Jump to content

Featured Replies

• Author

Nema veze šta ja mislim, nego da li će ti hostovi odgovoriti. Nije to baš tako jednostavno - ja bih da radim/dođem tad i oni kažu, e ajde, baš tebe čekamo :)

Za većinu volonterskih poslova moraš da se prijaviš i po nekoliko meseci unapred, uostalom, probaj, učlani se na neki, ili najpre pretraži poslove. Preporučujem workaway.info jer je članarina jeftina a ima dosta velik izbor raznih poslova. I može da se pretražuje i ako nisi član.

Samo da te ne iznenadi - u siromašnim azijskim zemljama vrlo često moraš da platiš za hranu, tipa 5 $, iako radiš za džabe. No te napomene uvek stoje u oglasu pa sve pažljivo iščitaj. 

U sto ja to ne volim da se prijavljujem nekoliko meseci pre da bi volontirao,ja vise volim da dok putujem odem do nekog hostela i kazem da li mogu da volontiram....e ja i ti smo se upoznali Snezo u Bg na predavanju onom putospektiva :)

Jednu stvar da ti kažem imenjače pre polaska na put. Mislim da je 1200 eur za 6 meseci ono, šta znam, malo... stiskanje je preveliko. Sve preko 2000 ti obezbeđuje malo lagodniji put. Imaj u glavi jednu vrlo bitnu činjenicu - ponašanje, pravila, kultura, sve to na šta si navikao u Srbiji/Evropi, ovamo da zaboraviš u startu kad pođeš. Totalno, ali totalno je sve drugačije, komplikovanije nama strancima. Tako da, spremi se dobro psihički pre toga i biće ti malo lakše. ;) Imaš tamo kod Sneže, lepo je pisala o Kinezima. Kazahstan nisam bio, ali tamo su mudzosi, oni su već cool, mnogo sličnije nama. Ali Kina i Daleki Istok, 101% druga priča.

• Author

Jednu stvar da ti kažem imenjače pre polaska na put. Mislim da je 1200 eur za 6 meseci ono, šta znam, malo... stiskanje je preveliko. Sve preko 2000 ti obezbeđuje malo lagodniji put. Imaj u glavi jednu vrlo bitnu činjenicu - ponašanje, pravila, kultura, sve to na šta si navikao u Srbiji/Evropi, ovamo da zaboraviš u startu kad pođeš. Totalno, ali totalno je sve drugačije, komplikovanije nama strancima. Tako da, spremi se dobro psihički pre toga i biće ti malo lakše. ;) Imaš tamo kod Sneže, lepo je pisala o Kinezima. Kazahstan nisam bio, ali tamo su mudzosi, oni su već cool, mnogo sličnije nama. Ali Kina i Daleki Istok, 101% druga priča.

Valjda cu skupiti 2500 evra do polaska,svestan sam ja da je sve tamo drugacije i ako nesto pogresno uradis u tim zemljama na..bo si...Kad budem krenuo na taj put moze neko da mi se pridruzi,lakse je ici barem sa jos jednom osobom :)

Jednu stvar da ti kažem imenjače pre polaska na put. Mislim da je 1200 eur za 6 meseci ono, šta znam, malo... stiskanje je preveliko. 

Prolazim godinama sa budžetom oko 10 $, ali ne plaćam smeštaj ni prevoz. To što ti planiraš jeste jako malo i ne znam kako ćeš uspeti da se porkiješ s tim novcem putujući na taj način. Kazahstan je prilično skupa zemlja. Rusija - kako koji deo. Na jugu sam prolazila sa manje od 5 evra dok u Moskvi ne možeš da prođeš kroz grad a da ne ostaviš 10 evra samo za metro, vodu, toalet. U Kini takođe zavisi od dela zemlje.

Mislim da treba da prvo izračunaš troškove prevoza (sve cene možeš da nađeš na netu, na sajtovima i stranim forumima) a onda računaj po danu samo za hranu i vodu oko 5 evra. Potom dodaj troškove smeštaja, zavisno od toga koliko često planiraš da plaćaš sobu. Tako bih ja računala.

