti svako dao neku info koja ti može koristiti.

Vredi pogledati kazaške autobuske prevoznike, poput http://infobus.kz/. Stvarno nisam siguran kakav sve autobuski prevoz postoji između Rusije i Kazahstana. Na ovom linku možeš malo više pročitati, a i videti, kako izgledaju busevi za te neke dalje puteve: На автобусе из Казахстана в Урумчи. Malo pogledaj po komentarima, eventualno nekog kontaktiraj da detaljnije info. Ovi ljudi su preko Omska (Rusija) ušli u Kazahstan, i odatle za Kinu. Ovo baš deluje zanimljivo. Iz Omska do kazaškog grada Semeya ima oko 12h autobusom.

Iz Semeya (ili Semipalatinsk, nije loše da znaš nazive mesta na nekoliko jezika) ide autobus za Kinu, košta oko 35 eura, spavaći bus, ono baš extra izgleda (imaš na sliku na ponuđenom linku). Na jednom mestu sam pročitao da je cena buseva za Kinu otprilike 1 rublja za 1 kilometar. Ako je u pitanju običan bus. Ako je u pitanju spavaći bus, u kome stane duplo manje ljudi (oko 30-ak), onda je 2 rublje po kilometru. 100 rublje je nešto manje od 2 evra. Cene karata su u jednom pravcu. Spavaći bus:

o1EK6W6.jpg

Semipalatinsk - Ürümqi (CN) ima oko 1 200 kilometara.

Ah, ruski izvori su krcati informacijama.

Edited by Marco Polo

Pa da, to je kao lako i jednostavno. :) Kazahstan (KZ) je veći od zapadne Evrope, a sa Kinom ima granicu dugu tričavih 1 780 km (primera radi, Srbija ima oko 250 km dužu granicu u kompletu, sa svim državama sa kojima se graniči), i ima 7 graničnih prelaza, od kojih su neki zatvoreni, neki ne rade vikendom, i tako to. Ako želiš da ideš u Kinu (CN) iz Kazahstana, onda dosta treba da se raspitaš i saznaš informacije i o tome. Po meni, bar 2 stvari su ovde ključne. Prvo je da li, na onim graničnim prevozima koji su otvoreni, može da se ide busem ili ne, to jest, koji su načini prelaska, prevozna sredstva i slično. I drugo, šta te čeka na drugoj strani granice? :) Odnosno, nije svejedno u koji ćeš kraj Kine da stigneš.

1. Maikapchagai (KZ) - Jeminay (CN) je drumska veza između KZ i CN. Vikendom je zatvoren, kažu.

2. Bakhty - Tacheng je takođe drumska veza između KZ i CN.

3. Dostyk/Druzhba - Alashankou je, navodno, glavni granični prelaz za drumski i železnički saobraćaj (kažu da se na granici čeka oko 8 sati ako se ide vozom, zbog toga što nisu istih dimenzija točkovi na vozovima).

4. Khorgos – Khorgas, najvažnija drumska veza između KZ i CN, ovuda idu i biciklisti, ne znam da li je Snežana ovde prolazila, po mapi mi deluje kao da jeste. Mislim da je ovo najsigurniji prelaz za tebe, pod uslovom da idu busev. Ima dobra veza za Ürümqi (CN) odakle je još bolja za ostali deo Kine.

5. Kolzhat – Dulart je nesiguran, malo se zna o ovome.

6. Narynkol – Muzart na jugoistoku KZ-a izgleda nije u operaciji.

7. Alekseevka- Aheytubiek, nalazi se na severoistoku, takođe nije u operaciji.

Treba voditi računa i o kineskim praznicima jer su prelazi, barem ovi sa zapada, zatvoreni tokom njih. Ja sam, recimo, prešla uoči početka jednog sedmodnevnog (a nije bila Kineska Nova godina) dok je drugar zakasnio i morao je da čeka kod granice sedam dana. Meni je ovaj sajt bio od velike pomoći.

Btw, jesam prešla na Horgošu :)

Treba voditi računa o koječemu, ali uvek na terenu naiđeš na nešto čega nema na netu, ili mi nismo došli do te info. :) Jednostavno, treba biti spreman na sve. :D

Evo ja mogu da ti napišem prošlogodišnje iskustvo, ima autobus iz Almaty-a za Urumqi, sad nisam siguran da li ide svaki dan, ali znam da sam u povratku video sa stanice u Urumćiju da idu odatle autobusi, a i upoznao sam na granici u Khorgasu ljude, iz Kirgije i Uzbekistana. E sada pod 1) ovde prave komplikaciju u ambasadi kad tražiš vizu i napišeš da ćeš autobusom da uđeš u Xinjiang, ne vole to Kinezi (Han). Za njih je to opasna teritorija. Btw, na Khorgasu se prelaz zatvara od 23h do 9h ujutro, tako da ako zakasniš, ne znam gde može da se provede vreme sa kazahstanske strane, sa kineske, rade neke prodavnice i baba sto naplaćuje wc uslugu.

