Jump to content

Featured Replies

Posted

Bilo kakva iskusta i savjeti su dobro došli, neman više manje nikakav plan, idem jer mi je puka film i naletila sam na relativno jeftine karte :)
Di spavati, šta posjestiti... ništa neman određeno :D

Naravno, i ako neko ide u isto vrijeme ili ako se želi pridružiti neka se slobodno javi :)

• Author

Ali mi ne znamo koje je isto vreme, jer nemamo pojma u koje ti vreme ideš  flowers::

hahah ups :D

početkom 10. mjeseca, najvjerojatnije 7.10., a ostajem tjedan dana

Edited by Marelica

• 1 month later...

Bio sam u Briselu 3 puta. Kada ga malo vise prodjes, nije grad koji nesto narocito moze da te odusevi. Cim izadjes iz sireg centra, u kojem je uvijek nevjerovatna guzva, kao da si u nekom drugom gradu. Probaj obavezno njihovu domacu cokoladu, neko pivo.. udji u radnju sa bombonama, onim gumenim i isprobavaj ih do besvijesti (besplatno naravno) :) podji obavezno i do Atomijuma, Mini Europa koji je odmah do Atomijuma.. 
Centar je svakako navjise zanimljiv, kao i dio lijevo od Central Station-a.. tu ces i najvise vidjeti. Ostalo je.. ostalo je manje vise drugi svijet.  Mnogo svakojakih ljudi, dijelova grada koji lice na americka geta :) mozes naici i na dosta prljavstine itd itd. Jedi i kupuj van ovog sireg centra i probaj obavezno njihove savrsene Wafle.. mozes ih kupiti i u bilo kojoj prodavnici. Meni su omiljeni cokoladni :) 
Lijep provod za sve one koji podju put Brisela.

Za jedan dan možeš obići sva mesta na koja idu turisti, Atomium, Gran plac, "malog pišorka", prodavnice čokolade, crkve... a već sledećeg dana možeš otići u muzej stripa, videti spomenik Neponovljivom Gaši (Gaston), obići neke male pivnice po zabačenim ulicama i upoznati "lokalce" (lokalaca ovde skoro i da nema) - moj predlog je i da obiđeš deo oko Nord Station, pijacu i marokansku četvrt.

I to bi bilo to, kad si već kod Nord Station, kupi kartu za Briž, mislim da je oko bila 8e i uputi se na to neverovatno i nestvarno mesto a ni severno more nije daleko od Briža, pošto ti je i Gen-t uz put možeš obići i njega i kada sve to završiš veće će biti vreme da se vratiš kući. :)

Edited by Geng

Meni su se u Briselu najviše dopale dve stvari: afričke pijace (ne znam kako da ih nazovem) i buvljaci.

Na prvima se može kupiti milion vrsta maslina, prvoklasan mango kakav sam video samo u Africi, najrazličitije vrste voća i povrća kakvih kod nas nema, kao i ulična hrana iz raznih zemalja. Pored toga, na njima se može uživati u neviđenoj živosti, šarenilu, gužvi i galami - ko voli. Ja sam za tih par dana pojeo tonu manga, a doneo sam i u Novi Sad, na poklon mojoj mami koja ga nikad nije probala. U Srbiji možete kupiti samo jezivo loš mango, istovremeno zelen i prezreo, bezukusan i toliko prepun vlakana da se ne može sažvakati, i pritom neuračunljivo skup. A i izbor maslina je prilično ograničen, kao i gomile drugih stvari. Na briselskim 'imigrantskim' pijacama možete probati uličnu hranu od Iraka do Maroka.

Na buvljacima se prodaju starudije, ali ne, kao kod nas i u drugim siromašnim zemljama, iskopane iz đubreta, nego pažljivo odabrane. Takvih stvari kod nas takođe nema, možda zato što se ovde nikada i nisu proizvodile, niti su u tolikoj meri dovlačene iz celog sveta. Mislio sam da će briselski buvljaci biti otrov-skupi, pa sam pripremio dvadesetak evra i rekao sebi da ću za njih kupiti neku sitnicu. Međutim, ispostavilo se da većina stvari na buvljacima košta 2-3 evra. Primera radi, dugo sam kod nas tražio da kupim lep peščani sat, a nalazio sam samo kinesko plastično đubre koje košta desetak evra i istekne za isto toliko minuta. U Briselu sam za 3 evra kupio stari peščani sat, od stakla i drveta, u kome pesak iscuri za tačno jedan sat, precizno u minut. 

Naravno, ovo su samo moje vrlo subjektivne preporuke, jer sam se odavno umorio od gledanja zgrada i obilazaka muzeja. Nisam išao u Atomium niti ušao i u jedan muzej. Ali priznajem da sam pojeo mnogo čokolade sedeći po trgovima i parkovima, gledajući fontane i prolaznike. Obišao sam i par grobalja. 

Meni se najvise dopala ta sloboda koju sam osjetio gore, i koju zapravo osjetim u svakom zapadnom gradu.Nije da mi se dopala atmosfera u tom gradu jer je nekako previse poslovna za mene ali dopalo mi se to, kao sto je rekao Lazar, sjesti na neki stepenik, trg, plocnik, jesti cokoladu i gledati prolaznike, jednog odlicnog stepera, slusati ulicne svirace.. zadnji put sam nabasao, sasvim slucajno, u jedan bangladeski pijac/centar i prijalo mi je izmedju ostalog, porazgovarati sa tim ljudima. 

Sto kaze Geng, dovoljan je dan obici te glavne atrakcije, ukoliko te to zanima ili na buvljak sto kaze Lazar i svakako na kraju otici u neku zabacenu pivnicu. Oni imaju preko 100 vrsta piva.. a onda dalje..