Druga suma koju navodiš - 2,500 evra - čini se mnogo realnijom. Često će i s tim biti stiskanje ali je ostvarivo.

P.s. hvala što si bio na Putospektivi :)

Ma ima da idem,samo se sad skupljam informacije,i da cujem iskustva drugih,valjda ce od 1200-2000 evra za ovu avanturu biti dovoljno za putovanje od oko 6 meseci,ali ja nisam zahtevan,samo da imam jedan krevet gde da prespavam i da se okupam,ukljuceno je i volontiranje i kampiranje...a kad budem isao javljam da mi se neko pridruzi ako hoce :)

Što se tiče volontiranja u Aziji. Voleo bih da te upozorim da se očekuje da ti platiš za prevoz i pojedine organizacije traže da im se plati za hranu, a smeštaj je ( u zavisnosti gde volontiraš) ili šator ili bugalov , za nešto bolje moraš da im platiš i to debelo. Veliki broj organizacija u Aziji zapravo koriste to "volontiranje" u svrhu jačanja turizma, oni mahom koriste za besplatno radnu snagu, i svi voloteri koji im dolaze preko Workaway, WOOFINGA i ostalih sajtova su zaista jako motivisani da rade sa njima pa čak po cenu da im plate(oni organizaciji)... večina poslova je u vezi za organskom proizvodnjom, očuvanje prirode i tako slične stvari, pogledaj na te sajtove ako te više interesuje. E sada, mislim da volontirati i putovati je dobro, samo ne u tvom slučaju,jer ti to radiš zbog svoje koristi i radiš kako bi sačuvao novac. Bojim se da je to (za Aziju) jako pogrešna odluka.

Morao bi ovo što ti kažem da proveriš. Mislim da ima popriličan broj blogova,foruma i grupa na fejsu koje se bave tom tematikom. Ima jedna na Couchsurfingu isto. 

A što se tiče kapovanja u šatorima, ako nije kišna sezona ili minus..pozdravljam.

Koje ti je dosadašnje iskustvo bilo stopom, šta si obišao od zemalja? Jesi nekad kampovao ranije? Da vidimo kakvo ti je iskustvo, pa ti kažemo tačnije koliko je ovaj plan realan. ;)

Tales, ja pre polaska na put oko sveta nisam imala skoro uopšte iskustva. Najduža solo tura (a i uopšte) na bajsu bila mi je šest dana po Srbiji. To nije relevantno merilo. Mnogo je bitnije koliko dečko ima volje i kakvog je mentalnog sklopa, da li je fajter ili će ga slomiti prvi problem. Nije lako putovati sam a još manje ako su ti sredstva ograničena. 

Tales, ja pre polaska na put oko sveta nisam imala skoro uopšte iskustva. Najduža solo tura (a i uopšte) na bajsu bila mi je šest dana po Srbiji. To nije relevantno merilo. Mnogo je bitnije koliko dečko ima volje i kakvog je mentalnog sklopa, da li je fajter ili će ga slomiti prvi problem. Nije lako putovati sam a još manje ako su ti sredstva ograničena. 

Izvini ako je pitanje previše indiskretno,ako ne biste hteli da odgovorite razumeo bih vas.

Koliko je vama prvi budžet za putovanje iznosio, koliko ste potrošili novaca togom celokupnog trajanja vaše "avanture" i šta je najviše vredelo a šta ne uopšte tokom puta?

Izvini ako je pitanje previše indiskretno,ako ne biste hteli da odgovorite razumeo bih vas.

Koliko je vama prvi budžet za putovanje iznosio, koliko ste potrošili novaca togom celokupnog trajanja vaše "avanture" i šta je najviše vredelo a šta ne uopšte tokom puta?