Autobus kreće rano izjutra (čini mi se oko 6 ili pola 7) sa autobuske stanice Sayran, pa mu treba izmedju 18 časova do 24 (nekada i 30) dok ne stigne na odredište. Moj savet je da obavezno rezervišeš mesto u hostelu u Urumqiju, da se ne bi šlogirao ako stigneš noću i voziš se sa taksistom koji ne zna ni reč engleskog. Raspitaj se da li postoji još neki smeštaj (povoljan) u Almatiju, osim železničke stanice Almati 2.

Srećan put i javljaj kako napreduješ!

Nije Urumći toliko opasan, bar ga ja tako nisam doživeo, samo je zagađen, i dosadan, uglavnom je odlično mesto za švercerske ture iz Kine ka ex SSSR republikama. U suštini ako znaš kineski, nemaj brige. Autobusi su fenomenalni, put je malo truckav sa kazahstanske strane, ali zato sa kineske su sf. I btw nadam se da pričaš ruski, bar u nekoj meri, ako ne, počni da učiš, trebaće ti. I govori da si iz Jugoslavije :D

Edited by albatros

• 1 month later...
  • Author

Evo ja mogu da ti napišem prošlogodišnje iskustvo, ima autobus iz Almaty-a za Urumqi, sad nisam siguran da li ide svaki dan, ali znam da sam u povratku video sa stanice u Urumćiju da idu odatle autobusi, a i upoznao sam na granici u Khorgasu ljude, iz Kirgije i Uzbekistana. E sada pod 1) ovde prave komplikaciju u ambasadi kad tražiš vizu i napišeš da ćeš autobusom da uđeš u Xinjiang, ne vole to Kinezi (Han). Za njih je to opasna teritorija. Btw, na Khorgasu se prelaz zatvara od 23h do 9h ujutro, tako da ako zakasniš, ne znam gde može da se provede vreme sa kazahstanske strane, sa kineske, rade neke prodavnice i baba sto naplaćuje wc uslugu.

Autobus kreće rano izjutra (čini mi se oko 6 ili pola 7) sa autobuske stanice Sayran, pa mu treba izmedju 18 časova do 24 (nekada i 30) dok ne stigne na odredište. Moj savet je da obavezno rezervišeš mesto u hostelu u Urumqiju, da se ne bi šlogirao ako stigneš noću i voziš se sa taksistom koji ne zna ni reč engleskog. Raspitaj se da li postoji još neki smeštaj (povoljan) u Almatiju, osim železničke stanice Almati 2.

Srećan put i javljaj kako napreduješ!

Nije Urumći toliko opasan, bar ga ja tako nisam doživeo, samo je zagađen, i dosadan, uglavnom je odlično mesto za švercerske ture iz Kine ka ex SSSR republikama. U suštini ako znaš kineski, nemaj brige. Autobusi su fenomenalni, put je malo truckav sa kazahstanske strane, ali zato sa kineske su sf. I btw nadam se da pričaš ruski, bar u nekoj meri, ako ne, počni da učiš, trebaće ti. I govori da si iz Jugoslavije :D

Hvala na ovim informacijama i savetima :)

• Author

Treba voditi računa i o kineskim praznicima jer su prelazi, barem ovi sa zapada, zatvoreni tokom njih. Ja sam, recimo, prešla uoči početka jednog sedmodnevnog (a nije bila Kineska Nova godina) dok je drugar zakasnio i morao je da čeka kod granice sedam dana. Meni je ovaj sajt bio od velike pomoći.

Btw, jesam prešla na Horgošu :)

Da li mozda znas kako funkcionise couchsurfing u Kazakhstanu i u Kini,ne bi bas da placam smestaj... :)

• 2 weeks later...
  • Author

Recite mi da li neko zna kako funkcionise autostop u Kazakhstanu i Kini.Unapred hvala :) :) :)

Ti zemljače kako si pošao, na kraju nema ni da dođeš ovde! :D

Stop u Kzh nemam pojma, nisam bio tamo, ali oni koji su stopali kažu da radi bez prob, jedino se opravljaš sporo jer su putevi tragedija.