Ja nisam imala nikakv budžet u smislu para na gomili. Krenula sam sa 180 evra rente od mog stana. Prvih godinu dana imala sam tih 6 evra dnevno, potom oko 10 evra godinu i po, a sada nastojim da ostanem na 7-8 evra. To uključuje sve - i vize i popravke i povremeni smeštaj i nepredviđene troškove. Ali ja kampujem u 90% slučajeva, kuvam hranu, ne plaćam prevoz.

Najviše je vredelo (i vredi i dlaje pošto sam i dalje na turi) saznanje da su ljudi svuda dobri i da su spremni da ti pomognu ne očekujući ništa zauzvrat. Znači, susreti s ljudima su na prvom mestu.

Ne znam šta nije vredelo - meni je sve vredelo, čak i najteže situacije u kojima sam bila, ali msilim da je to stvar ličnosti i da se nikako ne može uopštavati.

A možda da za ovakva pitanja pređemo na pp, jer je off topic a i znam da nervira neke posetioce foruma? 

• Author

Prolazim godinama sa budžetom oko 10 $, ali ne plaćam smeštaj ni prevoz. To što ti planiraš jeste jako malo i ne znam kako ćeš uspeti da se porkiješ s tim novcem putujući na taj način. Kazahstan je prilično skupa zemlja. Rusija - kako koji deo. Na jugu sam prolazila sa manje od 5 evra dok u Moskvi ne možeš da prođeš kroz grad a da ne ostaviš 10 evra samo za metro, vodu, toalet. U Kini takođe zavisi od dela zemlje.

Mislim da treba da prvo izračunaš troškove prevoza (sve cene možeš da nađeš na netu, na sajtovima i stranim forumima) a onda računaj po danu samo za hranu i vodu oko 5 evra. Potom dodaj troškove smeštaja, zavisno od toga koliko često planiraš da plaćaš sobu. Tako bih ja računala.

Druga suma koju navodiš - 2,500 evra - čini se mnogo realnijom. Često će i s tim biti stiskanje ali je ostvarivo.

P.s. hvala što si bio na Putospektivi :)

Valjda ces i ti doci u Putospektivu,ako budem isao na putovanje i vratim se da ispricam moja isksutva heehe :) Srecna Nova godina :)

• Author

Sad putujem samo preko agencija,putujem sad samo po Evropi,zadnje putovanje mi je bilo pre mesec i po dana Iitalija,Francuska i Spanija 8 dana(Venecija,Nica,Kan,Barselona) i iskreno potrosio sam 250 evra i bilo mi je malo za 8 dana ali ja sam od tih para mnogo para za fakultativne izlete i to me zeza...Pozdrav i Srecna Nova godina :)

• 1 month later...

Cao...moj prvi post ovde i da dodam da je moguce ici i stici do Kine autobusom sto malim sto velikim  autobusima ,zavisno od osobe koja pokusava da to uradi...ja sam proslog leta stigao do Japana ali ne autobusom vec ....motorciklom i  presao 24.000km za tri meseca.

Ako je neko zainteresovan da pogleda i mozda nadje nesto zanimljivo o tom putovanju moze se ulogovati pod imenom ...sused, lozinka 

suzuki na www.bjbikers.com ...zajednica pa forum ...pa putovanja i na kraju ...putopis...Do Tokija na susi.

Pozz  Zoran

• Author

Cao...moj prvi post ovde i da dodam da je moguce ici i stici do Kine autobusom sto malim sto velikim  autobusima ,zavisno od osobe koja pokusava da to uradi...ja sam proslog leta stigao do Japana ali ne autobusom vec ....motorciklom i  presao 24.000km za tri meseca.

Ako je neko zainteresovan da pogleda i mozda nadje nesto zanimljivo o tom putovanju moze se ulogovati pod imenom ...sused, lozinka 

suzuki na www.bjbikers.com ...zajednica pa forum ...pa putovanja i na kraju ...putopis...Do Tokija na susi.

Pozz  Zoran

Cao Zorane,ti si isao motorom do Japana i morao si da platis sigurno mnogo za gorivo i trajekt...ja bi da idem najeftinijim autobusima i da volontiram usput ako je to moguce :) Pozdrav