Stop u Kini, tu sam već expert, nekih 16.000km prestopiranih za godinu i po po raznoraznim provincijama, iz tog ugla mogu reći da je jedna od NAJ zemalja za stop. ;) Poenta je držati se samo SERVICE AREA, to su ti benzinske pumpe na autoputevima (odmorišta), u Kini za dan stopati 800-1000km je izuzetno izvodljivo. Mi smo dobili jednim kolima vožnju od oko 1600km u 23h. ;)

Da li mozda znas kako funkcionise couchsurfing u Kazakhstanu i u Kini,ne bi bas da placam smestaj... :)

U Kzh onako, može da se nađe ali mnogo zavisi od sezone. Mene su recimo prvi put svi odbili u Ala Ati, ali sam srećom imala pomoć Emila s ovog foruma koji tamo živi. Drugi put, nekih 10 dana kasnije kad sam se vratila sa ture po Alataju, odgovorilo mi je potvrdno njih troje. 

U Kini nemam lično iskustvo u CS jer se smeštaj može naći jako jeftino (1-2 $) ako nisi baš gadljiv. No baš nedavno sma srela dvoje Poljaka na basjevima, koji kažu da su sve vreme, oko dva meseca, koristili CS u Kini. Moraćeš da sma probaš :)

Snežo, gde si uspela da nađeš smeštaj u Kini za 1-2usd??? Daj podeli! :) Ok, ti si bila mahom po Gansu, Junanu i tamo tim zabačenim provincijama, tu nisam bio pa ne znam. Da li je moguće da možeš da nađeš nešto za 10-15 juana? Moja iskustva sa CS-om u Kini: iznenadili bi se kada bih rekao da kada pogledate broj stanovnika, u gradovima veličine Berlina imate tek desetak surfera koji su aktivni na ugošćavanju. Kinezi se mahom (90% i kusur) učlane kako bi spamovali strance, napišu ti poruku, a ono, fora je da hoće da besplatno uče engleski. Daklem, u Kini kada surfuješ, surfuj sa strancima, jer su ti oni mahom u tome. E sad, fora je što i stranaca kojih ima po manjim mestima uglavnom nema na CS-u. Na drugoj strani, veliki gradovi tipa Šangaj, Peking itd su prepuni stranaca surfera koji baš baš nemaju vremena da ugošćavaju... ili ne žele, svakodnevno ih zatrpavaju zahtevima. E sad, ako odeš u neki grad gde imaš tipa 1-2 aktivna surfera, a niko živ tamo ne ide, ljudi će prosto da te mole da dođeš! :D

Hong Kong ti je isto na toj listi mnogo teških gradova za smeštaj, Makao, Singapur, dakle sve to ultra-popularno. Sa Kinezima je teško i da komuniciraš kao čovek, a kamoli da te ugoste. Evo jedne anegdote, kada sam došao prošle godine ovde, rešim da posetim Hangzhou. Tu ima dosta stranaca. Ali mi prvo odgovori pozitivno jedna Kineskinja, imala oko 10-15 preporuka, vidim hvale je ljudi. Imao sam još 3 pozitivna. I kao mi rekosmo nađemo se u 9 ta i ta stanica metroa. Ja stigao u HZ vozom u 7.30, krenem busem levo-desno i rešim da je pozovem. Nema, mrtav phone! Ima dva broja, zovem drugi, takođe mrtav! Ja sad u panici, već je prošlo 8 i nešto pm, idem dalje u nedođiju, a u Kini gradski transport posle 5-6 postaje tombola (bez zezanja!). I ja tako izađem iz busa momentalno (prethodno je još neki Kinezi u busu potvrdili pozivom da je nedostupna). Pozovem neku Ruskinju,odem kod nje, i ulepšam sebi vikend! :) Tek posle 10 uveče zove mene ista Kineskinja, kao gde si ti, ja sam bolesna, čekala sam te kod metroa, levo-desno, nije te bilo. Ja pitam nju što se nije javljala, oba telefona su joj mrtva (a u glavi još imam 3-4 ''slučaja'' iz Maroka gde surferi tako lako znaju da te odjebu i da se nikad ne pojave, ugase phonove). Ona NE PRIHVATA to kao bilo kakav problem! Njoj je normalno što su telefoni bili isključeni, bitno da je ona bila tamo!?! I eto, neka neko posle napiše kako može sa njima (najvećom većinom) da se sarađuje! :)

Edited by Tales

Ja sam prešla poprilično parče Kine, od severozapada, od Urumčija do Šijana i Šangaja idući Putem svile, pa u celom Junanu i na kraju od Pekinga do Mongolije i jedino u tom delu Unutrašnje Mongolije nisam uspevala da naem ništa jeftino. 

Ali to za 1-2 $ su binguani za lokalce (i treba ih naći) koji zasita izgledaju strašno - osim ako ti jedina druga dostupna altenrativa nije šator na minus 5.

DSCF2576.JPG

DSCF2575.JPG

DSCF2573.JPG

Imao sam uvek na umu tu tvoju priču od ranije, o jeftinoći tih binguana. Ja sam uglavnom spavao po šatorima (ne na minusima :), dok nisam otkrio jeftine dormove od 4-6 eur koji su em praktični za bukirati (www.booking.com), em budu prazni pa spavaš sam u celoj sobi ili sa 1-2 cool likova. :)

E sad, potražio bih to i spavao, ja i tako nisam fan luksuza, nego kad tako jurcam obično nemam vremena da ih tražim, a koliko iz priloženog vidim, gubi se muških sat-dva da nađeš? U Kini je dobro da ako putuješ sa nekim nađeš neku hotelsku sobu (tipa 6-8 eur je noćenje, deli se na 2). Podrazumeva se da je kršina obična, da neko ne pomisli kako su dobri hoteli jeftini! :D

Kako si nalazila te krš binguane, koja ti je bila taktika (i rečnik :)?

Inner Monglia je ono, pustinjetina, tu turisti retko zalaze, tako da i ima logike da se ne mogu naći jeftino. Tu gde si prošla je takođe sirotinja, ali ima tu i tamo barem kineskih turista... mada sad, nema logike da oni pucaju toliki put da spavaju u krševima. U Zhejiangu, Jiangsu, Guangdongu i Shandongu ne znam koliko bi bilo moguće naći takav krš za 10-15 juana...

Edited by Tales

I ja sam često koristila dormove preko Hi Hostela, tako oko 5 evra je prosečna cena, i sasvim su ok osim što je konekcija užasna.

A binguane tražiš na pijaci, pitaš nekog pa ti pokažu na hotel za 20 evra, pa ti onda pokazuješ da je mnogo i napišeš cenu koju hoćeš da platiš i onda te odvedu. Obično nemaju kupatilo, nego ideš obaška u neko javno kupatilo, koje je oko 50 centi. Slažem se da je mnogo komfornije naći dorm, što sma i radila u turističkim gradovima. No u ovim netursitičkim toga nema.

• Author

Ti zemljače kako si pošao, na kraju nema ni da dođeš ovde! :D

Stop u Kzh nemam pojma, nisam bio tamo, ali oni koji su stopali kažu da radi bez prob, jedino se opravljaš sporo jer su putevi tragedija.

Stop u Kini, tu sam već expert, nekih 16.000km prestopiranih za godinu i po po raznoraznim provincijama, iz tog ugla mogu reći da je jedna od NAJ zemalja za stop. ;) Poenta je držati se samo SERVICE AREA, to su ti benzinske pumpe na autoputevima (odmorišta), u Kini za dan stopati 800-1000km je izuzetno izvodljivo. Mi smo dobili jednim kolima vožnju od oko 1600km u 23h. ;)

Ma ima da idem,samo se sad skupljam informacije,i da cujem iskustva drugih,valjda ce od 1200-2000 evra za ovu avanturu biti dovoljno za putovanje od oko 6 meseci,ali ja nisam zahtevan,samo da imam jedan krevet gde da prespavam i da se okupam,ukljuceno je i volontiranje i kampiranje...a kad budem isao javljam da mi se neko pridruzi ako hoce :)

• Author

U Kzh onako, može da se nađe ali mnogo zavisi od sezone. Mene su recimo prvi put svi odbili u Ala Ati, ali sam srećom imala pomoć Emila s ovog foruma koji tamo živi. Drugi put, nekih 10 dana kasnije kad sam se vratila sa ture po Alataju, odgovorilo mi je potvrdno njih troje. 

U Kini nemam lično iskustvo u CS jer se smeštaj može naći jako jeftino (1-2 $) ako nisi baš gadljiv. No baš nedavno sma srela dvoje Poljaka na basjevima, koji kažu da su sve vreme, oko dva meseca, koristili CS u Kini. Moraćeš da sma probaš :)

Snezo sta ti mislis da ja kad putujem samo volontiram za hranu i smestaj...npr:u svakoj zemlji da volontiram u sirotistu ili starackom domu,da li je to dobra ideja sta ti mislis :)

Nema veze šta ja mislim, nego da li će ti hostovi odgovoriti. Nije to baš tako jednostavno - ja bih da radim/dođem tad i oni kažu, e ajde, baš tebe čekamo :) 

Za većinu volonterskih poslova moraš da se prijaviš i po nekoliko meseci unapred, uostalom, probaj, učlani se na neki, ili najpre pretraži poslove. Preporučujem workaway.info jer je članarina jeftina a ima dosta velik izbor raznih poslova. I može da se pretražuje i ako nisi član.

Samo da te ne iznenadi - u siromašnim azijskim zemljama vrlo često moraš da platiš za hranu, tipa 5 $, iako radiš za džabe. No te napomene uvek stoje u oglasu pa sve pažljivo iščitaj.